Cevap Yaz
29 Kasım 2022, 2:35 - Sena Yazdı

Kuğular Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe ATA)

Kuğular Metni Cevapları Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe ATA) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin kitap içerisinde en çok ihtiyaç duyacağı testlerin, metin sorularının ve testlerin cevaplarını 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayınları Sayfa 19-24-25-26-27 Cevapları konusu içerisinde paylaşmış bulunuyoruz. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Kuğular Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe ATA)

Kuğular Metni Cevapları ve Çalışmaları 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayıncılık Sayfa 19-24-25-26-27 Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 19 Cevapları ATA Yayıncılık

Hazırlık Çalışması

2. “Yardımsever insan nasıl olmalıdır? Çağımız insanlarının yardımsever olduklarını düşünüyor musunuz?” sorularına verdiğiniz cevapları arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Yardımsever insan yardıma muhtaç olduğunu gördüğü tüm canlılara yardım eden, merhametli insandır. Çağımızın insanlarının çoğunluğunun yardımsever olduğunu düşünmüyorum.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 24 Cevapları ATA Yayıncılık

1. Etkinlik

Metinden alınan aşağıdaki kelime ve kelime gruplarını anlamlarıyla örnekteki gibi eşleştiriniz.
Cevap: 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 24 Cevapları ATA Yayıncılık


2. Etkinlik

Okuduğunuz metinde yer alan aşağıdaki deyimlerin anlamlarını metinden hareketle tahmin ediniz.
Cevap: 

Arkasına düşmek: Bir işin olması için çabalamak.
Etrafını almak: Çevresini çevirmek.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 25 Cevapları ATA Yayıncılık

3. Etkinlik

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Nilüfer’i kim, neden çirkinleştirmiştir?
Cevap: Nilüfer’i üvey annesi çirkinleştirmiş. Çünkü onu sevmiyormuş.


2. Üvey anneleri, Nilüfer’in kardeşlerine nasıl bir büyü yapmıştır?
Cevap: Üvey anneleri Nilüfer’in kardeşlerini kuğuya çevirmiştir.


3. Nilüfer, kardeşleriyle nerede ve nasıl karşılaşmıştır?
Cevap: Yeşil gölün kıyısında karşılaşmıştır. Söğüt ağcının gölgesinde dinlenirken karşıdan gelen kuğu kardeşlerini bulut sanmıştır.


4. Şehzadeler, Nilüfer’i nereye ve nasıl taşımışlardır?
Cevap: Kuğular bir araya gelmiş ve Nilüfer bu kuğuların üstüne binmiş, kuğular Nilüfer’i bir adaya götürmüşler.


5. Nilüfer eski güzelliğine nasıl kavuşmuştur?
Cevap: Rüyasına giren ak saçlı kadının söylediği gibi yaparak ormanın doğu tarafın gitmiş ve oradaki süt gölünde yıkanarak eski güzelliğine kavuşmuş.


6. Ak saçlı kadın, Nilüfer’e neden ayrık otu toplamasını söylemiştir?
Cevap: Kardeşinin insan olabilmesi için ayrık otu toplamasını söylemiş.


7. Nilüfer’in tek bir kelime bile söylememesi üzerine padişah ne yapmıştır?
Cevap: Susmak kabul etmektir diyerek Nilüfer’i bir arabaya koydurtup saraya götürmüş ve evlendirmiş.


8. Nilüfer kazak örmeyi tamamlayınca neler olmuştur?
Cevap: 11 kuğuya tek tek giydirmiştir ve kuğular birer şehzade olmuş.


9. Metinden günümüz yazım ve noktalama kurallarına uymayan kullanımları gösteriniz. Bunun sebeplerinin neler olabileceğini açıklayınız.
Cevap: Bağlaçlardan sonra virgül kullanılmış. Bu yanlış bir kullanımdır. Çünkü bağlaçlardan sonra virgül kullanılmaz.


10. Metinde günümüzdeki yazım ve noktalama kurallarına aykırı kullanımlar nelerdir? Örnek veriniz.
Cevap: Metinde günümüzdeki yazım ve noktalama kurallarına aykırı kullanım yüklemden sonra üç nokta gelmesi.  Cümle nokta ile bitmeliydi.


4. Etkinlik

Metinle ilgili üç soru hazırlayınız, daha sonra bu soruları sınıf arkadaşlarınıza sorunuz.
Cevap:

  • Padişahın kaç çocuğu varmış?
  • Üvey annesi Nilüfer’i ne işine vermiştir?
  • Şehzadelere ne büyüsü yapılmış?

5. Etkinlik

Aşağıdaki hikâye haritasını “Kuğular” metninden hareketle doldurunuz.
Cevap: 

Şahıs ve Varlık Kadrosu: Padişah, 11 Şehzade, Nilüfer, Üvey Anne, Kuğular, Genç Padişah, Kadı

Mekân: Saray

Zaman: Geçmiş  zaman.

