Cevap Yaz
29 Kasım 2022, 2:39 - Furkan Yazdı

Akıllı Kız Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe ÖZGÜN)

Akıllı Kız Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe ÖZGÜN) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin kitap içerisinde en çok ihtiyaç duyacağı testlerin, metin sorularının ve testlerin cevaplarını 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ÖZGÜN Yayınları Sayfa 34-35-36-37-38 Cevapları konusu içerisinde paylaşmış bulunuyoruz. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Akıllı Kız Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe ÖZGÜN)

Akıllı Kız Metni Cevapları ve Çalışmaları 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ÖZGÜN Yayınları Sayfa 34-35-36-37-38 Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 34 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Kırgızların sosyal yaşantıları ve dil özellikleri hakkında yaptığınız araştırmadan edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Kırgızlar günümüzde Orta Asya’da bulunan Kırgızistan Cumhuriyeti içerisinde yaşamaktalar. Kırgızistan Cumhuriyeti’nde yaşayan Kırgızlar, Kırgız Türküdür. Kırgızlar, günümüzde Orta Asya’daki Türk kültürünü en etkin, en başarılı ve en doğru şekilde korumayı başarmış önemli topluluklardandır. Kırgızlar, yaşayış ve dünya görüşleri eski Türk törelerine, adet ve geleneklerine göre yaşamaktadırlar.


2. Kırgızların sosyal yaşantıları ve dil özellikleri ile yaşadığınız şehrin sosyal yaşantısını ve dil özelliklerini karşılaştırınız.
Cevap: Kırgızlarla en farklı yönümüz bizim Anadolu topraklarında, Kırgızların ise ata toprağımız Orta Asya’da yaşıyor olmalarıdır. Dil bakımından Kırgızlar Öz Türkçe dediğimiz bizimde eskiden kullandığımız daha ağır ve yabancı kelimelerin olmadığı Türkçe’yi kullanırlar. Fakat Kırgızlar ile gelenek ve göreneklerimiz halen benzerlik göstermektedir.


1. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki sözcükleri, anlamlarının başına yazınız.
Cevap:

Eyer: Binek hayvanlarının sırtına konulan, oturmaya yarayan nesne.

Doğan: Kartalgillerden sırtı kül rengi ve enine çizgili yırtıcı bir kuş

Han: Doğu ülkelerinde yerli beyler ve Kırım girayları için kullanılan unvan

Nasır: En çok el ve ayağın sürekli sürtünmelere uğrayan noktalarında üst derinin kalınlaşması ve sertleşmesiyle oluşan deri.

Hanşa: Doğu ülkelerinde yerli beylerin ve hanların karısı.

Mesafe: Ara, aralık, uzaklık

Mirasçı: Bir mirastan yasalar gereğince yararlanan kimse.

Kibir: Kendini beğenme, başkalarından üstün tutma, büyüklenme

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 35 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

2. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.


1. Sarıbay, kendisinden sonraki hanı seçmek için nasıl bir yol önermiş?
Cevap: Sarıbay, doğanın gözünü üç gün açmamış, kanatlarını çırpmamış ve dördüncü gün karnını doyurarak serbest bırakacaktı. Doğan, nereye konarsa han o olacaktı.

2. Akdoğan kimin omzuna konmuş?
Cevap: Akdoğan, bir çobanın omzuna konmuş.

3. Aksakallar niçin yeni handan evlenmesini istemişler?
Cevap: Aksakallılar, mirasçı kalması adına evlenmesini istemiştir. Kaderinin Sarıbay gibi olmamasını, aynı sorunların yaşamamasını istemişlerdir.

4. Han, evleneceği kızı nasıl seçmiş?
Cevap: Han, evleneceği kıza üç tane soru soruyor ve doğru cevap verenle evleniyormuş.

5. Fakir kız, “Yalan ile doğrunun arasındaki mesafe ne kadar?” sorusuna ne cevap vermiş?
Cevap: Doğu ve batı arasındaki mesafenin toplamda bir gün olduğunu söylemiştir. Çünkü güneş doğup batana kadar tam bir gün geçermiş.

6. Fakir kıza göre acı, üzüntü ve ayıp ne demekmiş?
Cevap: Acı, hastalıktır. Üzüntü ise ihtiyaç ve ayıpta hırsızlıktır.

7. Han, eşini hangi konuda uyarmış?
Cevap: Kendisinden başka kimseye öğüt vermemesini söylemiştir.

8. Han; karısına niçin kızmış, ona ne yapmasını söylemiş?
Cevap: Han, kendisinden başka birine öğüt vermemesini söylemesine rağmen öğüt verdiği için kızmıştır. Karısına, güvenilir bir kadın olmayacaksa gitmesini söylemiş.


b. Metinde kaçıncı kişili anlatım yapıldığını yazınız.
Cevap: Metinde 3’üncül bakış açısı kullanılmıştır.


3. Etkinlik

Metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.

Metnin konusu: Han’ın vefatı sonrası yeni han seçiminin tarafsız bir şekilde yapılması ve hanın eşini seçmesi.

Metnin ana fikri: Eşitlik ve dürüstlüğün önemi.


4. Etkinlik

Aşağıdaki cümlelerden öznel yargılı olanların başına “Ö”, nesnel yargılı olanların başına “N” yazınız.

(Ö) Fakir kız, kocasına güzel tavsiyelerde bulunmuş.
(N) Bir zamanlar Sarıbay adlı bir han yaşıyordu.
(N) Güneş doğudan sabahleyin doğuyor, batıdan da akşamleyin batıyor.
(Ö) Gözlerimiz her zaman doğruyu görür.
(N) Gözlerini kaldırırsan gökyüzünü, indirirsen yeryüzünü görürsün.
(Ö) Sevgi, her engeli aşmamızı sağlayan bir duygudur.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 36 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

5. ETKİNLİK

a. Dinlediğiniz metne yönelik farklı başlıklar yazınız.
Cevap: 

  • Han Seçimi
  • Akıllı Kadın
  • Fakir Kız
  • Sarıbay ve Çoban Han

b. Dinlediğiniz metinde anlatılanları oluş sırasına göre kendi cümlelerinizle özetleyip aşağıya yazınız.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 36 Ders Kitabı Cevapları


c. Dinlediğiniz metnin en beğendiğiniz bölümü nedir? Nedenini de belirterek aşağıya yazınız.
Cevap: Dinlediğim metnin sen beğendiğim bölümü hanın kızlara bilmece sorması ve sadece fakir kızın cevaplamasıydı. Fakir kız akıllı cevaplar vererek kimsenin bilemediği bilmeceleri kıvrak zekasıyla bilebildi.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

6. ETKİNLİK

a. Aşağıda, virgülün nerelerde kullanıldığına dair verilen kuralları ve bu kurallara uygun cümleleri inceleyiniz. Siz de bu kurallara uygun örnek cümleler yazınız.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 38 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

7. Etkinlik

Tablodaki cümlelerde geçen fiilleri inceleyip anlam özelliklerine göre örnekteki gibi değerlendiriniz.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 38 Ders Kitabı Cevapları


8. ETKİNLİK

Kırgızistan’da yaşayan bir arkadaşınız olduğunu düşününüz. Aşağıya, bu arkadaşınızı ülkemizde yapılacak olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına davet eden bir e-posta yazınız.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 38 Cevapları ÖZGÜN Yayınları


Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.