Cevap Yaz
27 Kasım 2022, 2:24 - Seher Yazdı

Kızgın Bir Lira Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe MEB)

Kızgın Bir Lira Cevapları (7. Sınıf Türkçe MEB) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Kızgın Bir Lira metnine ait çalışmaların bulunduğu 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 118-121-122-123-124-125-126-127 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Kızgın Bir Lira Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe MEB)

Kızgın Bir Lira Metni Cevapları ve Çalışmaları 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 118-121-122-123-124-125-126-127. Sayfa  Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 118 Cevapları MEB Yayınları

• İyi bir insanın özellikleri neler olabilir? Anlatınız.
Cevap: İyi bir insanın özellikleri samimi, kin tutmayan, içten pazarlıkçı olmayan, sürekli iyimser düşünen, güvenilir olandır. 

• Dürüstlük sizin için ne anlama geliyor? Anlatınız
Cevap: Dürüstlük benim için yalan söylemeyen ve güvenilir olan kişidir.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları MEB Yayınları

1.Etkinlik

Aşağıda, metinde geçen bazı cümleler verilmiştir. Bu cümlelerdeki renkli harflerle yazılmış kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ederek kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Çam ağaçlarının ördüğü korular, üzüm bağları ve sebze bahçeleri İzmir’e doğru uzanır.

Tahminim : ilk açan meyve çiçeği
Sözlük anlamı : Asmanın taze veya kuru olarak yenilen ve salkım durumunda bulunan meyvesi
Cümlem : Anneannemlere gittiğimizde üzümler hala koru halindeydi. 


İnce pardösümü almamıştım.

Tahminim : kaban 
Sözlük anlamı : Serin havalarda öbür giysilerin üzerine giyilen, paltodan ince üstlük.
Cümlem : Havalar iyice soğudu pardösümü giymem lazım. 


Şeker ağdalarını tezgâhının üstünde uzatıyor, sonra makasla kesiyordu.

Tahminim : mermer masa
Sözlük anlamı : Genellikle dükkânlarda satıcıların önündeki uzun masa
Cümlem : Pazarda meyve tezgahı kurdum.


Bu anda, içimde korkuyla karışık bir üzünç beliriverdi.

Tahminim : Üzülmek.
Sözlük anlamı : Üzüntü.
Cümlem : Babamın yüzünde üzünç bir ifade vardı.


Babam, sedire atarken kendini:

— Hasan, ne var avucunda, diye bağırdı.
Tahminim : koltuk 
Sözlük anlamı : Arkalıksız, üstü minderli ve yastıklı olabilen, oturmaya veya yatmaya yarayan ev eşyası, divan
Cümlem : Kayınbabam balkonuma sedir yapacak.


Evlerin saçaklarının altına gizlendim.

Tahminim : pencere korkuluğu.
Sözlük anlamı : Bir yapının herhangi bir bölümünü güneş ve yağmurdan korumak için, o bölümden dışarı taşan ve altı boşta olarak yapılan bölüm
Cümlem : hava birden bozuldu yağmur başladı bende saçakların altına sığındım.


Biraz daha yürümüştüm ki tümseğin ardından beş altı çocuk çıktı.

Tahminim : yükseklik 
Sözlük anlamı : Çıkıntılı yer, kabarıklık, şişkinlik
Cümlem : motorla tümseğin üstünden geçtik.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları MEB Yayınları

2.Etkinlik

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Hikâyenin kahramanı kimdir? Nasıl bir yerde yaşamaktadır?
Cevap: Hikayenin kahramanı Hasan Güleryüz. Hasan İzmir’in Buca ilçesinde yaşamaktadır.

2. Hasan, hafta sonlarını nasıl değerlendiriyor? Anlatınız.
Cevap: Arkadaşlarıyla oyun oynayarak birde derslerini yaparak geçiriyor.

3. Hasan, hangi olayla geçmişini hatırlamıştır?
Cevap: Hasan geçmişini bulduğu parayla hatırlamıştır.

4. Hasan’ın altı yaşındayken bir liraya ulaşma şeklini doğru bulup bulmadığınızı nedenleri ile anlatınız.
Cevap: Hasanın altı yaşındayken yaptığı şey çok yanlış bunu bilselerdi kimse ona bir daha asla güvenmezdi.