Olay Örgüsü: 12 kardeşin anneleri vefat eder. Üvey anneleri de hepsine büyü yapar. 11 şehzade kuğuya dönüşürken Nilüfer güzelliğinden olur. Bu büyüden kurtulmaya çalışan Nilüfer’in neredeyse canından olur. 

Anlatıcı: Tanrı Bakış Açısı


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 26 Cevapları ATA Yayıncılık

6. Etkinlik

Daha önce okuduğunuz “Vermek Çoğalmaktır” metni ile “Kuğular” metnini aşağıdaki tablo üzerinde karşılaştırınız.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 26 Cevapları ATA Yayıncılık


7. Etkinlik

Masalda gelişen olaylardan hangileriyle günlük hayatımızda karşılaşmamız mümkün değildir? Nedenleriyle birlikte açıklayınız.
Cevap:

  • İnsanların kuğuya dönüşmesi.
  • Ağaçların iç içe girerek köşk oluşturması.

8. Etkinlik

Seçtiğiniz masal yazarı veya derleyicisini tanıtan hazırlıklı konuşmanızı yapınız.
Cevap: Saim Sakaoğlu 1939’da Konya’da dünyaya gelmiştir. 1951 yılında Hakimiyet-i Milliye İlkokulu’nu bitirmiş, 1955 yılında Konya Lisesi’nde orta öğretimini ve liseyi bitirmiştir. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirmiş, ayrıca Çapa Yüksek Öğretmen Okulu’nu da bitirmiştir.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 27 Cevapları ATA Yayıncılık

9. Etkinlik

Defterinize istediğiniz konuda bir masal yazınız. Masalınızı yazmadan önce aşağıda yer alan taslağı uygun şekilde doldurunuz.
Cevap: 

Masalımın Başlığı: Yaşlı Nine ve Tilki

Masalımın Konusu: Kimsenin Malını İzinsiz Almama

Masalımda Yer Alan Kişiler: Tilki, Yaşlı Nine, Koyun, Çayır, Çocuk

Masalımda Olayların Geçtiği Mekân: Bakkal, Mısır Tarlası ve Dere.

Serim Bölümünde Anlatacaklarım: Tilkinin, Yaşlı Ninenin tarlasından mısırları, bakkaldan ekmek ve peynir çalması..

Düğüm Bölümünde Anlatacaklarım: Tilkinin yaşlı nineye yakalandıktan sonra ormanlar kralına gitmekten korktuğundan dolayı her şeyi yapmaya kabullenmesi.

Çözüm Bölümünde Anlatacaklarım: Tilki’nin yaşlı nineye ve bakkala karşı borcunu nasıl ödediği ve herkesin nasıl hayatını devam ettirdiği.

Yıllar yıllar önce bir tarlayla ilgilenen yalnız başına yaşayan bir yaşlı nine varmış. Yaşlı Nine, her gün tarlasına gider, mısır tarlasındaki zararlı otları temizler, toprağı havalandırır, mahsullerini sular ve onlara yeni doğmuş bir çocuk gibi davranırdı. Yaşlı Nine, tarladayken bir kaç mısır bitkisinin kopartıldığını görmüş ve bunun üzerine çok üzülmüş kimseyi göremeyince evine gitmeye karar vermiş. Yaşlı Nine dönüş yolunda evinde akşam yemeğinde yemek için bakkala gidermiş. Bakkala gittiğinde, bakkala giren tilkinin ekmekleri ve kahvaltılıkları izinsiz şekilde alıp kaçtığını öğrenmiş böylece Yaşlı Nine bir şey alamadan evine dönmüş.

Yaşlı Nine, tam evinden içeriye gireceği sırada, evin duvarında bakkaldan ve Yaşlı Nine’nin tarlasından aldığı peyniri, mısırı ve ekmeği yiyen Tilki’yi görmüş. Yaşlı Nine bunun üzerine Tilki’nin ensesinden tutup konuşmaya başlamış. Yaşlı Nine eğer yaptıklarına karşılık olarak bakkalın ve kendi istediklerini yerine getirmezse onu Ormanlar Kralı’na götürüp cezalandırmasını isteyeceğini söyledi. Tilki bunun üzerine Ormanlar Kralına gitmekten çok korkmuş ve ne isterlerse yapacaklarını, çok korktuğunu söylemiştir. 

Bunun üzerine Tilki, bakkalın zararını karşılamak için Bakkal’da çırak olarak çalışmaya başlamış, tarlanın zararını karşılamak için tarlada Yaşlı Nine’nin ayak işlerini yaparak çalışmaya başlamıştır. Böylece herkes mutlu şekilde yaşamaya devam etmiş.


Gelecek Derse Hazırlık

1. “Vefa” kelimesinin anlamını araştırınız.
Cevap: Vefa; bağlılık, bir ilişkinin değerini bilerek bağlı kalmak.


Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.