9. Sınıf Tarih Ders Kitabı 38-42-46-47-49-50. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Yazının Gelişimi konusunun yer aldığı 9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 38-42-46-47-49-50 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş, öneri, fikir ve eleştiri hakkında yorumları aşağıdan yapabilirsiniz.
Yukarıdaki sözlerden hareketle yazının insan hayatındaki önemi ile ilgili neler söylenebilir?
Cevap: Yazı olayların yazılarak kalıcı olmasını ve doğruluğunu ispatlamak için kullanılmaktadır. Yazı bize geçmiş hakkında bilgiler vererek yapılan yanlış ve doğruları öğrenmemize, resmi işlemlerin kalıcı olarak tarihte kalmasını sağlamıştır.
Yazı ve arkeolojinin tarihsel önemi hakkında neler söylenebilir?
Cevap: Yazının icadı ile tarihte yaşanılanlar kağıda aktarılmış, resmi işlemler yazı ile yapılmıştır. Arkeoloji bilimi ile yapılan kazılarda bu yazılar çıkarılarak bizlere geçmiş hakkında bilgi edinmemizi sağlamaktadır.
Haritada verilen medeniyet havzalarının oluşumu ile coğrafya, iklim ve su kaynakları arasındaki ilişkiyi açıklayınız?
Cevap: Medeniyetlerin kurulduğu bölgeler coğrafi olarak elverişli yerlerdir. Kurulan medeniyetler tarım ile uğraşıldığı için iklim koşullarının elverişli olduğu, toprağın verimliliğinin olması ve özellikle su kaynaklarına yakın bölgeler tercih edilmiştir.
Geçmişten günümüze insanın günlük yaşamını kolaylaştıran gelişmeler neler olabilir?
Cevap: Geçmişten günümüze insanların günlük yaşamını kolaylaştıran gelişmeler yazının icadı, tekerleğin icadı, sanayileşme ile tarımda makine kullanımı, madenlerin işlenmesi örnek olarak verilebilir.
Konar-göçerler ile yerleşik toplumların karşılıklı ilişkileri hakkında neler söylenebilir?
Cevap: Konar-göçer hayat yaşayan toplulukların ekonomik faaliyetleri hayvancılıktır. Belli bir yaşam alanları yoktur göçebe olarak yaşadıkları için otağ adı verilen çadırlarda yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Yerleşik hayat yaşayan toplumlar ise kalıcı binalar inşa etmişlerdir. Ekonomik faaliyet olarak başlıca tarımı benimsemişlerdir. Bunun yanında sanata ilgi de arttığı için mimari yapılarda ekonomik faaliyetler görülmüştür
Orta Asya Türk göçlerinin, Türk ve dünya tarihine olan etkileri neler olabilir (Tablo 2.1 ve Harita 2.6)?
Cevap: Orta Asya’da yaşanan Türk göçleri ile Avrupa’nın demokratik yapısının değişmesine neden olmuştur. Birçok devletinin parçalanmasına ve kendi çapında yeni medeniyetlerin kurulmasına neden oluyor.
İklim değişiklikleri ve günümüzde yaşanan göçler arasındaki ilişkiyi açıklayınız?
Cevap: İklim değişikliği ile deniz sularının yükselmesi, kuraklığın meydana gelmesi gibi sorunlar yaşanmaya başlanmıştır. Bunların başlaması ile insanlar yaşamlarını devam ettirebilecekleri alanlara göçlerini gerçekleştirmeye başlamışlardır.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.