7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 254-257-258-259-261. Sayfa Cevapları Yıldırım Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında yer alan ve içerisinde Türkiye’nin Uluslararası Ekonomik İlişkileri ve Kalıp Yargıları Sorguluyorum konularının bulunduğu 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 254-257-258-259-261 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Ülkelerin ekonomik kuruluşlarla ilişki içinde olmasının sebebi ne olabilir?
Cevap: Ülkeler birbirleriyle işbirliği yaparak daha hızlı şekilde ekonomilerini güçlendirebilirler. Ekonomisini güçlendirmek için herhangi bir şeye ihtiyaç duyan bir ülke başka bir ülkeyle işbirliği yaparak ihtiyacını daha kolay giderebilir ve başka bir gün ise tam tersine yardım eden ülkeye kendisi yardım edebilir. Bu tarz işbirlikleri güçlü kalmak için önemlidir.
A. Türkiye’nin ilişkide olduğu ülke gruplarını ve ekonomik kuruluşları, Türkiye İstatistik Kurumunun “www.tuik.gov.tr” genel ağ adresinden araştırınız. Bu ülke grupları ve ekonomik kuruluşlarla Türkiye’nin bir önceki yılki ihracat ve ithalat oranlarını tabloda gösteriniz. Son üç satıra Türkiye’nin ilişkide olduğu başka ülke grupları ve ekonomik kuruluşlardan ikisini ve bunlarla gerçekleştirdiği ithalat ve ihracat değerlerini yazınız.
Cevap:
B. Aşağıdaki tabloda Türkiye’nin ilişkide olduğu ekonomik kuruluşlar ve bunların özellikleri verilmiştir. Bu kuruluşlarla faaliyetlerini ilgili kutucukları işaretleyerek eşleştiriniz.
Cevap:
Sizce insanların farklı giyim kültüründen dolayı yadırganması toplumsal ilişkileri nasıl etkiler?
Cevap: Her insanın, başka insanlardan farklı yönleri olması yüksek bir ihtimaldir. Kimisinin gözü farklı renktir, kimisinin saçı farklı renktir, kimisinin kıyafeti kimisinin ten rengi. Her insan olduğu gibi kabul edilmeli ve ayrımcılık yapılmamalıdır. Ayrımcılık toplumsal birlikteliği yaralar, zor zamanlarda birlik olmamızı zorlaştırır ve adaletsizliğe yol açar.
Görsel 7.1’den hareketle kalıp yargılar hakkında hangi çıkarımlarda bulunulabilir?
Cevap: Görsel 7.1’de cinsiyeti farklı bir kişi gösterilmiştir. Burada cinsiyet ayrımcılığı söz konusu. Hiç kimse cinsiyetinden, bağlı olduğu gruptan, dilinden, mezhebinden veya inancı gibi özelliklerinden dolayı yargılanmamalıdır.
A. Çeşitli kültürlere yönelik kalıp yargılara iki örnek veriniz. Bunların neden kalıp yargı olduğunu yazınız.
Cevap:
I. Örnek: Tüm Japonlar disiplinli ve çalışkandır.
Nedeni: Her Japon birey aynı özelliklere sahip değildir. Bireysel farklılıklarından ötürü disiplinsiz ve çalışkan olmayan Japon insanlarda olabilir.
II. Örnek: Tüm Amerikalılar hamburger ve fast food tüketir
Nedeni: Amerikan kültüründe birçok yemek alışkanlığı vardır ancak çoğu kişi tüketiyor diye herkesin fast-food ürünü tükettiğini söyleyemeyiz.
B. Kalıp yargıların toplumu nasıl etkilediğini kısaca yazınız.
Cevap: Kalıp Yargılar, önyargılara ve ayrımcılığa neden olur. Bu durum ise insanlar arasındaki ilişkileri kötü etkiler. İnsanların yanlış tavırları, toplumsal birlikteliği ve hoşgörüyü çok kötü etkiler. Sosyal çatışmayı arttırır ve toplumumuzun barışçıl ve adil bir toplum olmasının önüne geçer.
C. Aşağıdaki ifadelerden kalıp yargıların önlenmesine yönelik olanların başındaki kutucuklara “D” yazınız.
[ ] 1. Kalıp yargıları inkâr etmek
[D] 2. Demokratik değerleri benimsemek
[D] 3. Farklı gruplara karşı saygıyla yaklaşmak
[ ] 4. Kalıp yargıları olumlu görmek
Kalıp yargıların giderilmesi için neler yapılabilir?
Cevap: Kalıp yargıları gidermek için en başta hoşgörüyü öğrenmemiz gerekir. İnsanları insan olduğu gibi kabul etmeli, farklılıklarına bir farklılık olarak değil birer zenginlik olarak bakmalıyız. Empati yeteneğimizi geliştirmeli ve saygıyı öğrenmeliyiz.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.