Cevap Yaz
26 Mayıs 2022, 23:04 - Zülal Güneş Yazdı

Temel Dini Bilgiler (İslam-1) Ders Kitabı 91-92-93-94. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

Temel Dini Bilgiler (İslam-1) Ders Kitabı 91-92-93-94. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde imam hatip ortaokul öğrencileri için özenle hazırladığımız konular arasında bulunan ve içerisinde 3. Ünitemizi Değerlendirelim konusunun bulunduğu temel dini bilgiler ders kitabı sayfa 91-92-93-94 cevapları konusunu paylaştık. 3. Ünitemizi Değerlendirelim konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Temel Dini Bilgiler (İslam-1) Ders Kitabı 91-92-93-94. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

Temel Dini Bilgiler (İSLAM-1) Ders Kitabı 91-92-93-94. Sayfa Cevapları 3. Ünitemizi Değerlendirelim

Temel Dini Bilgiler (İSLAM-1) Ders Kitabı Sayfa 91 Cevapları MEB Yayınları

A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız

1. Doğrulukla ilgili bir ayet ve hadis meali yazınız.
Cevap: 

“Şüphesiz Allah benim de Rabbim, sizin de Rabbinizdir. Öyleyse artık O’na kulluk edin. İşte en doğru yol budur.” (Al-İ İmran / 51. Ayet)

Hiç şüphe yok ki doğruluk iyiliğe getirir. İyilikte cennette getirir. Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında sıdk diye yazılır. (Buhari, Edeb 69; Müslim, Birr 103, 104)

2. Müminler namazlarında huşûyu sağlayabilmek için nelere dikkat etmelidir? Yazınız.
Cevap: Namazı son namazları gibi kılmalı, farzlarını yerine getirmelidirler. 

3. Toplumda iyiliği yaygınlaştırmak için neler yapabiliriz? Yazınız.
Cevap: Birlik oluşturacak ortamlar kurarak yardımlaşma ve dayanışma sağlayabiliriz.

4. Yoksulun hakkını gözetmenin önemini açıklayınız
Cevap: Allah malı olanlara zekat vererek yoksullara yardımcı olmalarını buyurmuştur. Bir yoksulu gözetmek Allah katında mevkinin yükselmesi demektir. 

5. İsraftan kaçınmak için nelere dikkat etmeliyiz? Yazınız
Cevap: Gereksiz harcama yapmamalı, gereğinden fazla yemek pişirmemeliyiz. 

6. el-Bâsit, el–Muhsin ve el–Mâni’ isimlerinin anlamlarını yazınız.
Cevap:

El-Basit → Sıkan, daraltan
El-Muhsin → Allah yarattıklarını en güzel şekilde yaratır.
El-Mani → Koruyucu sebepler yaratarak zararları önleyen demektir.


Temel Dini Bilgiler (İSLAM-1) Ders Kitabı Sayfa 92 Cevapları MEB Yayınları

B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız

1. (…) Paragrafta namaz ibadetinin hangi yönüne değinilmemiştir?
Cevap: B) Namazın kılınış şekline

2. “… Kendilerinin ihtiyaçları olsa bile, yoksul kardeşlerini tercih edip onların ihtiyaçlarına koşarlar. Kim kendi nefsinin cimriliğinden korunursa kurtuluşa ermiştir.” (Haşr suresi, 9. ayet.)
Yukarıdaki ayet mealinde müminlerin hangi özelliği vurgulanmıştır?
Cevap: C) Yardımseverlik

3. (…) Verilen metinden hareketle İslam diniyle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
Cevap: B) Tevhid ilkesini esas alır


Temel Dini Bilgiler (İSLAM-1) Ders Kitabı Sayfa 93 Cevapları MEB Yayınları

4. (…) Yukarıda verilen hadiste vurgulanan temel düşünce aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: A) Güzel ahlak cennete girmenin anahtarıdır.

5. (…) Verilen hadislerde müminlerin hangi yönü vurgulanmaktadır?
Cevap: B) Ahlakı

6. Allah (c.c.) iyi davranışlar yapanları ve yaptığı kötü davranışlardan tövbe edenleri cennetle müjdelemiştir. Ancak kötü davranışta bulunanları ve bu davranışlarında ısrarcı olanları da cezalandıracağını vurgulamıştır.
Verilen paragraftan çıkarılabilecek en kapsamlı yargı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: A) Allah (c.c.) her şeyi görür, her şeyi bilir.


Temel Dini Bilgiler (İSLAM-1) Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları MEB Yayınları

C. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri verilen uygun kelimelerle doldurunuz
Cevap:

1. İsraf insanın herhangi bir işte aşırı gitmesi, sözünü, gücünü, zamanını, malını ve mülkünü boş yere harcaması, bunları yerli yerinde kullanmaması, saçıp savurması, ölçülü hareket etmemesidir.
2. “Onlar namazda huşu içindedirler.” (Mü’minûn suresi, 2. ayet.)
3. Cimrilik kişiyi mal mülk edinme hırsına sevk eden, harcamada bulunmaktan ve yardım etmekten alıkoyan bencillik duygusudur.
4. el-Basit kullarına rızıkları yayan ve bol bol veren, kullarına cömertçe ikram eden, insanlara ilmî ve bedenî güç veren, bulutları dilediği yere sevk eden ve yeryüzünü serip döşeyen gibi anlamlara gelir.
5. Mümin Allah’a (c.c.) iman eden, gönülden bağlanan, güven veren, güvene kavuşturan kimsedir.
6. el-Muhsin, yaptığı şeyleri iyi, güzel, sağlam ve kaliteli yapan, insanlara ikramda bulunan anlamlarına gelir.
7. “… Allah’a saygı ve bağlılık içinde namaz kılın.” (Bakara suresi, 238. ayet.)


D. Aşağıdaki cümleler doğruysa başına (D), yanlışsa (Y) yazınız
Cevap:

1. (D) Müminler namazlarına özen göstermelidir.

2. (D) Peygamber Efendimiz merhametli bir insan olduğu için ona “el-Emin” denmiştir.

3. (Y) Hz. Lokman’ın (a.s.) oğluna verdiği öğütler Bakara suresinde yer alır.

4. (Y) Esnaf anlamına gelen Ahî kelimesi Anadolu’daki yönetici sınıfına verilen bir addır.

5. (D) Müminler iyiliği emreder, kötülüğe engel olmaya çalışırlar.

6. (D) Müminler yoksulların haklarını gözetirler.

7. (D) Peygamber Efendimiz müminlere kıldıkları her namazı son namazlarıymış gibi kılmalarını tavsiye etmiştir.

8. (D) Zekât zenginin fakir üzerindeki hakkıdır.

9. (D) Allah’ın (c.c.) insana verdiği bütün nimetlerin faydasızca kullanılması da israftır.

10. (D) İsraf ve cömertlik birbirine karıştırılmamalıdır


Temel Dini Bilgiler (İslam-1) Ders Kitabı Cevapları 91-92-93-94. Sayfa, 3. Ünitemizi Değerlendirelim 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.