5. Hasan’a geçmişini hatırlatan olaya benzer bir olayı yaşasaydınız nasıl davranırdınız?
Cevap: Hasanın yaşadığı olayı yaşasaydım o parayı almazdım. Sahibini bulmaya çalışırdım bulama samda aldığım yere geri bırakırdım.

6. Sizce Hasan, şekerci dükkanında farklı olarak ne/neler yaşayabilirdi?
Cevap: Şekeri alıp eve gitseydi babası görebilirdi annesi görebilirdi çok kızarlardı başına yolda kötü bir durumda gelebilirdi.

7. Hasan’ın geçmişte yaşadığı olaydan aldığı ders onun hayatını nasıl etkilemiş olabilir?
Cevap: Bir daha asla kendisine ait olmayan hiç bir şeyi almamasına ders olmuştur.

3.Etkinlik

b) Okuduğunuz bölümlerde önemli noktaların nasıl vurgulandığını, bunların metne katkılarının neler olduğunu yazınız.
Cevap: Okuduğum bölümlerde önemli noktalar italik ve renkli olarak yazılmıştır. Bu bölümler  diğer anlatılanlara göre daha fazla dikkat çekmiştir.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 123 Cevapları MEB Yayınları

“Kızgın Bir Lira” metnindeki sorunu, sorunun nedenlerini ve çözüm önerilerinizi belirleyerek yazınız.
Sorun:  “Kızgın Bir Lira”  metnindeki sorun Hasan’ın    babasının cebindeki parayı  izin almadan almasıdır.

Sorunun nedenleri: ona ait olmayan bir parayı şeker almak için alması
Çözüm önerilerim: Eğer babasından isteseydi babası  alırdı. Bu şekilde yaptığı hırsızlık sayılıyordu.


“Kızgın Bir Lira” metnini kronolojik sıra ve mantık akışı içinde özetleyiniz.
Cevap: Hasan’ın annesi ve babası dışarıya  çıkmışlar ve babasının cebinden Hasan para almıştır.  Daha sonra Hasan parayı harcamak için markete gitmiş ve markette parası tencerenin içine düşmüş. Parayı alır almaz  marketten çıkıp koşarak eve gitmiş eve gittiğinde babası “Ne bu halin?” demişler ve dışarı çıktığı için azarlamışlar.

Babası poşetle Hasan’ın istediği şekerlerden almış ve Hasan bunu görünce çok utanmış. Parayı babasının cebinden aldığı için pişman olmuş. Parayı elinde saklamaya çalışırken babası görmüş ve ne saklıyosun elinde demiş annesi ise onu kurtarmak için sabah verdiğim parayı harcamadınmı demiş. Hasan bu yaptığından çok pişman olmuş ve hayatı boyunca unutamamıştır. İzmir’de yaşadığı bir olayla da bu olayı hatırlamıştır.


Küçükken sizi etkileyen, davranışlarınıza yön veren, unutamadığınız güzel bir anınızı arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap: Küçükken beni etkileyen aklımda kalan yanlış dolmuşa binmiştim ve kaybolmuştum. Dolmuş şoförüne yanlış yerde olduğumuzu vurasının benim mahallem olmadığını söyledim. Bana yardımcı oldu ve doğru dolmuşa bindim. Eve gittiğimde ailem çok korkmuştu tabi bende çok korkmuştum. O zamandan beri daha dikkatli davranıyorum. 


Okuduğunuz metinden basit ve türemiş fiillerin kullanıldığı cümleleri bularak örneklerdeki gibi aşağıya yazınız.
Cevap:

İnce  pardösümü almamıştım. (Basit)
Bir  kez daha   baktım liraya. (Basit)
Sonra çevremi gözden geçirdim (Türemiş)
Güneş, parayı kaynatmıştı sanki.(Türemiş)


8.Etkinlik

a) Erdemlerle ilgili aşağıdaki kavram haritasını doldurunuz.
Cevap: 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 123 Ders Kitabı Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 125 Cevapları MEB Yayınları

b) Oluşturduğunuz kavram haritasından yararlanarak düşüncelerinizi anlatan bilgilendirici bir metin yazınız. Yazınızda anlatım biçimlerinden yararlanınız.
Cevap: Dürüstlük, her zaman dürüst davranmalıyız insanların bize güvenmesi için hep dürüst olmalıyız. 

Masallarda kullanılan tekerlemeleri araştırarak bulduğunuz örnekleri defterinize not alınız.
Cevap:

Masal masal mat atar,
Bir varmış bir yokmuş,
Zaman zaman içinde.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.