9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı 21-22-23-24-25-26-28. Sayfa Cevapları Gezegen Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde İslam İnancında İmanın Mahiyeti başlıklı içeriklerin bulunduğu 9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 21-22-23-24-25-26-28 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Sizce “iman etmek”, “imanı bütün olmak” ifadeleri ne anlama gelmektedir? Günlük konuşmalarda nasıl kullanılmaktadır? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Günlük konuşmalarda; ”Temizlik imandan gelir, Gerçekten birbirimizi sevmedikçe iman etmiş sayılmaz.” kullanırız.
İman etmek: Allah’a, peygamberlere ve İslam’a inanmak.
İmanı bütün olmak: Allah’ın emir ve yasaklarına göre yaşamak.
“Kalpten inanmak”, “kalbi mutmain olmak” gibi günlük dilde kullanılan ifadelerle kastedilen nedir? Sizce imanla ilgili şeyleri kalbin onaylaması niçin önemlidir? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Bu sözlerle kastedilen Allah’ın emir ve yasaklarına kalbimizle iman ettiğimizde hayattan beklediğimiz tüm doyuma ulaşacağımızdır.
Yukarıdaki metinden hareketle kalp – iman ilişkisi konusunda neler söyleyebilirsiniz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Kalp ve iman aynı doğrultuda hareket etmektedir. İnsanlar aklıyla düşünür, doğrusunu bulur ancak kalbiyle inanırlar. Bu nedenle akıl yol gösterici, kalpte kabul eden taraf olur. insan ne zamanki kalbiyle iman eder o zaman gerçek bir Müslüman olur.
“Sükut ikrardan gelir.” atasözündeki ikrar kelimesi hangi anlamda kullanılmıştır? Günlük dilde kullanılan “ikrar etmek, ikrar vermek” gibi deyimlerin anlamı nedir? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap:
Sükut ikrardan gelir: Bir soru karşısında sessiz kalındığında o şeyi kabul etmiş olmak. Bu sözde ikrar kabul etmek anlamıyla kullanılmıştır.
İkrar etmek: Dürüstçe söylemek ve kabul etmek.
İkrar vermek: Kişinin resmi makamların huzurunda tasdik vermesi.
Yukarıdaki olayı iman ve inkâr kavramları açısından değerlendiriniz.
Cevap: Yukarıdaki olayda imanın kalben yapıldığı ancak insanın kalbinde olanın dil ile gösterildiği anlatılmıştır. Biri canı tehlikede olduğu için kalbiyle iman etse de diliyle inkara giderse, kalbindeki imandan dolayı inkar edenlerden olmayacağı belirtilmiştir.
İman-tasdik ve iman-ikrar arasındaki ilişkiyi nasıl açıklarsınız? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: İman kalple olur. İmanı tasdiklemekte kalp ile inanmaktır. İnsan kalpte inandığını dil ile gösterir. Kalptekini dile dökmeye de ikrar denmektedir.
Size göre imanın oluşmasında bilginin yeri ve önemi nedir? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: İman ancak bilgi ile mümkündür. Çünkü insanoğlunun hiç bilmediği bir şeye inanması çok zordur. İnsan ne kadar bilgi sahibi olursa o kadar imanı kuvvetli olur. Bu yüzden imanda bilginin yeri çok önemlidir.
Sizce taklidi imanın başka ne gibi olumsuz sonuçları olabilir? Arkadaşlarınızla konuşup listeleyiniz.
Cevap: Taklidi iman bilgi içermediğinden kalp ile yapılmaz. Kolayca sarsılabilir, iman ettiği dinin gerektirdiği şart ve görevlerde gevşeklik gösterir. Zaman zaman akıllarda şüphe oluşturur.
Sizce bilgi, kişinin imanının tahkik seviyesine ulaşmasına nasıl katkıda bulunur? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Bilgi, kişinin iman ettiği dine daha bağlı olmasını sağlar ve imanını güçlendirir. Bilgi arttıkça iman artar ve tahkik seviyesine ulaşır.
Sizce iman etmek aynı zamanda amel etmeyi de gerektirir mi? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Bence iman etmek amel etmeyi de gerektirir. Çünkü insanın kalbinde ne varsa dilinden ve hareketlerinden de o gözlenir. İnsan diliyle iman ettiğini söyleyip ona göre yaşamazsa bu gerçek bir iman olmaz. Gerçek kalben hissedilen iman amellerle kendini gösterir.
Yukarıdaki ayet ve hadisi, iman amel ilişkisi açısından arkadaşlarınızla yorumlayınız.
Cevap: Yukarıdaki ayet ve hadislerde; tam anlamıyla ibadet edebilmek için Allah’a ibadet etmek yeterli gelmez. Allah’ın rızasını kazanmak için işlenen Salih ameller, yapılan hatalardan tövbe etmek ve hatalardan nefsi uzaklaştırmak tam anlamıyla ibadet etmeyi sağlar.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
İman etmek” ve ”imanı bütün olmak” kavramlarının anlamlarını arkadaşlarımla tartıştık. Günlük dilde, “iman etmek” inanmak demekse de “imanı bütün olmak,” inancını uygulamak ve yaşam biçimi olarak göstermek anlamına geliyor gibi görünüyor.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.