3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 12 Ders Kitabı Cevapları
GÜÇLÜ YÖNLERİMİN FARKINDAYIM Arkadaşlarımız hangi özelliklerinden söz ediyor.Anlatınız Cevap: Arkadaşlarımız derslerine planlı ve düzenli çalıştığını, çok iyi yüzme bildiğini, çok iyi resim yaptığını, arkadaşlarıyla çok iyi anlaştığı gibi özelliklerinden söz ediyor.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 14 Ders Kitabı Cevapları Siz, kendinizi hangi alanda yetenekli buluyorsunuz? Cevap: Ben kendimi bilgisayar konusunda yetenekli buluyorum. Bilgisayarda istediğimi yapabiliyorum ve bilgisayarda bir çok konuyu biliyorum. Bu nedenle kendimi bu alanda çok yetenekli buluyorum.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 15 Ders Kitabı Cevapları Aşağıdaki tabloyu inceleyiniz. Size göre güçlü ve güçlendirilmesi gereken yönleriniz nelerdir? İşaretleyiniz. Cevap: -Bu tabloyu kendiniz doldurabilirsiniz.- Her insanın bir yeteneği vardır. Bir maymuna suda yüzmeyi, bir balığa ağaca tırmanmayı zorlayamazsınız. Çünkü onların yetenekleri farklıdır. Bu nedenle insanlarda tek bir yönden yetenekleri sorgulanmamalıdır.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 17 Ders Kitabı Cevapları DİKKAT EDELİM Okulda arkadaşlarınızın hangi olumlu davranışlarıyla karşılaşıyorsunuz? Anlatınız. Cevap: Okulda arkadaşlarım bir çok olumlu davranış yapıyorlar. Birbirlerine yardım ediyorlar, sınıfı düzenliyorlar, başkan görevini yapıyor, nöbetçi görevini yapıyor.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 18 Ders Kitabı Cevapları Okulda karşılaştığınız olumsuz davranışlar nelerdir? Bu olumsuz davranışlar sizi nasıl etkiliyor? Anlatınız. Cevap: Okulda karşılaştığımız olumsuz davranışlar çok az ama var. Bazen okulumuzun yanından geçen arabalar ve çevre sesleri dersi dinlememizi olumsuz etkiliyor. Bu nedenle dersi verimli geçiremiyoruz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 19 Ders Kitabı Cevapları ÇALIŞMA YAPALIM “Okuldaki olumlu ve olumsuz davranışlarımız nelerdir? Her çocuk arkadaşını iyi seçmelidir. Atalarımız üzüm üzüme baka baka kararır diye boşa söylememiştir. Arkadaşımızı iyi seçmeliyiz, iyi seçmeliyiz ki arkadaşımız bizi kötü yönleriyle değil iyi yönleriyle etkilesin. Arkadaşımız iyi olursa bizde iyi, kötü olursa bizde kötü oluruz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 20 Ders Kitabı Cevapları ARKADAŞLARIMI SEVİYORUM Rahmi arkadaşlarının hangi özelliklerinden bahsediyor? Açıklayınız. Cevap: Rahmi arkadaşlarının adil oyun oynamasından, yardım severliğinden, hayvanları ve doğayı sevmelerinden, affedici olmasından, anlayışlı, kurallara uymalarından bahsediyor.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 22 Ders Kitabı Cevapları Siz, arkadaşlarınızın hangi özelliklere sahip olmasını istersiniz? Açıklayınız. Cevap: Ben arkadaşlarımın adaletli olması, yardım sever olması, doğa ve hayvansever olması, anlayışlı olması ve cömert olması gibi özelliklere sahip olmasını isterdim.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 23 Ders Kitabı Cevapları ÇALIŞMA YAPALIM • Sizce iyi bir arkadaşta olması gereken olumlu özellikler nelerdir? Yazınız. Cevap: İyi bir arkadaşta olması gereken olumlu özellikler şunlardır: Yardım sever olması, sevgi dolu olması, saygılı olması, dost canlısı olması, doğru sözlü olması, adaletli olması.
Bu kelimeleri bulmacada bularak üzerlerini boyayınız. Kalan harfleri şifre bölümüne sırasıyla yazınız. Şifreyi bulunuz. ŞİFRE: BENİM ARKADAŞIM HERKESİN HAKKINI KORUR. Her insan arkadaşının dürüst, çalışkan, şakacı, yardımsever bir insan olmasını ister. Kötü alışkanlığı olan insanlarla arkadaş olmamalıyız. Onlar bizi daima kötü etkileyeceği için bu tarz kişilerle arkadaşlık bağımızı hemen koparmalıyız.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 24 Ders Kitabı Cevapları OKULUMUN VE SINIFIMIN YERİ Bu çizime göre 3C sınıfının yerini tarif ediniz. Cevap: 3C sınıfı, merdivenlerden çıktıktan sonra soldan 3. sınıftır. 3C sınıfı 4C’nin karşısında, Kütüphanenin yanında yer almaktadır.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 26 Ders Kitabı Cevapları Kroki nedir? Açıklayınız. Cevap: Kroki kuş bakışı çizim demektir. Daha önce gitmediğimiz, bilmediğimiz bir yerde kaybolmamak ve aradığımız yeri çabuk bulmak için krokilerden yardım alırız. Krokiler çok geniş bir alanı havadan gösterdiği ve anlaşılır bir şekilde basit bir çizim olduğu için bir çok insan faydalanabilir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 27 Ders Kitabı Cevapları ÇALIŞMA YAPALIM • Aşağıdaki alana sınıfınızın krokisini çiziniz. Oturduğunuz sırayı boyayınız. Bilmeyen insanlar için kroki gerçekten önemli. Daha öncesinde ben daha önce gitmediğim bir okulda bir sınıf ararken çok zorlandım ve sınıfları karıştırdım. Ancak elimde bir okul krokisi olsaydı aradığım sınıfı hemen bulabilirdim.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 29 Ders Kitabı Cevapları OKULUMUN KATKILARI Okulda yapılan çalışmalar size ve topluma nasıl katkı sağlar? Açıklayınız. Cevap: Okulda yapılan çalışmalar bizim sosyalleşmemize ve kültür sahibi olmamızı sağlar. Toplumda kültürel açıdan zengin olmak bizim için ve toplumumuz için önemlidir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 30 Ders Kitabı Cevapları Çalışma Yapalım • Okulumuzda yapılan etkinlikler nelerdir? Aşağıda ok işaretiyle gösterilen yerlere yazınız. Okulumuzda yapılan etkinlikler:
• Okul etkinliklerinin sizlere faydaları nelerdir? Örneklerle açıklayınız. Cevap: Okulda yapılan etkinlikler bizi sosyalleştirir ayrıca fiziksel etkinliklerde fiziksel gelişimimiz olumlu etkilenir. Bu gibi nedenlerden dolayı okul etkinliklerine katılmalıyız.
