5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 128-131-132-133-134-135. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 5. sınıf öğrencilerine en çok ihtiyaç duyabilecekleri kitap cevaplarından olan ve içerisinde Haydi Doğa Yürüyüşüne! Metni Cevapları içeriğinin bulunduğu 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 128-131-132-133-134-135 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
DİKKAT: Şu an baktığınız cevaplar “2. Kitap”a aittir.
1. Kitap’ın cevapları için yukarıdaki resme tıklayın.
Yeterli ve dengeli beslendiğinizi düşünüyor musunuz? Niçin?
Cevap: Evet yeterli beslendiğimi düşünüyorum. Günde üç öğün yerim. Öğünlerimde aşırıya kaçmam ve her besinden tüketmeye çalışırım.
Tadına hiç bakmadığınız hâlde sevmediğiniz yiyecekler var mı? Varsa adlarını söyleyiniz.
Cevap: Karnabaharı sevmem. Daha önce hiç yemedim ancak hem görüntüsü hem kokusu nedeniyle hiç sevmiyorum.
Aşağıdaki soruların cevaplarını metinden hareketle defterinize yazınız
1. Tolga’nın beslenme alışkanlığı nasıldır?
Cevap: Tolga, sürekli yemek seçen ve sadece sevdiği yiyecekleri yemek isteyen bir çocuktur. Sağlıklı yiyecekleri sevmez, sebzeleri yemekten kaçınır.
2. Ispanağı beğenmeyen Tolga’ya annesi neler söylemiştir?
Cevap: Annesi ıspanağın oldukça faydalı olduğundan, içerisinde vitamin ve demir bulunduğunu söylemiştir. Her gün makarna yenilmemesi gerektiğini, sağlıklı besinler tüketmesi gerektiğini anlatmıştır.
3. Proje görevi Tolga’nın yemek hakkındaki fikirlerini nasıl etkilemiştir?
Cevap: Proje görevi sayesinde Tolga, yemeklerin hikayesini öğrendi ve aslında sevmediği yiyecekleri tadarak sevmeye başladı.
4. Tolga’nın sevmediği yemekleri yememek için annesine “Doydum.” demesi onun kişiliği ve annesiyle olan ilişkisi hakkında ne tür ipuçları vermektedir?
Cevap: Tolga annesini üzmek istemeyen, saygılı bir çocuktur. Fakat annesini her ne kadar sevse de sevmediği yemeklerden kaçmak için bahaneler uyduruyor.
5. Tolga’nın sevdiği yemekler olmayınca “Sofrada hiçbir şey yok.” demesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Cevap: Tolga’nın bu sözü onun çok fazla yemek seçen, sadece sevdiği birkaç yemeği yemeyi tercih eden bir insan olduğunu gösterir.
6. Yeme alışkanlıklarınızı Tolga’nın yemek alışkanlıklarıyla karşılaştırdığınızda neler söylersiniz?
Cevap: Ben Tolga gibi yemek seçmem. O gün yemek masamıza ne gelirse onu yemeye çalışırım. Sevmediğim yemekler olsa bile yemeye çalışırım.
a. Okuduğunuz metni inceleyip metindeki Tolga ve annesinin beslenme konusundaki bakış açılarını inceleyiniz.
b. İncelediğiniz bakış açılarından birini seçerek konuyu onun bakış açısıyla ifade ediniz.
Cevap:
1. Sağlık Odaklılık: Tolga’nın annesi, sağlıklı beslenmenin önemini vurgular. O, besinlerin vitaminler, mineraller ve diğer besleyici ögeler açısından zengin olmasını önemser.
