Cevap Yaz
24 Şubat 2024, 15:37 - Sena Yazdı

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 145-146-147-148-149. Sayfa Cevapları Dörtel Yayıncılık

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 145-146-147-148-149. Sayfa Cevapları Dörtel Yayıncılık 2023-2024 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Özlem Yokuşları metnine ait cevapların yer aldığı 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 145-146-147-148-149 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 145-146-147-148-149. Sayfa Cevapları Dörtel Yayıncılık

7.Sınıf Dörtel Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı 145-146-147-148-149. Sayfa Cevapları Özlem Yokuşları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 145 Cevapları Dörtel Yayıncılık

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Getirdiğiniz anayasa kitapçığından Anayasa’nın 42. maddesini okuyunuz. Bu maddenin içeriğini yorumlayınız.
Cevap: 

II. Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi

MADDE 42- Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.

Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir.

Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılâpları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.


2. Güvenilir bilgi kaynaklarını etkili bir şekilde kullanabiliyor musunuz? Hangi amaçlarla bu kaynaklara yöneliyorsunuz?
Cevap: Güvenilir bilgi kaynaklarını etkili bir şekilde kullanabiliyorum. Ödevlerimi yaparken, merak ettiklerimin cevaplarını ararken bu kaynakları kullanıyorum.


3. Çevrenizde örnek alınan özelliklere sahip kişiler var mı? Varsa bu kişiler bu özellikleri nasıl edinmişlerdir? Anlatınız.
Cevap: Çevremde örnek alınan özelliklere sahip kişiler var. Bu kişiler zekalarıyla, çok çalışarak, risk alarak bu özellikleri edinmişlerdir. 


1. ETKİNLİK

Aşağıya, dinlediğiniz metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri listeleyiniz. Sonra sözlüklerinizden bu kelimelerin anlamlarını bulup yazınız.
Cevap:

Yüzünü ak etmek: Bir konuda haklı çıkmak. 

Katip: Mahkemelerde konuşulan her şeyi kaydeden kişi. 

İmrenmek: Özenmek. 


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 146 Cevapları Dörtel Yayıncılık

2. ETKİNLİK

Metni tekrar dinleyiniz. Dinlediğiniz metni özetleyiniz.
Cevap: Çamönü köyüne yıllar sonra bir öğretmen atanır. Köy halkı gelen öğretmeni coşku ve mutlulukla karşılar. Köyde yaşayan Mustafa adındaki bir çocuk okumaya çok heveslidir ancak babası okumasına izin vermez. Babasının izni olmasa da Mustafa her fırsatta çalışır ve seneye okula yazılır. Gittiği okulu birincilikle bitirerek öğretmen okuluna yazılır. 


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 147 Cevapları Dörtel Yayıncılık

3. ETKİNLİK

Dinlediğiniz/izlediğiniz metne yönelik aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Dinlediğiniz metnin konusu nedir? Söyleyiniz.
Cevap: Metnin konusu okutulmayan Mustafa’nın azimle çalışması. 


2. Mustafa’yı sevindiren olay nedir? Açıklayınız.
Cevap: Mustafa’yı sevindiren olay köyde okul açılmasıdır. 


3. Köylüler, öğretmeni nasıl karşılıyorlar?
Cevap: Köylüler, öğretmeni mutlulukla karşılıyorlar. 


4. Mustafa kendini nasıl geliştiriyor?
Cevap: Mustafa kendini her fırsatta çalışarak geliştiriyor.


5. Mustafa’daki okuma sevgisi kimleri etkiliyor?
Cevap: Mustafa’daki okuma sevgisi arkadaşını ve öğretmenini etkiliyor. 


6. Yazar, hikâyeyi nasıl tamamlıyor?
Cevap: Yazar hikayeyi Mustafa’nın azmi ve başarısıyla tamamlanıyor. 


7. Siz olsaydınız hikâyede anlatılanlarla ilgili olarak nasıl bir çözüm üretirdiniz?
Cevap: Ben olsaydım Mustafa’nın babasını ikna etmek için her şey yapar, Mustafa’ya gizli ders verirdim.


4. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metne başlık bulmanız istenseydi hangi başlıkları yazardınız.
Cevap: 

  • Mustafa’nın Okuma Sevgisi
  • Mustafa’nın Azmi

5. ETKİNLİK

Güvenilir bilgi kaynaklarını etkili bir şekilde kullanarak eğitim öğretim haklarındaki gelişme ve değişimlerle ilgili edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınıza sununuz.
Cevap: Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasasının 42. maddesinde eğitim öğretim hakkı anayasa tarafından güvence altına alınmıştır. Her Türk vatandaşı eğitim öğretim hakkını kullanabilmekte ve çocuk yaşında velileri tarafından kullandırılmak zorundadır. 

Birleşmiş Milletler tarafından imzalanan Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 28. maddesinde de durum belirtilerek eğitim uluslararası anlaşmalarla tüm dünyada koruma altına alınmıştır.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 148 Cevapları Dörtel Yayıncılık

7. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinden alınan aşağıdaki cümlelerde geçen zarfların altlarını çizerek gösteriniz.
Cevap:

  • Bu köylerden birinde akşam yaklaşırken kemençe sesleri yankılanmaya başladı.
  • Çocuklar, kemençe seslerini duyunca önlerindeki koyunları ve keçileri biraz hızlı sürmeye başladılar.
  • Mustafa okula gitmeyi çok istiyor, babası “Olmaz.” diyordu.
  • O kış öyle geçti.
  • Okula gitmeyenlerin kâtip olduğu, memur olduğu görülmüş mü hiç?
  • Demek ki benim onları daha iyi okutmam, sizlerin de onları derslerine daha iyi çalıştırmanız gerekiyor.

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki metni tamamlayan bir hikâye yazınız. Hikâyenize uygun bir başlık koymayı unutmayınız.
Cevap:

MUSTAFA VE BABASI

Hava çok sıcaktı. Canım sıkılıyordu. İşsiz güçsüz oturmak, yaşamaya çalışmak zoruma gidiyordu. Ben böyle düşünürken birden acı bir fren sesi ile bir araba evimizin önünde durdu. Benim kafamda kurmaya başladığım hayaller de o anda yok oldu. Gerçek hayatım bundan sonra başladı. Arabadan inen adam, Mustafaaa!.. Mustafaaa, diye bana sesleniyordu.

Bu seslenen kişi babasından başkası değildi. Mustafa, babasını karşılamak için heyecanla dışarı çıktı. Arabadan inen babası ona gülümsedi ve onu kucakladı. Mustafa, babasına doyasıya sarıldı ve o an mutluluktan havalara uçtu.

Mustafa’nın babası o akşam ailesine gezdiği yerlerden ve maceralarından bahsetti. Mustafa babasına sarılmış bir şekilde dinliyordu.

Bu andan itibaren Mustafa ile babası her an birlikte geçirmeye başladılar. Birlikte bisiklete binip parkta oyunlar oynadılar. Mustafa, babasının dönmesiyle sıkıcı hayatını geride bıraktı ve hayatın ne kadar güzel olduğunu bir kez daha anladı.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 149 Cevapları Dörtel Yayıncılık

SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Okulunuzda hangi spor dalı daha çok ilgi görüyor? Araştırınız.
Cevap: Okulumuzda masa tenisi sporu daha çok ilgi görüyor. Çünkü hem erkek hem de kız öğrencilerin ilgisini çekiyor. Masa tenisi bilek gücü ve zekanın birleşmesi ile oynanan zevkli ve eğlenceli bir oyundur. 


Jimnastik sporu ile ilgili bir araştırma yapınız. Bu sporla ilgili çoklu medya kaynaklarından elde ettiğiniz görselleri sınıfa getiriniz.
Cevap: Jimnastik vücudun bozulmuş yapısını düzeltmeye, vücudun esnemesine yardımcı olmaya, duruşun iyileştirilmesine ve bedenin güçlendirilmesi için yapılan bir spor dalıdır. 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 149 Cevapları Dörtel Yayıncılık
Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.