9.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 223-225. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıfa giden lise öğrencilerimize özel olarak hazırladığımız ve içerisinde Ferid’e Hanım’a Metni Cevapları konusunun da bulunduğu 9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 223-225 Cevapları konusunu paylaşmış bulunuyoruz. Feride Hanım’a Metni içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
1. Namık Kemal’in yazdığı mektubun türünü belirtiniz.
Cevap: Kızına yazdığı bir mektup olduğu için özel bir mektuptur.
2. Namık Kemal, kızına imla yanlışlarını düzeltme konusunda neyi tavsiye ediyor? Açıklayınız.
Cevap: Yanlışları konusunda kendi yazdığı mektupları okuyup bu mektuplardaki düzgün dili öğrenmesi gerektiğini söylemektedir.
3. Mektubun bölümlerini ve bu bölümlerde anlatılanları açıklayınız.
Cevap: İlk bölüm kızını selamladığı kısımdır. Gelişme bölümü yaptığı imla yanlışlarını ve bunları nasıl çözeceğini anlattığı kısımdır. Sonuç bölümü ise kızı ile vedalaştığı kısımdır.
4. Fuzûlî’nin Şikâyetnâme adlı mektubu ile Namık Kemal’in Feride Hanım’a adlı mektubunu yazıldıkları dönemin edebî, siyasi, toplumsal ve kültürel şartlarının etkileri bakımından değerlendiriniz.
Cevap: Şikayetname’de o dönemde olan yolsuzluklardan bahsedilmektedir. Feride Hanım’a yazılan mektup ise özel ve o dönemde sürgün hayatı yaşadığı Abdülhamid döneminden izler taşımaktadır.
Franz Kafka’nın babasına yazdığı yukarıdaki mektubu Pınar Kür’ün ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın yazdığı mektuplarla tür, içerik, biçim ve üslup açısından değerlendiriniz.
Cevap: İki metinde özel mektuptur. İçerikleri farklı, Pınar Kür’ün dili daha resmi iken bu metinde dil daha samimi bir şekilde belirtilmiştir.
1. Pınar Kür’den Attilâ İlhan’a metninde geçen fiilleri bulunuz. Fiilleri yapılarına göre gruplandırarak aşağıdaki tabloda ilgili bölümlere yazınız. Bu fiillerin metindeki işlevlerini belirleyiniz.
Cevap:
Basit fiiller ⇒ Biliyorum, edecek, verdim.
Türemiş fiiller ⇒Ayrılacağım, konuşmamalıydık.
Birleşik fiiller ⇒ Biriydi, okuyordu, isteyebiliyordu.
2. Feride Hanım’a adlı metindeki günümüz yazım kurallarına uymayan kullanımları tespit ediniz. Bu durumun nedenini açıklayınız.
Cevap: Günümüz yazım kurallarına uymayan inceltme işareti birçok yerde kullanılmıştır.
3. (…) Yukarıdaki paragrafta bulunan noktalama işaretlerinin kullanılma amaçlarını belirleyiniz.
Cevap:
Virgül İşareti: Hitap kelimesinden sonra, birkaç cümleyi ayırmak amacıyla kullanılmıştır.
Nokta: Biten cümlelerin sonunda kullanılmıştır.
9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları 223-225. Sayfa, Feride Hanım’a Metni Cevapları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Namık Kemal kızına yazdığı mektuplardaki yanlışlarını fark etmesi için kendi yazdığı mektupları okumasını tavsiye eder. Mektup yazımındaki doğruları öğrenmesini ister.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.