8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 145-146-147 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 145-146-147 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları 2026-2027 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 8. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 5. Ünite Değerlendirme Çalışmaları konusunun yer aldığı 8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 145-146-147 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
8.Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı 145-146-147. Sayfa Cevapları 5. Ünite Değerlendirme Çalışmaları
8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 145 Cevapları
A. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.
1. Kur’an-ı Kerim’in İslam dininin ana kaynağı olmasının sebepleri nelerdir? Anlatınız.
Cevap: Kur’an-ı Kerim, sözü ve anlamıyla Allah’a (cc) aittir ve vahiy yoluyla indirilmiştir. İslam’ın inanç, ibadet, ahlak ve toplum hayatıyla ilgili bütün hükümleri ona dayanır. Bu yüzden dinimizin ana kaynağıdır.
2. Hz. Peygamber’in (sav) sünnetinin İslam dininin hükümlerini açıklamadaki rolü nedir? Örnek vererek anlatınız.
Cevap: Sünnet, Kur’an’daki hükümleri açıklar ve nasıl uygulanacağını gösterir. Örneğin Kur’an’da namaz emredilir ama nasıl kılınacağı anlatılmaz; bunu Hz. Peygamber (sav) “Ben namazı nasıl kılıyorsam siz de öyle kılınız.” diyerek öğretmiştir. Sünnet, Kur’an’da açıklanmayan bazı hükümleri de belirler.
3. Kur’an-ı Kerim’de iman ve ibadetle ilgili hangi bilgiler verilmektedir? Kısaca açıklayınız.
Cevap: İmanla ilgili olarak Allah’ın (cc) varlığı, birliği ve sıfatları; melekler, kitaplar, peygamberler, ahiret ve kader hakkında bilgi verilir. İbadetle ilgili olarak namaz, oruç, zekat, hac gibi ibadetlerin farz olduğu ve ibadetin yalnız Allah (cc) için, içtenlikle yapılması gerektiği bildirilir.
4. Kur’an’ın öğütlediği ahlak ilkeleri nelerdir? Örnekler veriniz.
Cevap: Kur’an’ın öğütlediği ahlak ilkelerinden bazıları şunlardır:
- Doğru ve dürüst olmak
- Adaletli davranmak, kul hakkını gözetmek
- Emaneti korumak, sözünde durmak
- Anne babaya, akrabaya, yetim ve yoksullara iyilik etmek
- Öfkeyi yenmek ve affetmek
- Gıybet, yalan ve alay etmekten kaçınmak
5. Kur’an-ı Kerim, insanlar arasındaki ilişkilerde hangi ilkeleri esas almaktadır? Belirtiniz.
Cevap: Kur’an insanlar arasındaki ilişkilerde şu ilkeleri esas alır:
- İnsanların Allah (cc) katında eşit olması
- Adalet ve doğruluk
- Ölçü ve tartıda dürüstlük
- Borçlanmanın yazılması ve şahit tutulması
- İyiliği emredip kötülükten sakındırmak
- Anlaşmazlıkta tarafların adaletle barıştırılması
6. Kur’an’da kıssaların anlatılmasının sebep ve hikmetleri nelerdir? Söyleyiniz.
Cevap: Kıssalar; gerçeğe dikkat çekmek, öğüt vermek, yol göstermek, insanları yanlış inançlardan korumak ve güzel davranışlar kazandırmak için anlatılır. Amaç tarih bilgisi vermek değil, insanların ibret almasıdır.
7. Kur’an, insanı hangi güzel davranışlara yönlendirmektedir? Örnek veriniz.
Cevap: Kur’an insanı doğru söylemeye, adaletli olmaya, emaneti korumaya, anne babaya iyi davranmaya, yardımlaşmaya, sabretmeye ve affetmeye yönlendirir. Örneğin eve girerken izin istemek ve selam vermek Kur’an’ın öğütlediği davranışlardandır.
8. Kur’an’ın insana yol gösterdiğini nasıl anlayabiliriz? Örnek vererek açıklayınız.
Cevap: Kur’an bize inançta, ibadette ve davranışlarımızda nasıl hareket edeceğimizi açıklar. Örneğin başkasının evine izin almadan ve selam vermeden girilmemesini öğretir; insanın yaratılış amacını ve ölümden sonra olacakları da bildirir.
9. Kur’an’ın insanın aklını kullanmasına verdiği önem nedir? Örnek vererek açıklayınız.
Cevap: Kur’an pek çok ayette “Hala aklınızı kullanmayacak mısınız?” diyerek insanı düşünmeye çağırır. Örneğin gece ile gündüzün oluşması ve yağmurun ölü toprağı diriltmesi üzerinde düşünmemizi, bunlardan Allah’ın (cc) varlığını anlamamızı ister.
