7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 182-183-184-185-187-188. Sayfa Cevapları Yıldırım Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında yer alan ve içerisinde Üretimde ve Yönetimde Toprak konularının bulunduğu 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 182-183-184-185-187-188 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
A. Ünitenin Kavramlarını Buluyorum
I. Aşağıdaki bulmacada ünitenin kavramları bazı harfleri eksik olarak verilmiştir. Bu kavramları belirleyerek kavramların eksik harflerini ilgili boşluklara yazınız.
Cevap:
II. Bulmacadaki kavramların anlamlarını TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten de yararlanarak kendi ifadelerinizle ilgili yerlere yazınız.
Cevap:
1. Feodalite → Karanlık Çağ Avrupa’sında yaygın olarak görülen ve köylülerin tek bir efendinin sahibi olarak saydığı yönetim sistemidir.
2. Serf → Derebeylik sisteminde toprakla beraber aynı anda satılıp alınan köle.
3. Lonca → Bir meslek alanında ustaların, kalfalarla çırakların bulunduğu ve kendini yönettiği bir topluluk.
4. Ahilik → Bütün esnaf meslek kollarını içerisinde toplayan ve düzenleyen topluluk.
5. Ticaret → Para veya maddi çıkar karşılığında alış veriş yapmak.
6. Tımar → Selçuklu ve Osmanlı zamanında bazı askerlerin toprakları hem işleyip hem koruyarak maaşlarını buradan devlete vermeleri gereken vergiden kazanmaları sistemidir.
Ünitenin kapak sayfalarındaki görselleri inceleyiniz. Ünitenin ismini, bölüm başlıklarını, kavramlarını, ünitede neler öğreneceğinizi okuyunuz. Ardından aşağıdaki soruların cevaplarını ilgili yerlere yazınız.
Ünitede neler öğreneceksiniz? → Ünitede toprağın geçmişten günümüze kadar gelen süreçte önemini, üretimin toplumun her alanında etkisi bakımından önemini öğreneceğiz.
Ünite konularıyla ilgili neler biliyorsunuz? → Ahilik, Osmanlı Devleti zamanında esnafların düzgün çalışmasını sağlayan ve denetleyen bir kuruluştur.
Ünite konularıyla ilgili hangi bilgileri öğrenmek istersiniz? → Topraktan elde edilenlerin ülkemize ne denli katkı sağladığını daha çok öğrenmek istiyorum.
Ülkeler için verimli tarım topraklarına sahip olmak niçin önemlidir?
Cevap: Çünkü toprakların verimli olması o topraktan daha fazla ürün elde edilerek ülkenin maddi kazancını arttırması anlamına gelmektedir.
Toprak, tarım ve hayvancılığı nasıl etkiler?
Cevap: Topraktan elde edilen ürünler hem insanları hem hayvanları doyurabilir. Hayvanlar için yemler, insanlar için ekmek, sebze ve meyve ihtiyaçlarını karşılayabilir.
Feodal sistemde senyörün ve serflerin sorumlulukları nelerdir?
Cevap: Senyörler kendilerine bağlı köylüleri ve kaleleri savunmak için büyük kaleler yaptırır ve askerler bulundururdu. Serfler ise sürekli olarak çalışır ve elde ettiği üründen kazandığının büyük kısmını derebeyine verirdi. Serflerin yönetimde hiçbir söz hakkı yoktur.
Görsel 5.2’den hareketle Osmanlı Devleti’ndeki tarımsal üretim ile ilgili hangi çıkarımlarda bulunulabilir?
Cevap: Osmanlı Devleti’ndeki insanlar tarımsal faaliyetlerini hayvanlarla ve el gücüyle daha doğrusu geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır. Bu da o zamanlarda bile toprağın ve tarımın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Feodal sistemde ve tımar sisteminde siyasal yönetimdeki benzerlik ve farklılıkları açıklayınız.
Cevap: Feodal sistemde köylüler neredeyse bir köle yerine konmaktadır ancak tımar sisteminde köylüler devlete daha az miktarda vergi vermektedir.
Benzer olarak feodal sistemdeki senyörler ve tımar sistemindeki askerler köylüleri korumak için güvenlik önlemi almışlardır.
Feodal sistemde ve tımar sisteminde siyasal yönetimdeki benzerlik ve farklılıkları açıklayınız.
Cevap:
Feodal sistemde ve tımar sisteminde tarımsal sistemi ve yönetim anlayışını yazınız.
Cevap:
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.