10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı 90-91-92-93. Sayfa Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 10. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde İslam Ahlakının Kaynakları konusunun bulunduğu 10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 90-91-92-93 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Müslümanlar inanç, düşünce, tutum ve davranışlarında hangi kaynağı esas almalı ve kimi örnek edinmelidir? Düşününüz ve görüşlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: İnsanlar kuran kaynağını esas almalıdırlar. Peygamberlerimizi ve kuranda geçen ayet ve hadislerle yaşanılanları örnek almaları gerekmektedir.
Nerede olursan ol, Allah’a karşı gelmekten sakın. Bir kötülük yaparsan ardından bir iyilik yap ki bu (iyiliğin) onu (yaptığın kötülüğü) yok etsin. İnsanlara karşı güzel ahlakın gereğine göre davran.”
hadisine uymanın insanlar arasında iyi ilişkiler kurulmasına, toplumun birlik ve bütünlüğüne katkıları üzerinde konuşunuz.
Cevap: İyilik yapmadığımızda yapılan kötülükler kalır ve insanlar arasında bağı ve birliği bozabilir. Güzel ahlaklı ve iyilik sever biri olursak etrafımızdaki insanlarla bir oluruz. Toplumun huzurunu bozmaz ve birlik beraberlik hiç bozulmaz. Daima iyi ilişkiler kurarız. Kötü insnalarla kimse görüşmek istemez.
Ahlak ile terbiye arasında sizce nasıl bir ilişki vardır? Görüşlerinizi açıklayınız
Cevap: Ahlak insanın kendinde olan ve iradesiyle oluşan kavramdır. Terbiye küçükten ailemizin ve çevremizdekilerin bize kattıkları iyi güzel huylar ve davranışlardır. Ahlak ve terbiye aslında birbirine benzemektedir. Güzel ahlaklı olan insan zaten terbiyesini de dikkat eden insandır.
İstiklal şairimiz Mehmet Âkif Ersoy, bir şiirinde,
“Ne irfandır veren ahlaka yükseklik, ne vicdandır;
Fazilet hissi insanlarda Allah korkusundandır.” demiştir.
Şairin bu dizelerde anlatmak istediği mesaj nedir? Yorumlayınız.
Cevap: Mehmet Akif Ersoy, bu şiirinde bizim davranışlarımız, yaptıklarımız, ahlaka düşkün olmamız Allah’a olan korkumuzdandır. Allahtan korkan insan ahlaklı ve terbiyeli davranır. İnsanın vicdanı da irfanı da Allahtan korktuğundandır.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.