10. Hz. Nuh (as) kıssasından hangi mesajlar çıkarılabilir? Belirtiniz.
Cevap: Hz. Nuh (as) kıssasından şu mesajlar çıkarılabilir:
- Peygamberler zorluklara rağmen görevlerinden vazgeçmez.
- Kibir ve inkar insanı felakete götürür.
- İman eden ve Allah’a (cc) güvenen kurtulur.
- Musibetlerin çoğu insanların kendi davranışlarının sonucudur.
B. Verilen ayet ve hadislerde boş bırakılan yerlere uygun kelimeleri yazınız.
Cevap: Boş bırakılan yerlere sırasıyla şu kelimeler yazılır:
- 1. “Bu Kur’an, insanlara bir açıklama, takva sahipleri için de bir hidayet ve bir öğüttür.” (Al-i İmran, 3/138)
- 2. “Sen, Rabbinin yoluna hikmet ve güzel öğütle çağır!…” (Nahl, 16/125)
- 3. “… Söz söylediğiniz zaman, yakınlarınız hakkında bile olsa adaletli olun…” (Enam, 6/152)
- 4. “Muhakkak ki biz, düşünüp ders alsınlar diye insanlar için bu Kur’an’da her türlü örneği ortaya koyduk.” (Zümer, 39/27)
- 5. “Müminler! Size iki emanet bırakıyorum, onlara sıkı sarıldığınız müddetçe yolunuzu hiç şaşırmazsınız: Allah’ın Kitabı ve Peygamber’inin sünneti.” (Malik bin Enes, el-Muvatta, “Kader”, 3)
- 6. “Sözlerin en doğrusu Allah’ın Kitabı’dır; yolların en hayırlısı ve hidayete götüreni, Muhammed’in yoludur.” (Nesai, “Salatü’l-Iydeyn”, 22)
- “Furkan” kelimesi açıkta kalır.

C. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
1. Kur’an-ı Kerim hem söz itibarıyla hem de anlam olarak Allah Teala’ya aittir ve Allah (cc) tarafından Hz. Muhammed’e (sav) vahiy yoluyla indirilmiştir. İslam dini de Allah (cc) tarafından gönderildiğinden bu dinin bütün hükümleri Kur’an-ı Kerim’e dayanmaktadır. Dolayısıyla ……….
Paragrafın sonuna aşağıdaki cümlelerden hangisinin getirilmesi uygundur?
A) Nitekim Hz. Musa’ya (as) indirilen hükümler de Tevrat’a dayanmaktadır.
B) Kur’an, ilahi kitapların sonuncusudur.
C) Kur’an’a inanmak İslam’ın şartlarındandır.
D) Kur’an, İslam dininin temel kaynağıdır.
Cevap: D) Kur’an, İslam dininin temel kaynağıdır.
8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 146 Cevapları
2. Aşağıdaki hadislerden hangisi “… Peygamber size ne vermişse onu alın ve size neyi yasaklamışsa ondan kaçının…” (Haşr, 59/7) ayetiyle aynı anlamı ifade eder?
A) “Sözlerin en doğrusu Allah’ın Kitabı’dır; yolların en hayırlısı ve hidayete götüreni, Muhammed’in yoludur.” (Nesai, “Salatül-Iydeyn”, 22)
B) “Size neyi yasaklarsam ondan sakının. Size hangi işi emredersem gücünüzün yettiğince onu yerine getirin.” (Buhari, “İtisam”, 2)
C) “Bana itaat eden cennettedir, bana itaat etmeyen yüz çevirmiştir.” (Buhari, “İtisam”, 2)
D) “… Benim sünnetime uymayan benden değildir.” (Buhari, “Nikah”, 1)
Cevap: B) “Size neyi yasaklarsam ondan sakının. Size hangi işi emredersem gücünüzün yettiğince onu yerine getirin.” (Buhari, “İtisam”, 2)
3. Kur’an-ı Kerim’de hac ibadetinin yapılması emredilmiş ancak nasıl yapılacağı açıklanmamıştır. Bu ibadetin yapılışını Hz. Peygamber (sav) uygulamalı olarak öğretmiştir.
Hz. Peygamber’in (sav) haccın yapılışını öğretmesi, sünnetin hangi yönünü ifade eder?
