Cevap Yaz
22 Ocak 2023, 17:12 - Sena Yazdı

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 202-203-204-205-206. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 202-203-204-205-206. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 6. Ünite Ölçme Ve Değerlendirme Çalışmaları konusunun bulunduğu 9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 202-203-204-205-206 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 202-203-204-205-206. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9.Sınıf MEB Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 202-203-204-205-206. Sayfa Cevapları 6. Ünite Ölçme Ve Değerlendirme Çalışmaları

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 202-203 Cevapları MEB Yayınları

1-5. soruları Orhan Asena’nın Hürrem Sultan adlı tiyatrosundan alınan aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

1. Metnin yapı unsurlarını belirleyiniz.
Cevap: 

Örgü: Kanuni Sultan Süleyman’ın oğulları arasında geçen taht kavgası ve Sultan Süleyman’ın sefer dönüşü yanında Gülbahar’dan olma şehzadesini bulundurması.
Yer: Topkapı Sarayı.
Zaman: Kanuni Sultan Süleyman’ın Budin seferinden dönüşü.
Çatışma: Taht kavgası.
Kişiler: Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan, Mihrimah Sultan, Gülbahar’ın oğlu.


2. Metinde geçen tiyatro terimlerini tespit ediniz.
Cevap: 

diyalog: En az iki kişinin konuşması. 

jest: Rol gereği yapılan bedensel hareketler. 

kostüm: Rol gereği giyilen kıyafetler.

mimik: Duygu ve düşünceleri yüz ifadeleri ile yansıtmak.

perde: Sahne ile seyirci arasını kapatıp açan kumaş. 

piyes: Oyun.

replik: Oyuncuların karşılıklı konuşması, kullandığı söz.

rol: Olduğundan farklı birini söz ve davranışlarla canlandırmak. 

sahne: Oyuncuların yeteneklerini sergilediği alan. 


3. Metindeki mekân ve kişilerin özellikleriyle ilgili neler söylenebilir?
Cevap: 

Mekan: Topkapı Sarayı. 

KİŞİLER

Hürrem: Oğlunu tahta çıkarmaya çalışan, hırslı ve zeki bir kadın. 

Mihrimah: Olayların içerisinde olan ve karışmayan pasif biri.

Rüstem: Hürrem’e destek çıkan biri ve damadı. 


4. Tiyatro metninin türü ve özellikleri hakkında neler söylenebilir?
Cevap: Tiyatro metni trajedidir. 

  • Konusunu geçmişteki seçkin ve bilinen kişilerin hayatından alır. 
  • Kahramanlar soylu, tanrılar ve tanrıçalardır.
  • Kaba sözlere yer verilmez.
  • Ahlaki erdemleri anlatmak için yazılmıştır.

5. Metindeki zarfları bularak bunların türlerini ve işlevlerini belirleyiniz.
Cevap: 

Rüstem az uzakta kalmıştır → az – miktar zarfı

Niçin? →  Niçin-soru zarfı

Budin önünde görünür görünmez bu sürüler yüz geri etmişler. →  görünür görünmez- zaman zarfı

Budin’de şu anda Osmanlı sancağı dalgalanıyor. →  şu anda- zaman zarfı

Bu pek de pahalı olmayan bir.. → pek – miktar zarfı

Herkes öyle söylüyor sultanım. →  öyle-durum zarfı

Osmanlı namını nasıl tebcil ederler… →  nasıl – soru zarfı

Devletli hünkârımız nasıl düşünür, halk nasıl düşünür, halkla padişahımız efendimiz arasında kalmış, bütün o irili ufaklı enderunlular nasıl düşünür bilirim. →  nasıl – soru zarfı

Şimdi neden korkarım anladınız mı? →  neden – soru zarfı


6. Aşağıdaki terimlerden hangisinin tanımı yukarıda verilmemiştir?
Cevap: E) Replik 


7. Aşağıdakilerden hangisi trajedi ile komedinin ortak özelliğidir?
Cevap: C) Üç birlik kuralına uyulur. 


8. Yukarıdaki açıklamalardan hangisi ayraç içinde verilen kavramla uyuşmamaktadır?
Cevap: D) IV. 


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 204 Cevapları MEB Yayınları

9. Yukarıda boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir?
Cevap: A) Entrika komedisi-Karakter komedisi-Töre komedisi 


10. Yukarıdaki metinle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Cevap: B) Trajedi türünde bir tiyatrodan alınmıştır. 


11. Trajedi türü ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Cevap: D) Kahramanlar, halktan kişilerden seçilir. 


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 205 Cevapları MEB Yayınları

12. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri bu parçadan hareketle uygun ifadelerle doldurunuz.
Cevap: 

a. Bu metinde anlatım, ……karşılıklı konuşma…. şeklindedir.
b. Tiyatro metninde oyuncuların sergilemeleri gereken davranışlar …..yay ayraç…. içinde verilmiştir.
c. Bu oyun kişilerin ve toplumun aksayan yönlerini güldürücü ögelerle iç içe yansıttığı için …..komedi……. türündedir.


13. Yukarıdaki numaralanmış unsurlardan hangisi tiyatro ile ilgili değildir?
Cevap: B) II. 


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 206 Cevapları MEB Yayınları

14. Bu paragrafta numaralanmış cümlelerin hangisinde bilgi yanlışı vardır?
Cevap: E) V.


15. Aşağıda verilen tanılayıcı dallanmış ağaçtaki bilgilerden bazısı doğru, bazısı yanlıştır. İlk ifadeden başlayıp, cevap oklarını takip ederek doğru çıkışa ulaşınız.
Cevap: 

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 206 Cevapları MEB Yayınları

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.