Cevap Yaz
4 Ocak 2023, 9:52 - Sena Yazdı

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 165-166-167-168-169-170. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 165-166-167-168-169-170. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 5. Ünite Ölçme Ve Değerlendirme Çalışmaları romanına ait etkinlik çalışmalarının bulunduğu 9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 165-166-167-168-169-170 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 165-166-167-168-169-170. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9.Sınıf MEB Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 165-166-167-168-169-170. Sayfa Cevapları 5. Ünite Ölçme Ve Değerlendirme Çalışmaları

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 165 Cevapları MEB Yayınları

1. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri bu parçadan hareketle uygun ifadelerle doldurunuz.
Cevap: 

a. Parçada …..Öyküleme….. ve ……betimleme…… anlatım biçimlerine başvurulmuştur.
b. Parçada anlatıcı ……üçüncü….. kişidir.
c. Parça ……gözlemci…. bakış açısıyla yazılmıştır.
ç. Parçada …..anlatma…. tekniği kullanılmıştır.


2. Bu parçada geçen altı çizili kelimelerden hangisi türü bakımından ötekilerden farklıdır?
Cevap: C) III


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 166-167 Cevapları MEB Yayınları

3-8. soruları Peyami Safa’nın Mahşer adlı romanından alınan aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

3. Mahşer adlı romanın bu bölümünden nasıl bir olay örgüsü çıkarılabilir?
Cevap: Bu bölümde vatan için savaşılarak ve eziyetlere boyun eğmeyerek İstanbul’da yaşanan sıkıntıları anlatan bir olay örgüsü çıkarılabilir.


4. Mahşer adlı romanın bu bölümünde olayın geçtiği yerin özellikleriyle ilgili neler söylenebilir?
Cevap: Olay İstanbul’un girişinde bulunan gemide ve güvertede geçiyor denebilir.


5. Romanın bu bölümünde kişilerin özellikleriyle ilgili hangi tespitlerde bulunulabilir?
Cevap: Romandaki kişiler İstanbul’a hasret kalmış ve İstanbul’a sevdalı diyebiliriz.


6. Romanda anlatılan olayların geçtiği dönemle ilgili neler söylenebilir?
Cevap: Olaylar, İstiklal Savaşı’ndan yeni çıkmış İstanbul’un bulunduğu durumların zamanında geçmiştir.


7. Metinde günümüz yazım ve noktalama kurallarına uymayan kullanımları belirleyiniz.
Cevap: 

Yaslıyarak→ Yaslayarak
Dile kolay sekiz sene… tam sekiz senedir → Üç noktadan sonra büyük harfle başlar.
Nihayet Çanakkale’ye!.. vallahi,→ Üç noktadan sonra büyük harfle başlar.
Güvertede üstüste…→  Üst üste kelimesi ayrı yazılır.


8. Metindeki zamirleri ve bunların metindeki işlevlerini belirleyiniz.
Cevap: 

Kendisinden üç rütbe aşağı…: kendi – Dönüşlülük zamiri

…karı-m-ı da, çocukları-m-ı…: karı-m – m sesi Ek halindeki zamir/iyelik zamiri

Şimdi bile buna inanamıyorum…: bu-n-a- İşaret zamiri

Kimi bitik…: kimi- Belgisiz zamir (cümledeki diğer kimi sözcükleri de aynı şekilde belgisiz zamirdir.)


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 168 Cevapları MEB Yayınları

9. Bu parçada ayraçlarla ( ) belirtilen yerlere, aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri sırasıyla getirilmelidir?
Cevap: D) (.) (.) (,) (.) 


10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişi zamirine örnek oluşturacak bir kelime vardır?
Cevap: D) İnşallah Recep’le benim dilim sürçmez de sana Hoca Efendi deyivermeyiz ikide bir. 


11. Aşağıdakilerden hangisi roman türünün özelliklerinden değildir?
Cevap: B) Betimlemeler yüzeyseldir. 


12. Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangilerinde kelime hâlinde zamir yoktur?
Cevap: E) V.


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 169 Cevapları MEB Yayınları

13. Aşağıdaki soruları Aganta Burina Burinata adlı romandan alınan yukarıdaki parçaya göre cevaplayınız.

a. Metnin yapı unsurlarını belirleyiniz.
Cevap: 

Olay Örgüsü: Romandaki Mahmut küçük bir gemi yapar ve çeşmede geç saatlere kadar yüzdürür. Yanlışlıkla gemiyi kırar ve kırdığı için üzülür. Bu duruma üzüldüğünü gören amcası onu teselli ederek yarın gemi yapacaklarını söyler.

Mekan: Çıkmaz sokakta.

 Zaman : Bilinmeyen bir akşamüzeri.

Kişiler: Mahmut.                   

 


b. Metnin temasını belirleyiniz.
Cevap: Metnin teması hayal kurmak.


c. Metindeki bakış açısı hakkında bilgi veriniz.
Cevap: Metnin bakış açısı, kahraman bakış açısıdır.


14. Bu parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisinde verilenler getirilmelidir?
Cevap: A) karakter-tip 


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 170 Cevapları MEB Yayınları

15. Aşağıda verilen tanılayıcı dallanmış ağaçtaki bilgilerden bazısı doğru, bazısı yanlıştır. İlk ifadeden başlayıp, cevap oklarını takip ederek doğru çıkışa ulaşınız.
Cevap: 

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 170 Cevapları MEB Yayınları

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.