• Okul etkinliklerinin yaşadığınız çevreye faydaları nelerdir? Örneklerle açıklayınız. Cevap: Okul etkinliklerinde çevreyi nasıl korumamız gerektiğini, çevremizi temiz tutmak için nasıl çalışabileceğimizi söyleyen konuşmalar gerçekleştiği için çevremizin temiz tutulması amacıyla önemli olacaktır. Okuldaki aktivitelere/etkinliklere katılmak önemlidir. İnsanların sosyalleşmesi, akranlarıyla vakit geçirmesi gerekir. Bunun için biz öğrenciler olarak okuldaki etkinlikleri kaçırmamalı ve her zaman katılmalıyız.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 31 Ders Kitabı Cevapları YARDIMLAŞMAK GÜZELDİR Arkadaşlarımızın hangi yardımlaşma faaliyetlerine katıldığını anlatınız. Cevap: Sınıftaki öğrenciler her yıl kardeş okul projesi ile birlikte ihtiyacı olan okullara kıyafet, ayakkabı, kırtasiye eşyaları ve oyuncak gönderiyorlar. Hep birlikte bu kutulara eşyalarını koyup paketliyorlar.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 32 Ders Kitabı Cevapları Okulunuzda yapılan yardım faaliyetlerine katıldığınız zaman neler hissediyorsunuz? Açıklayınız. Cevap: Okulumuzdaki yardım faaliyetlerine katılınca kendimi mutlu ve çok iyi hissederim. Başka insanları mutlu gördüğüm için sevinirim ve bende mutlu olurum.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 33 Ders Kitabı Cevapları Çalışma Yapalım • Okulunuzda yapılan yardımlaşma ve dayanışma faaliyetlerine örnekler veriniz. Cevap: Okulumuzda, başka okullarda ihtiyacı olan arkadaşlarımıza giysi, kırtasiye eşyaları gönderdik. Böylelikle büyük bir yardımlaşma ve dayanışma faaliyeti gerçekleştirdik. • Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Sınıf arkadaşlarınız ve öğretmeniniz ile birlikte bir hastayı ziyaret ettiğinizi düşününüz. Neler hissederdiniz? Yazınız Cevap: Hastayı ziyaret etmekten memnun olurum. Çünkü o hasta bizi gördüğü zaman sevinecek ve ona moral olacaktır. Böylelikle hastalığını daha çok unutacak ve iyileşecektir. Bu bizi çok sevindirir ve mutlu eder. Yardımlaşmak önemlidir, hele ki yaşlı insanlarla yardımlaşarak onları sevindirip mutlu etmek çok daha güzeldir. Onların kalbini bir nebze olsun neşelendirirsek çok büyük sevaba gireriz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 34 Ders Kitabı Cevapları OKULDA DEMOKRASİ Metinleri okuyunuz. Duygu ve düşüncelerimizi nasıl ifade edersiniz? Anlatınız. Cevap: Sınıfta duygu ve düşüncelerimi öğretmenimden parmak kaldırarak dile getiririm. Sınıfta başkan seçileceği zaman oy hakkımı kullanarak düşüncemi ifade ederim.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 35 Ders Kitabı Cevapları Sınıfınızda sınıf başkanı seçimleri nasıl yapılıyor? Anlatınız. Cevap: Sınıfımızda sınıf başkanı seçimleri şöyle yapılıyor: Sınıf başkan adayla öncelikle seçiliyor. Daha sonra bu adayların görmeyeceği bir şekilde sınıftaki arkadaşlarım oylarını kullanıyor ve hangi başkan adayı daha çok oy alırsa başkan o seçiliyor.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 36 Ders Kitabı Cevapları Dilekçenin nasıl yazılacağını öğrenmek için bağlantıya tıklayın.
Dilekçe Nasıl Yazılır?
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 38 Ders Kitabı Cevapları Çalışma Yapalım • Okul ile ilgili isteklerimizi ve ihtiyaçlarımızı hangi yöntemlerle ifade edebiliriz? Cevap: Okulla ilgili istek ve ihtiyaçlarımızı okul müdürlüğüne dilekçe yazarak ifade edebiliriz. • Duygu ve düşüncelerimizi ifade ederken nelere dikkat etmeliyiz? Yazınız. Cevap: Duygu ve düşüncelerimizi ifade ederken ne istediğimizi, saygın ve kibar bir dil ile ifade etmeliyiz. • Sınıfça bir gezi düzenleseniz, nereye gitmek isterdiniz? Fikrinizi nasıl ifade ederdiniz? Yazınız. Cevap: Sınıfça biz gezi düzenleseniz müzeye gitmek isterdim. Fikrimi öğretmenimden izin alarak dile getirirdim. Sınıfta ve okulda demokrasi önemlidir. Öğrencilerin öğretmen ve müdürlerine karşı duygu ve düşüncelerini özgürce, baskı altında kalmadan söylemeleri gerekir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 39 Ders Kitabı Cevapları OKULDAKİ KAYNAKLAR Okulunuzda başka hangi kaynakları kullanıyorsunuz? Görselleri inceleyiniz. Metinleri okuyup anlatınız. Cevap: Su, sabun, tuvalet kağıdı, kağıt havlu ve tahta kalemi gibi kaynaklar kullanıyoruz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 41 Ders Kitabı Cevapları Kaynaklarımızı daha verimli kullanmak için neler yapabilirsiniz? Açıklayınız. Cevap: Kaynaklarımızı daha verimli kullanabilmek için tasarruflu kullanmalıyız. Yeteri kadar ve fazla olmadan kullanırsak kaynaklarımızı daha verimli kullanmış oluruz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 42 Ders Kitabı Cevapları Etkinlik: • Kaynaklarımızın verimli kullanımı ile ilgili neler yapabiliriz? Düşünelim arkadaşlarımızla tartışalım. Uygun fikirleri sınıfımızda uygulayalım. Cevap: Kaynaklarımızı tasarruflu kullanabiliriz. Tasarruflu kullanabilmek için kaynakları kullandığımız yerlere yönergeler asabiliriz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 43 Ders Kitabı Cevapları Çalışma Yapalım • Okulunuzda kullandığınız kaynaklar nelerdir? Yazınız. Cevap: Okulumuzda elektrik, su, doğalgaz, tahta kalemi, kağıt havlu, tuvalet kağıdı gibi kaynaklar kullanırız.
• Kaynakların etkili ve verimli kullanılması için neler yapabiliriz? Önerilerinizi yazınız. Cevap: Kaynakları etkili ve verimli kullanmak için yeteri kadar, fazla olmadan ve tasarruflu kullanmalıyız.
• “Su” ile ilgili aşağıdaki şiiri okuyunuz. Siz de elektrikle ilgili bir şiir yazınız ve şiirinizi şarkı şeklinde söyleyiniz. ELEKTRİK Elektrik sınırsız değildir. Elektrik parayla gelmektedir. Tasarruflu kullanırsak eğer, Ülkemize destek oluruz her zaman. Elektrik olmadan hayat yavaşlar, Dünyanı elektriksiz bırakmamak için, Elektriği tasarruflu kullan daima! Elektrik, su, doğalgaz, kömür, sabun, peçete, tahta kalemi daha bir çok şey okulda kullandığımız önemli kaynaklardır. Bu kaynakları gerektiği kadar kullanmayın israf edersek ülke ekonomisine zarar vermiş oluruz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 44 Ders Kitabı Cevapları MESLEKLER Görselleri inceleyiniz. Metinleri okuyunuz. Arkadaşlarımız hangi meslekleri seçmişler? Anlatınız. Cevap: Arkadaşlarımız öğretmenlik, okul servisi şoförü, polis, avukat, fırıncı, doktor ve veteriner olmak istiyorlar.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 45 Ders Kitabı Cevapları Büyüyünce hangi mesleği yapmak istiyorsunuz? Neden? Cevap: Büyüyünce doktor olmak istiyorum. İnsanların hastalığını iyileştirmek ve hayatlarını kurtarmak için doktor olmak istiyorum.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 48 Ders Kitabı Cevapları Çalışma Yapalım • Çevrenizde gördüğünüz meslekleri ve bu meslek sahiplerinin özelliklerini kısaca yazınız. Doktor: İnsanların hastalığını iyileştirir, hayatlarını kurtarır. Avukat: İnsanların haklarını mahkemede savunur. Fırıncı: İnsanların günlük yediği ekmekleri ve unlu mamulleri pişirir. Polis: İnsanlar güvenliğini sağlayarak asayişi sağlar.
• Büyüyünce hangi mesleği seçmek istiyorsunuz? Resmini çizerek boyayınız. En güzel meslek bence pilotluktur. Uçak pilotu olmak çok güzeldir. Gökyüzünde, bulutların arasında koca demir yığınını uçuran kişi olmak hem heyecan hem gurur verici olurdu. Umarım bir gün pilot olurum.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 49 Ders Kitabı Cevapları KENDİMİZİ DEĞERLENDİRELİM A) Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız (D) 1. Güçlendirilmesi gereken yönlerimizi geliştirebiliriz. (D) 2. Çizilmiş bir okul krokisini inceleyerek o okulun kütüphanesini bulabiliriz. (Y) 3. Okuldaki olumsuz davranışlarımız sadece bizi etkiler. (Y) 4. Okulumuzda yapılan yardım faaliyetlerine katılmak gerekmez. (D) 5. Duygu ve düşüncelerimizi saygılı bir şekilde ifade etmeliyiz.
B) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan noktalı yerleri uygun sözcüklerle tamamlayınız. yardımsever – verimli – kuş bakışı – demokratik – kibar – kroki 1. Elektrik ve su gibi kaynakları …..verimli….. kullanmalıyız. 2. Bir yerin yüksekten görünüşüne …..kuş bakışı….. görünüş denir. 3. Sınıf başkanlığı seçimlerinde oy kullanmak …..demokratik….. bir davranıştır. 4. Arkadaşlarımın …..kibar….. ve …..yardımsever….. olmasını isterim. 5. Sınıfımızın kuş bakışı görünüşünün kâğıt üzerine küçültülerek çizilmesine …..kroki….. denir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 50-51-52 Ders Kitabı Cevapları C) Aşağıdaki soruları okuyunuz, doğru seçeneği işaretleyiniz. 1- A 2- B 3- C 4- C 5- A 6- B 7- A 8- C 9- B 10-C 3. Sınıf Hayat bilgisi sayfa 49’da yer alan boşluk doldurmayı bitirdikten sonra bu siteyi açıp kontrol ettim. Son derece başarılı bir çalışma olmuş. Ödevlerimi bitirdikten sonra gireceğim tek adres burası
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 54 Ders Kitabı Cevapları BİR ZAMANLAR ONLAR DA ÇOCUKTU Esma ile aile büyüklerinin çocukluk yaşantıları arasında farklılıklar var mıdır? Söyleyiniz. Cevap: Esma ile aile büyüklerinin çocuklukları arasında neredeyse fark yoktur. Ancak oynadığı oyunlar teknolojiyle birlikte çok farklılaşmış.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 55 Ders Kitabı Cevapları Hangi oyuncaklarınızla oynamayı seviyorsunuz? Cevap: En çok satranç oyununu oynamayı seviyorum. Sizce dedeniz ya da nineniz bu oyuncaklara sahip miydi? Açıklayınız. Cevap: Dedem veya ninem küçükken satranç oyununa sahip değillermiş.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 56 Ders Kitabı Cevapları Etkinlik: • Bir aile büyüğünüzün çocukluğu ile kendi çocukluğunuzu karşılaştırınız. Benzerlik ve farklılıkların neler olduğunu söyleyiniz. Bir aile büyüğünüzle birlikte aşağıdaki tabloyu doldurunuz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 57 Ders Kitabı Cevapları Çalışma Yapalım Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Görseller arasındaki farklılıklar nelerdir? Yazınız. Cevap: Yukarıdaki çocuklar farklı zamanların çocukları. İki fotoğraftaki çocuklar farklı oyunlar oynuyorlar. Bunun sebebi teknoloji. Teknoloji geliştikçe çocuklar kendilerine yeni oyuncaklar ve oyun alanları buluyorlar. Yukarıdaki görsellerin farklı olmasının tek sebebi budur. Nesiller değiştikçe teknoloji değişiyor, yenileniyor. Eskiden oynanan saklambaç, körebe, misket oyunları gibi oyunların yerini playstation, xbox, pc gibi oyun teknolojileri yerini alıyor.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 58 Ders Kitabı Cevapları KOMŞULARIMIZ Komşularımızla ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? Anlatınız. Cevap: Komşularımızla olan ilişkilerimiz samimi ve sevgi içerisinde olmalıdır. Komşularımızı sürekli ziyaret etmeli ve birbirimizle iyi geçinmeliyiz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 59 Ders Kitabı Cevapları İyi bir komşunun size ne gibi katkıları vardır? Anlatınız. Cevap: İyi bir komşu zor zamanda bize yardım edecek bir aile demektir. Zor zamanlarımızda komşularımız bize destek olup sahip çıkarlar.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 60 Ders Kitabı Cevapları Çalışma Yapalım • Komşuluk yapmak neden önemlidir? Bir örnekle açıklayınız. Cevap: Komşuluk yapmak zor zamanlarda bize sahip çıkacak insanlar demektir. İyi günlerde neşeli vakit geçireceğimiz insanlar demektir. • Komşularınızla hangi konularda yardımlaşıyorsunuz? Yazınız. Cevap: Komşularımızla zor işlerde yardımlaşıyoruz. Komşularımıza kendi yaptığımız yemeklerden götürürüz. • Siz, en çok hangi komşunuzu seviyorsunuz? Nedenini yazınız. Cevap: Ben en çok benim yaşıtım komşulardan hoşlanırım. Çünkü yaşıtım olan komşularımla daha iyi anlaşırım.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 61 Ders Kitabı Cevapları Sizce arkadaşlar evimin adresini bulabilirler mi? Cevap: Krokiyi çizdiği için daha rahat bulabilriler. Siz, kroki üzerinden evimin yerini bulabldiniz mi? İşaretleyiniz. Cevap: Evet bulabildim.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 62 Ders Kitabı Cevapları Krokiden nasıl yararlanırız? Söyleyiniz. Cevap: Krokiden daha önce gitmediğimiz bir yeri daha hızlı ve kaybolmadan bulabilmek için kullanabiliriz. Aynı şekilde kaybolduğumuz zaman doğru yolu bulmamızı sağlar.
Etkinlik: Aşağıda Ali’nin çizdiği bir ev resmini görüyorsunuz. Ali’nin çizdiği resme ait krokiyi boş bırakılan alana yapınız.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 63 Ders Kitabı Cevapları Çalışma Yapalım • Aşağıdaki alana ev adresinizi yazınız. Evinizin bulunduğu yerin krokisini çiziniz. Ev Adresim: (Evinizin adresini yazınız.)
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 64 Ders Kitabı Cevapları BEN DE YARDIM EDEBİLİRİM Arkadaşlarımız hangi konularda ailelerine yardım ediyor? Açıklayınız. Cevap: Burcu, annesine sofrayı kurarken yarım ediyor, kardeşinin oyuncağını tamir ediyor, kedisini besliyor, bahçeyi süpürüyor, bitkileri suluyor ve babasına arabayı yıkarken yardım ediyor.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 65 Ders Kitabı Cevapları Evinizde siz hangi görevleri üstleniyorsunuz? Anlatınız. Cevap: Evimizde ben bitkileri suluyorum, kardeşlerimin yapamadığı işlerde yardımcı oluyorum, anneme sofrayı kurarken ve kaldırırken yardım ediyorum.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 66 Ders Kitabı Cevapları Çalışma Yapalım • Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Turan, hangi konuda babasına yardımcı oluyor? Yaptığı iş Turan’a neler kazandırır? Yazınız. Turan, babasına evdeki musluk borusunu tamir ederken yardım ediyor. Yaptığı iş sebebiyle ev işlerini öğrenmiş olur ve evde kendini mutlu hisseder.
• Evde yaptığınız işler nelerdir? Aşağıda ok ile gösterilen noktalı yerlere yazınız. Ev İşlerim
• Ev işlerine yardım etmek size neler kazandırır? Yazınız. Ev işlerine yardım etmek evimizde bir iş yapacağımız için ev işlerini öğrenmemize, aile üyeleri arasındaki bağlarımızı güçlendirir. Evimizde kendi sorumluluğumuzdaki işleri ve anne-babamızın işlerine yardım etmek önemlidir. Aile içinde kardeşlerde birbirine yardım etmelidir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 67 Ders Kitabı Cevapları TEKNOLOJİK ÜRÜNLER Nazan, evde kullanılan hangi alet ve teknolojik ürünleri tanıtıyor? Söyleyiniz. Cevap: Nazan, evinde kullanılan çamaşır makinesini, süpürge makinesini, buzdolabını, bulaşık makinesini, karıştırıcı makinesi, televizyon ve bilgisayarı tanıtıyor.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 68 Ders Kitabı Cevapları Teknolojik ürünler olmasaydı evimizde hangi sorunlarla karşılaşabilirdik? Açıklayınız. Cevap: Teknolojik ürünler olmasaydı hayatımız zorlaşırdı. Vaktimizin çoğu iş yaparak geçerdi. Bilgilere hemen ulaşamaz ve dünyadan haberimiz olmazdı.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 69 Ders Kitabı Cevapları ÇALIŞMA YAPALIM • Aşağıda verilen örneği inceleyerek tabloyu doldurunuz. Teknolojik Ürünler ve Aletler: Bilgisayar Kullanım Amacı: Bilgi edinmek, iletişim ve eğlence Eksikliğinde Karşılaşılan Zorluklar: Bilgisiz kalır ve iletişimimiz kopar.
Teknolojik Ürünler ve Aletler: Televizyon Kullanım Amacı: Haberleşme ve eğlence Eksikliğinde Karşılaşılan Zorluklar: Dünyadan güncel haberimiz olmaz ve sıkıldığımız zaman yapacak bir şey bulamayız.
Teknolojik Ürünler ve Aletler: Ütü makinesi Kullanım Amacı: Kırışık duran giysileri düzleştirmek Eksikliğinde Karşılaşılan Zorluklar: Özel gün ve yerlerde kıyafetlerimiz kırış kırış görüneceği için kötü duracaktır.
Teknolojik Ürünler ve Aletler: Bulaşık makinesi Kullanım Amacı: Bulaşıkları su tasarrufu sağlayarak emek harcamadan temizlemek Eksikliğinde Karşılaşılan Zorluklar: Su israfı olur ve bulaşıklar çok uzun sürede yıkanır.
