8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 79-80-81-82 Cevapları Dersdestek Yayıncılık

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 79-80-81-82 Cevapları Dersdestek Yayıncılık 2026-2027 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 8. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 2. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Soruları Cevapları konusunun da yer aldığı 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 79-80-81-82 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
8. Sınıf Dersdestek Yayıncılık T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı 79-80-81-82. Sayfa Cevapları 2. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Soruları
- 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 79 Cevapları Dersdestek Yayıncılık
- 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 80 Cevapları Dersdestek Yayıncılık
- 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları Dersdestek Yayıncılık
- 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 82 Cevapları Dersdestek Yayıncılık
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 79 Cevapları Dersdestek Yayıncılık
2. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Soruları
A. Aşağıdaki cümleleri kutucuklarda verilen ifadelerin uygun olanlarıyla tamamlayınız (Gerektiğinde ifadelere uygun ekler getirebilirsiniz).
Vilayat-ı Şarkiyye Müdafaa-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti – Harekat Ordusu Komutanı – Sevr Antlaşması – İzmir Müdafaa-i Hukuk-u Osmaniye Cemiyeti – Kanal – Galiçya – İngiltere – Avusturya-Macaristan – Kafkas – Amasya Genelgesi – Sivas Kongresi – 9. Ordu Müfettişi – Erzurum – Fransa – İtalya – Rusya
1. ……………… Batı Anadolu’da Rumların zararlı faaliyetlerini önlemek amacıyla kurulmuştur.
Cevap: İzmir Müdafaa-i Hukuk-u Osmaniye Cemiyeti
2. ……………… , ……………… ve ……………… Birinci Dünya Savaşı öncesinde İtilaf Devletleri arasında yer almıştır.
Cevap: İngiltere, Fransa, Rusya
3. Mustafa Kemal Paşa, Osmanlı Hükumeti tarafından Samsun bölgesindeki güvenliği sağlamak amacıyla ……………… olarak atanmıştır.
Cevap: 9. Ordu Müfettişi
4. Birinci Dünya Savaşı’nda ……………… ve ……………… Cepheleri Osmanlı Devleti tarafından taarruz amaçlı açılmıştır.
Cevap: Kafkas, Kanal
5. Ulusal egemenlik ilkesine ilk kez ……………… yer verilmiş, mandacılık fikri ise son kez ……………… görüşülerek kesin olarak reddedilmiştir.
Cevap: Amasya Genelgesi’nde, Sivas Kongresi’nde
6. İngiltere, 10 Ağustos 1920’de İtilaf Devletleri tarafından hazırlanan ……………… ile Arabistan ve Irak’ı (Musul dahil) almak istemiştir.
Cevap: Sevr Antlaşması

B. Aşağıdaki ifadeler doğru ise ifadelerin başına “D”, yanlış ise “Y” yazınız.
1. ( ) Birinci Dünya Savaşı sırasında Halil Paşa önderliğindeki Türk ordusu, Kut’ül Amare’de İngilizlere karşı büyük bir direniş sergilemiştir.
Cevap: D
2. ( ) Taşnak ve Hınçak Cemiyetleri, Rumlar tarafından kurulmuştur.
Cevap: Y. Doğrusu: Taşnak ve Hınçak Cemiyetleri, Ermeniler tarafından kurulmuştur.
3. ( ) Büyük Millet Meclisine yönelik isyanların bastırılmasında Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nun çıkarılmasının ve İstiklal Mahkemelerinin kurulmasının payı büyük olmuştur.
Cevap: D
4. ( ) İlk kez Erzurum Kongresi’nde ulusal bağımsızlık ilkesine vurgu yapılmıştır.
Cevap: Y. Doğrusu: Ulusal bağımsızlığa ilk kez Amasya Genelgesi’nde vurgu yapılmıştır.
5. ( ) Sivas Kongresi’nde bütün milli cemiyetler tek bir çatı altında toplanmıştır.
Cevap: D

