5. Sınıf Matematik Ders Kitabı 78-79-80-81-82-83-84-85. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 5. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Üçgen İnşası konusunun yer aldığı 5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 78-79-80-81-82-83-84-85 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Daha önce kesişen doğrular çizmiştiniz. Şimdi aşağıdaki kutuların her birine iki noktada kesişen çember çiftlerinden birer tane çiziniz. Her kutudaki çember çifti farklı bir durumda olsun
Çizdiğiniz kesişen çember çiftlerinin kesişim noktalarını ve merkezlerini belirleyiniz. Her bir çember çiftinin merkezlerini ve kesişim noktalarından birini birleştiren doğru parçalarını çizerek üçgenler oluşturunuz. Bu üçgenler kenarlarına göre üçgen çeşitlerinden hangileridir?
Cevap:
Siz de pergelin açıklığını değiştirip değiştirmediğinizi ve hangi üçgenlerin oluştuğunu arkadaşlarınızla paylaşarak tartışınız.
Cevap:Pergelin açıklığını değiştirdim. İkizkenar, eşkenar üçgen oluştu.
1) Çember çiftini, sağdaki gibi pergel açıklığını değiştirmeden çizmeniz durumunda oluşturduğunuz üçgen, kenarlarına göre üçgen çeşitlerinden hangisi olur? Neden?
Cevap: Oluşan üçgenin iki kenar eşit olduğu için ikizkenar üçgen oluşmuştur.
2) Çember çiftini, sağdaki gibi birbirlerinin merkezlerinden geçecek şekilde çizmeniz durumunda oluşturduğunuz üçgen kenarlarına göre üçgen çeşitlerinden hangisi olur? Neden?
Cevap: Oluşan üçgenin 3 kenarı da eşit olduğu için eşkenar üçgen oluşmuştur.
3) Çember çiftini, sağdaki gibi pergel açıklığını değiştirerek çizmeniz durumunda oluşturduğunuz üçgen kenarlarına göre üçgen çeşitlerinden hangisi olur? Neden?
Cevap: Oluşan üçgenin 3 kenarı da farklı olduğu için çeşitkenar üçgen oluşmuştur.
4) Çember çiftini, sağdaki gibi pergel açıklığını değiştirerek ve çemberlerden biri diğerinin merkezinden geçecek şekilde çizmeniz durumunda oluşturduğunuz üçgen kenarlarına göre üçgen çeşitlerinden hangisi olur? Neden?
Cevap: İkizkenar üçgen oluşmuştur.
Oluşturmak istediğiniz üçgenleri inşa edebildiniz mi? Peki, ikizkenar, eşkenar ya da çeşitkenar üçgenler oluştu mu? Oluştuğunu umuyorum çünkü az önce bir arkadaşımdan mesaj geldi. Çemberleri kullanarak ikizkenar, eşkenar ya da çeşitkenar üçgenleri inşa edememiş. Ona nasıl bir mesaj yazmalıyım? İkizkenar, eşkenar ya da çeşitkenar üçgen inşasında ona nasıl yardım edebilirim?
Cevap: Çemberler ile eşkenar üçgen oluşturmak için çemberleri iki çaplardan geçirerek çizmen gerekir.
“Arkadaşlar ikizkenar, eşkenar ya da çeşitkenar üçgenin nasıl yapılacağına dair yaptığım çizimleri arkadaşıma gönderdim. Yaptığım inşaları beraber kontrol edelim mi? Haydi cetvellerimiz hazırsa başlayalım. Aşağıya da ölçüm sonuçlarınızla beraber hangi üçgen ikizkenar, hangi üçgen eşkenar yazalım.”
Cevap: İlk üçgen ikizkenar, ikinci üçgen eşkenar, üçüncü üçgen çeşitkenar ve dördüncü üçgen ikizkenar üçgendir.
Çemberleri kullanarak ikizkenar, çeşitkenar ve eşkenar üçgenlerden başka çokgenler de inşa edebilirsiniz. Ahmet’in arkadaşına gönderdiği ikinci mesajdaki çizimleri inceleyiniz. Siz de benzer yolları deneyerek aşağıdaki alanda farklı çokgenler oluşturmaya çalışınız.
Cevap:
Yandaki yaşam çiçeği örneğinde çemberlerin kesişim ve merkezlerini kullanarak hangi çokgenleri oluşturabilirsiniz? Ölçüsüz cetvelle çizmeye çalışınız?
Cevap:
Öklid’in bu çizimi nasıl gerçekleştirdiğini araştırınız. Bir çizgisiz kâğıt üzerine ölçüsüz cetvel yardımıyla bir doğru parçasını çiziniz. Ardından Öklid’in adımlarını uygulayarak pergel ve ölçüsüz cetvel yardımıyla bu doğru parçası kenarı olacak şekilde bir eşkenar üçgen çiziniz
Cevap: Öklid, İlk olarak bir doğru parçası çizmiştir. Bu doğru parçası AB doğrusu. Daha sonra merkezi bu doğru parçasının uçları olan çemberler çizilmiştir. Bu çemberlerin merkezleri A ve B’dir. Bu çemberlerin kesiştiği nokta ise C noktası olmuştur. Bu noktalardan çizilen doğrular eş uzunlukta olduğu için eşkenar üçgen oluşmuştur.
Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların karşısına D (Doğru), yanlış olanların karşısına Y (Yanlış) yazınız.
Cevap:
(Y) a) Eşkenar üçgen oluşturmak için mutlaka ölçülü cetvel gereklidir.
(D) b) İki noktada kesişen iki çember kullanılarak eşkenar üçgen inşa edilebilir.
(D) c) Eşkenar üçgen inşa etmek için çemberler birbirinin merkezinden geçmelidir.
(Y) ç) Çeşitkenar üçgen inşa etmek için kullanılan iki çemberin aynı yarıçaplı olması gerekir.
(D) d) Çemberler kullanılarak üçgen dışında farklı çokgenler de inşa edilebilir.
(D) e) Tek bir çemberin içinde ölçüsüz cetvel kullanılarak ikizkenar üçgen inşa edilebilir.
Aşağıda her bir görevde istenen üçgenleri oluşturunuz ve oluşturduğunuz üçgenlerin kenarlarına göre türünü belirleyiniz.
Cevap:
Aşağıdaki kareli kâğıtta noktalar belirleyip bu noktalara göre çeşitkenar, ikizkenar ve eşkenar üçgen çizme adımları oluşturunuz ve bu adımlara göre tabloyu doldurunuz.
Cevap:
Aşağıdaki kareli zemine çemberleri kullanarak özgün bir logo tasarlayınız.
Cevap:
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.