6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 162-163-164-165-166-167-169-170-171-172. Sayfa Cevapları EVOS Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Ülkemizin Kaynakları ve Ekonomisi konulu çalışmaların yer aldığı 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 162-163-164-165-166-167-169-170-171-172 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Bulunduğunuz yerdeki geçim kaynakları nelerdir?
Cevap: Bulunduğumuz yerde daha çok hizmet sektöründen geçim sağlanmaktadır. Ayrıca tarım ve hayvancılıkta çok sık yapılan mesleklerdendir.
Yandaki grafiğe göre ülkemizin nüfusunun daha çok hangi alanlarda çalıştığı söylenebilir?
Cevap: Yandaki grafiğe göre ülkemiz en çok hizmet alanında çalışmaktadır.
Ülkemiz çalışanlarının daha çok hangi alanlarda çalışması durumunda ülkemiz kaynakları daha etkin ve verimli kullanılabilir? Açıklayınız.
Cevap: Ülkemizin sanayi ve tarım alanında daha çok çalışması durumunda kaynaklarımızı daha etkin ve verimli kullanabiliriz.
Mesleği çiftçi olan bir kişi hangi doğal kaynak ile doğrudan ilişki kurmuş olur? Tartışınız.
Cevap: Mesleği çiftçi olan bir kişi suyla, gübreyle ve petrolle doğrudan ilişki kurarlar. Bu doğal kaynakları kullanarak mesleğini sürdürebilir veya daha verimli çalışabilir.
Örneğin bir traktörü çalıştırıp tarlayı işlemek için petrole ihtiyaç vardır veya mahsulün sulanması için suya ihtiyaç vardır.
Yukarıdaki tarım ürünlerinin isimlerini söyleyiniz. Bu ürünlerden hangisi ya da hangileri sizin yaşadığınız yerde yetiştirilmektedir?
Cevap: Bunlardan buğday, portakal, soğan ve zeytin bulunduğum yerde yetişir.
Görsel 5.5: Buğday
Görsel 5.6: Çay
Görsel 5.7: Portakal
Görsel 5.8: Soğan
Görsel 5.9: Antep Fıstığı
Görsel 5.10: Pamuk
Görsel 5.11: Zeytin
Grafiği inceleyiniz. Grafiğe göre ülkemizde en fazla hangi ürünler üretilmektedir? Neden? Aşağıya yazınız.
Cevap: Grafiğe göre ülkemizde en çok tahıl ve diğer bitkisel ürünler üretilmektedir. Ülkemizde tahıl ve bitkisel ürünlere daha çok talep olduğu için bu ürünler üretiliyor olabilir.
Ülkemizde yetiştirilen tarım ürünlerinin çeşitlilik göstermesinin nedenleri nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: Ülkemizin coğrafyasının çok geniş olması ve her coğrafyasında farklı iklim özellikleri göstermesinden dolayı çeşitli tarım ürünleri üretebiliyoruz.
Tarım ürünlerinin ekonomiye katkılarına örnekler veriniz.
Cevap: Tarım ürünleri, kendimizin ürettiği bir ürün olduğu için elbette her açıdan önemlidir. Kendi ürettiğimiz ürünü kendimiz tüketebilir böylece dışarıdan almak zorunda kalmayız tam aksine dışarıya kendimiz satarak daha çok kazanç elde edebiliriz.
A. Ülkemizin en önemli tarım ürünlerinden ilk 5 tanesinin ismini, yaygın üretim yerlerini ve bu ürünlerden nasıl yararlanıldığını tablodaki ilgili yerlere yazınız.
Cevap:
B. Yaşadığınız yerde veya çevresinde ülke ekonomisine katkısı olan bir ürün hakkında araştırma yapınız. Araştırma sonucunda elde ettiğiniz bilgileri kısaca aşağıya yazınız.
Cevap: Bölgemizde en çok üretilen ve meşhur olan ürünü zeytindir. Yaşadığım bölgede üretilen zeytin tüm Türkiye’ye dağıtılmasının yanı sıra Almanya, Danimarka, Belçika ve Hollanda gibi önemli ülkelere ihracı yapılmaktadır.
Nüfusun yoğun olduğu yerlerde küçükbaş hayvancılığın da yoğun yapılmasının nedenleri neler olabilir?
Cevap: Küçükbaş hayvancılığın nüfusun düşük yerlerde yapılması, bu hayvanların bakımlarının ve beslenmesinin daha kolay şekilde yapılmasını sağlıyor olabilir.
Hayvancılığın ülke ekonomisine katkıları nelerdir? Örneklerle açıklayınız.
Cevap: Hayvancılık faaliyetleriyle süt, et, yün ve deri gibi hayvansal ürünler elde ederiz. Bu ürünler başta gıda ve tekstil sanayisinde kullanılır. Hayvan derilerinden üretilen ayakkabılar, süt ve etten üretilenlerin hizmet sektöründe kullanılması gibi çok çeşitli alanlara faydası olur.
