Cevap Yaz
24 Kasım 2022, 1:16 - Sena Yazdı

Son Leylek Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe ÖZGÜN)

Son Leylek Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe ÖZGÜN) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Son Leylek metnine ait çalışmalarının bulunduğu 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 141-144-145-146-147 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Son Leylek Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe ÖZGÜN)

Son Leylek Metni Cevapları 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ÖZGÜN Yayınları Sayfa 141-144-145-146-147 Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 141 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Çevrenizdeki hayvan barınakları ve bu barınakların kurulma amaçları hakkında edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Çevremde hayvan barınakları var. Bu barınaklar hayvanların kötü hava koşullarında barınabilecekleri bir yerin olması ve korunabilmesi için yapılmıştır.


2. Sokak hayvanları için neler yapılabileceğini arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Sokak hayvanları için her mahalleye küçük barınaklar koyabiliriz. Evlerimizin önüne kaplarda yemek ve su koyabiliriz. 


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 144 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

1. ETKİNLİK

a. Aşağıda, metinde geçen bazı sözcüklerin anlamları verilmiştir. Bu sözcükleri belirleyip anlamlarının başına yazınız.
Cevap: 

….Direkt…. : Doğru olarak, hiçbir yerde durmadan, duraksız, doğruca.
….Çatapat… : Ayakla çiğnendiğinde veya bir yere sürtüldüğünde “çat pat” diye patlayan bir eğlence fişeği, çatpat.
…Afacan…. : Çok yaramaz.
…Fikirler… : Belirli bir konudaki düşünceler, görüşler.
….İrkilmek…. : Ürkerek geri çekilir gibi olmak.
….Kederli…… : Üzgün, üzülmüş, üzüntü duymuş.
….Göç etmek… : Kuşların, mevsim, iklim, besin miktarı vb.ne göre çevre değiştirmeleri.


b. Aşağıdaki listede metinde geçen bazı sözcükler verilmiştir. Bu sözcüklerin zıt anlamlılarını bulmacadan bulup karşılarına yazınız. İşaretlemediğiniz harfleri sırasıyla yazarak şifreyi bulunuz.
Cevap: 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 144 Cevapları ÖZGÜN Yayınları


2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1. Çatapat fabrikası neredeymiş?
Cevap: Çatpat fabrikası; Mürdümeriği sokağının başında bulunan Hayrullah Camisinin ıhlamur ağacı olan tarafındaki yoldan inildiğinde çıkan tarlanın oradadır.


2. İcabettin dayının mesleği neymiş?
Cevap: İcabettin dayının mesleği bekçiliktir.


3. Çocuklar, fabrika bacasında ne görmüşler?
Cevap: Çocuklar, fabrika bacasında leylek yuvası görmüşler.


4. Leylek neden göç edememiş?
Cevap: Leylek, Toroman’ın onu kovalamasıyla korkup uçmuş ve elektrik tellerine çarparak kanadını yaraladığı için göç edememiş.


5. İcabettin dayı leyleği kurtarmak için ne yapmış?
Cevap: İcabettin dayı leyleği kurtarmak için yaralanan yerlerini sarmış ve kışı geçirmesi için evine götürerek ona bakmış.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 145 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

3. ETKİNLİK

Metnin hikâye unsurlarını yazınız.
Cevap: 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 145 Cevapları ÖZGÜN Yayınları


4. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki cümleleri okuyunuz. İcabettin dayının yöresel söyleyiş özelliği taşıyan bu cümlelerini yazım kurallarına uygun olarak yazınız.
Cevap: 

• “Siz işiize bahın, size neçi?”
→ Siz işinize bakın, size ne ki?

• “Youv oğlum! Nedecehsiz ne var? Gidin işiize, dersiiz neyiiz yoh mi?”
→ Ya oğlum! Ne yapacaksınız? Gidin işinize, dersiniz neyiniz yok mu?

• “Görecehsiz de nedecehsiz?”
→ Göreceksiniz de ne yapacaksınız?

• “E temam e! Gelirsiz, görürsüz!”
→ E tamam e! Gelirseniz, görürsünüz.!

• “Yine mi geldiiz?”
→ Yine mi geldiniz?

• “Bahın da gidin hele! Uyutmisiz adami! Dersiiz neyiiz yoh mi?”
→ Bakın da gidin hele! Uyutmuyorsunuz adamı! Dersiniz neyiniz yok mu?


