8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı 105-106-107-108. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 8. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği ve içerisinde Kurtuluş Savaşı dönemiyle ilgili çeşitli bilgilerin bulunduğu 8. sınıf inkılap tarihi ders kitabı 105-106-107-108 Cevapları konusunu paylaştık. Eksik veya hatalı bir durumla karşılaşmanız durumunda bunu bizlere yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.
Mustafa Kemal’in “Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder.” sözünü açıklayınız.
Cevap: Eğitim doğru bir şekilde verilirse eğer bir ulusu yüceltip muhasır medeniyetler seviyesinin üstüne ulaştırır ancak yanlış uygulanırsa o ulusu zaman içerisinde batıracak ve cahilliğe terk edecektir.
1-Mustafa Kemal, “cahillikle, ilkellikle savaş” sözüyle ne anlatmak istemiştir? Açıklayınız.
Cevap: Cahillerle kılıçla, silahla değil kanunlarla, bir ulusun saygı duyduğu kriterler doğrultusunda, eğitimler ile savaşılır.
2-Mustafa Kemal’in 1921’deki Maarif Kongresi’ni savaş nedeniyle ertelemek isteyenlere karşı çıkmasının sebebi nedir? Açıklayınız.
Cevap: Mustafa Kemal cahillikle, ilkelikle savaş, düşmanla savaşmaktan daha önemli olduğunu belirttiği için bu kongrenin gerçekleşmesi gerektiğini savunmuştur.
Aşağıda Maarif Kongresi’yle ilgili soruların cevaplarını boşluklara yazınız.
MAARİF KONGRESİ
Niçin toplanmıştır? → Yeni Türk Devleti’nin takip edeceği milli politikası hakkında konuşmak
Hangi tarihte toplanmıştır? → 15 Temmuz 1921’de
Nerede toplanmıştır? → Ankara’da Erkek Öğretmen Okulunda
Dönemin Maarif Vekili kimdir? → Hamdullah Suphi Bey
Hangi savaş sırasında toplanmıştır? → Kütahya-Eskişehir Savaşları sırasında
Savaşlardan söz edilirken sıklıkla kullanılan “cephe”, “cephe gerisi”, “topyekün savaş”, “mühimmat” ve “lojistik” kavramlarını araştırınız.
Cevap:
Mustafa Kemal, hangi nedenlerle meclise ait yetkilerin kendisine verilmesini istemiştir? Açıklayınız.
Cevap: Mustafa Kemal ordunun kötü durumda olduğunu bilmesine rağmen kazanacağına olan inancının bir dakika bile kaybetmediğini söylemiştir. Bu nedenle kendine tam yetki verilmesini istemiştir.
Aşağıdaki soruları tabloya ve metne göre cevaplayınız.
1- Yukarıdaki tabloda toplanan kıyafetlerin maddi değeri neden yazılmıştır? Yazınız.
Cevap: Tekalif-i Milliye emirleri ile toplanan kıyafetler karşılıksız bir borç değil devletin kendini toparlamasından sonra ödenmesi gereken zorunlu bir borç olduğu için her şey kayıt altına alınmış ve bedelleri yazılmıştır. Ki öyle de oldu ve kurtuluş savaşının kazanılmasıyla beraber borçlar hak sahiplerine ödendi.
2- Tekâlif-i Millîye Emirleri sonucu toplanan malzeme daha çok hangi savaş sırasında kullanılmıştır? Yazınız.
Cevap: Tekalif-i Milliye Emirleri sonucu toplanan malzemeler daha çok Sakarya Meydan Muharebesi’nde kullanılmıştır.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları 105-106-107-108. Sayfa, Maarif Kongresi – Başkomutanlık Yasası – Sakarya Meydan Savaşı başlıklı konuların içerisinde eksik veya hatalı bir durumla karşılaşmanız durumunda bunu bizlere yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Kale dışarıdaki düşmandan korunmak içindir. Dışarıdakiler’den korunursun ama içindeki düşmandan korunamazsın.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.