Teknolojik Ürünler ve Aletler: Çamaşır makinesi Kullanım Amacı: Çamaşırları su tasarrufu sağlayarak en hızlı ve en temiz şekilde yıkamak. Eksikliğinde Karşılaşılan Zorluklar: Çamaşırlar yıkanırken çok zaman harcanır ve su israfı olur. Teknolojik ürünler olmazsa olmazdır. Ütü makinesi, televizyon, bulaşık makinesi, bilgisayar heleki telefon. Bu aletler olmasa hayatımız çok zorlaşır.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 70 Ders Kitabı Cevapları TASARRUF ÖNEMLİDİR Yiğit, hangi önerilerde bulunuyor? Açıklayınız. Cevap: Yiğit babası uyurken televizyonu kapatıyor, tasarruflu ampul kullanıyor, enerji tasarruflu elektronik eşya alınmasını tavsiye ediyor, bulaşıkları bulaşık makinesiyle yıkanmasını söylüyor ve atık sularla çiçeklerin sulanmasını sağlıyor.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 72 Ders Kitabı Cevapları Siz, evinizde hangi konularda tasarruf yapıyorsunuz? Anlatınız. Cevap: Biz evimizde tasarruflu ampuller kullanıyoruz, enerji tasarruflu elektronik cihazlar kullanıyoruz, gereksiz yere televizyonları, ampulleri açık bırakmıyoruz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 73 Ders Kitabı Cevapları Çalışma Yapalım Buna göre aşağıdaki grafiği inceleyiniz. Verilen soruları cevaplayınız. • Senemler Mart ayında elektrik faturasına ne kadar ödemişler? Yazınız. Cevap: Senemler, Mart ayında 120 TL elektrik faturası ödemişler. • Senemlerin Nisan ayı için elektrik harcaması kaç TL’dir? Yazınız. Cevap: Senemler, Nisan ayında 100 TL elektrik harcaması yapmıştır. • En az elektrik faturası hangi ayda gelmiştir? Yazınız. Cevap: En az elektrik faturası Haziran ayında gelmiştir. • Haziran ayında elektrik faturasının azalması için hangi tasarruf tedbirleri alınmış olabilir? Fikrinizi yazınız Cevap: Tasarruf tedbirleri olarak elektrikli ev aletlerini enerji tasarruflu olarak değiştirmiş olabilirler, gereksiz yere televizyonu, lambayı kapatıyor olabilirler. Evlerindeki ampulleri enerji tasarruflu olarak değiştirmişte olabilirler. Elektrik faturasının azalmasının sebebi tasarruf yapmalarıdır. Günümüzde sürekli zam geldiği için ne kadar tasarruf yapsakta eski faturaya göre faturalar düşmüyor.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 75 Ders Kitabı Cevapları Plan yapmazsak hangi zorluklarla karşılaşabiliriz? Cevap: Plan yapmazsak gün içerisinde kendimize vakit ayıramayız. Bütün işlerimiz birbirine karışır ve hangi işi ne zaman yapacağımıza karar veremeyiz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 76 Ders Kitabı Cevapları Çalışma Yapalım • Gün içinde yapmanız gereken işlerin neler olduğunu düşününüz. Bir gününüzü planlayarak aşağıdaki tabloyu doldurunuz.
• Plan yapmak size neler kazandırır? Açıklayınız. Cevap: Plan yapmak gün içerisinde ne yapacağımı önceden bildiğim için hazırlık yapmamı sağlar. Gün içerisinde hangi işi yapacağım diye kararsızlık yaşamam. Her işimi saatinde yaparak karışıklığı önlerim. Kendime ayıracak vaktim olur. Bu çalışma saatleri öğrenciler tarafından mutlaka hazırlanabilir. Rehber öğretmeniyle konuşarakta çalışma kağıdı istenebilir ve böylece planlı bir şekilde yaşayabiliriz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 77 Ders Kitabı Cevapları TUTUMLU ÇOCUĞUM Kumbaranız var mı? Varsa biriktirdiğiniz para ile ne almak istersiniz? Anlatınız. Cevap: Evde kumbaram var. Bu kumbaramda baya bir para var. Bu parayla kendime istediğim oyuncaklardan almak istiyorum.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 78 Ders Kitabı Cevapları Harçlığınızı harcarken nelere dikkat ediyorsunuz? Anlatınız. Cevap: Harçlığımı harcarken aşırıya kaçmamaya ve alacağım ürüne gerçekten ihtiyacım olup olmadığına dikkat ediyorum.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 79 Ders Kitabı Cevapları Çalışma Yapalım • Utku’nun bu davranışı için neler söylersiniz? Cevap: Utku ailesini zor duruma sokmadığı için son derece doğru bir davranış sergilemiş. • Siz herhangi bir amacınız için para biriktirdiniz mi? Açıklayınız. Cevap: Evet daha önce almak istediğim bir oyuncak için para biriktirmiştim. • Aile bütçenizi korumak için neler yapıyorsunuz? Örnek vererek açıklayınız. Cevap: Aile bütçemi korumak için paramı biriktiriyorum, tasarruf yapıyorum ve ihtiyacım olmayan şeylere para harcamıyorum. Tutumlu olarak hem aile hemde ülke ekonomisine fayda sağlayabiliriz. Ailemiz her gün çöpe giden ekmek gibi israf olan yiyecekleri daha tutumlu kullanarak ve az alarak aile ve ülke ekonomisine fayda sağlayabilirler ancak bir çok aile bunu umursamıyor ve her gün milyonlarca ekmek çöpe atılıyor.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 80 Ders Kitabı Cevapları KENDİMİZİ DEĞERLENDİRELİM A) Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız. 1- D 2- D 3- Y 4- D 5- Y 6- Y
B) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan noktalı yerleri uygun sözcüklerle tamamlayınız. su – ekmek – zamanını – haklarına – televizyon 1. Komşularımızın ….haklarına…. saygı duymalıyız. 2. ….Televizyon…. haberleşme için kullandığımız teknolojik bir üründür. 3. Elektrik ve….su…. kullanırken, paramızı harcarken tasarruf yapabiliriz. 4. Evimize tüketebileceğimiz kadar ….ekmek…. almalıyız. 5. Planlı olan insanlar ….zamanını…. iyi kullanırlar.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 81-82-83 Ders Kitabı Cevapları C) Aşağıdaki soruları okuyunuz, doğru seçeneği işaretleyiniz. 1- A 2- C 3- B 4- A 5- C 6- A 7- C 8- B 9- C 10- A 11- C 12- B
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 84 Ders Kitabı Cevapları D) Aşağıdaki soruları cevaplayınız. 1. Planlı yaşamak size neler kazandırır? Örneklerle açıklayınız. Cevap: Planlı yaşamak zamandan tasarruf etmemize yarar. Zamandan tasarruf edersek oyun oynamaya, spor yapmaya vaktimiz olur.
2. Ailenize evde hangi işlerde yardım ediyorsunuz? Örnekler veriniz. Cevap:
3. Evimizde teknolojik araçları kullanmak bize neler kazandırır? Açıklayınız. Cevap: Evimizde teknolojik araçlarını kullanmak ev işlerinde zamandan tasarruf etmemizi sağlar. Zor işlerimizi kolaylaştırır.
4. Ebru, arkadaşında gördüğü oyuncak bebekten istiyordu. Ancak evde oynayabileceği birçok bebeği vardı. Ebru’ya neler önerirsiniz? Yazınız. Cevap: Ebru’nun fazla oyuncağı olduğu için yeni oyuncak almaması gerekiyor. Evinde olan oyuncakları ihtiyacı olan başka insanlara vererek kendine yeni oyuncak alabilir.
