9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 135-138-146. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Yerleşme ve Yerleşmenin Gelişimi konusunun yer aldığı 9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 135-138-146 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
1. Yaşadığınız yerin yerleşme alanı olarak seçilmesinde hangi faktörler etkili olmuştur?
Cevap: Yaşadığımız yerin yerleşme alanı seçilmesinden en önemli faktör coğrafi koşulları ve iklimidir. Sanayi ve tarım alanlarının çokluğundan kaynaklı olabilir.
Aşağıdaki dünya haritasında bazı alanlar gösterilmiştir. Verilen haritanın yanı sıra atlaslarınızdan da yararlanarak aşağıda yer alan soruları cevaplayınız.
Belirtilen alanların hangisinde yerleşme tarihi daha eski dönemlere dayanmaktadır?
Cevap: 7- 5-10 yerleşme tarihi en eski olan dönemlere dayanmaktadır.
Yerleşmeler; numaralandırılmış alanların hangilerinde daha yoğun, hangilerinde daha seyrektir? Bu alanlarda yerleşmelerin farklı yoğunlukta olmasının nedenleri nelerdir?
Cevap: 8-4-7-9 ve 2 de yerleşmeler daha yoğun, 10-5-1 ve 3te daha seyrektir. Yerleşmenin olduğu numaralı alanlar sanayileşme ve coğrafi koşullar yönünden daha elverişlidir.
5 ve 10 numaralı alanlar doğal faktörler bakımından yerleşmeye uygun değildir. Dikson ve Ust Nera (Rusya) gibi yerleşmelerin bu tür alanlarda kurulmasının nedenlerini açıklayınız.
Cevap: Orada yaşayan insanlara yaşam alanı oluşturmak için bu alanlar kurulmuştur. 5 ve 10 numaralı alanlarda yerleşim çok olmadığından Dikson ve Ust Nera alanları kurulmuş ve insanlara yaşam alanı oluşturulmuştur.
Yerleşme alanlarının sona erdiği en yüksek seviyeye yerleşme üst sınırı denir. Yerleşme üst sınırının yüksek olduğu yerlerin ortak özelliği sıcaklık ve nem oranının yüksek olmasıdır. Buna göre verilen alanların hangisinde yerleşme üst sınırı daha yüksektir?
Cevap: 4-8 ve 7 yerleşmenin en üst sınırında olan yerlerdir.
Aşağıdaki şekilde verilen noktalı yerleri örnekte olduğu gibi uygun sözcüklerle tamamlayınız.
Cevap:
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.