9.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 182-188-189. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Kaynana Ciğeri konusunun bulunduğu 9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 182-188-189 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
1. Bir oyunun metnini okumakla o oyunu tiyatroda seyretmek arasındaki farkları belirtiniz.
Cevap: Oyun metnini okurken olayları kafamızda hayal gücümüze göre canlandırırız. Tiyatroda izlemek ise hayal dünyamızdan daha farklı olur. Çünkü karakterleri canlandıran kişiler kendinden bir şeyler ekleyerek canlandırırlar.
2. Aşağıda verilen görsellerdeki mekânı ve kişileri nasıl betimleyebilirsiniz? Bir tiyatro metninde mekânın ve kişilerin betimlenmesi neden önemlidir? Tartışınız.
Cevap: Tiyatro sahnede, seyircilerle iç içe, doğal ve samimi şekilde aktarılan bir sanat dalıdır. Tiyatroyu sergileyen sanatçılar oyunlarındaki ana fikri, amacı ve düşünceleri sözlü ve görsel bir şekilde seyircilere aktarırlar. Kullanılan olan jest ve mimikler seyircinin anlatılmak isteneni en iyi şekilde almasında büyük katkı sağlar. Seyirci tiyatronun amacını izlediği oyunda bulamasa bile betimlemelerle anlamaktadır.
1. Kaynana Ciğeri adlı metinde geçen Gördün mü? Bak! Nasıl anlarım! Soldan yatmışsındır! Akar çeşme iyidir, kısmetin açılır! Kuru çeşme, talihin küser… Ama senin rüyan sayılmaz!.. cümlelerindeki deyimleri bulunuz. Metnin bağlamından hareketle bu deyimlerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahmininizin doğruluğunu kaynaklardan kontrol ediniz.
Cevap:
Kısmeti açılmak: Kazancının artması.
Talihine küsmek: Yaşanan kötü olaylardan dolayı yazılmış olan talihini suçlamak.
2. Kaynana Ciğeri adlı metni komedi yapan özellikleri belirleyiniz.
Cevap: Kaynana Ciğeri adlı metni komedi yapan, evdeki gelinin, kaynanasının ve görümcesinin zaaflarını abartarak izleyiciye sunmasıdır.
3. Metindeki toplumsal ve kültürel değerleri belirleyiniz.
Cevap: Metindeki toplumsal ve kültürel değerler evlilik, çeyiz çıkması, rüya görmek, erkek egemenliğidir.
4. Metindeki açık ve örtük iletileri belirleyerek metinle ilgili beğeni ve eleştirilerinizi gerekçelendirerek ifade ediniz.
Cevap:
Açık ileti: Evlilikte kaynana, gelin ve görümce arasında geçen olayların komik ve ibretlik olması.
Örtük ileti: İnsanların anlaşmazlıklarda kendi çıkarlarını öne çıkarmaları.
5. Metindeki kahramanların kişilik özelliklerini belirleyip tip veya karakter özelliği gösterip göstermediklerini belirtiniz.
Cevap: Metindeki kahramanlar gelin, kaynana ve görümce toplumda var olan kişilerdir. Bu kişiler karakter değil tipler.
6. Kaynana Ciğeri adlı metni Kösem Sultan adlı metinle aşağıdaki tabloda verilen özellikler açısından karşılaştırınız.
Cevap:
a. Yukarıdaki metin hangi tür tiyatrodan alınmış olabilir? Nedenleriyle açıklayınız.
Cevap: Yukarıdaki metin günlük hayattan kişileri konu almış komedi türündedir.
b. Bu metindeki mizahi ögeleri belirleyiniz.
Cevap: Metinde deyimler yanlış söylenerek mizah yapılmış ve karakter özellikleri abartılarak verilmiştir.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Bir oyunu okumak ve o oyunu izlemek arasında büyük farklılıklar vardır. Bir şeyleri görmek her zaman hafızada daha kalıcı olur. O yüzden de betimlenmiş şeyler he zaman akıcı bir okumaya sahiptir.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.