A) Kur’an’da öz olarak belirtilen konuların uygulanışını ayrıntılı olarak açıklama
B) Kur’an-ı Kerim’de hükmü belirtilmeyen konularda hüküm koyma
C) Kur’an’ın hükümlerini davranışlarıyla pekiştirme
D) Kur’an’ın, anlaşılması izah gerektiren ayetlerini açıklama
Cevap: A) Kur’an’da öz olarak belirtilen konuların uygulanışını ayrıntılı olarak açıklama
4. Kur’an’da konuları iman, ibadet, ahlak, sosyal hayat ve kıssalar olarak beş başlık altında toplanır.
Aşağıdaki ayetlerden hangisi, konusu bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) “… Sana buyrulduğu gibi dosdoğru ol!…” (Hud, 11/112)
B) “Yürüyüşünde ölçülü ol, sesini yükseltme…” (Lokman, 31/19)
C) “… içten bir inanç ve bağlılık göstererek sadece Allah’a ibadet et.” (Zümer, 39/2)
D) “… Gizlilikleri araştırmayın, birbirinizin gıybetini yapmayın…” (Hucurat, 49/12)
Cevap: C) “… içten bir inanç ve bağlılık göstererek sadece Allah’a ibadet et.” (Zümer, 39/2)
5. Aşağıdakilerden hangisi Kur’an’ın özellikleri arasında yer almaz?
A) Kur’an, insanı iyiye, güzele, doğruya yönlendirir, kötülüklerden sakındırır.
B) Kur’an, insanı düşünmeye ve aklını kullanmaya yöneltir.
C) Kur’an yalnızca erişkin Müslümanlara öğüt verir.
D) Kur’an pek çok konuda insanı aydınlatır ve ona yol gösterir.
Cevap: C) Kur’an yalnızca erişkin Müslümanlara öğüt verir.
6. Hz. Nuh (as) kıssası ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Hz. Nuh (as), insanların karşı koymalarına aldırmadan tebliğ görevini sürdürmüştür.
B) Hz. Nuh’un (as) kavminin cezalandırılması, kendi tutum ve davranışlarının sonucudur.
C) Hz. Nuh (as) kıssası Kur’an’da, insanların ibret alıp ders çıkarmaları için anlatılmıştır.
D) Hz. Nuh (as), yalnızca toplumun ileri gelenlerine tebliğde bulunmuştur.
Cevap: D) Hz. Nuh (as), yalnızca toplumun ileri gelenlerine tebliğde bulunmuştur.
Ç. Aşağıdaki ifadeler doğru ise ifadenin başına “D” yanlış ise “Y” yazınız.
Cevap: İfadelerin başına sırasıyla şunlar yazılır:
- 1. (D) Kur’an-ı Kerim, İslam dininin tüm insanlara hitap eden temel kaynağıdır.
- 2. (D) Hz. Peygamber’in (sav) sözlerine kavli, davranışlarına fiili sünnet denir.
- 3. (Y) İslam’a göre Müslümanlar, sünnete uyup uymamakta serbest bırakılmıştır.
- 4. (Y) Kur’an-ı Kerim’in konuları sadece ibadet ve kıssalardan ibarettir.
- 5. (D) Kur’an, insanı aklını kullanmaya ve düşünmeye yönlendirir.
- 6. (D) Hz. Nuh (as), ülülazm olarak nitelendirilen peygamberlerdendir.

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 147 Cevapları
D. Aşağıdaki cümlelerin başına, tanımlanan kavramı yazınız.
Cevap: Cümlelerin başına şu kavramlar yazılır:
- 1. Furkan: İyi ile kötüyü, doğru ile yanlışı, iman ile küfrü, helal ile haramı birbirinden ayıran anlamında Kur’an’ın ismidir.
- 2. Sünnet: Hz. Peygamber’in (sav) söz ve fiilleri ile sahabilerinin yapmış olduğu olumlu davranışları onaylamasıdır.
- 3. Muamelat: Kur’an’ın evlenme, aile, boşanma, nafaka, miras, vasiyet, iş, ticaret, borçlanma, anlaşma ve sözleşmeler gibi sosyal hayatla ilgili konularını kapsayan hükümleridir.
- 4. Kıssa: Kur’an-ı Kerim’de, geçmişte yaşamış peygamberler ve bazı toplumlarla ilgili anlatılan ibret verici tarihi olaylardır.

E. Aşağıdaki balık kılçığının size göre sağına Kur’an’ın yönlendirdiği güzel söz ve davranışlardan, soluna ise açıklayıp aydınlattığı konulardan örnekler yazınız.
Cevap: Balık kılçığı şöyle doldurulabilir:
- Sol taraf (Kur’an’ın açıklayıp aydınlattığı konular): İnsanın yaratılış amacı (kitapta örnek olarak verilmiştir), ahiret hayatı, kıssalar, evrenin düzeni
- Sağ taraf (Kur’an’ın yönlendirdiği güzel söz ve davranışlar): Adaletli ve güvenilir olmak (kitapta örnek olarak verilmiştir), dürüst olmak, merhametli olmak, cömert olmak

Aradığınız ödevi bulamadıysanız lütfen Kültür Yayınları 2026 ana içeriğimizi ziyaret ediniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 3. sınıf türkçe sayfa 11 forum sınıf