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 80 Cevapları Dersdestek Yayıncılık
C. Aşağıda verilen bulmacayı çözünüz.
1. Anlaşma, uyuşma, uzlaşma.
Cevap: İTİLAF
2. Saldırıya karşı koyma, müdafaa.
Cevap: SAVUNMA
3. Göç ettirme, göç etmesine sebep olma.
Cevap: TEHCİR
4. Dernek, toplum.
Cevap: CEMİYET
5. Herhangi bir konuda aydınlatmak, dikkat çekmek üzere ilgililere gönderilen yazı, tamim.
Cevap: GENELGE
6. Üzerinde savaşın sürdüğü bölge.
Cevap: CEPHE
7. Silahlı veya silahsız bir eylemde bulunma, hücum, saldırı.
Cevap: TAARRUZ
8. Herhangi bir konuyu görüşmek üzere yapılan toplantı.
Cevap: KONGRE
9. Bağlaşma, birleşme.
Cevap: İTTİFAK
10. Savaşan iki kuvvetin karşılıklı olarak savaşı durdurması.
Cevap: ATEŞKES

Ç. Büyük Millet Meclisinin kendisine yönelik ayaklanmaları önlemek için aldığı tedbirleri aşağıdaki balık kılçığı diyagramına örnekteki gibi yazınız.
Örnek: Anadolu Ajansı vasıtasıyla halkı bilinçlendirmek
Cevap:
- Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nu çıkarmak
- İstiklal Mahkemelerini kurmak
- Kaçaklar Hakkında Kanun’u hazırlamak
- Ankara Müftüsünden karşı fetva almak
- İsyanları Kuva-yı Milliye ile bastırmak

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları Dersdestek Yayıncılık
D. Aşağıdaki ifadelerden birbiriyle ilgili olanları örnekteki gibi eşleştiriniz.
( b ) 1. Misakımilli’nin kabul edildiği yer
( ) 2. Trabzon Muhafaza-i Hukuk-u Milliye Cemiyetinin etki alanı
( ) 3. Sevr Antlaşması’nın imzalandığı yer
( ) 4. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin kurulmasına karar verilmesi
( ) 5. Büyük Millet Meclisinin ayaklanmalara karşı aldığı tedbir
a. Doğu Anadolu
b. Son Osmanlı Mebusan Meclisi
c. Hıyanet-i Vataniye Kanunu
ç. San Remo Konferansı
d. Karadeniz
e. Sivas Kongresi
Cevap:
- 1 – b. Son Osmanlı Mebusan Meclisi
- 2 – d. Karadeniz
- 3 – ç. San Remo Konferansı
- 4 – e. Sivas Kongresi
- 5 – c. Hıyanet-i Vataniye Kanunu