5. Aile bütçesini korumak için neler yapıyorsunuz? Örneklerle açıklayınız. Cevap: Aile bütçemizi korumak için harçlıklarımı biriktiriyorum ve ailemden biriktirdiğim parayla kendime harçlık yapıyorum, gereksiz yere harcama yapmıyorum. Aile bütçesini korumak için ben harçlıklarımdan tasarruf yaparım. Ailemde elektronik bir eşya alacağı zaman o eşyanın enerji tasarruflu olup olmadığını yani A++ olup olmadığını kontrol eder.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 108. Ders Kitabı Cevapları TRAFİK İŞARETLERİ Soru: Aşağıdaki görsellerde trafik işaret ve levhalarından bazılarını görüyorsunuz. Görselleri inceleyiniz. Metinleri okuyunuz. Bu trafik işaret ve levhalarının anlamları nelerdir? Söyleyiniz. Cevap: Işıklı İşaret Cihazı: Bu işareti gören sürücüler, trafik ışıklarına yaklaştıklarını anlar ve hızlarını azaltırlar. Yayalar ise trafik ışıklarının bulunduğu yerlere giderek daha güvenli bir şekilde karşıdan karşıya geçerler. Bisiklet Geçebilir: Bu işaretin görüldüğü yerlerde bisiklet sürülebilir. Sürücüler bu işareti gördüklerinde dikkatli olmalıdırlar. Okul Geçidi: Bu işareti gören sürücüler, okula yaklaştıklarını anlar ve hızlarını azaltırlar. Okul geçidine gelen araç sürücüleri, yolun kenarında bekleyen öğrenci olup olmadığını kontrol etmelidir. Sürücüler, bekleyen öğrenci varsa karşıdan karşıya güvenli bir şekilde geçinceye kadar durmalıdırlar.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 109-110. Ders Kitabı Cevapları Kontrolsüz Demir Yolu Geçidi: Bu işaret herhangi bir kontrolü olmayan demir yolu geçidini gösterir. Sürücüler, bu işareti gördüklerinde hızlarını azaltarak sağ veya sol taraftan trenin gelip gelmediğini kontrol etmelidirler. Yayalar da böyle yerlerden geçerken dikkatli davranmalıdırlar. Yaya Geçidi: Bu işaret yaya geçidine yaklaşıldığını gösterir. Sürücüler, yaya geçidine geldiklerinde durmalı ve yayaların geçmesini beklemelidirler. Yayalar ise karşıya geçerken yaya geçidinin olduğu yerlerden gitmelidirler. Böylece güvenli bir şekilde karşıya geçerler. Dikkat: Bu işaret trafikte herhangi bir tehlikeye karşı sürücülerin dikkatli olması gerektiğini bildirir. Kontrolsüz Demir Yolu Geçidi: Bu işaret herhangi bir kontrolü olmayan demir yolu geçidini gösterir. Sürücüler, bu işareti gördüklerinde hızlarını azaltarak sağ veya sol taraftan trenin gelip gelmediğini kontrol etmelidirler. Yayalar da böyle yerlerden geçerken dikkatli davranmalıdırlar. Mecburi Yaya Yolu: Bu işaret yayaların gitmesi gereken yolu gösterir. Mecburi Bisiklet Yolu: Bu işaret bisiklet sürücülerinin gitmesi gereken yolu gösterir. Yaya Giremez: Bu işaretin bulunduğu yerlere yayaların girmesi tehlikeli ve yasaktır. Bisiklet Giremez: Bu işaretin olduğu yollara bisikletle girilmesi yasaktır. Hastane: Bu işaret hastaneye yaklaşıldığını gösterir. Çeşme: Bu işaret çeşmeye yaklaşıldığını gösterir. Telefon: Bu işaretin bulunduğu yerlerde telefon bulunur. Acil bir durumda bu telefonları kullanabiliriz. Soru: Okula gelirken hangi trafik işaretlerini görüyorsunuz? Bu levhaların anlamlarını söyleyiniz Cevap: Okula gelirken yaya geçidi, ışıklı işaret cihazı, okul geçidi, park yapılmaz işareti gibi trafik işaret ve levhalarını görüyorum.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 111 Ders Kitabı Cevapları Bu sayfada yer alan etkinliği yapınız.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 112. Ders Kitabı Cevapları Çalışma Yapalım • Aşağıdaki trafik işaretlerini boyayınız. Bu işaretlerin adını ve anlamını yazınız. Adı: Işıklı işaret cihazı. Anlamı: Yakında ışıklı işaret cihazı olduğunu ifade eder.
Adı: Hastane Levhası Anlamı: Yakınlarda hastane olduğunu trafiktekilere bildirir.
Adı: Mecburi Bisiklet Yolu Anlamı: Bisikletler için mecburi yol.
Adı: Dikkat Levhası Anlamı: Yolda dikkatli olmamız gerektiğini bildiriyor.
Adı: Mecburi yaya yolu. Anlamı: Yayaların geçebileceği mecburi yol.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 103. Ders Kitabı Cevapları KENDİMİZİ DEĞERLENDİRELİM A) Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız. (D) 1. Sağlığımız için sınıfımızı havalandırmalıyız. (Y) 2. Son kullanma tarihi geçmiş yiyecekleri tüketmenin bir sakıncası yoktur. (D) 3. Dengeli ve düzenli beslenmeliyiz. (D) 4. Bilinçli bir tüketici alacağı ürünün fiyatını araştırır. (D) 5. Sağlığımızı korumak için sebze ve meyveleri mevsiminde yemeliyiz. B) Aşağıdaki cümleleri kutucuklardaki sözcüklerden uygun olanlarla tamamlayınız. kaslarımızın – yaz – kemiklerimizin – kalite – hijyen 1. Sağlığımızı korumak için alınan temizlik önlemlerine hijyen denir. 2. Et, tavuk, balık, yumurta ve süt gibi ürünler kaslarımızın ve kemiklerimizin güçlenmesini sağlar. 3. Üzüm, kiraz, kavun, karpuz, çilek ve dut gibi meyveler genellikle yaz mevsiminde daha çok bulunur. 4. Bir ürünün iyi ya da kötü olmasına kalite denir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 104. Ders Kitabı Cevapları C) Aşağıdaki soruları okuyunuz, doğru seçeneği işaretleyiniz. 1. Aşağıdakilerden hangisini bilinçli bir tüketici yapmaz? A) Alışverişte fiş ya da fatura alır. B) TSE damgalı ürünleri tercih eder. C) Fiyat araştırması yapmadan ürün satın alır. Cevap C şıkkı çünkü, bilinçli bir tüketici alışveriş yapmadan alacağı ürün hakkında fiyat araştırması yapar.
2. Aşağıdaki öğrencilerden hangisi dengeli ve düzenli beslenmeye dikkat etmektedir? A) Okula geç kalmamak için kahvaltı yapmıyorum. B) Düzenli olarak sebze ve meyve tüketmeye özen gösteriyorum. C) Akşam yemeklerinde sadece makarna yiyorum. Cevap B şıkkı çünkü, dengeli ve düzenli beslenmek için düzenli olarak meyve ve sebze tüketilmelidir.
3. Aşağıdaki besinlerden hangisi daha çok kaslarımızı ve kemiklerimizi güçlendirir? Cevap A şıkkı çünkü, et ve yumurta gibi ürünler kemik gelişimimizi en çok destekleyen besinlerdir.
4. Hem kendi sağlığına hem de arkadaşlarının sağlığına dikkat eden bir öğrenci, hangi davranışı yapmaz? A) Tuvaleti temiz kullanır. B) Hasta olsa da okula gider. C) Ellerini sık sık yıkar. Cevap B şıkkı çünkü, hasta iken okula gitmek hem bizi yorar hemde arkadaşlarımıza hastalığımızı bulaştırma tehlikesini oluşturur.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 105. Ders Kitabı Cevapları
6. Aşağıdakilerden hangisi ortak kullanım alanları arasında gösterilemez? A) Çocuk parkları B) Okul bahçesi C) Yatak odamız Cevap C şıkkı çünkü, yatak odası kişisel bir odadır.
7. Aşağıdaki sebze ve meyvelerden hangileri kış mevsiminde daha çok bulunur? A) Portakal, muz, karnabahar, ıspanak B) Çilek, erik, fasulye, bezelye C) Kiraz, kavun, patlıcan, kabak Cevap A şıkkı çünkü Portaka, muz, karnabahar ve ıspanak gibi sebze-meyveler kış aylarında daha çok bulunur.
8. Aşağıdakilerden hangisi alacağımız ürünün kaliteli olduğunu gösterir? A) Ürünün eskimiş olması B) TSE damgalı olması C) Ürünün ambalajının yırtık ve bozuk olması Cevap B şıkkı çünkü, TSE damgası kaliteli ürünlere basılır.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 106. Ders Kitabı Cevapları
10. SORU Yukarıdaki çiçeğin yapraklarında bazı besinlerin isimleri yazılmıştır. Vücudumuza daha çok enerji veren besinlerin yazılı olduğu yaprakların boyanması isteniyor. Buna göre hangi şekil elde edilir?
Aslında bu sitenin sahibi olan furkan beyi candan tebrik ediyorumm yılmadan sıkılmadan çocukların eğitimine katkıda bulunuyor.. ve çocukların hiç olmassa dersle ilgilenmesini saglıyor bence çocuklar furkan abiminizin kıymetini bilin..
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 99. Ders Kitabı Cevapları TEMİZLİK HER YERDE Soru: Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Metinleri okuyunz. Ortak kullanım alanlarında temizlik ve hijyen konusunda ne yapmalıyız? Anlatınız. Cevap: Ortak kullanım alanlarında yere çöp atmamalı, tükürmemeli ve ortak kullanım alanlarındaki aletlere zarar vermemeliyiz.
