9.Sınıf Tarih Ders Kitabı 67-68-70-71-72. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Orta Çağ’da Siyasi Yapılar konusunun bulunduğu 9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 67-68-70-71-72 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ile ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Arnold Toynbee’nin uygarlıkların yıkılmasına inanmamasının nedenleri neler olabilir?
Cevap: Devlet yıkılır ancak insanlar soylarını, düşüncelerini, örf ve adetlerini devam ettirerek yeni adlar ile yaşamaya devam ederler.
Feodalitenin güç kazanmasında etkili olan sebepler nelerdir?
Cevap: Batı Roma’nın yıkılış sürecine girmesi ile beraber merkezi iktidarın zayıflaması, ticaretin durması, karışıklıkların ve güvensizliklerin dolu olduğu ortamda derebeyleri norman, Macar ve Viking saldırılarına karşı kendilerini korumak zorunda kalmışlardır.
Gücün meşruiyet kaynağı bakımından Sasani, Bizans ve Moğol imparatorluklarının benzerlik ve farklılıkları nelerdir?
Cevap: Moğol imparatorluğunda başta bir hükümdar varken hükümdarı da etkileyen Şamanlar vardır. Bu Şamanlar devlet adamlarını etkilemektedir. Sasaniler de devletin başında bir hükümdar bulunur. Meşrutiyetten farklı olarak kralın bir yardımcısı bulunur. Bu yardımcı hükümdar öldükten sonra devletin başına geçecek kişidir. Bizans imparatorluğunda siyasi gücünü doğrudan tanrıdan aldığına inanırlar. Buna göre hükümdar Hz. İsa’dır. Onların yeryüzündeki vekili ise hükümdardır.
Veba salgınının, Avrupa’da siyasi ve sosyal hayata etkileri neler olmuştur?
Cevap: Veba salgını ile beraber önlem olarak insanların birbiri ile etkileşime girmesi yasaklanmış buna bağlı olarak sosyal ilişkiler zayıflamıştır. Veba salgını sırasında Avrupa’nın yarısına yakın nüfusu ölmüştür. Buna bağlı olarak Avrupa’daki demografik yapı ciddi ölçüde değişmiştir.
“Ülkenin temeli vergidir, bu da adaletle yükselir, zulümle değil.” Sasani Hükümdarı Erdeşir Babekan’ın bu sözü günümüz için de geçerli midir? Neden?
Cevap: Halk kendisini yönetebilmek ve yükseltebilmek için başındaki yönetici vergi vermek zorundadır. Başındaki yöneticiler halkın vergisiyle elde ettiği güçle zulüm etmemeli adaletle davranmalıdır. Günümüz işçin de bu görüş geçerlidir.
Büyük İskender, Roma ve Sasani devletlerinin geniş coğrafyalara hükmetmelerindeki etkenler nelerdir?
Cevap: Büyük İskender, Roma ve Sasani devletlerinin topraklarının çok geniş olması,baştaki kralın ölmesiyle ortaya çıkan otorite boşlukları, merkezi otoriterin zayıflaması, farklı milletlerin kendi bünyesini zorla asimile etmeye çalışması gibi etkenlerden ötürü bu gibi geniş coğrafyalı devletlerin ömrü fazla uzun sürmemiştir.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Devletler yıkılabilir. Ancak sağ kalan insanlar sayesinde var olan gelenek, görenek, dil, örf ve adetleri tekrardan yayılarak yaşatmaya devam ettirilir.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.