Cevap Yaz
5 Nisan 2022, 2:06 - Zülal Güneş Yazdı

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 220-222. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 220-222. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Şikayetname Metni Cevapları konusunun da bulunduğu 9. sınıf edebiyat ders kitabı sayfa 220-222 cevapları konusunu paylaştık. Şikayetname Metni ile ilgili eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 220-222. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları

9.Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 220-222. Sayfa Cevapları Şikayetname

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 220 Cevapları Öğün Yayınları

Metne Hazırlık

1. “Her şey adil olsaydı, şikâyet edebileceğimiz hiçbir şey kalmazdı.”
Alex Rovira (Aleks Rovira), İyi Hayat

Yukarıdaki sözle ilgili düşüncelerinizi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız
Cevap: Yaşadığımız hayatta çoğu şey adaletsiz bir şekilde yapılmaktadır. Kimse kimsenin hakkını düşünmeden sınıf ayrımı yaparak adil bir yönetim yoktur. Adil olmadığı için hayatta şikayetlerde bulunuruz. Fakat her şey adil olsaydı şikayet edecek bir şey olmazdı. 

2. Sizce mektupta ne anlattığımız mı yoksa duygu ve düşüncelerimizi nasıl ifade ettiğimiz mi daha önemlidir? Nedenini açıklayınız.
Cevap:İfade şekli daha önemlidir. Çünkü anlatılan konu karşı tarafa anlatılamazsa hiçbir anlamı kalmaz. 


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 222 Cevapları Öğün Yayınları

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Şikâyetnâme adlı metnin konusunu belirleyiniz.
Cevap: Metnin konusu Vakıf idaresinde olan yolsuzluk nedeni ile ihtiyaçlar ortaya çıkmış ve bu yolsuzluğu göstermek için Fuzuli mektubu kaleme almıştır. 

2. Okuduğunuz metne göre memurlar Fuzûlî’ye nasıl davranırlar? Şair onların bu davranışlarından ne anlam çıkarır? Açıklayınız
Cevap: Yazılı emre uyuyor gibi görünen memurlar Fuzuli’ye boşu boşuna masrafa girdiğini söyleyip maaş vermeyeceklerini ve para artmadığını söylemişlerdir.

3. Okuduğunuz metinden hareketle metnin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurlara yer verilip verilmediğini değerlendiriniz.
Cevap: O dönemde olan memurların nasıl tavır takındıklarını bu mektup ile anlayabiliyoruz. 

4. Okuduğunuz mektuptaki dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.
Cevap: Edebi bir dil ve kafiyeli şekilde yazılan bir mektuptur.

5. Mektup türünün genel özellikleri ile Şikâyetnâme adlı mektubun özelliklerini aşağıdaki tabloda karşılaştırınız.
Cevap: 

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 222 Ders Kitabı Cevapları

6. Fuzûlî, Şikâyetnâme adlı mektubunu yazmakla neyi amaçlamış olabilir? Sizce amacına ulaşmış mıdır? Tartışınız.
Cevap: Haksızlığı gün yüzüne çıkararak adil bir şekilde yaşanması gerektiğini göstermek istemiştir. Bence ulaşmıştır. Çünkü ünlü bir kişiden bu şekilde adil olması gereken durumu anlatan mektup alınması araştırma yapılmasını sağlayabilir.


9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları 220-222. Sayfa, Şikayetname Metni Cevapları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.