. Ders Kitabı Cevapları Soru: Okulunuzda hangi temizlik ve hijyen kurallarına uyuyorsunuz? Söyleyiniz. Cevap: Okulumuzda yere çöp atmamak, sınıfları havalandırmak, tuvaleti temiz tutmak, ellerimizi sık sık sabunla yıkamak gibi kurallara uyuyorum.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 101. Ders Kitabı Cevapları Sayfa içerisinde yer alan etkinliği yapınız.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 102. Ders Kitabı Cevapları Çalışma Yapalım Soru: Ortak kullanım alanları nelerdir? Örneklerle açıklayınız. Cevap: Ortak kullanım alanları belediyelerin tahsis ettiği yerlerdir. Parklar, banklar, millet bahçeleri, çay bahçeleri gibi yerler ortak kullanım alanlarıdır. Soru: Hem kendi sağlığımızı hem de çevremizdeki insanların sağlığını korumak için nelere dikkat etmeliyiz? Yazınız. Cevap: Hem kendi sağlığımızı hemde çevremizdeki insanların sağlığını korumak için yere çöp atmamalı, bulaşıcı bir hastalığa yakalandıysak maske takmalıyız. Soru: Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Sınıfta ip atlayan arkadaşınızı uyarmak için neler söylerdiniz? Yazınız. Cevap: Sınıfta ip atlamasının yanlış olduğunu, sınıfta ip atladığı için toz olduğunu ve bu tozlardan hasta olabileceğimizi söylerdim.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 94. Ders Kitabı Cevapları DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME Soru: Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Metinleri okuyunuz. Sağlığımızı korumak için nelere dikkat etmeliyiz? Anlatınız. Cevap: Sağlığımızı korumak için düzenli ve dengeli beslenmeliyiz, kola-hamburger-pizza gibi zararlı yiyecek ve içeceklerden uzak durmalıyız.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 96. Ders Kitabı Cevapları Soru: Dengeli ve düzenli beslenmek için neler yapmalıyız? Anlatınız. Cevap: Dengeli ve düzenli beslenmek için yeteri kadar yemek yemeli, kola-hamburger gibi zararlı yiyecek ve içeceklerden uzak durmalı ara öğünlerde meyve veya kuru yemiş tüketmeliyiz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 97-98. Ders Kitabı Cevapları Bu sayfalardaki deney ve etkinlikleri yaparak kendinizi değerlendiriniz. Bu besinlerin hepsini seviyorum ve hepside sağlıklı. Konuyu açan kişilere teşekkür ediyorum size tavsiyem renklendirmeyi biraz daha arttırın.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 92. Ders Kitabı Cevapları Soru: Alışverişlerinizde siz nelere dikkat ediyorsunuz? Anlatınız. Cevap: Alışverişlerde ürünlerin kaliteli ve uygun fiyatlı olmasına, son tüketim tarihinin geçip geçmediğine, ambalajın yırtık veya bozuk olup olmadığına dikkat ediyorum ve alışveriş sonrası fatura yada fiş alıyorum.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 93. Ders Kitabı Cevapları Çalışma Yapalım • Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Konuşma balonlarını okuyunuz. Tuna, nasıl bir problemle karşılaşmış? Anlatınız. Tuna, böyle bir problemle karşılaşmamak için ne yapmalıydı? Yazınız. Cevap: Tuna, çikolatayı alırken bakkaldan fiş yada fatura alması gerekiyordu ayriyeten ürünü almadan önce son tüketim tarihini kontrol etmeliydi.
• Yiyecek ve içecek satın alırken nelere dikkat etmeliyiz? Yazınız. Cevap: Yiyecek ve içecek satın alırken ürünlerin üzerinde TSE damgası olup olmadığını ve son tüketim tarihinin geçip geçmediğini kontrol etmeliyiz, alacağımız ürünlerin kaliteli ve ucuz olup olmadığını kontrol etmeli ona göre alışveriş yapmalıyız. Yiyecek ve içeceğin parasını öderken fiş yada fatura istemeliyiz. bura hayat bilgisi 3. sınıf kitabı 91 92 93 Cevaplarını verdi ve bunları kardeşime gösterdim oda kitabını cevaplarını verdim ve budan sora o da bu siteden bakacak artı sizde eş dost kime göster seniz sebeplerse kar dır.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 86. Ders Kitabı Cevapları VERİMLİ KULLANALIM Soru: Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Metinleri okuyunuz. Kişisel bakımımızı yaparken hangi kaynakları kullanırız? Bu kaynakları kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Açıklayınız. Cevap: Kişisel bakımımızı yaparken su, elektrik gibi kaynakların yanı sıra diş fırçası, musluk ve saç kurutma makinesi gibi aletleri kullanırız.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişi
m Yayınları Sayfa 87. Ders Kitabı Cevapları Soru: Siz, kişisel bakımınızı yaparken kaynakları nasıl kullanıyorsunuz? Örnekler veriniz. Cevap: Kişisel bakımımı yaparken kaynakları tasarruflu kullanmaya özen gösteriyorum ve kullandığım aletlere zarar vermeden kullanıyorum.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 88. Ders Kitabı Cevapları ETKİNLİK: Aşağıdaki “Susuz Hayat Gelmesin Başa” isimli şiiri okuyunuz. Verilen soruları cevaplayınız.
¦ Şiirde hangi kaynak anlatılmaktadır? Cevap: Şiirde banyo yaparkeni dişlerimizi fırçalarken, kıyafetlerimizi yıkarken kullandığımız olan su kaynağından bahsedilmiştir. ¦ Yukarıdaki şiire göre kişisel bakımımızı yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Açıklayınız. Cevap: Şiire göre suyu boşa harcamamalı, gereksiz harcamamamız konusunda öğüt veriyor. ¦ Siz de kaynakların verimli kullanımı ile ilgili bir şiir yazınız. Şiirinizi arkadaşlarınızla paylaşınız. Cevap: Su olmadan yaşam olmaz, Su sonsuz değil su olmazsa olmaz, Sen tutumlu yaşamazsan olmaz, Suyu tutumlu kullan, sonsuza kadar kullan!
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 89. Ders Kitabı Cevapları Çalışma Yapalım • Kişisel bakımınızı yaparken hangi kaynakları kullanıyorsunuz? Yazınız. Cevap: Kişisel bakımımızı yaparken su, elektrik gibi kaynakları kullanıyoruz. • Kaynakları daha verimli kullanmak için neler yapılabilir? Açıklayınız. Cevap: Kaynakları daha verimli kullanmak için su ve elektriği boş yere harcamamalı, üzerimizi kirletmemeye özen göstermeliyiz. • Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Derya, babasına suyu tasarruflu kullanması için neler söylemelidir? Yazınız. Cevap: Derya, babasına suyu boşa harcamasının yanlış olduğunun tıraş olurken suyu kapatması gerektiğini suyun bir gün tükenebileceğini hatırlatması gerekiyor. Boyle bir sitenin olması çocuklar adına iyi olmus çocuklar bu siteden faydalanarak yaptıgı cevapları karsılasrıtır ve daha iyi eğitim görmus olur ve böylece okul hayatlarında daha başarılı olurlar.. Yani çok iyi olmuş site kurucusunu da tebrik ediyorum o kadar zahmet harcıyor
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 135 Ders Kitabı Cevapları Soru: Güvenliğinizi tehdit edebilecek bir durumla karşılaştığınızda neler yapmalısınız? Anlatınız Cevap: Güvenliğimi tehdit eden bir durumda bulunduğum yerden uzaklaşmalı, büyüklerime haber vermeli veya polis-jandarmayı aramam gerekir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 137 Ders Kitabı Cevapları
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 138 Ders Kitabı Cevapları Soru: Deprem ve sel sırasında hangi güvenlik önlemlerinin alınması gerekir? Söyleyiniz. Cevap: Deprem sırasında paniğe kapılmamalı sağlam bir eşyanın altına girip çök-kapan-tutun hareketlerini yapmalıyız. Sel olduğu zaman ise sel sularından olabildiğince uzak durmamız gerekir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 139 Ders Kitabı Cevapları • Aşağıda ok işaretiyle gösterilen noktalı yerlere güvenliğinizi tehdit edecek durumlara örnekler yazınız. • Aşağıdaki olayı okuyunuz. Selim nasıl davranmalıdır? Yazınız. “Selim okuldan eve yeni dönmüştü. Ayakkabılarını kaldırırken apartmanda bir ses duydu. Kapının deliğinden sessizce baktı. Karşı komşuların kapısını tanımadığı bir kişi zorla açmaya çalışıyordu.” Cevap: Tanımadığı birisini gördüğü için hemen oradan uzaklaşıp anne-babasına veya apartman içerisindeki görevliye yada başka bir kişiye haber vermelidir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 140 Ders Kitabı Cevapları • Aşağıdaki olayı okuyunuz. Duygu nasıl davranmalıdır? Yazınız. “Duygu, gece su içmek için uyanmıştı. Suyunu içti. Mutfak penceresinden sokağa doğru baktı. Yüzleri maskeli dört kişi gördü. Bu kişilerin davranışları Duygu’ya şüpheli geldi.” Cevap: Hemen anne-babasını uyandırarak olayı ailesine haber vermelidir.