E. Verilen soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.
KUVA-YI MİLLİYE RUHU: 1919-1920 yılları arasında tamamen Türk toplumunun bağrından kopan bir hareket nizami bir ordu hareketi değildir. Türk toplumunun gönüllülerden meydana getirdiği bir milis hareketidir. Kuva-yı Milliyeciler için cephe söz konusu değildir. İşgal altında bulunan vatan topraklarının tamamı mücadele alanıdır. Parola ise bellidir: “Ya istiklal, ya ölüm!”.
1. Metinde anlatılanlardan yararlanarak Kuva-yı Milliye’yi nasıl tanımlayabilirsiniz?
Cevap: Kuva-yı Milliye, yurdun işgaline karşı Türk halkının gönüllülerden oluşturduğu, düzenli ordu olmayan milis hareketidir.
2. Kuva-yı Milliye hareketinin ortaya çıkmasında hangi faktörler etkili olmuştur?
Cevap: Türk yurdunun yer yer işgal edilmesi ve bu işgallere karşı halkta gittikçe büyüyen tepki etkili olmuştur.
3. Kuva-yı Milliyecilerin genel özellikleri nelerdir?
Cevap:
- Gönüllülerden oluşurlar, düzenli ordu değildirler.
- Düşmana karşı gerilla savaşı yaparlar.
- Belli bir cepheleri yoktur; işgal altındaki bütün vatan toprakları mücadele alanlarıdır.
- Parolaları “Ya istiklal, ya ölüm!”dür.
F. Aşağıda verilen soruların cevaplarını defterinize yazınız.
1. Büyük Millet Meclisine yönelik ayaklanmalar, Milli Mücadele hareketini nasıl etkilemiştir?
Cevap: Milli Mücadele uzamış, Anadolu bir süre daha işgal altında kalmış, milli kaynaklar boşa harcanmış ve Yunanlar Anadolu içlerine ilerlemiştir. Ancak ayaklanmaları bastıran Meclis otoritesini artırmış, halkın güvenini kazanmıştır.
2. Azınlıkların kurmuş oldukları cemiyetlerin genel özellikleri nelerdir?
Cevap:
- İtilaf Devletleri’nden destek almışlardır.
- Propaganda yapmış, silahlı çeteler kurmuşlardır.
- Osmanlı toprakları üzerinde kendi devletlerini kurmayı amaçlamışlardır.
3. Mondros Ateşkes Antlaşması’nın 7. maddesi ile İtilaf Devletleri neyi amaçlamıştır?
Cevap: İstedikleri stratejik bölgeleri işgal edebilmeyi, böylece Anadolu’nun işgaline zemin hazırlamayı amaçlamışlardır.
4. Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin Kanal Cephesi’ni açmasının sebepleri nelerdir?
Cevap: Mısır’ı İngilizlerden geri almak ve Süveyş Kanalı’nı ele geçirerek İngilizlerin sömürgeleriyle bağlantısını kesmek istemesidir.
5. Sevr Antlaşması’nın hukuksal geçerliliğinin olmamasının sebepleri nelerdir?
Cevap: Antlaşma, Mebusan Meclisi ve hükumet tarafından onaylanmamıştır. Büyük Millet Meclisi de antlaşmayı tanımadığını bütün dünyaya ilan etmiştir.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 82 Cevapları Dersdestek Yayıncılık
G. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
1-3. soruları Sevr Antlaşması’nın öngördüğü sınırları gösteren aşağıdaki haritadan hareketle cevaplayınız.
1. Sevr Antlaşması’na göre
I. Osmanlı Devleti’nin siyasi varlığı tehlikeye girmiştir.
II. Doğu Anadolu’yu kapsayan bölgede Ermeni devleti kurma düşüncesi mevcuttur.
III. Yunanlara Batı Anadolu’nun tamamı verilmiştir.
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
A) Yalnız I.
B) Yalnız II.
C) I ve II.
D) I, II ve III.
Cevap: C. Haritada Osmanlı’ya çok az toprak bırakılmış, Doğu Anadolu Ermenistan’a ayrılmıştır; Yunanlara ise Batı Anadolu’nun tamamı değil, yalnız İzmir çevresi verilmiştir.
2. Sevr Antlaşması’ndaki paylaşım alanlarının özellikleri de düşünülerek
I. Anadolu’nun stratejik bölgeleri İtilaf Devletleri’nin denetimine geçmiştir.
II. İngilizler, Anadolu dışında da bazı bölgeleri işgal etmişlerdir.
III. Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğü bozulmuştur.
yargılarından hangileri söylenebilir?
A) Yalnız I.
B) Yalnız II.
C) I ve III.
D) I, II ve III.
Cevap: D. Boğazlar bölgesi İtilaf Devletleri’nin denetimine geçmiş, İngiliz nüfuz bölgesi Anadolu dışındaki Irak’ı kapsamış, ülke toprakları parçalanmıştır; üç yargı da söylenebilir.
3. Verilen haritadan hareketle
I. Osmanlı Devleti’nin egemenlik alanı daralmıştır.
II. Doğu Trakya’nın bir kısmı Yunanlara bırakılmıştır.
III. Marmara Denizi büyük ölçüde İtilaf Devletleri’nin denetimine geçmiştir.
yargılarından hangileri söylenebilir?
A) Yalnız I.
B) Yalnız II.
C) I ve III.
D) I, II ve III.
Cevap: D. Haritada Osmanlı’ya dar bir alan bırakılmış, Doğu Trakya’da Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ Yunan idari bölgesinde, Marmara kıyıları ise Boğazlar bölgesinde gösterilmiştir.
Aradığınız ödevi bulamadıysanız lütfen Dersdestek Yayınları 2026 ana içeriğimizi ziyaret ediniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 3. sınıf türkçe sayfa 11 forum sınıf

