Cevap Yaz
5 Ocak 2023, 10:03 - Sena Yazdı

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 172-181. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 172-181. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Okuma Çalışmaları konusunun bulunduğu 9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 172-181 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 172-181. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9.Sınıf MEB Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 172-181. Sayfa Cevapları Okuma Çalışmaları

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 172 Cevapları MEB Yayınları

Hazırlık

1. “Sahne tozu yutmak” sözünden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.
Cevap: Sahnede çok emek vermiş, çaba harcamış ve vakit geçirmiş kişi olduğunu anlıyorum.


2. Tarihî bir olayı anlatan bir tiyatro eseri gerçeği bire bir yansıtabilir mi? Tartışınız.
Cevap: Tarihî bir olayı anlatan bir tiyatro eseri gerçeği bire bir yansıtamaz. Çünkü tiyatrolarda kurmaca gerçekliğe sahip metinler işlenir. Gerçek hayattan alınmış metinler ise yazarın, kişileri olayları değiştirmesiyle kurgulanır. 


3. Oyunlarla Yaşayanlar adlı tiyatro metninin dekorunun anlatıldığı yukarıdaki bölümü, oyundan alınmış görsellerle karşılaştırınız. Görsellerin metni ne ölçüde yansıttığını tartışınız.
Cevap: Görseller ile metinler kısmet ilişkilidir. Çünkü metinde bahsedilen çoğu dekoratif unsurlara yer verilmemiştir.


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 181 Cevapları MEB Yayınları

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Kösem Sultan adlı metnin tema ve konusunu belirleyiniz.
Cevap: 

Konusu: Devletin çıkarlarını hiçe sayarak kendi hırslarına yenilen Kösem Sultan’ın kendi sonunu hazırlaması. 
Teması: İktidar mücadelesi.


2. Metinde “buyurmak” sözcüğünün hangi anlamda kullanıldığını belirtiniz.
Cevap: Metinde ”buyurmak” kelimesi bir şeyin olması için emir vermek anlamında kullanılmıştır.


3. Metindeki dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.
Cevap: Metinde tragedyanın dil özellikleri, şiirsel bir üslup, deyimler ve atasözleri kullanılmıştır. 


4. Metnin türünün kaynağını, tarihsel dönemle ilişkisini belirleyiniz.
Cevap: Metin trajedi türünde yazılmıştır. Eski Yunan Bağbozumu Tanrısı Dionysos’un şerefine düzenlenen dini kurban törenlerinden doğmuştur. 


5. Trajedinin Kösem Sultan adlı metne etkisini değerlendiriniz.
Cevap: Kösem Sultan metninde trajedinin dil özellikleri ve şiirsel bir üslup kullanılmıştır.


6. Kösem Sultan adlı metnin kurmaca dünyası ile eserde anlatılan dönemin gerçekliği arasındaki ilişkiyi karşılaştırınız.
Cevap: Yazar gerçek hayattan kişileri kullanarak kurmaca olaylar anlatmıştır.


7. Kösem Sultan adlı metinde millî, manevi ve evrensel değerler ile siyasi ve tarihî ögeleri belirleyiniz.
Cevap: Yazar, Kösem Sultan metninde tarihte yaşamış bir kişiliği ele alarak gerçek olayları kurmacaya çevirerek anlatmıştır.


Etkinlik

a. Kösem Sultan adlı metindeki kişi kadrosunun özelliklerini belirleyiniz.
Cevap: 

Kösem Sultan: Devleti yönetmiş, hırslı, Turhan Sultan ile iktidar mücadelesine girmiştir. 

Turhan Sultan:  Devlet idaresinde etkilidir. Kösem Sultan’ı öldürtmüştür.


b. Kişi kadrosunun özelliklerinden hareketle bu kişilerin tip mi karakter mi olduğunu belirtiniz.
Cevap: Bu kişiler karakterdir.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.