Cevap Yaz
17 Mart 2022, 15:16 - Furkan Yazdı

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 64-65-66-67-68. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 64-65-66-67-68. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı konusunda 9. Sınıf öğrencilerimizin ihtiyaç duyabilecekleri 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 64-65-66-67 ve 68’deki Ders Kitabı Cevaplarını paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere Yorumlar kısmından yazarak bildirebilirsiniz. 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 64-65-66-67-68. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları konusunda Yayla Dumanı başlıklı etkinlikleri cevapladık.

9.Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 64-65-66-67-68. Sayfa Cevapları Yayla Dumanı

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 64 Cevapları Öğün Yayınları

Metne Hazırlık

1. “Eski Türklerde yaylak ve kışlak hayatı önemli yer tutardı.” cümlesinden hareketle “yayla” kelimesinin sizde neler çağrıştırdığını anlatınız.
Cevap: Yayla kelimesi bende serin havanın olduğu, yeşilliğin ve ağaçların fazla olduğu ılıman yerleri çağırştırır.

2. Yayla hayatı ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? Açıklayınız.
Cevap: Yayla hayatında insanlar köy hayatı dediğimiz hayatı yaşamaktadırlar. İnsanlar burada şehir merkezlerinden uzak sadece kendi çevresindeki insanlardan ihtiyaçlarını karşılarlar. Burada yüksek katlı binalar görülmez, en fazla 2 veya 3 katlı aile evleri görülür ve burada herkes birbirini tanır.

3. “Çıkan yangında duman her yeri kaplamıştı.” ve “Yaylaya çıkarken duman giderek artıyordu.” cümlelerinde geçen “duman” sözcükleri sizce aynı kavramı mı ifade etmektedir? Açıklayınız.
Cevap: Hayır aynı anlam için kullanılmamıştır. Yangında çıkan duman bildiğimiz, gerçek siyah dumanı ifade etmektedir. Yaylaya çıkarken kastedilen duman bulutlardır. Yüksek rakımlara çıktığımız için bulutların olduğu yerler dumanlı yerlere benzetilmiştir.

4. Aşağıdaki şiirlerin biçim yönünden farklılıkları nelerdir? Açıklayınız.
Cevap:

  • Fuzuli’nin yazmış olduğu şiir Divan Edebiyatı’ndan alınma bir beyiti içerir.
  • Diğer iki şiir bentler halinde yazılmıştır.
  • Fuzuli’nin şiirinde redif bulunurken diğer şiirlerde redif yoktur.
  • Fuzuli’nin yazmış olduğu şiirde aruz ölçüsü bulunur.
  • Orhan Seyfi Orhon’dan alınan şiirde 7’li hece ölçüsü vardır.
  • Oktay Rıfat Horozcu’da serbest ölçü vardır.

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 67 Cevapları Öğün Yayınları

1. Okuduğunuz şiirde, birimler hangi tema etrafında birleşmiştir? Açıklayınız.
Cevap: Okuduğumuz şiirde birimler doğa ve yayla güzelliği etrafında birleşmiş olduğu görülmektedir.

2. Şair sizce bu şiiri hangi duygular içinde yazmıştır? Açıklayınız.
Cevap: Şair bu şiiri yazarken doğa sevgisi dolu bir şekilde bu şirii yazmıştır. İçerisinde bulundurduğu duyguları okura en iyi şekilde yansıtmıştır.

3. Şair, şiirde neden sıklıkla “ben” sözcüğünü kullanmıştır? Açıklayınız.
Cevap:  Ben sözcüğünü kullanarak şiirde bir ahenk oluşturmuş ve bu ahenk ile birlikte okuyucunun dikkatini çekmiştir.

4. “Rüya” sözcüğü şiirde nasıl somutlaştırılmıştır? Açıklayınız.
Cevap: Rüya sözcüğü şiirde gözyaşı kelimesiyle birlikte somutlaştırılmıştır. 

5. Cumhuriyet Dönemi’nde “Anadolu’ya özlem” konusu sıkça işlenmiştir. Yayla Dumanı şiirinden bu konuyu yansıtan örnekler bulunuz.
Cevap: “Beni de alsan içine ağ gibi. // Ben de duman olsam senin her yerinde.”  cümlesinde Anadolu’ya özlemini anlayabiliriz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 67 Ders Kitabı Cevapları

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 68 Cevapları Öğün Yayınları

1. Etkinlik

1. Cumhuriyet Dönemi şiirlerinde memleket özlemi sıkça dile getirilmiştir. Siz de bu özlemi dile getiren şiirlere örnekler bulunuz.
Cevap: Cahit Sıtkı Tarancı’nın şiirinde Memleket Özlemi teması vardır.


2. Yukarıdaki dörtlük ile Yayla Dumanı şiirini nazım birimi bakımından karşılaştırınız.
Cevap: İki şiirin ortak yönü olarak ikiside nazım birimi bakımından dörtlüktür. Ayrıca iki şiirde hece ölçüsü kullanılmıştır.


2. Etkinlik

Aşağıdaki tabloyu uygun şekilde doldurunuz.
Cevap:

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 68 Ders Kitabı Cevapları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 64-65-66-67-68. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.