7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 227-230-231-232-233. Sayfa Cevapları Yıldırım Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında yer alan ve içerisinde Atatürk ve Türk Demokrasinin Gelişimi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin Nitelikleri konularının bulunduğu 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 227-230-231-232-233 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan 1920’de Ankara’da açılan Büyük Millet Meclisine halkın seçtiği temsilcilerin katılması için önemli faaliyetlerde bulundu. Sizce bu durum onun hangi özelliği ile ilgilidir?
Cevap: Atatürk’ün demokrasiye olan inancıyla ilgilidir. Kendisini hiçbir zaman kibirli görmemiş ve her görüşten insanın fikrine ihtiyaç duyduğuna inandığı için herkesi çağırmıştır.
Atatürk Dönemi’ndeki tarihsel gelişmelerle ilgili kronolojiyi örnekteki gibi doldurunuz.
Cevap:
Atatürk’ün Türk demokrasisine katkılarını açıklayınız.
Cevap: Atatürk, Türk demokrasisine en büyük katkısı TBMM’nin kurulmasına öncülük etmesi ve Cumhuriyeti ilan etmesidir. Atatürk 18 yaşına gelmiş her Türk vatandaşını eşit sayacak kanunlar çıkartılmasını sağlamıştır.
1934’te çıkartmış olduğu kanunla beraber kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyarak Dünya’da henüz birkaç devlet kadınlara hukuki haklar vermişken bizde onlardan birisi olarak demokrasiye öncülük yapmamızı sağladı.
Çok partili meclisi teşvik ederek yeni muhalefet partilerinin kurulmasını teşvik etti.
Türkiye’de düzenli aralıklarla milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimi yapılır, halk bu seçimlerde temsilcilerini kendisi belirler. Bu uygulamalardan devletin nitelikleriyle ilgili hangi çıkarımlarda bulunulabilir?
Cevap: Bu uygulama ülkemizin demokratik bir ülke olduğunu çıkarımında bulunmamızı sağlar.
Haberde Türkiye’nin temel niteliklerinden hangisine yer verilmiştir?
Cevap: Çok fazla partinin katılım sağlamasıyla eşitliğin ve demokrasinin temel niteliklerine yer verilmiştir. Her düşünceden insanın devlet yönetimine aday olabileceği gösterilmiştir.
Sizce demokratik bir yönetim için laiklik ilkesinin önemi nedir?
Cevap: Demokratik bir yönetimde laiklik ilkesi eşitliğin sağlanması için çok önemlidir. Laiklik ilkesi sayesinde devlet önünde herkesin eşit olduğunu kabul ederek her dini inançtan insanı içine almasını sağlar. Hem müslüman birisini, hem hristiyan birisini, hem yahudi birisini ve bunun dışındaki her dini inançtan insanı içine alarak onlara eşit davranacağını göstermiş olur.
Sizce yargı kararları neden herkes için bağlayıcıdır?
Cevap: Yargı, tarafsız ve adil bir şekilde bir karar hakkında hüküm verildiğini ifade etmektedir. Yargı, yargılanan kişiyi adil ve eşit bir şekilde herkesin uyması gereken kanunlar önünde yargılayarak uygun gördüğü şekilde hüküm verir. Herkesin uyması gereken kanunlar ve uymaması durumunda alacağı cezalar belli olduğundan bu karar bağlayıcıdır, herkes uyum sağlar.
Haberde Türkiye’nin temel niteliklerinden hangisine yer verilmiştir?
Cevap: Türkiye devletinin sosyal devlet niteliğine yer verilmiştir. Karşılıksız şekilde ihtiyaç sahibi yaşlı ve çocuklara yardım ettiği ifade edilmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin temel nitelikleriyle ilgili kavram haritasında verilen noktalı yerleri doldurunuz.
Cevap:
Demokratik Devlet → Devlet yönetiminde herkes eşit hakka sahiptir. Dileyen herkes yönetim için aday olabilir ve seçilebilir.
Laik Devlet → Devlet önünde inancına bakılmaksızın herkes eşittir. Dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı yoktur.
Hukuk Devleti → Yargının önünde devlet başkanları dahil olmak üzere her vatandaş eşittir. Kanunlara uymak zorundadır.
Sosyal Devlet → Temel ihtiyaçlarını karşılamayan insanlara devlet karşılıksız şekilde yardım eder.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.