• Afet ve acil durum çantasına neler koymalıyız? Yazınız. Cevap: Çantada el feneri, radyo, pil, düdük, kullanılan ilaçlar, battaniye, kimlik fotokopileri, su ve kuru yiyecekler, kalem, kağıt gibi maddeler olmalıdır.
• Deprem anında nasıl davranmalıyız? Yazınız. Cevap: Deprem anında paniğe kapılmamalı deprem sarsıntısı bitene kadar sağlam bir eşyanın altına saklanarak ellerimizi kafamıza kalkan yaparak beklemeliyiz ve sarsıntı bitince hızlı bir şekilde evden ayrılmalıyız.
• Sel anında nasıl davranmalıyız? Yazınız. Cevap: Sel anında sel sularına olabildiğince uzak durmalıyız ve sel sularına kesinlikle girmemeliyiz. Sel sularına kanalizasyon sularıda karışabileceği için sel sularıyla oyun oynamamalı ve kullanmamalıyız.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 132 Ders Kitabı Cevapları Soru: Kendinizi tehlikede hissettiğiniz bir durum yaşadınız mı? Kimlerden yardım istediniz? Anlatınız. Cevap: Kendimi tehlikede hissettiğim bir durum yaşadım evde herkes uyurken bir gün kapı çaldı ve kapıyı açmayınca kapıyı zorlamaya çalıştı. Hemen babamı uyandırdım ve kapıya baktı ancak kimse yoktu.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 133
Ders Kitabı Cevapları • Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Siz, görseldeki çocuğun yerinde olsaydınız nasıl cevap verirdiniz? Yazınız. Cevap: Çocuğun yerinde olsaydı onlarla gelmemin yasak olduğunu söylerdim.
• Güvenliğinizi tehdit eden bir durumla karşılaşırsanız nasıl davranırsınız? Bir örnekle açıklayınız. Cevap: Güvenliğimi tehdit eden bir durumla karşılaşırsam anneme ve babama eğer orada değillerse çevremdeki insanlardan yardım isterim. Varsa bir polisin yanına giderim.
• Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Çocuklar nasıl davranmalıdır? Yazınız. Cevap: Çocuklar tanımadığı kişileri oyuna alamayacaklarını söyleyebilirler. Kötü niyetli insanları yüzlerinden bile anlıyoruz zaten. Konuşmasından, hareketlerinden. Bunun için herkes kendine dikkat etmeli mümkünse yalnız dolaşmamalıyız, yalnız oyun oynamamalıyız.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 124 Ders Kitabı Cevapları ACİL DURUMLAR Soru: Evinizde acil bir durumla karşılaştınız mı? Karşılaştıysanız neler yaşadınız? Anlatınız. Cevap: Evimizde kardeşimin üstüne çaydanlıktaki sıcak su döküldü. Annem onu hemen banyoya götürüp soğuk suda dökülen yeri ılıklaştırdı ve o bölgeyi örttü.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 127 Ders Kitabı Cevapları Soru: Yangın sırasında neler yapmalıyız? Anlatınız. Cevap: Yangın sırasında eğer içerideysek yangının olmadığı bir odaya gitmeliyiz ve odanın kapılarının altına ıslak bir bez koyarak odaya zehirli gaz akışını kapatmalıyız. Yanımızda varsa bir telefon ile itfaiyeyi aramalıyız ve etrafımızdaki insanlardan yardım istemeliyiz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 128 Ders Kitabı Cevapları • Okulda karşılaşılabilecek acil durumlar nelerdir? Bu acil durumlarda neler yapmalıyız? Örneklerle açıklayınız. Cevap: Okulda yangın ve deprem gibi acil durumlarla karşılaşabiliriz. Okulda deprem olduğunu anlarsak hemen sıralarımızın altına girmeli ve öğretmenlerimizin komutlarını izlemeliyiz. Yangın çıkarsa hemen yangın merdivenlerine yönelmeli ve binayı terk etmeliyiz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 129 Ders Kitabı Cevapları • Evde karşılaşılabilecek acil durumlar nelerdir? Bu acil durumlarla karşılaştığımızda neler yapmalıyız? Örneklerle açıklayınız. Cevap: Evde karşılaşılabilecek acil durumlar yangın, depremdir. Örneğin bir alt kat dairede yangın çıkmışsa hemen pencerelerimizi iyice kapatmalı ve evimize zehirli duman girmesini engellemeliyiz. Apartmanımızın yangın merdiveninden hemen binayı terk etmeliyiz.
• Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Böyle bir yangında evde olsanız neler yapardınız? Açıklayınız. Cevap: Yangın sırasında evde olsaydım alevlerin olmadığı bir odaya girerek odaya zehirli hava akışını keserdim ve evden hızlıca çıkmaya çalışırdım. Mesela yanma gibi olaylar olduğunda panik yapılmamalı ve direk soğuk sogutulmalidir Veya yarılma gibi olaylarda yapılabilecek Durumlar yarılan bölgeyi fazla oynatmamaliyiz yada bölgeyi elinizle veya bir kemer gibi bir cisimle sıkılmalı.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 117 Ders Kitabı Cevapları KAZALAR Soru: Evde hangi kazalarla karşılaşabiliriz? Bu kazaları önlemek için nelere dikkat etmeliyiz? Söyleyiniz. Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Metinleri okuyunuz. Çevremizde hangi kazalarla karşılaşabiliriz? Anlatınız. Cevap: Evde üzerimize sıcak su dökülmesi, oyuncaklardan dolayı yere düşmek, hijyen malzemelerinden ötürü solunum zehirlenmesi gibi kazalar gerçekleşebilir. Oyuncaklarımızı ortada bırakmak çeşitli kazalara neden olabilir. Bu yüzden oyuncaklarımızı dağınık bırakmamalı, mümkünse kendi odamızda oynamalıyız.
Evimizin temizliği için kullanılan deterjanlara dokunmamalıyız. Deterjanlara dokunmak, onları koklamak sağlığımızı tehlikeye sokabilir.
İçinde ne olduğunu bilmediğimiz hiçbir maddeyi koklamamalıyız. Onlara dokunmamalıyız. Ne olduğunu bilmediğimiz maddelerin tadına bakmamalıyız. Bu maddeler zehirli olabilir. Zehirli maddelere sadece dokunmak bile sağlığımızı olumsuz etkileyebilir. Özellikle okul laboratuvarlarında bu kurallara dikkat etmeliyiz. Laboratuvarda öğretmenimizin izni olmadan hiçbir şeyi almamalı ve kullanmamalıyız.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 118-119-120. Ders Kitabı Cevapları Bu sayfalar içerisinde yer alan metin içeriklerini okuyunuz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 121 Ders Kitabı Cevapları Soru: Ev kazalarını önlemek için neler yapılabilir? Anlatınız. Cevap: Ev kazalarını önlemek için evde oyuncaklarımızı toplamalı, mutfakta tehlikeli işler yapmamalı ve bilmediğimiz ilaçlara dokunmamalı ve içmemeliyiz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 122 Ders Kitabı Cevapları • Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Görsellerdeki çocuklar hangi kazalarla karşılaşabilirler? Bu çocuklara önerileriniz nelerdir? Noktalı yerlere yazınız. Cevap: Yumuşak bir zemine dayandığı için dengesini kaybedip geriye doğru düşebilir ve kafası hasar alabilir.
Cevap: Aile büyüklerimizin görevlerini yaptığı için kendine zarar verebilir.
