Cevap Yaz
4 Ocak 2023, 9:51 - Sena Yazdı

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 153-159-162. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 153-159-162. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Küçük Ağa romanına ait etkinlik çalışmalarının bulunduğu 9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 153-159-162 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 153-159-162. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9.Sınıf MEB Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 153-159-162. Sayfa Cevapları Küçük Ağa

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 153 Cevapları MEB Yayınları

Hazırlık

1. Tarihî bir olayı konu alan bir romanda anlatılanlarla tarihî gerçeklik bire bir örtüşür mü? Tartışınız.
Cevap:  Tarihî bir olayı konu alan bir romanda anlatılanlarla tarihî gerçeklik bire bir örtüşmez. Çünkü  romanlar kurmaca gerçekliği barındıran metinlerden oluşur. Yazar tarihte yaşanmış olayları yorumlayarak anlatır.


2. Millî Mücadele’nin Türk milleti açısından önemini belirtiniz.
Cevap: 

  • Milli Mücadele Türk milletinin bağımsızlığını kazanmasını sağlamıştır.
  • Milli Mücadele Türk milletinin birlik ve beraberlik duygusunu kuvvetlendirmiştir.
  • Milli Mücadelede Türk milleti hep beraber savaşarak kazanmıştır.
  • Milli Mücadelenin sonucunda yeni devlet kurulmuştur.

3. Millî Mücadele ile ilgili duygu ve düşüncelerinizi aşağıdaki görsellerden de yararlanarak ifade ediniz.
Cevap: Milli Mücadele 7’den 70’e herkesin canı ve malı pahasına fedakarlık gösterdiği ve zorluklara göğüs gererek bağımsızlığını kazandığı tarihi bir olaydır. 


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 159 Cevapları MEB Yayınları

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Küçük Ağa adlı romandan alınan metni dil ve anlatım özellikleri bakımından inceleyiniz.
Cevap: Küçük Ağa romanında akıcı ve anlaşılır bir dil kullanılmıştır. Halkın kullandığı kelimelere yer verilerek doğallık sağlanmıştır.


2. Küçük Ağa’daki kahramanların kişisel özellikleri hakkında bilgi veriniz.
Cevap: 

İstanbullu Hoca: Gür sakal ve saçları, açık ela gözleri, körpe yüzü, uzun boyu ve yumuşak hareketleri vardır.

Salih: Sağ kolu ve sağ kulağı olmayan, kehribar renginde gözleri, yanağında yara izi olan yiğit bir delikanlı.

Ali Emmi: Alnında kırışıklık, ak saçları, ak sakalları, tel çerçeveli gözlükleri olan biridir.

Ağır Ceza Reisi: Kısa boylu, heybetli duruşu olan ve sağlam kişilikli biridir.

Emine: İnce belli, dolgun vücutlu, iyi siyah gözleri, hilal kaşları, kırmızı kalın dudaklı, narin burunlu ve pembe tenli bir kızdır.


3. Metindeki temel çatışmayı ve buna bağlı diğer çatışmaları belirleyiniz.
Cevap: Metinde bireysel mutluluk ve milli sorumluluk çatışmaları da vardır.


4. Edebî eser, yaşanmış bir olayı anlatsa da edebî eserdeki gerçeklik, kurmaca gerçekliktir. Yazar olayları, kişileri, mekânları kendi hayal dünyasında kurgular. Yaprak Dökümü’nde yazar, olayları, çevresinde gözlemlediği olay ve kişilerden yola çıkarak kurgulamıştır. Bu nedenle romanda anlatılanlar, yazarın yaşadığı dönemin sosyal ve kültürel özelliklerini taşımaktadır. Yukarıdaki bilgilerden hareketle Küçük Ağa adlı metindeki kurmaca gerçeklik ile dönemin gerçekliği arasındaki ilişkiyi karşılaştırınız.
Cevap: Küçük ağa metni döneminin sosyal, siyasal ve kültürel özelliklerini yansıtmaktadır. Yazar olayları değiştirerek farklı bir dünya içinde sunmaktadır. 


5. Küçük Ağa adlı metnin konusunu ve temasını belirleyiniz.
Cevap: 

Teması: Milli Mücadele ve millet.

Konusu: Kurtuluş Savaşı’nda yaşananların bir bölümü anlatılmıştır.


6. Küçük Ağa adlı metindeki millî, manevi ve evrensel değerler ile sosyal, siyasi ve tarihî ögeleri belirleyiniz.
Cevap: 

  • Milli mücadele
  • milli sorumluluk
  • vatan
  • hürriyet

7. Küçük Ağa adlı metindeki olay örgüsünü belirleyiniz.
Cevap: Dünya Savaşında Osmanlı Devleti yenilmiş ve ordu dağılmıştı. Salih yaralanmış bir şekilde Arabistan’dan Akşehir’e döner. Akşehir’de çocukluk arkadaşı Niko karşılar ve onunla çok iyi ilgilenir ancak asıl amacı Salih’ten intikam almaktır. O sıralarda Akşehir’e İngilizlerle işbirliği içerisinde olan politikacılar İstanbullu hoca gönderirler. Bütün olan bitenden habersiz olan hoca padişaha bağlılıkla çalışmaktadır. İstanbullu hoca Çakırsaralı çetesinden ayrılarak kendisine çete kurar ve Çolak Salih sayesinde doğruları öğrenir. İkisi birlikte Çerkez Ethem’in kuvvetlerine katılır. O sırada Çerkez Ethem öne geçme isteğiyle Kuvayi Milliyecileri saf dışı bırakmayı planlar. Bu plandan haberdar olan İstanbullu Hoca Çolak Salih’i Akşehir’e gönderir.


8. Yaprak Dökümü ile Küçük Ağa adlı metinlerden anlatma ve gösterme tekniklerine örnekler bulunuz.
Cevap: 

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 159 Cevapları MEB Yayınları


1. Etkinlik

a. Yaprak Dökümü ve Küçük Ağa adlı metinlerdeki olayların geçtiği mekânları ve bu mekânların özelliklerini tablodaki ilgili bölümlere yazınız.
Cevap: 

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 159 Cevapları MEB Yayınları1


b. Söz konusu mekânların metinlere katkısını açıklayınız.
Cevap: Mekanlar metinlerde anlatılan olayların dekorudur. Metinde şahısların içinde bulundukları,  olayların geliştiği ve kendi oluşlarını fark edebildikleri alanlardır. 


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 160 Cevapları MEB Yayınları

2. Etkinlik

a. Tabloda verilen bakış açılarının karşısına Yaprak Dökümü ve Küçük Ağa adlı metinlerden örnek birer cümle yazınız.
Cevap: 

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 160 Cevapları MEB Yayınları


b. Yaprak Dökümü ve Küçük Ağa adlı romanlardaki anlatıcıları okuduğunuz metinlerden örneklerle belirleyiniz.
Cevap: 

Yaprak Dökümü: 3. şahıs.
Küçük Ağa: 3. şahıs.


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 162 Cevapları MEB Yayınları

Suç ve Ceza adlı metni Yaprak Dökümü ve Küçük Ağa adlı metinlerle tür, biçim, üslup ve içerik açısından karşılaştırınız.
Cevap: 

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 162 Cevapları MEB Yayınları

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.