Tolga’nın annesi, Tolga’nın sağlıklı büyümesi ve dengeli beslenmesine önem vermektedir. Sürekli olarak Tolga’ya vitamin, mineral, protein ve karbonhidrat besinlerini yeterli miktarda vererek yemesini istemektedir. Özellikle besin değeri oldukça faydalı olan ıspanak gibi sebzelerin sağlığa faydalı olduğunu açıklamaya çalışmaktadır. Tolga’nın sadece sevdiği yiyecekleri yememesi gerektiğini, vücudunun istediği yiyecekleri tüketmesi gerektiğine inanmaktadır.
a. Okuduğunuz metinden karşılaştırma işlevli söz varlıklarının (ama, fakat, daha, en, kadar, -dan çok, -dan az vb.) kullanıldığı cümleler belirleyip aşağıya yazınız.
Cevap:
a. Hacivat ve Karagöz, Nasrettin Hoca, İbn-i Sina ile ilgili bildiklerinizi gözden geçiriniz. Ardından aşağıdaki tablodan bir durum seçiniz. Seçtiğiniz durumdaki problemi belirleyiniz. Probleme yönelik çözüm önerilerinizi yazınız.
Cevap: 1. Durum’u seçiyorum.
Problem: Nasrettin Hoca, Hacivat’ın düşürdüğü karpuzu fark edememiş ve üzerine basarak düşmüştür. Bu olay sonucunda meyve tezgâhı devrilmiştir.
Çözüm Önerileri: Hacivat yere düşen karpuzu hemen alıp çöpe atmalıydı. Alamıyorsa bile herkese uyarıp yerde bir karpuz olduğunu söylemesi gerekirdi. Nasrettin Hoca’da dikkatli yürümeli ve adım attığı yere bakması gerekirdi.
b. Belirlediğiniz probleme yönelik çözüm önerilerinizden birini de içerecek şekilde seçtiğiniz durumda yer alan hikâye unsurlarını kullanarak öyküleyici bir metni defterinize yazınız. Metni oluştururken daha önce edindiğiniz bilgilerden hareketle Karagöz ve Hacivat, Nasrettin Hoca ve İbn-i Sina’nın kişilik özelliklerinden faydalanınız.
Cevap:
Hacivat ve Nasrettin Hoca, sağlıklı beslenmeye karar verip alışveriş için pazara gitmişlerdir. Pazarda meyve ve sebze tezgahları vardı. Hacivat’ta bu tezgahlardan birinin önünden geçerken kendisine bir karpuz dilimi uzatmış. Hacivat bu dilimi almaya çalışırken yere düşürdü ve “Hay aksi! Nasıl oldu bu ya!” diye homurdandı ancak pazardaki kalabalık bunu fark etmedi bile.
Bu sırada Nasrettin Hoca, olan bitenden habersiz tezgahlara baka baka yürürken birden karpuz diliminin üstüne basarak ayağı kaydı ve “Allaahhh!” diye bağırarak meyve tezgahının üstüne doğru düştü ve tezgahı devirdi. Tezgahtaki bütün meyveler bir yana saçıldı.
Nasrettin Hoca etraftakilerin yardımıyla ayağa kalktı ve üstünü başını temizlerken Hacivat’a gülerek serzenişte bulundu “Hacivat, sen karpuzu yemek için mi alıyorsun yoksa pazar yerini kaydırak yapmak için mi?” diye söylendi. Hacivat’ta gülerek karşılık vererek “Hocam, meyve yemek sağlığa faydalıdır ancak ayağının altında zararlıymış” diye cevap verdi. O gün ikiside pazarda artık daha dikkatli olmaları gerektiğini anladı.
YAZALIM
a. Tolga’nın sevdiği ve sevmediği yemekler nelerdir? Sizce Tolga neden bazı yemekleri severken bazılarını sevmemektedir?
Cevap: Tolga makarnayı çok seviyor ve her gün yiyebileceğini söylüyor. Ancak yoğurt çorbası, ıspanak, patlıcan ve türlü gibi yemekleri sevmiyor.
b. Tolga’nın yemek seçme davranışı ile ilgili olumlu ya da olumsuz görüşünüzü yazınız.
