11. Sınıf Tarih Ders Kitabı 200-202-203-204. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 11. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde XIX ve XX. Yüzyılda Osmanlı Nüfusu konusu hakkında bilgi veren 11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 200-202-203-204 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Devletlerin nüfus oranları ile uluslararası rekabetteki etkileri arasında ne tür bir ilişki olduğu savunulabilir?
Cevap: Nüfus politikası ile kontrollü yükselen nüfus ülkelerin gelişmişlik düzeyini belli eder. Nüfus oranının kontrollü bir şekilde fazla olması uluslararası rekabette payının da yüksek olmasını sağlar.
XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin, nüfusu artırmak istemesinin sebepleri neler olabilir?
Cevap: 19. yüzyılda Osmanlı toprak kaybı yaşadığı için nüfusunda ciddi anlamda azalış görüldü. BU da Osmanlı’nın ülkeler arası statüsünü düşürecek konuma geldiği için Osmanlı bu dönemde nüfusunu arttırmaya yönelik çalışmalar yapmak istemiş olabilir.
Kafkaslarda ve Balkanlarda, Türk ve Müslüman ahalinin maruz kaldığı katliamlar ile Anadolu’ya yapılan göçler arasındaki ilişki hakkında neler söylenebilir?
Cevap: Kafkasların ve Balkanların kaybedilmesi ile burada yaşayan Türklerin bir kısmı Anadolu’ya göç etmiş bir kısmı ise her şeyi burada olduğu için mecburen kalmışlardır. Balkanlarda ve Kafkaslarda kalan çoğu Türk katledilmiş, kalanlar ise zorla göç ettirilmiştir. Anadolu’ya göç edenler ise bu katliamdan kaçmak istedikleri içindir.
Rumeli’den Anadolu’ya yapılan göçlerin etkileri hakkında neler söylenebilir?
Cevap: Rumeli’den Anadolu’ya yapılan göçler zorunlu olarak yapılmıştır. Anadolu’da yeni bir yaşam kurmaya çalışan Türkler sosyo-kültürel sorunlarda yaşamışlardır. Anadolu’da nüfus artmış ve kültür çatışması ortaya çıkmıştır.
Balkanlardan İstanbul’a veya Anadolu’ya göç etmek zorunda kalan Türk ve Müslüman ahalinin yaşadıkları zorluklara dair neler söylenebilir?
Cevap: Balkanlardan İstanbul’a ve Anadolu’ya göç etmek zorunda kala Türk ve Müslüman ahali geldikleri yer de hiçbir şeyleri olmadıkları için maddi zorluğa girmişlerdir. Bunun yanı sıra farklı topluma girdikleri için kültürel çatışma yaşamışlardır. Aynı zaman da temel ihtiyaçlarını karşılamada zorluk yaşamışlardır.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.