6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 118-119-120-121-122-123 Cevapları 1. KİTAP

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 118-119-120-121-122-123 Cevapları 1. KİTAP 2026-2027 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde Ova Çocuk metninin bulunduğu 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 118-119-120-121-122-123 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 118-119-120-121-122-123-124-125-126-127-128-129. Cevapları 1. KİTAP Ova Çocuk


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 118 Cevapları Birinci Kitap

Haydi, Başlayalım!

Bir ülkenin uçsuz bucaksız yeşil ovalardan oluşması orada yaşayan çocukların oyunlarını, yemeklerini ve ulaşımlarını nasıl etkiler? Tartışınız.
Cevap: Böyle bir ülkede çocuklar bisiklete daha rahat binebilir, açık alanlarda koşu ve top oyunları oynayabilir; ulaşım kolay olur ve yemekleri de bol yetişen tahıl ve sebzelere dayalı olur.


“İsim şehir” oyununu oynadığınızı ve “d” harfinin seçildiğini düşününüz. Aşağıdaki tabloyu bu harfle başlayan hangi kelimeler ile tamamlardınız? Yazınız.
Cevap: Ülke: Danimarka, Şehir: Diyarbakır, Hayvan: Deve, Meslek: Doktor gibi kelimelerle tabloyu tamamladım.


Hiç dağı olmayan, her yerin denize en fazla 52 kilometre mesafede olduğu, dünyanın en düz ülkesi neresi olabilir? Söyleyiniz.
Cevap: Bu ülke Danimarka’dır.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları Birinci Kitap

1. Anlayalım

a. Okuduğunuz metnin biçim özellikleri ile ilgili aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Bu cümleleri tamamlayacak uygun ifadeleri tablodan bulunuz ve ilgili yerlere yazınız (İfadeler tabloda soldan sağa, sağdan sola, yukarıdan aşağıya veya çapraz şekilde gizlenmiş olabilir.).
Cevap: Metin şiir türünde yazılmıştır.
Metnin her bir satırının adına dize (mısra) denir.
Metin yirmi mısradan oluşmuştur.
Metni oluşturan bölümlerin her birine bent (kıta) denir.
Metin beş dörtlükten oluşmuştur.
Mısralardaki hece sayıları birbirine eşittir.
Metinde ahenk, bölüm sonlarındaki redif ve kafiye ile sağlanmıştır.


b. İfadeyi tamamlayarak şiirdeki ahenk ve ritmin şiirin içeriğiyle olan ilişkisini belirleyiniz. (bolluk, dörtlük, bereket)
Cevap: Şiirde her dörtlük sonunda tekrarlanan ifadeler şiirde anlatılan bolluk ve bereket kavramlarını pekiştirmiştir.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları Birinci Kitap

2. Anlayalım

a. Bu görselden hareketle Danimarka’da yaşam hakkında neler söyleyebilirsiniz? Tartışınız.
Cevap: Görselden hareketle Danimarka’da düzenli, huzurlu ve doğayla iç içe bir yaşam olduğunu söyleyebilirim; bisiklet kullanımının yaygın olduğu görülüyor.


b. Okuduğunuz şiirden hareketle görsele bir simge ekleyecek olsanız bu simge ne olurdu? Söyleyiniz.
Cevap: Şiirden hareketle görsele bir buğday başağı simgesi eklerdim çünkü şiir bolluk ve bereketi anlatıyor.


3. Anlayalım

b. Metinde düşünceyi geliştirme yollarından hangilerine başvurulmuştur? İşaretleyiniz. (Tanımlama / Benzetme / Sayısal Verilerden Yararlanma / Karşılaştırma)
Cevap: Metinde benzetme ve sayısal verilerden yararlanma yollarına başvurulmuştur.


c. Etkinliğin “b” maddesinden hareketle aşağıdaki ifadeleri tamamlayınız.
Cevap: Bu yollardan hareketle ‘Yazar düşüncesini kanıtlamak için sayısal verilerden yararlanmıştır.’ ifadesini tamamladım.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları Birinci Kitap

4. Anlayalım

a. Yandaki karekodu okutarak “Kentler ve Gölgeler – Kopenhag (Kopenhak)” adlı içeriği izleyiniz.

b. İzlediğiniz içeriğin konusu nedir? Söyleyiniz. Bu konudan hareketle içerikte Andersen (Andersen) ile ilgili aşağıdaki bilgilerin hangisine yer verildiğini işaretleyiniz. (Ne zaman dünyaya geldiği / Çocukluğunun hangi şehirde geçtiği / Babasının ne işle uğraştığı / Kardeşlerinin hangi okullarda okuduğu / Çocuklukta hangi işleri yaptığı / Annesinin adı / Hangi tiyatro oyunlarında sahne aldığı / Hangi sanat türüyle ünlü olduğu)
Cevap: İçeriğin konusu Kopenhag şehri ve Hans Christian Andersen’in hayatıdır. İçerikte Andersen’in çocukluğunun hangi şehirde geçtiği ve çocuklukta hangi işleri yaptığı bilgilerine yer verilmiştir.


c. Etkinliğin “b” maddesinden ve ön bilgilerinizden hareketle aşağıdaki ifadeleri tamamlayınız.
Cevap: Bu bilgilerden hareketle ‘Andersen, zorluklarla dolu bir çocukluk geçirmesine rağmen hayallerinin peşinden giderek dünyaca ünlü bir yazar olmuştur.’ ifadesini tamamladım.


