Cevap Yaz
5 Ocak 2023, 10:04 - Sena Yazdı

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 190-195-198. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 190-195-198. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Ocak konusunun bulunduğu 9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 190-195-198 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 190-195-198. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9.Sınıf MEB Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 190- 195-198. Sayfa Cevapları Ocak

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 190 Cevapları MEB Yayınları

Hazırlık

1. Ekonomik sorunların aile ve birey üzerindeki etkileri neler olabilir? Tartışınız.
Cevap: Ekonomik sorunlar aile ve bireyleri maddi manevi etkilemektedir. Gelirlerin yeterli olması aile içi huzuru ve bireylerin psikolojik olarak iyi bir konuma gelmesini sağlar. Gelir düzeyinin düşük olması ise aile içinde huzursuzluklara, bireylerin stresli, huzursuz ve mutsuz olmasına sebep olur.


2. Tiyatro metinlerinde seyircinin merak ve heyecan duygusunu canlı tutmak için neler yapılabilir? Belirtiniz.
Cevap: Tiyatro metinlerinde seyircinin merak ve heyecan duygusunu canlı tutmak için görsel anlatımı destekleyebilir ve konuşmalarda soru-cevap şeklinde ilerlenebilir.


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 195 Cevapları MEB Yayınları

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Ocak adlı metindeki açık ve örtük iletileri belirleyiniz.
Cevap: 

Açık İletiler:

  • Benim karnım aç
  • Altın kupalar
  • Atlas perdeler

Örtük İletiler:

  • İçine kapalı
  • Hayal gibi sessiz; ama için için yaşattığı gizli
  • Bu yüzden de gitgide kökleşmiş istekleri vardır.
  • İpsiz serseri
  • Kafayı bozmak,

2. Metindeki karşılaşmaları, temel çatışmayı ve ona bağlı diğer çatışmaları belirleyiniz.
Cevap: Metinde hayaller ve gerçekler arasın da çatışmalar vardır.


3. Metindeki şahıs kadrosunun fiziksel ve psikolojik özelliklerini belirleyiniz, bu özelliklerin metindeki olaylara etkisini açıklayınız.
Cevap: 

Anne: Aileyi bir arada tutan kişi. 

Baba: Devamlı hayal kuran ve her hayalinin sonunda hüsrana uğrayan kişi.

Nihat: Ailenin haylaz ve yaramaz çocuğu.

Büyükanne: Aile bireylerini hizmetçi gibi görerek, kendini paşa konağında sanan kişi.

Tarık: Aileye çalışarak katkı sağlayan kişi.

Sevda: Evin tek kızı, vurdumduymaz.


4. Metinde dram türüne özgü nitelikleri belirleyiniz.
Cevap: Metinde dram türü; biçimce konuşmaya dayanan, karşıtların çatışmasıyla gelişen ve hayatta olanların olduğu gibi aktarılması verilmiştir.


5. Metnin dil ve üslup özelliklerini belirleyiniz.
Cevap: Metinde sade bir dil kullanılmıştır. Hayal ve gerçekler arasında kalan bir ailenin yaşadıklarını doğal bir şekilde konu edinmiştir.


6. Metindeki değerleri yaşadığınız dönemin değerleriyle karşılaştırınız.
Cevap: Metinde var olan hayal kurma, aldatılma, geçim sıkıntıları, gerçeklerle edilen mücadeleler gibi değerler yaşadığımız dönemde de görülmektedir.


7. Ocak adlı metni Kösem Sultan adlı metinle tür, biçim, üslup ve içerik açısından karşılaştırınız.
Cevap: 

Ocak
Tür: Tiyatro
Biçim: Dram
Üslup: Sade bir dil kullanılmıştır.
İçerik: Yokluk içinde gerçek ve hayal arasında kalmış bir aile dramı anlatılmaktadır.

Kösem Sultan
Tür: Tiyatro
Biçim: Trajedi
Üslup: Sade ve anlaşılır bir dil kullanılmıştır ve şiirsel bir ifade vardır.
İçerik: Yönetimi ele geçirerek devleti yönetmek isteyen Kösem Sultan’ın kendi sonunu getirmesi anlatılmaktadır.


Etkinlik

a. Ocak adlı metnin dramatik örgüsünü aşağıdaki tabloya yazınız.
Cevap: 

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 195 Cevapları MEB Yayınları


b. Metindeki dramatik örgünün metnin yapısıyla ilişkisini değerlendiriniz.
Cevap: Metinde yaşanan dramın sonucunda kurulan hayaller ve gerçekleşememesinden dolayı yaşanan hayal kırıklıkları işlenmiştir.


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 198 Cevapları MEB Yayınları

Zorla Evlenme adlı metni Kösem Sultan, Kaynana Ciğeri ve Ocak adlı metinlerle tür, biçim, üslup ve içerik açısından karşılaştırınız.
Cevap: 

Zorla Evlenme
Tür: Tiyatro
Biçim: Komedi
Üslup: Dil sade ve akıcıdır.
İçerik: Yaşlı bir kralın genç ve güzel bir kızla evlenme çabası ve sonradan oluşan şüphelerden dolayı bu durumdan çıkmaya çalışması.

Kösem Sultan
Tür: Tiyatro
Biçim: Trajedi
Üslup: Sade ve anlaşılır bir dil kullanılmıştır ve şiirsel bir ifade vardır.
İçerik: Yönetimi ele geçirerek devleti yönetmek isteyen Kösem Sultan’ın kendi sonunu getirmesi anlatılmaktadır.

Kaynana Ciğeri
Tür: Tiyatro
Biçim: Komedi
Üslup: Anlatımı sade, karşılıklı konuşması olan ve mizah unsurları vardır.
İçerik: Yeni gelinin, evdeki ciğeri kedinin yediğini görmesi ve kendini aklamak için girdiği oyunlar.

Ocak
Tür: Tiyatro
Biçim: Dram
Üslup: Sade bir dil kullanılmıştır.
İçerik: Yokluk içinde gerçek ve hayal arasında kalmış bir aile dramı anlatılmaktadır.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.