Geleneksel Türk Sanatlarından Ebru Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe MEB) 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Geleneksel Türk Sanatlarından Ebru metnine ait çeşitli etkinliklerin bulunduğu 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 240-242-243-244-245 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
• “Renklerin sudaki sihirli dansı” söz grubundan ne anlıyorsunuz?
Cevap: Renklerin su üzerinde görsel şölen oluşturması olduğunu anlıyorum.
• Ebru sanatı hakkında neler biliyorsunuz?
Cevap: Ebru sanatının yoğunlaştırılmış su üzerine boyaların damlatılarak yapıldığını ve kağıt üzerine geçirilip süzülerek yapıldığını biliyorum.
• Ebru yapmayı denediniz mi? Denemediyseniz denemek ister miydiniz? Neden?
Cevap: Ebru yapmayı denedim. Boyaların damlatılarak şekiller oluşturulması, kağıdı süzmesi çok keyifli ve eğlenceliydi.
Aşağıda metinde geçen bazı kelimeler verilmiştir. Bu kelimeleri anlamları ile eşleştirerek bulmacaya yerleştiriniz.
Cevap:
Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.
1. Türk kâğıt süsleme sanatlarından biri olan ebru sanatının ismi nereden gelmektedir? Anlatınız.
Cevap: Ebru sanatının ismi, Orta Asya dillerinden olan Çağatayca’dan gelmektedir. İlk ismi ”Ebre” dir. Ebru sanatının İran’a geçmesiyle Farsçada ”bulutumsu” anlamına gelen ”Ebri” ismi verilmiştir. Kullanıldıkça zamanla Türkçede ”Ebru” olarak kullanılmıştır.
2. Ebru sanatının tarihsel gelişimi hakkında bilgi veriniz.
Cevap: Ebru sanatının ilk çıktığı yer belli değildir ancak Orta Asya’da ortaya çıktığı düşünülmektedir. Orta Asya’dan sonra Hindistan’a, İran’a ve 15. yüzyılda da Anadolu’ya yayılmıştır. 17. yüzyılın başlarında Avrupa’ya gelmiştir.
3. Ebruculuğun gelişmesine önemli katkıları olan ünlü ebruzenler kimlerdir?
Cevap: Ebruculuğun gelişmesine önemli katkıları olan ünlü ebruzenler; İbrahim Ethem Efendi, Hatib Mehmed Efendi, Necmeddin Okyay ve Mustafa Düzgünman’dır.
4. Ebru sanatının malzemeleri ve bu malzemelerin özellikleri nelerdir?
Cevap: Ebru sanatının malzemeleri; tekne, kitre, boya, öd, fırça, tarak ve tel çubuktur. Kitre ebrunun yapılacağı suyun yoğunlaşmasını ve boyaların su yüzeyinde durmasını sağlar. Fırçalar boyalara şekil vermek için at kılından yapılmıştır.
5. Ebru yapsaydınız çalışmalarınızda hangi renk ve desenleri kullanmak isterdiniz?
Cevap: Ebru yapsaydım çalışmalarımda kırmızı, mavi, yeşil ve pembe renkleriyle çiçek desenleri kullanmak isterdim.
6. Ebru geleneğinin yeni kuşaklara aktarımında rol alan kuruluşlardan hangisinde aktif olarak çalışmak isterdiniz? Neden?
Cevap: Ebru geleneğinin yeni kuşaklara aktarımında rol alan kuruluşlardan ”Bilim kültür ve sanat derneğinde” çalışmak isterdim. Çünkü ebru sanatının tarihini ve yapılışını öğretiyorlar. Bende ebru sanatını yapmaktan büyük zevk alıyorum.
7. Ebru sanatçısı olsaydınız sanatınızı gelecek nesillere aktarmak için nasıl bir yol izlerdiniz?
Cevap: Ebru sanatçısı olsaydım sanatımı gelecek nesillere aktarmak için dersler verir, herkese ebru sanatını öğretirdim.
8. Sizce ebru sanatının sosyal ve kültürel yönlerden insanlara katkıları neler olabilir?
Cevap: Ebru sanatı sosyal ve kültürel yönden değerli ve yapımı zahmetli olduğu için dikkat gerektiren bir sanattır.
