Cevap Yaz
27 Kasım 2022, 14:20 - Sena Yazdı

Anadolu Üstüne Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe ÖZGÜN)

Anadolu Üstüne Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe ÖZGÜN) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Büyük Mimar Koca Sinan metnine ait çeşitli etkinliklerin ve çalışmaların bulunduğu 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 117-118-119-120-121 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Anadolu Üstüne Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe ÖZGÜN)

Anadolu Üstüne Metni Cevapları 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ÖZGÜN Yayınları Sayfa 122-123-124-125 Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMASI

2. Çevrenizdeki tarihî eserler hakkında arkadaşlarınıza bilgi veriniz.
Cevap: İstanbul’da bir çok tarihi eser vardır. Bunlardan bir kaçı şunlardır:

  • Ayasofya
  • Topkapı Sarayı 
  • Kapalı Çarşı 
  • Bozdoğan Su Kemeri
  • Yerebatan Sarnıcı
  • Çemberlitaş 
  • Galata Kulesi
  • Kız Kulesi
  • Ahrida Sinagogu

1. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki sözcüklerin anlamını önce metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Sonra bu sözcüklerin anlamını sözlükten bulup yazınız. Daha sonra tahminleriniz ile sözlük anlamlarını karşılaştırınız.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları ÖZGÜN Yayınları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 123 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1. Yazar, yurdumuzu nelere benzetmiş?
Cevap: Yazar, yurdumuzu medeniyet beşiğine benzetmiş.


2. Metinde, Anadolu’da yaşamış hangi medeniyetlerden söz edilmiş?
Cevap: Metinde, Anadolu’da yaşamış Hititliler ve Selçuklulardan söz edilmiş.


3. Türklere Anadolu’nun kapıları hangi devlet döneminde, ne zaman açılmış?
Cevap: Türklere Anadolu’nun kapıları Selçuklular döneminde 1071’de açılmış.


4. Selçuklular zamanında Anadolu hangi mimari eserlerle süslenmiş?
Cevap: Selçuklular zamanında Anadolu cami, mescid ve hanlarla süslenmiş.


5. Ülkemiz, hangi kültürel özellikleriyle yeniden keşfedilmeye hazırmış?
Cevap: Ülkemiz, gelenek ve tarihi özellikleriyle yeniden keşfedilmeye hazırmış.


6. Metne göre “Anadolu” ismi nereden gelmiş?
Cevap: Anadolu ismi; yaşlı bir teyzenin askerlere ayranlarını taslarına doldurmalarını söylemesi üzerine askerlerinde o teyzeye ”ana dolu” demesiyle ortaya çıkmıştır.


3. ETKİNLİK

Aşağıya, metne yönelik farklı başlıklar yazınız.
Cevap:

  • Anadolu

4. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Öznel yargılı olanların başına “Ö”, nesnel yargılı olanların başına “N” yazınız.
Cevap:

(Ö) İstanbul’u, Ankara’sı, Edirne’si, Kars’ıyla taşına toprağına vurgun olduğumuz güzel vatan…

(Ö) Bin yılların, beş bin yılların az geldiği bir medeniyet beşiği Anadolu. 

(N) İslam âleminin dört köşesinden bilginler Anadolu’ya üşüşür, sanatkârlar Anadolu’da kümeleşir. 

(Ö) Tarih öncesi dediğimiz yazısız çağların ardından, dört bin yıl öncesi Hititlerin adı duyulur Anadolu’da. 

(Ö) Açılmamış sayfaları, duyulmamış sözleri, derlenmemiş türküleri, hikâyeleri, masalları, destanları, bilinmeyen ozanları ile bitmez tükenmez bir söz yumağıdır Anadolu. 

(N) Bu sırada, boz bulanık tepelerden, ak saçlı bir ana, omzunda ayran bakracıyla görünür. 


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 124 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki paragrafta, düşünceyi geliştirme yollarından hangilerinin kullanıldığını açıklayınız.
Cevap: Paragrafta düşünceyi geliştirme yollarından öyküleme ve açıklama kullanılmıştır.


6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde kesme işaretinin hangi amaçla kullanıldığını ilgili cümlelerin altına yazınız.
Cevap:

Sonrası, Trakya’yı da içine alan bir Türkiye’dir Anadolu.
→ Özel isimleri eklerden ayırmak için kullanılmıştır.

Anadolu’nun kapıları 1071’de açılmıştır.
→ Belli tarihleri eklerden ayırmak için kullanılmıştır. 

Ayşe Hanım’ın Anadolu’nun kültürel miraslarıyla ilgili yaptığı sunum çok beğenildi.
→ Unvanları eklerden ayırmak için kullanılmıştır. 

1931 yılı TTK’nin kuruluş yılıdır.
→ Kurum ve Kuruluş adlarına gelen ekleri ayırmak için kullanılmıştır. 

Atatürk, 19 Mayıs’ı doğum günü olarak kabul etmiştir.
→ Belli tarihleri eklerden ayırmak için kullanılmıştır. 


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 125 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

7. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Cümlelerde yargı bildiren sözcüğün isim soylu olduğu cümlelerin başındaki kutucuğu işaretleyiniz.
Cevap:

() Başarının ilk şartı kendine güvenmiş.
(x) Anadolu bir kültür coğrafyasıdır.
() Sabahları gün ışığı pencereme vuruyor.
() Kemal, sınıfın en çalışkan öğrencisiydi.
() Bütün işleri vaktinde yapmayı sever.
(x) Sağlık varsa huzur da vardır.


b. Aşağıdaki isimleri istenilen ek fiil zamanlarına göre çekimleyerek birer cümlede kullanınız.
Cevap: 

• yalnız / Ek fiilin geniş zamanı
→ Evde hep yalnızdır.


• güzel / Ek fiilin duyulan geçmiş zamanı
→ Yeni evi çok güzelmiş.


• mutlu / Ek fiilin öğrenilen geçmiş zamanı
→ Okulunda çok mutluydu.


• tatlı / Ek fiilin şartı (koşulu)
→ Biberler tatlıysa alacağım.


8. ETKİNLİK

Aşağıya, kültürel değerlerin gelecek nesillere aktarılmasında üzerimize düşen görevlerin neler olduğunu belirten bir paragraf yazınız.
Cevap: Kültürel değerlerin gelecek nesillere aktarılmasında bizlere düşen görev; adetlerimize ve kültürel değerlerimize sahip çıkmak, sürdürmek ve yeni nesillere öğretmektir.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.