Cevap: Tolga, tatlarını beğenmediği için bazı yemekleri sevmiyor olabilir. Ayrıca alışkanlıkları ve damak zevki de yemek tercihlerini etkiliyor.
c. Siz olsaydınız Tolga’nın yemek seçme alışkanlığından vazgeçmesi için ona hangi önerilerde bulunurdunuz? Gerekçeleriyle yazınız.
Cevap: Tolga’nın yemek seçmesi olumsuz bir durumdur. Sağlıklı beslenebilmek için birçok besinden dengeli şekilde tüketmemiz gerekir. Tolga’nın yemekleri reddetmek yerine tadına bakmaya çalışmasına veya azda olsa yemeye çalışmasını önerirdim.
a. “Bu Görev Bizim” bölümünde, yeterli ve dengeli beslenmenin insan sağlığı üzerindeki etkileri ile ilgili hazırladıklarınızı arkadaşlarınıza sununuz. Sunumunuz sırasında aşağıdaki yönergelere dikkat ediniz.
Cevap:
Sunuyu indirmek için bağlantıya tıklayın: Yeterli ve Dengeli Beslenmenin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkisi Sunumu
Besinler hayatımızı devam ettirmemiz için bize gereken temel ihtiyaçlarımızdan birisidir. Temel ihtiyaçlarımızı karşılamamız çok önemlidir özellikle besinleri karşılamak daha önemlidir çünkü besinleri tüketerek vücudumuz enerji kazanır ve bu enerji sayesinde uyanık kalır, hareket ederiz.
Vücudumuzun birtakım besin değerlerine ihtiyaç duyar. Bu besin değerlerinden ihtiyaç duyulan miktar kadar tüketmeli, fazla aşırıya kaçmamalı veya hiç tüketmemezlik yapmamalıyız. Vitamin, protein, karbonhidrat, yağ ve mineralleri olan besinler tüketmeliyiz. Bu besinleri gün içerisinde almaya özen göstermeliyiz. Bu besinleri almadığımız durumda vücudumuzun organları çalışmaya ihtiyaç duyacağı enerjiyi bulamaz ve hastalanmaya başlarız.
b. Konuşmanızı yeniden yapacak olsaydınız bu sürece yönelik neleri değiştirmek ve korumak isterdiniz? Neden?
Cevap: Konuşmamda besinleri tüketmediğimiz durumda neler olabileceğinden bahsettim ancak aşırı tüketiminde obezite gibi sorunlara neden olacağından bahsetmeliydim fakat konuşmam uzun olacağı için sığdıramadım.
a. Karekodu okutarak filmi izleyiniz.
b. Aşağıdaki soruları izlediğiniz filmden hareketle cevaplayınız.
Çocukların ortak özellikleri nelerdir? Söyleyiniz.
Cevap: Çocuklar birbirlerine karşı saygılılardır. Ayrıca çocuklar hayvansever ve yardımseverdir. Sağlıklı beslenmenin öneminin farkındalardır.
Kuşun kurtarılması ile çocukların sağlıklı yaşamaları arasındaki ilgiyi açıklayınız
Cevap: Çocuklar kendi sağlıklarını koruyarak güçlü kalıyorlar. Güçlü kaldıkları için kuşların kurtarılmasına yardım edebilecek enerjiyi bulabiliyorlar.
a. Aşağıdaki paragrafı okuyunuz. Yazım yanlışı olan kelimelerin altını çiziniz.
Cevap:
b. Yazımı yanlış olan kelimeleri düzelterek aşağıya yeniden yazınız.
