6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 119-120-121-123. Sayfa Cevapları 1. KİTAP

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 119-120-121-123. Sayfa Cevapları 1. KİTAP

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 119-120-121-123. Sayfa Cevapları 1. KİTAP 2026-2027 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Çocukluktan Ergenliğe Geçiş konusunun yer aldığı 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 119-120-121-123 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

6.Sınıf MEB Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı 119-120-121-123.Sayfa Cevapları 1. KİTAP Çocukluktan Ergenliğe Geçiş


6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları MEB Yayınları

Etkinlik İstasyonu-23

1. Ergenlik dönemindeki bir kişinin aynaya baktığında yüzünde gördüğü değişimler neler olabilir?
Cevap: Cildinin yağlandığını, sivilcelerin çıktığını görebilir. Erkeklerde bıyık ve sakal çıkmaya başlar.


2. Ergenlik döneminde yaşadığı fiziksel değişimlerden memnun olmayan bir kişi kendini nasıl hissedebilir ve bu durumda arkadaşları ona nasıl destek olabilir?
Cevap: Kendini mutsuz, utangaç ve çekingen hissedebilir, özgüveni azalabilir. Arkadaşları onunla alay etmemeli, bu değişimlerin herkeste görülen doğal bir süreç olduğunu söyleyip onu dinlemeli ve yanında olmalıdır.


3. Ergenlik dönemindeki bir kişinin yaşadığı duygusal değişimler neler olabilir?
Cevap: Duygu yoğunluğu artar; gün içinde hızlı duygu değişimleri, çabuk sıkılma, utanma, çekingenlik, heyecanlanma ve gelecek kaygısı görülebilir.


4. Ergenlik döneminde ailesiyle sağlıklı iletişim kurmak isteyen bir kişi neler yapabilir?
Cevap: Duygularını ve sorunlarını açıkça anlatabilir, ailesini sabırla dinleyebilir, onlarla birlikte vakit geçirebilir ve öfkelendiğinde sakinleştikten sonra konuşabilir.


5. Ergenlik dönemindeki bir kişinin arkadaşlık ilişkilerine bu dönemin etkileri nelerdir?
Cevap: Arkadaşlar bu dönemde daha önemli hale gelir; kişi arkadaşlarıyla daha çok vakit geçirmek ve bir gruba ait olmak ister. Arkadaşlarının düşüncelerinden kolay etkilenebilir, duygusal dalgalanmalar nedeniyle küçük anlaşmazlıklar yaşayabilir.


Grubunuzla oyunu canlandırınız. Oyunu canlandırırken neler hissettiniz? Arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Oyunu canlandırırken önce heyecanlandım, biraz da utandım. Canlandırdığım kişinin yerine kendimi koyunca onu daha iyi anladım ve bu değişimleri herkesin yaşadığını görmek beni rahatlattı.


Ergenliğe geçişte gerçekleşen değişimlere yönelik tahminlerde bulununuz ve tahminlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Tahminlerim: Boyum uzayacak, sesim değişecek, daha çok terleyeceğim ve yüzümde sivilceler çıkabilecek. Duygularım daha çabuk değişecek, arkadaşlarımla daha fazla vakit geçirmek isteyeceğim.


Topladığınız bilgiler ve yaptığınız tahminler doğrultusunda ergenliğe geçişte kız ve erkek bireylerde gerçekleşebilecek değişimlerle ilgili aşağıdaki alanları doldurunuz.
Cevap: Ergenliğe geçişte görülen değişimler:

  • Ortak özellikler: Boy uzar, kütle artar. Üreme organları gelişir. Cilt yağlanır, sivilceler görülebilir. Koltuk altında ve kasık bölgesinde kıllanma olur. Ter bezlerinin çalışması artar, kaslar güçlenir.
  • Ortak olmayan özellikler: Kızlarda kalça kemikleri genişler ve adet döngüsü başlar. Erkeklerde ses kalınlaşır, yüzde bıyık ve sakal çıkar.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları


6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları MEB Yayınları

Etkinlik İstasyonu-24

Sıralarda ergenliğe geçişte oluşan değişimlerle ilgili aşağıdaki istasyonları oluşturunuz.
Cevap: İstasyonlara yazdığımız önermeler:

  • 1. İstasyon (kızlarda gerçekleşen bedensel değişimler): Boy uzar, kalça kemikleri genişler, adet döngüsü başlar.
  • 2. İstasyon (kızlarda gerçekleşen duygusal değişimler): Duygu yoğunluğu artar, utanma ve çekingenlik görülebilir.
  • 3. İstasyon (erkeklerde gerçekleşen bedensel değişimler): Ses kalınlaşır, bıyık ve sakal çıkar, omuzlar genişler.
  • 4. İstasyon (erkeklerde gerçekleşen duygusal değişimler): Çabuk sıkılma, heyecanlanma ve gelecek kaygısı görülebilir.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları MEB Yayınları

Etkinlik İstasyonu-25

“Ergenlik döneminin sağlıklı geçirilebilmesi için neler yapılabilir?” sorusuna yönelik öğretmeninizin rehberliğinde araştırmalar yapınız.
Cevap: Araştırmama göre ergenlik döneminin sağlıklı geçmesi için dengeli ve düzenli beslenmek, düzenli uyumak, spor yapmak, kişisel temizliğe özen göstermek, zararlı alışkanlıklardan uzak durmak ve duygularını ailesiyle ya da güvendiği büyükleriyle paylaşmak gerekir. Çünkü bu dönemde vücut hızlı büyür ve ter bezleri daha çok çalışır.


Etkinlik İstasyonu-26

“Ergenlik dönemi nedir, bu dönemde bireylerde görülen değişimler nelerdir, bu dönemin sağlıklı geçirilmesi için yapılması gerekenler nelerdir?” sorularına cevap veriniz.
Cevap: Ergenlik dönemi, çocukların fiziksel olarak büyüdüğü ve cinsiyete özgü özelliklerin gelişmeye başladığı dönemdir. Bu dönemde boy uzar, kütle artar, ter bezleri daha çok çalışır, ses değişir, duygusal dalgalanmalar görülür. Sağlıklı geçirmek için dengeli beslenmeli, spor yapmalı, yeterince uyumalı ve kişisel temizliğe dikkat etmelidir.


Yanlış ve eksik bilgileriniz ile yeni öğrendiklerinizi aşağıdaki alanlara yazınız.
Cevap: Yanlış bildiklerim ve yeni öğrendiklerim:

  • Yanlış ve eksik bildiklerim: Ergenlikte sadece bedenin değiştiğini, duyguların aynı kaldığını zannediyordum. Ergenliğin herkeste aynı yaşta başladığını düşünüyordum.
  • Öğrendiklerim: Ergenlik yaklaşık 10-19 yaş arasıdır. Bu dönemde duygusal dalgalanmalar da görülür, kızlar genellikle daha erken ergenliğe girer.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları


Bundan sonraki süreçte ergenlik döneminde kişisel temizlik ve bakımla ilgili yapmanız gereken uygulamaları yazınız.
Cevap: Her gün ya da gün aşırı banyo yaparım, yüzümü düzenli yıkarım. Çamaşırlarımı ve çoraplarımı her gün değiştiririm. Dişlerimi günde en az iki kez fırçalarım, tırnaklarımı keserim, sivilcelerimle oynamam.


6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 123 Cevapları MEB Yayınları

Köprü İstasyonu

Hangi gelişim döneminde bulunmaktasınız? Bu dönemde duygularınızda ve bedeninizde meydana gelen değişimler nelerdir? Düşününüz.
Cevap: Çocukluktan ergenliğe geçiş dönemindeyim. Bedenimde boyumun uzadığını, daha çok terlediğimi ve yüzümde sivilceler çıkmaya başladığını fark ediyorum. Duygularım çabuk değişiyor; bazen çok neşeli, bazen nedensiz yere sinirli ya da utangaç oluyorum.

Aradığınız ödevi bulamadıysanız lütfen MEB Yayınları 2026 ana içeriğimizi ziyaret ediniz.

Forum Sınıf Arama

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.

Örnek Kullanım: 3. sınıf türkçe sayfa 11 forum sınıf