Metni okurken defterinize aldığınız notlardan hareketle okuduğunuz metni kronolojik sıra ve mantık akışı içinde özetleyiniz.
Cevap: Ebru sanatı süsleme sanatıdır. Ebru sanatını yapmak için yoğunlaştırılmış su üzerine boyaların damlatılması ve şekil verilmesi gerekir. Yapılan şekiller üzerine kağıt konarak süzülür ve şekil ortaya çıkar. Ebru sanatının ismi, Orta Asya dillerinden olan Çağatayca’dan gelmektedir. İlk ismi ”Ebre” dir. Ebru sanatının İran’a geçmesiyle Farsçada ”bulutumsu” anlamına gelen ”Ebri” ismi verilmiştir. Kullanıldıkça zamanla Türkçede ”Ebru” olarak kullanılmıştır. Ebruculuğun gelişmesine önemli katkıları olmuş önemli ebuzenler vardır ve bunlar; İbrahim Ethem Efendi, Hatib Mehmed Efendi, Necmeddin Okyay ve Mustafa Düzgünman’dır.
Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.
Cevap:
Metnin Konusu: Ebru Sanatının tarihi ve gelişimi.
Metnin Ana Fikri: Ebru sanatının Türk kültüründeki yeri ve önemi.
Yaptığınız araştırmalar doğrultusunda seçtiğiniz geleneksel el sanatını, bu sanatta kullanılan malzemeleri ve bu sanatın nasıl yapıldığını katılımlı konuşma stratejisini uygulayarak arkadaşlarınıza anlatınız. Konuşmanız sırasında aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.
Cevap:
Çinicilik; kaolen, kum, tebeşir gibi doğal malzemelerin hamur haline getirilmesi ile yapılır. Sır Altı Boyama Tekniği, Perdah Tekniği, Mozaik Çini Tekniği, Renkli Sır Tekniği gibi teknikleri bulunur. Bu yapılan hamurlar şekil verilebilmesi için bir süre beklenilir. İstenilen kuruluğa ulaşınca astarlama yapılır. Şekil verilen parçalar yüksek dereceli fırınlarda bir gün boyunca pişirilir.
Verilen cümlelerdeki anlatım bozukluklarının nedenini yay ayraç içine yazınız.
Cevap:
Kasabaya yalnız gitmeye çekindiği için babasıyla birlikte gitmişti.→ (Anlam belirsizliği)
Evimizin önünü kapsayan çöplerden bir an önce kurtulmalıyız.→(Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması.)
Elbette, ben de aynı fikirde olduğumuzu sanıyorum.→(Çelişen sözcüklerin kullanılması.)
Gürültüden rahatsız olunca hepimizi kafasından savdı.→(Yanlış deyim kullanımı.)
Öğretmen, izinsiz dersten çıkanlara kızardı.→(Sözcüğün yanlış yerde kullanılması.)
Sizinle sık sık hatta arada bir görüşmek isterim.→(Çelişen sözcüklerin kullanılması.)
Dün karşılaştığımızda Ömer, bana okul arkadaşını tanıttı.→(Anlam belirsizliği.)
“Sanatın insanlara katkıları” konulu bir yazı yazınız. Yazınızın içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz.
Cevap:
Kilimcilik: Eski bir dokuma türüdür. Yün veya kıl ipliğinden, dikey veya yatay yer tezgahlarında dokunur. Halıdan farkı havsız ve düğümsüz olması, diğer düz dokuma yaygılardan ayrılan yönü ise, iki iplik sistemiyle yapılması ve desenlerinin kabarık olmamasıdır.
“Sanatın doğuşu” ve “sanat eserlerinin ortaya çıkması” ile ilgili araştırma yapınız.
Cevap: Sanat, insanların varoluşu ile birlikte doğmuştur. İnsanlığın neslinin devam etmesi ile birlikte de varlığını sürdürecek bir değerdir. Canlılar gördüklerini unutmaz hep hatırlamak isterler. Bunu da sanatlarla ölümsüzleştirirler.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Renklerin sudaki sihirli dansı bana direk ebru sanatını hatırlatıyor. Renklerin birbiriyle uyumlu biçimde su üzerinde şekil alıyor olması çok hoş bir görüntü ortaya çıkarıyor.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.