ç. Andersen ilk hayaline ulaşıp bir sahne sanatçısı olsaydı bu denli ünlü olabilir miydi? Tartışınız. Tartışmanız sonucunda Andersen’in hayat hikayesi ile ilgili ulaştığınız yargıyı ilgili alana yazınız.
Cevap: Hayır, muhtemelen bu denli ünlü olamazdı çünkü asıl yeteneği yazarlıktaydı; masalları sayesinde dünya çapında tanınmıştır. Yargı: Bazen insanın asıl yeteneği, ilk hayalinden farklı bir alanda ortaya çıkabilir.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları Birinci Kitap

5. Anlayalım

a. “4. Anlayalım” etkinliğinden ve ön bilgilerinizden hareketle sizce ünlü birinin yaşamını anlatan bir içerik hangi özellikleri taşımalıdır? Aşağıda verilen ifadelerden seçtiğiniz ikisini işaretleyiniz, dilerseniz siz de bir özellik ekleyip bu özelliği işaretleyebilirsiniz.
Cevap: Doğru ve güvenilir bilgiler içermeli, kronolojik bir sıra izlemeli özelliklerini işaretledim.


b. İçerik, “a” maddesinde belirlediğiniz normlara uygun mu? İçeriğin tamamından hareketle değerlendirerek ulaştığınız yargıya göre aşağıdaki ifadeyi tamamlayınız.
Cevap: İçerik belirlediğim normlara uygun olduğu için ‘İçerik, belirlediğim ölçütlere büyük ölçüde uymaktadır.’ ifadesini tamamladım.


6. Anlayalım

a. “Ova Çocuk” adlı şiiri tekrar okuyunuz. Şiirdeki unsurları sınıflandırmak için bir ölçüt belirleyip ölçütünüzü aşağıya yazınız.
Cevap: Ölçüt olarak ‘canlı/cansız varlıklar’ olmasını belirledim.


b. Metindeki unsurları belirlediğiniz ölçütlere göre sınıflandırarak ilgili yerlere yazınız.
Cevap: Canlılar: çocuk, kuşlar, hayvanlar.
Cansızlar: ova, toprak, buğday başakları şeklinde sınıflandırdım.


c. Tablolarınızı belirlediğiniz ölçüte göre adlandırınız.
Cevap: Tablolarımı ‘Canlı Unsurlar’ ve ‘Cansız Unsurlar’ olarak adlandırdım.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 123 Cevapları Birinci Kitap

7. Anlayalım

Aşağıdaki metinleri okuyunuz. Bu iki peynir türünün benzer ve farklı yönlerini belirleyerek defterinize listeleyiniz.
Cevap: Benzer yönleri: İkisi de süt ürünüdür ve mutfaklarda sıkça kullanılır.
Farklı yönleri: Biri (Danish Blue) küflü ve keskin kokulu iken diğeri (beyaz peynir) daha yumuşak ve hafif tatlıdır.


8. Anlayalım

a. Yandaki metni okuyunuz ve metindeki anlam ilişkisini belirleyerek işaretleyiniz. (Bir durumun amacı bildirilmiştir. / Bir durumun sebebi bildirilmiştir.)
Cevap: Metinde bir durumun sebebi bildirilmiştir.


b. Bu cümleleri “çünkü” ifadesini kullanarak yeniden kurunuz. “Çünkü” ifadesini kullandığınızda artık hangi ifadeyi kullanmanıza gerek kalmadı? Açıklayınız.
Cevap: ‘Türkistan’a gidecek çünkü orayı çok merak ediyor.’ Bu cümleyi kurduğumda artık ‘için’ ifadesini kullanmama gerek kalmadı.


c. “Türkistan’a gidecek çünkü orayı çok merak ediyor.” cümlesinde “çünkü” ifadesinden önceki ve sonraki bölümleri adlandırmanız gerekse aşağıdakilerden hangilerini seçerdiniz? Söyleyiniz. (Sebep – Amaç – Koşul – Sonuç)
Cevap: ‘Türkistan’a gidecek’ sonuç, ‘orayı çok merak ediyor’ ise sebep olarak adlandırılabilir.


ç. Yandaki bulmacada “çünkü” ile aynı anlamı bildiren dört ifade gizlenmiştir. Bu ifadeleri bulunuz ve defterinize bu ifadelerin geçtiği birer cümle yazınız.
Cevap: Bulmacada ‘zira, mademki, ondan, bundan dolayı’ ifadelerini buldum ve bu ifadelerin geçtiği birer cümle yazdım.

Aradığınız ödevi bulamadıysanız lütfen MEB Yayınları 2026 ana içeriğimizi ziyaret ediniz.

Forum Sınıf Arama

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.

Örnek Kullanım: 3. sınıf türkçe sayfa 11 forum sınıf