9. Sınıf Tarih Ders Kitabı 164-168-169-171-172-175-176. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Bilim Medeniyeti konusunun yer aldığı 9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 164-168-169-171-172-175-176 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
“İslam bir ilim dini ve onun vücuda getirdiği medeniyet, bir ilim medeniyetidir.” sözünden hareketle “İslamiyet ve bilim” ilişkisi hakkında neler söylenebilir?
Cevap: İslamiyet, insanların her zaman bilimle uğraşılmasını istemektedir. Çünkü bilimle uğraşıldığı zaman keşfedilecek mucizeler İslamiyet’i daha da güçlü kılacaktır.
İslam medeniyetinde sanata verilen önem hakkında neler söylenebilir?
Cevap: Sanatın İslam kültüründe yeri çok önemlidir. Hem dini hem de estetik bir ifade biçimi olarak kabul edilmiştir. Kur’an-ı Kerim’de uygulanan tecvit İslamiyet’in sanata verdiği en güzel örnektir.
“Ben her kişinin kendi çalışmasında yapması gerekeni yaptım: Öncekilerin başarılarını minnettarlıkla karşılamak, onların yanlışlarını ürkmeden düzeltmek, kendisine gerçek olarak görüneni gelecek kuşağa ve sonrakilere emanet etmek.”
Birunî
Birunî’nin (Görsel 5.29) düşüncesinin İslam kültür ve medeniyetinin gelişmesindeki etkileri hakkında neler söylenebilir?
Cevap: İslam kültür ve medeniyetinin gelişmesi için bilim ve bilgi büyük önem taşımaktadır. Geçmiş bilginlerin çalışmalarını her zaman takdir etmeli ve hataları varsa düzeltip bu şekilde geleceğe aktarılması gerektiğini anlatmıştır. Bu düşünce doğru bilginin devam etmesini ve İslamiyet’in doğru ve düzgün bir şekilde gelişmesini sağlayacaktır.
Uluslararası Astronomi Birliği (IAU), Ay’daki büyük kraterlere genellikle bilim tarihinde önemli yeri olan bilim insanlarının isimlerini vermektedir. Bu isimler arasında yer alan Türk İslam bilginlerinden biri de İbn Sina’dır.
Ay’daki büyük kraterlere adı verilen diğer Türk İslam bilim insanları kimlerdir? Bulduğunuz isimleri sınıfta paylaşınız.
Cevap: Ay’daki büyük kraterlere adı verilen diğer Türk İslam bilim insanları Ali Kuşçu, Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Toros Dağı
Avrupalılar, Eski Yunanlıların eserlerini bin yıldan fazla bir süre ellerinde tuttukları hâlde Rönesans’ı neden çok daha önce başlatamadılar? Tarihsel bulgulardan yola çıkarak ulaştığınız sonuçları raporlaştırıp sınıfta paylaşınız
Cevap: Avrupa yeniliklere açık olmayan, toplum ilişkilerine soğuk bir şekilde Orta Çağa kadar böyle süren bir yapı ile ilerlemişlerdir. Bu düşünce ile ilerledikleri için ellerindeki eserleri dikkate almamış bu yüzden Rönesans çok daha önce başlatılamamıştır.
Mevali politikasınhakkında neler söylenebilir?
Cevap:
Günümüzde İslam sanatı adına ortaya konulan eserlerin istenilen seviyeye gelememesinin sebepleri neler olabilir?
Cevap: İslam devletinin tam manasıyla bir birlik içinde olamaması. Ortak bir sanat anlayışının benimsenememesi başlıca nedenlerindendir.
Orta Çağ’da Avrupa kıtasında “Karanlık Çağ” yaşanırken aynı dönemde İslam dünyasının ulaştığı bilim ve medeniyet seviyesi hakkında neler söylenebilir?
Cevap: Orta Cağda Avrupa yeniliklere açık olmadan ve topluma karşı soğuk olan bir yapıda ilerlemişlerdir. İslamiyet’in yaygın olduğu yerlerde ise İslam dinin eğitime verdiği önem ile İslam ülkeleri kendini çok geliştirmiş ve üstün olmuştur.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.