Cevap Yaz
30 Kasım 2022, 13:31 - Sena Yazdı

Yusufçuk Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe MEB)

Yusufçuk Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe MEB) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Yusufçuk metnine ait çalışmaların bulunduğu 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 172-175-176-177 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Yusufçuk Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe MEB)

Yusufçuk Metni Cevapları ve Çalışmaları 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 172-175-176-177. Sayfa Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 172 Cevapları MEB Yayınları

Hazırlık Çalışmaları

Millî kültürümüzü yansıtan unsurlardan bildiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Dilimiz, gelenek ve göreneklerimiz kültürümüzü yansıtan unsurlardandır.


Bildiğiniz ya da büyüklerinizden duyduğunuz bir efsane varsa anlatınız.
Cevap: 

Titreyen Göl Hikayesi

Efsaneye göre bir gölün kenarında yaşayan balıkçılıkla uğraşan bir adam varmış. Kuşlar ne zaman balıkçıyı görseler kanatlarını çırparak adama doğru gelirlermiş. Gölde avlanan avcılar  su üstündeki ördekleri vururlar bunu gören balıkçı onlara engel olmaya çalışır ama avcılar balıkçının üzerine yürürler ve vurdukları ördekleri almaya giderler, bu sırada diğer ördekler kanatlarıyla bir hortum oluştururlar ve avcıları kaçırırlar bu olayın üzerine göl sürekli titremeye başlar. Titreyen bu göle halk kuşlar yaşlı balıkçıya ağlıyor derler.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 175 Cevapları MEB Yayınları

1.Etkinlik

Aşağıda, metinde geçen bazı kelimeler harfleri eksik olarak verilmiştir. Kelimeleri anlamlarından hareketle bulunuz. Bulduğunuz kelimeleri birer cümlede kullanınız.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 175 Cevapları MEB Yayınları


2.Etkinlik

a) Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız. ?

1. Metinde anlatılan adamın özellikleri nelerdir?
Cevap: Metinde anlatılan adam yaşlı, hünerli, kendi halinde bir adamdır.


2. Metinde anlatılan çocukların özellikleri nelerdir?
Cevap: Metindeki çocuklardan Yusufçuk, 5 yaşında bir erkek çocuğudur. Emine ise bulaşık yıkamayı bilip, yemek yapmayı bilmeyen 7 yaşında bir kız çocuğudur.


3. Ormanın hangi özellikleri çocukların hoşuna gitmiştir?
Cevap: Ormanın; kuş sesleri, soğuk pınarları ve ağaçlardaki sesleri çocukların hoşuna gitmiştir.


4. Oğlakları otlatmaya giden çocukların başına neler geldiğini anlatınız.
Cevap: Oğlakları otlatmaya götüren çocuklar oğlakların birini kaybederler. Oğlağı kaybettikleri için çok korkan çocuklar Allah’a onları taş ya da kuş yapmaları için yalvarmışlar. Allah’ta onları kuş yapmış.


5. Çocukların göğce oğlağı bulabilmeleri için onlara nasıl bir çözüm yolu önerirdiniz?
Cevap: Çocuklara, oğlağı kaybettiklerini annelerine anlatmalarını önerirdim.


6. Okuduğunuz efsanede anlatılan olayın gerçek olup olamayacağını nedenleriyle birlikte anlatınız.
Cevap: Okuduğum efsanede anlatılan olaylar gerçek değildir. Çünkü olağanüstü olaylara yer verilmiştir.


7. Yusufçuk kuşuyla ilgili veya buna benzer bildiğiniz başka bir efsane var mı? Varsa anlatınız.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 175 Cevapları MEB Yayınları1


b) Okuduğunuz metinle ilgili iki soru yazarak arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:

1. soru: Adam neden evlenmeye karar vermiş?
2. soru: Kadın çocukları neden ormana göndermiş?


