Cevap Yaz
27 Kasım 2022, 2:23 - Seher Yazdı

Akıllı Evlat Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe MEB)

Akıllı Evlat Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe MEB) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Akıllı Evlat metnine ait çalışmaların bulunduğu 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 126-127-128-129 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Akıllı Evlat Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe MEB)

Akıllı Evlat (Dinleme/İzleme Metni) Cevapları ve Çalışmaları 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 126-127-128-129. Sayfa  Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 126 Cevapları MEB Yayınları

Hazırlık Çalışmaları

Masalların dünyası ile yaşadığınız dünyayı karşılaştırınız.
Cevap: Masalların sonu hep mutlu biter ama bizim gerçek dünyamızda hep mutlu son olmaz masallarda her şey hayal ürünüdür.

• Bir masal kahramanı olsaydınız hangi masal kahramanı olmak isterdiniz? Neden?
Cevap: Masal kahramanı olsaydım pamuk prenses olmak isterdim.

• Sahip olduklarınız mı yoksa sahip olduklarınızla yaptıklarınız mı önemlidir? Neden?
Cevap: Sahip olduklarımızla ne yaptığımız daha önemlidir. Çünkü sahip olduklarımızın kıymetini bilmemiz lazım onları iyi değerlendirmemiz lazım. 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 127 Cevapları MEB Yayınları

Metni dinlerken not aldığınız kelimelerin anlamlarını tahmin ederek yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.
Cevap: 

ak
Tahminim: Beyaz
Sözlük anlamı: Kar, süt vb.nin rengi, beyaz, kara ve siyah karşıtı.

pınar
Tahminim: Su akan yer.
Sözlük Anlamı: Yerden kaynayarak çıkan su

Babayiğit
Tahminim: İri yapılı, güçlü kimse.
Sözlük Anlamı: Yürekli kimse


Dinlediğiniz metinde zengin adamın oğullarının birer kese altınla yaptıkları hakkındaki görüşlerinizi aşağıya yazınız.
Cevap:

Büyük oğlan: Babasının verdiği altınla malları koruyacak kırk tane adam tutmuştur. Bu kadar adamın tutulması gereksizdir ve israf etmiştir.

Ortanca oğlan: Ortanca oğlan babasının verdiği bir kese altınla kendi menfaatine iş yaparak bencilce davranmış ve kimseye faydada bulunmamıştır.

Küçük oğlan: Babasından aldığı altın ile insanların canlarına mal olarak çocukları yetim bırakan su yatağını düzelttirmek için ustalar tutmuştur. Bu sırada yetim kalan çocukları da yanında getirerek yetimlere ailesinin bakacağını düşünmüştür. Küçük oğlan oldukça düşünceli, yardımsever bir davranış sergilemiştir.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 128 Cevapları MEB Yayınları

1. Zengin adam, oğullarını yanına neden çağırmıştır?
Cevap: Mirasını bölüştürmek için oğullarını yanına çağırmıştır.


2. Baba, oğullarına birer kese altın verip onlardan ne yapmalarını istiyor?
Cevap: Baba, çocuklarına bir kese altın vererek üç yıllığına uzak yerlere giderek aldıkları parayla iş yapmalarını istemiştir. Baba hangi çocuğunun yaptığı işi beğenirse mirası ona bırakacağını söylemiştir.


3. Zengin adam, büyük ve ortanca oğlunun yaptıklarını nasıl değerlendiriyor? Açıklayınız.
Cevap: Zengin adam, büyük ve ortanca çocuğunun yaptıklarından hoşlanmamıştır.


4. Babanın yerinde olsaydınız sahip olduklarınızı evlatlarınızın arasında paylaştırmak için nasıl bir çözüm bulurdunuz?
Cevap: Eşit bir şekilde paylaşım yapardım.


5. Sizce küçük oğlanın yapmak istedikleri, yaşadığı toplumun geleceğini hangi yönlerden etkileyebilir?
Cevap: Küçük oğlanın yapmak istediği ve hedeflediği şey toplumsal birlikteliği güçlendirerek refahı arttırmaya yöneliktir. Bu çevremizde zor durumda olan insanların ihtiyacını gidereceği için pozitif bir etkiye sahiptir.


6. Zengin adamın çocuklarından birisi olsaydınız bir kese altınla neler yapardınız?
Cevap: Zengin adamın çocuklarından birisi olsaydım düşkünlere yardım ederdim.


Dinlediğiniz metinde anlatılan olayların tutarlılığını (mantık kurallarına uyması, duygusal ve düşünsel çelişkiler taşımaması, konudan sapılmaması) sorgulayarak düşüncelerinizi yazınız.
Cevap: Dinlediğim metinde abartı olaylar yoktur ve metin  tutarlıdır. Baba verdiği söz sonrası sözünde durmuştur. Çocuklarda babalarının dediklerini yaptığı için mantık kuralından sapma olmamıştır.


Aşağıda “Akıllı Evlat” metninden bir bölüm verilmiştir. Bu bölümde yer alan basit, türemiş ve birleşik fiilleri bularak uygun kutulara yazınız.

Basit Fiiller:  Gelip, öpmüşler, çıkmış, yürümüş, olmuş, esmiş, gelmiş.

Türemiş Fiiller: Başlamışlar, bitirdikleri, uzaklaşmışlar, kovalamış.

Birleşik Fiiller: Birleşiverip, varamamış.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 129 Cevapları MEB Yayınları

Aşağıda verilen unsurlardan hareketle bir masal yazınız. Yazdığınız masalın içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz.
Cevap:7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 129 Ders Kitabı Cevapları


Gelecek Derse Hazırlık

Örnek aldığınız bir kişinin (sporcu, sanatçı, yazar, bilim insanı, gazeteci…) hayatını araştırınız.
Cevap:

Cahit Arf, 1910-1997 yılları arasında yaşamış dünyaca ünlü bir matematikçidir. Kuadratik formlarının sınıflandırılmasıyla ortaya çıkmış Arf Saibti, Arf Halkaları ve Arf Kapanışları gibi terimleri bularak matematik dünyasına önemli katkılarda bulunmuştur.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.