Cevap:
Sokağın başında durmuş, top oynayan çocukları izliyordum, ne kadar da sağlıklı görünüyorlardı. Takımlar 5’er kişiden oluşuyordu. maçı izlerken bisikletli bir adam bana yaklaştı. Elindeki kâğıdı uzatıp “Şu spor salonunun adresine bakar mısın? Bir türlü bulamadım.” dedi. “Tabii Amcacığım.” diyerek kâğıdı aldım. kâğıtta “Çiçek Mahallesi Güneş Sokak Yıldız Apartmanı birinci kat” yazıyordu. “Amcacığım, yirmi beş metre ileride Atatürk Bulvarı var, karşıya geçince Kurtuluş Ortaokulu’nu göreceksin. Aradığın apartman okulun arkasında, Doğa Eczanesi’nin yanında. istersen seni götüreyim.” dedim ama teşekkür ederek ağır adımlarla ilerledi.
a. Aşağıda, metinden alınan bölümde isimleri, ismi niteleyen ve belirten kelimeleri, ismin yerini tutan kelimeleri ve fiilleri belirleyerek altını çiziniz.
b. Altını çizdiğiniz kelimeleri tabloda ait oldukları alana yazınız.
Cevap:
İsimler:
İsmi Niteleyen ve Belirten Kelimeler:
İsmin Yerini Tutan Kelimeler (Zamirler):
Fiiller:
KONUŞALIM
a. “Beslenme açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir.” sözünden ne anlıyorsunuz?
Cevap: Beslenme zevk için yapılmaması gereken bir iştir. Beslenme, vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılamaktır. Biz kendi zevkimize göre değil, vücudumuzun bizden istediği besinlere göre beslenmeliyiz.
b. Bu sözün ilettiği mesaja katılıyor musunuz? Niçin?
Cevap: Kısmen katılıyorum. Vücudumuzu dinlemeliyiz bunda hiç sorun yok ancak bizler insanız ve kendi zevklerimizi de dinlemeliyiz. Her gün aşırı şekilde sebze ve meyve tüketmek, sadece protein ve vitamin tüketmek sıkıcı olabilir. Aşırıya kaçmadan, zaman zaman sevdiğimiz besinlerden de tüketebiliriz. Önemli olan dengeyi koruyabilmek.
c. Kendinizi beslenme uzmanı yerine koyarak sağlıksız beslenen bir kişiye önerilerinizi anlatan bir konuşma yapınız.
Cevap: Sağlıksız beslenmek seni mutlu etse bile ilerleyen zamanlarda zararını çok fazla göreceksin. Zamanla halsizlik hissedecek, her gün kolaylıkla yaptığın basit işlerde bile zorlandığını fark edeceksin. Bunu önlemek için sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat etmen gerekiyor. Her zaman kendi isteğine göre değil, çoğunlukla vücudunun isteğine göre beslenmen gerekir.
ç. Konuşmanızı yeniden yapacak olsaydınız bu sürece yönelik neleri değiştirmek ve korumak isterdiniz? Neden?
Cevap: Bu konuşmayı biraz daha uzun tutarak zararlı beslenmenin başka ne tür rahatsızlıklara yol açacağını, sağlıklı beslenmenin ne gibi faydaları olacağını daha detaylı anlatmak isterdim.
Ata sporlarımızdan olan okçuluk ile ilgili araştırma yapınız.
Cevap: Ata sporlarımızdan birisi olan okçuluk Orta Asya’daki Türk topluluklarından beri günümüze gelen bir gelenektir. Tahmini olarak iki bin beş yüz yıldan fazla süredir bu geleneğin sürdürüldüğüne inanılır.
Türk toplumunda insanlar bu geleneği ilk başta kültürel bir aktivite olmasından dolayı değil savaşlarda kullanmak için öğrenmişlerdir. Kendilerini okçuluk alanında en çok geliştiren topluluktur. Öyle ki at üstünde ok kullanmayı ilk kez Türkler başlamıştır. Günümüzde ise okçuluk tamamen spor amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle olimpiyatlarda ülkemiz çok önemli başarılar elde etmiştir.
Olimpiyatlarda bizi temsil eden temsilcilerimiz Mete Gazoz, Yasemin Anagöz, Ayşe Bera Süzer ve Gizem Elmaağaçlı’dır. Bu sporcularımız başta altın madalya olmak üzere birçok madalyayı ülkemize kazandırmışlardır.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.