Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Sayfa 15-16-19-20 Cevapları MEB Yayınları

Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Sayfa 15-16-19-20 Cevapları MEB Yayınları 2026-2027 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde ortaokul öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Kur’an ve Sünnetin Hayatımdaki Yeri Cevapları konusunun da yer aldığı Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Sayfa 15-16-19-20 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
MEB Yayınları Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı 15-16-19-20. Sayfa Cevapları Kur’an ve Sünnetin Hayatımdaki Yeri
Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Sayfa 15 Cevapları MEB Yayınları
Üniteye Başlarken
Günlük hayatınızda çevrenizde gözlemlediğiniz güzel davranışlar nelerdir? Bu davranışlardan hangilerini uygulamak istersiniz?
Cevap: Çevremde insanların birbirine selam verdiğini, yaşlılara yer verdiğini, komşusuna yardım ettiğini ve çöpünü yere atmadığını görüyorum. Ben de karşılaştığım herkese selam vermeyi, güler yüzlü olmayı ve ihtiyacı olan arkadaşlarıma yardım etmeyi daha çok uygulamak isterim.
Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları MEB Yayınları
Konuya Başlarken
Buna göre aşağıdaki cümleleri kendi düşüncelerinize göre tamamlayınız.
1. Allah’ın (cc) emirlerine uymak için ………
Cevap: Allah’ın (cc) emirlerine uymak için Kur’an-ı Kerim’i okuyup anlamaya ve öğrendiklerimi yaşamaya çalışırım.
2. Peygamber Efendimiz denince aklıma ………
Cevap: Peygamber Efendimiz denince aklıma merhamet, dürüstlük ve güzel ahlak gelir.
3. Din, insanların hayatında ………
Cevap: Din, insanların hayatında doğruyu yanlıştan ayırmayı sağlayan bir yol göstericidir.
4. Kur’an-ı Kerim benim için ………
Cevap: Kur’an-ı Kerim benim için Rabbimin gönderdiği, hayatıma yön veren kutsal kitaptır.
5. Güzel ahlaklı bir insan ………
Cevap: Güzel ahlaklı bir insan doğru sözlüdür, kimseyi kırmaz ve herkese iyilik eder.
Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Sayfa 19 Cevapları MEB Yayınları
Etkinlik-1: Dinimin Rehberliğinde Davranışlarım
“İyi bir insan olmamızı sağlamak için Kur’an-ı Kerim ve sünnette teşvik edilen davranışlar nelerdir?”
Cevap: Kur’an-ı Kerim ve sünnette teşvik edilen davranışlardan bazıları şunlardır:
- Doğru sözlü olmak ve verilen sözü tutmak
- Adaletli davranmak, kimsenin hakkını yememek
- Anne babaya iyilik etmek, büyüklere saygı göstermek
- Selamlaşmak ve güler yüzlü olmak
- İhtiyaç sahiplerine yardım etmek
- Temizliğe dikkat etmek ve israftan kaçınmak
Değerlendirme: Tüm sınıfın görüşlerini dinledikten sonra beğendiğiniz üç görüşü aşağıya yazınız.
Cevap:
- 1. Doğruluk insanı iyiliğe götürdüğü için her durumda doğruyu söylemeliyiz.
- 2. Selam vermek insanlar arasındaki sevgiyi artırır.
- 3. Anne babamıza iyilik etmek Rabbimizin bizden istediği en güzel davranışlardandır.
Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Sayfa 20 Cevapları MEB Yayınları
Etkinlik-2: Dinim Bana Yol Gösterir
2. Metinde yer alan davranışları örnekteki gibi inanç, ibadet, ahlak ve sosyal hayat alanlarına göre sınıflandırınız.
Cevap:
- Rabbimizin kendisini gördüğünü düşünerek hareket etmek: İnanç
- Abdest alıp namaz kılmak, namazdan sonra dua etmek: İbadet
- Nazik ve saygılı olmak, yalandan uzak durmak: Ahlak
- Aile içindeki görevlerini yerine getirmek, anne babasına destek olmak: Sosyal Hayat

3. Nida’nın günlük hayatına sünnete uygun başka hangi davranışları ekleyebileceğini düşününüz. Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Nida yemeğe besmeleyle başlayıp sonunda şükredebilir, suyu oturarak ve üç yudumda içebilir. Hasta olan yakınlarını ziyaret edebilir, harçlığından ihtiyaç sahiplerine sadaka verebilir ve dişlerini düzenli olarak temizleyebilir.
Değerlendirme: Günlük hayatınızda uyguladığınız güzel bir davranışı seçiniz. Bu davranışın inanç, ibadet, ahlak veya sosyal hayat alanlarından hangisine girdiğini belirleyiniz ve bunun gerekçelerini açıklayınız.
Cevap: Seçtiğim davranış, verdiğim sözü tutmaktır. Bu davranış ahlak alanına girer. Çünkü sözünde durmak dürüstlüğün bir parçasıdır ve insanların bana güvenmesini sağlar. Peygamber Efendimiz de herkesin güvendiği bir insan olduğu için onu örnek alarak sözümü tutmaya çalışırım.
Aradığınız ödevi bulamadıysanız lütfen MEB Yayınları 2026 ana içeriğimizi ziyaret ediniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 3. sınıf türkçe sayfa 11 forum sınıf
