Cevap Yaz
23 Kasım 2022, 2:44 - Sena Yazdı

Sahibini Unutmayan Köpek Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe ATA)

Sahibini Unutmayan Köpek Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe ATA) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin kitap içerisinde en çok ihtiyaç duyacağı testlerin, metin sorularının ve testlerin cevaplarını 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayınları Sayfa 28-29-30 Cevapları konusu içerisinde paylaşmış bulunuyoruz. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Sahibini Unutmayan Köpek Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe ATA)

Sahibini Unutmayan Köpek Metni Cevapları ve Çalışmaları 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayıncılık Sayfa 28-29-30 Cevapları

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 28 Cevapları ATA Yayıncılık

Hazırlık Çalışması

1. Vefa kelimesinin anlamını arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Vefa; bağlılık, bir ilişkinin değerini bilerek bağlı kalmak.


2. Son zamanlarda, televizyonda vefalı bir hayvanın haberine rastladınız mı? Eğer rastladıysanız haberin içeriğini arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap: Bir haberde sahibi hastalanan köpeğin hastane bahçesinden ayrılmadığını ve gözlerinden yaşlar aktığını görmüştüm. Sahibi iki ay kadar hastanede yatmış ve köpekte o bahçeden hiç ayrılmamıştı.


1. Etkinlik

a) Dinlediğiniz metinde yer alan bazı kelimelerin ünsüz harfleri ve anlamları aşağıda verilmiştir. Anlamlarından yararlanarak kelimeleri tamamlayınız.
Cevap: 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 28 Cevapları ATA Yayıncılık


b) Anlamını öğrendiğiniz kelimelerden üçünü birer cümle içinde kullanınız.
Cevap: 

  • Babamın tayini Ankara’ya çıktı.
  • Köpeğime büyükçe bir kulübe yaptık.
  • Arkadaşım sürekli iltifat ediyordu.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 29 Cevapları ATA Yayıncılık

2. Etkinlik

Aşağıdaki soruları, dinlediğiniz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Çalıların arasından neyin sesi gelmektedir?
Cevap: Yavru köpek sesi gelmektedir.


2. Yazar, köpeği nasıl betimlemektedir?
Cevap: Yazar, köpeği ”küçük, siyah renkli, başının üzerinden ve sağısının iki yanından iri beyaz benekli” şeklinde betimlemektedir.


3. Sahipleri, Mercan’dan neden ayrılmaktadır?
Cevap: Tayinleri çıktığı için taşınmak zorunda kalmışlar. Gidecekleri yer hem uzak hem büyük bir yer olduğundan Mercan’dan ayrılmak zorunda kalmışlar.


4. Sahipleri, Mercan’ı kime emanet etmek istemektedir?
Cevap: Sahipleri, Mercan’ı Emin Efendi ‘ ye emanet etmek istemişler.


5. Sahipleri eskiden yaşadıkları yere geri döndüklerinde Mercan’ı nasıl tanımaktadır?
Cevap: alacalı renginden tanımaktadır.


6. Sahipleri taşındıktan sonra Mercan’a ne olmuştur?
Cevap: Sokak köpeğine dönmüş, kir pas içinde bir deri bir kemik kalmış.


7. Yazar, Mercan’la ilgili neyi unutamadığını söylemektedir? Yazarın bu olayı unutamamasının nedeni nedir?
Cevap: Bacalarına sürtünüşünü ve ağlayıp sızlanışını unutamamış. Çünkü vefalı oluşu onu duygulandırmış.


3. Etkinlik

Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.
Cevap: 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 29 Cevapları ATA Yayıncılık


4. Etkinlik

Dinlediğiniz metinle ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Metinde köpeklerin sadakati ve vefa işlenmiştir. Gerçek hayatta da köpekler vefalı ve sadık hayvanlardır. Metni çok beğendim. Çünkü öğretici bir metindir.