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 146 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

5. ETKİNLİK

Metnin devamında neler yaşanmış olabilir? Olayı sonuca bağlayarak aşağıya yazınız.
Cevap: İcabettin dayı evine gidip rahatsız etmemizden sıkılmış kulübesini sıcak tutacak malzemelerle kapatmış ve leyleği oraya koymuştu. Bizlerde İcabettin dayıyı rahatsız etmeden her okul çıkışı leyleğin yanına gidiyor onunla ilgileniyorduk. Kış bitince göç başlamış bütün arkadaşları tekrar gelmişti ve leylekte iyileşmişti. Tüm arkadaşları gelince leyleği de arkadaşlarının yanında bıraktık ve tekrar göç zamanı geldiğinde leyleğimizin gitmesiyle boşluğa düşmüştük.


6. ETKİNLİK

Aşağıdaki metinde, kutucukların içine uygun noktalama işaretlerini koyunuz.
Cevap:

Utancımdan Saklandım

Günlerden bir gün Nasrettin Hoca (’) nın evine hırsız girmiş (.) Nasrettin Hoca da onu görünce yüklüğe saklanmış (.) Hırsız her yeri aramış (,) çalacak bir şey bulamamış (.) Belki bir şey bulurum diye yüklüğün kapısını açınca Hoca (’) yla göz göze gelivermiş (.) Şaşkınlıkla (:)

(-) Siz burada mısınız (?) demiş (.)

Nasrettin Hoca aldırmamış (:)

(-) Kusura bakma (,) evde çalacak bir şey yok diye utandım da buraya saklandım(.)


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 147 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri altı çizili sözcüklere dikkat ederek okuyunuz. Cümleler arasında nasıl bir anlam farkı olduğunu yazınız.
Cevap: 

Ben her akşam buraya gelirim. Düzenli olarak yapılan bir eylemden bahsediliyor.
Ben her akşam buraya gelirdimGeçmişte düzenli olarak yapılmış eylemden bahsediliyor.

Bu hafta Ankara’ya gelecekGelecek zaman bilgisi vardır.
Bu hafta Ankara’ya gelecektiGeçmişte olması gereken bir eylemden bahsediliyor.

Eve giderken beni aramalı. Zorunluluk ifadesi kullanılmıştır.
Eve giderken beni aramalıydıGeçmişte yapmakta zorunlu olunan eylemden bahsediliyor.

En güzel şiiri o yazmışGeçmişte yapılan bir eylemden bahsediliyor.
En güzel şiiri o yazmışmışAlay anlamında kullanılmıştır.


8. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde altı çizili eklerin cümlelere kattığı anlamı örnekteki gibi yazınız.
Cevap: 

• Ben, çayıma şeker atıyordum.
→ Terk edilmiş alışkanlık.

• Her işi kendisi yapmışmış.
→ Alay etme anlamı vardır.

• Çalışmalarımızı tamamlamamıza yardımcı olacaktı.
Gerçekleşmemiş beklenti

• Amcamlar, bağdaki üzümleri toplamıştır.
→ tahmin anlamı vardır.

• Önceden komşularımızla daha çok görüşürk.
→ Geçmiş zaman.


SONRAKİ METNE HAZIRLIK

1. Küresel ısınmanın ne olduğunu ve iklime etkilerini araştırınız.
Cevap: Küresel ısınma, sera gazı ve karbondioksitin artmasıyla ozon tabakasının delinmesi ve iklimlerin dengesinin bozulmasıdır. Küresel ısınma ile birlikte buzullar erimesi, mevsim geçişlerinin gecikmesi gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.


2. Ülkemizde küresel ısınmanın etkilerini görüyor musunuz? Araştırmanızdan hareketle düşüncelerinizi ifade eden bilgilendirici bir metin yazınız. Yazınızı grafik, tablo ve çizelgeyle destekleyiniz.
Cevap: Ülkemizde küresel ısınma içecek sularının azalmasına, sıcaklıkların artmasına, buzulların erimesine ve kuraklaşmanın oluşmasına sebep olmaktadır. İstatistiklere göre 100 yıl içerisinde Türkiye’de Kuzey Afrika’da yaşanan sorunlarla karşılaşacaktır.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.