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 176 Cevapları MEB Yayınları

3.Etkinlik

Not aldığınız anahtar kelimelerden hareketle okuduğunuz metni kronolojik sıra ve mantık akışı içinde özetleyiniz.
Cevap: Torosların dağında yaşayan ailenin annesi ölür ve adam başkası ile evlenir. Eve gelen kadın adamı ve çocuklarını hizmetçi gibi kullanıp durur. Günün birinde çocukları ormana oğlakları otlatmaları için gönderir ve kaybetmeleri takdirde onları mahvedeceğini söyler. Ormana giden çocuklar bir oğlağı kaybederler. Başlarına geleceklerden korkan çocuklar Allah! yalvararak onları ya taş ya da kuş yapmalarını ister. Allah’ta onları kuşa döndürür. 


4.Etkinlik

“Yusufçuk” metnindeki gerçek ve kurgusal unsurları belirleyerek yazınız.
Cevap: 

Gerçek Unsurlar:  Adam, çocuklar, oğlaklar, evlendiği kadın ve ettiği zulümler.

Kurgusal Unsurlar: Çocukların kuşa dönüşmeleri.


5.Etkinlik

Kendinizi “Yusufçuk” metnindeki kişilerden birinin yerine koyarak anlatılan olayla ilgili duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap: Kendimi çocukların yerine koyuyorum. Kadının bu şekilde zulüm etmesi ve babamın bu durumu görerek susmasına çok üzülürdüm.


6.Etkinlik

a) “Yusufçuk” metninden alınan aşağıdaki cümlelerde yüklem görevinde kullanılan isimlerin altlarını örnekteki gibi çiziniz.
Cevap:

• Derler ki Anadolu’nun bir yerinde, diyelim Toroslar ’da dağ köylerinden birinde bir adam varmış.

• Eli hünerli, gönlü gani bir adammış.

• Kız yedi yaşında ya var ya yok; oğlanı, Yusuf’u dersen ancak beşindeymiş.

• Adına “Gusguuk” derler köylüler ki asıl adı “Yusufçuk”tur.

• Tek gözlü toprak damının bahçesinde sebze yetiştirir, çoluğu çocuğu yer, konu komşuya bile yetermiş (Yüklem görevinde kullanılan isim yoktur.)


b) Altını çizdiğiniz yüklem görevindeki isimleri örnekteki gibi birer cümlede kullanınız.
Cevap: 

  • Adam tüm gün aşağı yukarı gezermiş.
  • Beş yaşındaki yeğenimle oyunlar oynadık.
  • Yusufçuk kuşlarının da bir efsanesi varmış.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 177 Cevapları MEB Yayınları

7.Etkinlik

Türkçem” şiirini okuyunuz. Okuduğunuz şiirin sizde uyandırdığı duygu ve düşüncelerle ilgili bir deneme yazınız. Yazınıza uygun bir başlık belirleyiniz.
Cevap: Şiir Türkçemizin bizim için değerli ve kıymetli, olduğunu, Türkçe varsa bizimde var olacağımızı hissettirmektedir. Şiirle Türkçemizin kıymetini ve sevgisini bir daha hissettim.


Gelecek Derse Hazırlık

Aşağıda verilen konulardan birini seçiniz. Seçtiğiniz konuyla ilgili araştırma yapınız.

• Gölge oyunu tasvirleri nasıl yapılır?
Cevap: Gölge oyunu tasvirleri; perde arkasında mumun yardımı ile gölge oluşumu sağlanır ve sergilenir. 


• Gölge oyunundaki tipler hangileridir?
Cevap:

  • Karagöz,
  • Hacivat,
  • Çelebi,
  • Tiryaki,
  • Çerkez,
  • Beberuhi,
  • Muhacir,
  • Tuzsuz Deli Bekir

• Gölge oyunu sanatçılarının özellikleri nelerdir?
Cevap: Gölge oyunu sanatçıları iyi taklit yapabilen, espri yetenekleri olan ve hafızaları güçlü kişilerdir.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.