5. Etkinlik

Köpeğin sahiplerinin yerinde olsaydınız köpeği taşındığınız şehre götürür müydünüz? Köpeğinizin taşındığınız şehre uyum sağlaması için neler yapardınız?
Cevap: Ben köpeği taşındığım şehre götürürdüm. Çünkü bize alışmış ve yalnız bırakamazdım onu. Şehre ayak uydurabilmesi için bahçeli bir eve çıkardım.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 30 Cevapları ATA Yayıncılık

6. Etkinlik

https://www.eba.gov.tr/videoizle/degerler-egitimi/9803760002132187a4f63a531bfc12 75c063c81ed6006 adresinde yer alan “Vefalı Olmak” adlı videoyu izleyiniz. İzleme sırasında öğretmeninizin belirlediği yerlerde videoyu durdurunuz ve videodaki oyuncuların beden dilleriyle anlatmak istediklerini açıklayınız.
Cevap: 


7. Etkinlik

Yazarın metnin sonunda söylediği “Ah, biz insanlar da köpekler kadar vefalı olabilsek! Vefa, erdemlerin en güzelidir çünkü.” sözüne katılıyor musunuz? Sizce, insanlar köpekler kadar vefalı değil mi? Yazarın dediği gibi vefa, erdemlerin en güzeli mi? Yoksa vefadan daha değerli erdemler var mı? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Yazarın bu sözlerine katılıyorum. Çünkü insanlar köpekler gibi vefalı ve sadık değiller. Yazarın söylediği gibi vefa erdemlerin en güzelidir. Vefa olan her ilişki kaliteli olur ve bunu her insan başaramaz.

 


8. Etkinlik

Dinlediğiniz metinden hareketle defterinize “vefa” konulu bir hikâye yazınız. Hikâyenizi yazmadan önce aşağıdaki taslağı uygun şekilde doldurunuz.
Cevap: 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayınları Sayfa 30 Ders Kitabı Cevapları

ZEYTİN VE ŞIMARIK

Zeytin ve şımarık adında iki muhabbet kuşum var. Her gün işten döndüğümde bir saat onlarla oynar, ilgilenir, öper, severim. Zeytin omzumda kafamda oturmayı çok sever. Fakat şımarık sürekli uçmak, sağa sola konmak istediğinden hiç bir yerde sabit durmaz.

Bir gün yine işten döndüm ve direkt yanlarına gidip kafeslerinden çıkardım. Haliyle şımarık yine uçup sağa sola konmaya başlamıştı. O sırada gözüm pencereye ilişti. Biraz aralık kalmıştı. Hızla pencereye doğru gittim kapatmak için. Fakat şımarık benden önce davranarak çıktı ve uçtu. Şok olmuştum. Hemen dışarı çıkıp peşinden gitmek istedim ama çoktan uzaklaşıp gözden kaybolmuştu. Günlerce pencerede bekledim şımarığı ama asla gelmemişti. Hiç bir eksiğini bırakmamış her zaman ilgilenmiştim onunla ama asla kıymet bilmemiş. Bu üzgün olduğum günlerde hiç omzumdan ayrılmamıştı, üzüntümü anlar gibi destek olmuştu.

Demek ki insanlar gibi vefasızlar kadar vefalılar da varsa kuşlarım da öyleydi. O günden sonra vefasız şımarığın ardından üzülmeyi bıraktım.


Gelecek Derse Hazırlık

1. Dünyanın eğitim yönünden en gelişmiş ülkeleri hakkında araştırma yapınız.
Cevap: 

  • İsviçre
  • Kanada
  • Japonya
  • Güney Kore
  • Hollanda
  • Singapur
  • Rusya

2. Hazırlıklı konuşma yapmak amacıyla ülkemizin eğitim sistemindeki değişikliklerle ilgili araştırma yapınız.
Cevap: Cumhuriyetten sonra 2000 yıllarında ve 2018’de tekrar bir değişiklik yapılmıştır. Bu değişikliğin öncesinde 5 yıl ilköğretim, 3 yıl orta okul, 3 yıl lise olan sistem 4+4+4 sistemine çevrilmiştir. Böylelikle 8 yıllık zorunlu eğitim 12 yıllık zorunlu eğitim olmuştur.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.