Cevap Yaz
27 Kasım 2022, 16:11 - Furkan Yazdı

Çiçeklere Maniler Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe ÖZGÜN)

Çiçeklere Maniler Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe ÖZGÜN) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 4. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Çiçeklere Maniler metnine ait çeşitli etkinliklerin bulunduğu 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 94-95-96-97 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Çiçeklere Maniler Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe ÖZGÜN)

Çiçeklere Maniler Metni Cevapları ve Çalışmaları 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ÖZGÜN Yayınları Sayfa 94-95-96-97 Cevapları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Şiir okurken nelere dikkat edilmesi gerekir? Düşüncelerinizi açıklayınız.
Cevap: Şiir okurken şiirdeki duraklama noktalarına, noktalama işaretlerine, kafiyelerin okunuşuna ve dizlerin sonuna dikkat etmemiz gerekir. 

2. Mâni nedir? Açıklayınız. Defterinize yazdığınız mâni örneğini arkadaşlarınıza okuyunuz.
Cevap: Mani genellikle yazarı ve söyleyeni belli olmayan, her satırı yedi heceden oluşan ve dörtlükten oluşan şiirlerdir. Her satır birbiriyle uyumludur.

4. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları Sayfa 94 Ders Kitabı Cevapları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 95 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

1. ETKİNLİK

Şiir okuma çalışmanızı aşağıdaki ölçütlerden uygun olanı işaretleyerek değerlendiriniz.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 95 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

2. ETKİNLİK

Şiirdeki koyu yazılı eş sesli kelimeleri farklı anlamlarda kullanarak cümleler yazınız.
Cevap:

ARI

  • Arılar vızır vızır çiçek bahçesinde dolaşmaya devam etti. (Hayvan anlamında)
  • Su o kadar arıydı ki iki metre derinliğine kadar dibi görünüyordu. (Saflık, berraklık anlamında)

AY

  • Küçükken ayın beni takip ettiğini düşünürdüm. (Gezegen anlamında)
  • Üç aylık tatilde sürekli ders çalıştım. (Takvim, süre anlamında)

BAĞ

  • Dedemin üzüm bağına giderek karnımızı doyurduk.
  • Ayakkabının bağı yürüye yürüye çözülmeye başladı.

3. ETKİNLİK

Şiirin içeriğine uygun farklı bir başlık yazınız.
Cevap: DOĞA’YA MANİLER

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 96 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

4. ETKİNLİK

Şiirin konusunu ve ana duygusunu yazarak aşağıdaki cümleleri tamamlayınız.
Cevap: Şiirde doğanın güzelliği ve işleyişi anlatılıyor. Başarıya ulaşma isteği de şiirin ana duygusudur.


5. ETKİNLİK

Şiirin;

“Bağ olur,
Dün ayağa bağ olur.
Bugün çalışır isek

Yarın bahçe bağ olur.” dizelerinde “dün” ve “yarın” kelimeleri hangi açıdan karşılaştırılmıştır Açıklayınız.
Cevap: Dün ve yarın zıt anlamlı oldukları amacıyla bu anlam bakımından karşılaştırılmıştır.


6. ETKİNLİK

a. Şiirin aşağıdaki dizelerinden gerçek anlamlı olanların başına “G”, mecaz anlamlı olanların başına “M” yazınız.
Cevap:

Bal yapan arı olur.⇒ ( Mecaz)
İşte güzel okulum,⇒ (Gerçek)

Benim bilgi sarayım.⇒ ( Mecaz)
Dün ayağa bağ olur.⇒ ( Mecaz)

Takdir aldı Gülbeyaz.⇒ (Gerçek)
Dört haftadan ay olmaz.⇒ ( Mecaz)


b. Aşağıya, kelimeleri gerçek, mecaz ve terim anlamlarıyla kullanacağınız çalışmanın önemini anlatan üç cümle yazınız.
Cevap: 

  • Başarı için yalnızca çok çalışmak değil, gerçek bir inanç gerekir.
  • Başarının gizli anahtarı önce azim sonra inançtır.
  • Kitap okumak başarının en temel ögesidir.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

7. ETKİNLİK

Yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş aşağıdaki kelimelerin Türkçe karşılıklarını yazınız.
Cevap:

ice tea ⇒ Soğuk çay
limit ⇒
Sınır
ekstra ⇒ Ek, fazladan
efor ⇒ Çaba
mega ⇒
Büyük
link ⇒
İnternet sitelerinin kodu

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimelerden eş sesli olanların bulunduğu kutucukları farklı renkler kullanarak boyayınız.
Cevap:

4. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları Sayfa 97 Ders Kitabı Cevapları


9. ETKİNLİK

Aşağıya, istediğiniz konuda bir mâni yazınız. Yazdığınız mâniyi arkadaşlarınıza okuyunuz.
Cevap:
4. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları Sayfa 94 Ders Kitabı Cevapları


SONRAKİ METNE HAZIRLIK

Bir araç kullanarak uçmayı başaran insanlar hakkında araştırma yapınız. Araştırma yaptığınız genel ağ adreslerinin güvenilir olmasına dikkat ediniz.
Cevap: Hezarfen Ahmet Çelebi 17. yüzyılda lodoslu bir havada Galata Kulesi’ne tırmanarak kendi yaptığı kuş kanadına benzer aletle Galata Kulesi’nin tepesinden kendisini boşluğa bırakarak yaklaşık olarak 3358 metre süzülmüştür.


Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.