Bu üretilen ürünlerin yerli olması maliyetleri düşürür ve paramızın ülke içinde kalmasını sağlar.
Evinizde kullandığınız orman ürünleri nelerdir? Bu ürünler nasıl yapılmıştır?
Cevap: Kalem, defter, parkeler, ahşap raf ve masamız orman ürünleridir. Bu ürünler ağaçların kesilerek ortaya çıkan kerestenin işlenmesiyle yapılmıştır.
Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz, neden su ürünleri üretiminde istenilen yerde değildir? Tartışınız.
Cevap: Balıkçılık faaliyetleriyle ilgili geçmişten gelen bir kültürümüzün olmaması bunun en önemli nedenlerinden birisi olabilir. Ayrıca günümüzde balıkçılık faaliyetleri çok pahalıdır.
Fotoğraflardaki kaynak ve ürünlerin ne olduklarını, ülkemizde bulundukları yerleri, özelliklerini ve ülke ekonomisine katkılarını boşluklara yazınız.
Ülkemizde çıkarılan bakır madeni hakkında bir araştırma yapıp araştırma sonuçlarını aşağıya yazınız.
Cevap: Bakır madeni ülkemizde Kastamonu, Artvin, Elazığ, Siirt, Rize ve Erzurum’da çıkarılmaktadır.
Bakır madeni elektrik ve elektronik sanayisinin en temel ham maddesi olduğundan dolayı ülkemizdeki sanayi faaliyetleri açısından en önemli malzemelerden birisidir.
Bakır madeninin ülkemizdeki en önemli işleme merkezi Samsun’daki büyük bakır eritme tesisidir. Bu tesis ülkemizin neredeyse tüm bakır ihtiyacını karşılamaktadır. Ülkemizin ihtiyacının yanı sıra yurt dışına da ihraçta bulunur.
Aşağıda boş bırakılan yerlere dört maden ürünü fotoğrafı yapıştırınız. Bu ürünlerin ham maddelerinin nerelerde çıkarıldığını ve hangi ekonomik faaliyetlerle ilgili olduğunu altlarına yazınız.
Aşağıdaki sorunları okuyunuz. Bu sorunlarla ilgili çözüm önerilerinizi boşluklara yazınız.
Sorun: Tarımda makineleşme sonucu giderek artan işsizlik.
Çözüm: Tarım konusunda tecrübeli ancak işsiz kişilere devlet arazisinden tarla hibe edilerek kendi işlerini yapmaya teşvik edilebilir.
Sorun: Hayvan sayısı bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmamıza rağmen hayvan başına verimin düşük olması.
Çözüm: Bilimsel olarak hayvanlardan elde edilen verimi arttırmak için çalışmalar yapılmasını sağlamak, doğru beslenme ve barınma koşullarını sağlamak.
Sorun: Ülkemiz orman kuşağında bulunmasına rağmen kaçak ve usulsüz kesimler, hayvan otlatmaları ve yangınlar nedeniyle ormanlarımızın tahrip olması.
Çözüm: Kaçak ormancılık faaliyetleriyle ilgili daha sıkı denetim yapılarak caydırıcı cezalar getirilmesi ayrıca hayvanların otlatılması için devlet tarafından özel yerler belirlenmesi gerekir.
Sorun: Orman ürünleri üretiminde kullanılan teknolojinin ilkel olması.
Çözüm: Daha modern teknolojilere en kısa sürede geçiş yapılarak verimliliğin arttırılmasını sağlamak.
Sorun: Su ürünleri avcılığının kıyılarda ve ilkel araçlarla yapılması.
Çözüm: Devlet tarafından balıkçılık faaliyetlerinin temeli olan ağ, tekne, tekne motoru, tekne radarı gibi cihazlarda vergi indirimi veya teşvik sağlanması.
Sorun: Dünyanın en zengin bor madeni rezervlerine sahip olmamıza karşın bordan yeterince yararlanamamamız.
Çözüm: Bor madeninin işlenmesi için sanayi faaliyetlerimizi arttırmalı ve bor madeninin kullanım alanlarının genişletilebilmesi için araştırmalarda bulunulmalıdır.
Sorun: Maden ihracatımızın toplam ihracatımızdaki payının düşük olması.
Çözüm: Ülkemizde denetimli ve verimli şekilde maden faaliyetlerinin arttırılmasını sağlayarak teşviklerde bulunulmalı.
Aşağıdaki kuruluşların ülke ekonomisine katkılarını araştırıp örneklerle aşağıya yazınız.
Tüm ve seçmeli derslerinde cevapları olsun ama cevaplar kısa ve öz olsun öyle daha güzel olur bence
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.