Cevap: Merdivenlerden inmesi gerekirken korkuluktan indiği için bir yerlerini incitebilir ve kemiklerine zarar verebilir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 123 Ders Kitabı Cevapları
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 113. Ders Kitabı Cevapları TRAFİK KURALLARINA UYALIM Soru: Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Metinleri okuyunuz. Trafik kurallarına neden uymalıyız? Anlatınız. Cevap: Trafik kurallarına trafiğin düzgün işlemesi ve can güvenliğimizin sağlanması için uymalıyız. Trafik kurallarına uymazsak can ve mal güvenliğimiz tehlikeye girer.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 115. Ders Kitabı Cevapları Soru: Karşılaştığınız bir trafik kazasının sebebini anlatınız. Cevap: Karşılaştığım bir trafik kazasında sürücünün trafik kurallarına uymadığı için gerçekleşmişti.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 116. Ders Kitabı Cevapları • Sizlerden bir trafik kazası haberi bulmanızı istiyoruz. Kaza haberini internetten veya gazetelerden bulabilirsiniz. Bu habere göre aşağıdaki soruları cevaplayınız Soru: Trafik kazasının nasıl olduğunu anlatınız. Cevap: Habere göre trafik kazası sürücünün kırmızı ışıkta geçmesi yüzünden gerçekleşmiş. Kırmızı ışıkta geçen süratli sürücü, yeşil ışıkta geçen araca çarpmış. Soru: Bu kazanın sebebi nedir? Cevap: Kazada kırmızı ışıkta süratli ilerleyen sürücünün kurallara uymaması sonucu gerçekleşti. Soru: Hangi trafik kurallarına uyulmamıştır? Cevap: Kırmızı ışıkta durma ve düşük hızda ilerleme kurallarını ihlal etmiştir. Soru: Niçin trafik kurallarına uymalıyız? Anlatınız. Cevap: Trafik kurallarına can ve mal güvenliğimizin sağlanması için uymalıyız. • Yandaki görseli inceleyiniz. Hangi trafik kuralına uyulmadığını söyleyiniz. Kurala uymayan yayalar hangi durumla karşılaşabilirler? Yazınız. Cevap: Üst geçit veya alt geçitten geçme kuralına uyulmamıştır. Yaya yoldan geçerek canınını tehlikeye atmıştır.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 169 Ders Kitabı Cevapları MİLLÎ BİRLİK VE BERABERLİK Soru: Milli birlik ve beraberliğimizi çok güçlü hissettiğimiz günler hangileridir? Söyleyiniz. Cevap: Milli birlik ve beraberliğimizi en çok Kurtuluş Savaşında hissettik. Kurtuluş Savaşı’mız, millî birlik ve beraberliğimizin en önemli örneğidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün komutanlığında Türk milletinin fedakârlıklarıyla Millî Mücadele kazanılmıştır. Türk halkı canını, malını vermiş ama ülkesini vermemiştir. Bu yüzden millî bayramlarımız, millî birlik ve beraberliğimizin hissedildiği özel günlerdendir. Millî bayramlarda evlerimizin pencerelerine, balkonlarına Türk bayrakları ve Atatürk posterleri asılır. Aynı değerlere sahip olmak birbirimize olan sevgi ve saygımızı arttırır. Dinî bayramlarımız toplumsal paylaşımların olduğu günlerdir. Bu günlerde dargınlar barışır. İhtiyaç sahiplerine yardımlar yapılır. Yaşlılar ziyaret edilir. Çocuklara hediyeler verilir. Dinî bayramlarda yardımlaşma ve dayanışma gibi değerlere daha çok önem verilir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 170 Ders Kitabı Cevapları Ülkemiz adına millî yarışmalara katılan sporcuları izlediğimiz zaman milletçe seviniriz. Katıldığımız yarışmalarda madalya kazanmak tüm halkımızı mutlu eder. Ülkemizde yaşanan bir afet, olumsuz bir durum karşısında milletçe birlikte hareket ederiz. İş birliği, yardımlaşma ve dayanışma içinde yaşadığımız afetleri en az zararla atlatabiliriz. Düğünler, doğum günleri ve cenazeler toplum için önem taşıyan günlerdir. Bu günlerde yardımlaşma ve dayanışma artar. Mutlu günlerimizde ve üzgün olduğumuz günlerde birbirimize destek oluruz. İş birliği yaparak yardımlaşırız.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 171 Ders Kitabı Cevapları Soru: Millî birlik ve beraberlik bizlere neler kazandırır? Söyleyiniz. Cevap: Milli birlik ve beraberlik kendi insanımız ile aramızdaki bağın kuvvetlenmesine, düşmana karşı tek vücut olmamızı sağlar. • Millî birlik ve beraberliğimizin bizlere neler kazandırdığını araştırınız. Araştırma sonuçlarını aşağıdaki boş alana yazınız. Öğrendiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız. Cevap: Milli birlik ve beraberlik kendi ülke insanımız ile aramızdaki bağı kuvvetlendirir. Aramızdaki samimiyeti ve yardımlaşmayı arttırır. Kurtuluş Savaşında üç kuruş kazanan bir adam üç kuruşunun hepsini ülkesi için feda etmiştir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 164 Ders Kitabı Cevapları Okullar, camiler ve çocuk parkları ortak kullanım alanları arasındadır. Onları hep birlikte kullanırız. Okulda eğitim görürüz. Camiler dinimizin sembolüdür ve ibadet yaptığımız yerlerdir. Çocuk parkları ise oyun oynadığımız, güzel vakitler geçirdiğimiz alanlardır. Bu ortak kullanım alanları hepimize aittir. Ortak kullanım alanlarımız olan okulları, camileri ve parkları özenli kullanmalıyız. Onlara zarar vermemeliyiz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 165 Ders Kitabı Cevapları Otobüs, metro, tramvay gibi ulaşım araçları ile duraklar ortak kullandıklarımız arasındadır. Ulaşım araçlarının koltuklarına ve tutunacak yerlerine zarar vermemeliyiz. Onları kirletmemeliyiz. Toplu taşıma araçlarına binmek için beklediğimiz durakları da özenli kullanmalıyız. Durakların camlarını kırmamalıyız. Trafik işaret ve levhaları trafiğin düzenli olmasına yardımcı olur. Bu levhaları korumalı, zarar vermemeliyiz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 166 Ders Kitabı Cevapları Müzelerimiz, tarihî eserlerimiz, tiyatro ve sinema salonlarımız da ortak kullandığımız alanlardır. Bunları da özenli kullanmalı ve korumalıyız. Soru: Çevrenizde bulunan ortak kullanılan alanlara örnekler veriniz. Bunları korumak için neler yapabileceğinizi anlatınız. Cevap: Çevremizde ortak olarak parklar, bahçeler, banklar, kültür merkezleri, tarihi eserlerimiz ortak kullanım alanlarıdır.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 167 Ders Kitabı Cevapları
• Aşağıda verilen kelimeler, soldan sağa ve yukarıdan aşağıya olacak şekilde bulmacada gizlenmiştir. Bu kelimeleri bulmacada bularak üzerlerini boyayınız. Kalan harfleri şifre bölümüne sırasıyla yazınız. Şifreyi bulunuz. Şifre: Milletçe Kullandığımız Ortak Malları Özenli Kullanmalıyız.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 168 Ders Kitabı Cevapları • Çevrenizdeki insanlarla birlikte kullandığınız araçlar hangileridir? Aşağıdaki tabloya yazın
• Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Görseldeki yanlış davranışların neler olduğunu yazınız. Cevap: Toplu taşıma aracında bir şey yiyip içmemeliyiz ön koltukta oturan çocuk bir şey yediği için yanlış bir davranış yapmıştır.
• Okulumuzu korumak için neler yapabiliriz? Yazınız. Cevap: Okulumuzu korumak için sınıf araç-gereçlerine zarar vermemeliyiz, okulda yere çöp atmamalıyız, okul duvarlarına yazı yazmamalıyız.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 161 Ders Kitabı Cevapları
Soru: Ülkemizin gelişmesi için büyüklerimizin görevlerini ve sorumluluklarını en iyi şekilde yapmaları gerekir. Peki, biz çocukların üzerine düşen görev ve sorumluluklar nelerdir? Cevap: Ailemize ev işlerinde yardım etmek, onların canını sıkacak davranışlar yapmamak, arkadaşlarımıza saygı göstermek gibi görev ve sorumluluklarımız vardır. Yaşadığımız çevrede, evde ve okulda üzerimize düşen görev ve sorumluluklar vardır. Bunlardan biri de okulda öğretmenimizi dikkatli bir şekilde dinlemektir. Öğretmenimizi dikkatli dinlediğimizde derslerimizi daha kolay öğrenebiliriz. Ödevlerimizi zamanında ve en iyi şekilde yapmalıyız. Okulda öğrendiğimiz konuları evde tekrar etmeliyiz. Kitap okumaya da yeteri kadar zaman ayırmalıyız. Okul ve sınıf kurallarına uymak da sorumluluklarımız arasındadır. Kurallara uyduğumuz zaman kendimize iyi bir eğitim-öğretim ortamı sağlamış oluruz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 162 Ders Kitabı Cevaplar
ı Millî bayram törenlerine katılmalı ve bayramlarda görev almalıyız. Aldığımız görevleri en iyi şekilde yapmak için çalışmalıyız. Örneğin görev aldığımız halk oyunu ekibinde hareketlerimizi doğru yapmaya özen göstermeliyiz. Çevremizi temiz tutmalıyız. Temiz kullanmayanları uyarmalıyız. Çünkü yaşadığımız çevrenin korunmasından da sorumluyuz. Çevremizi korumak büyük küçük hepimizin görevidir. Evimizde de görev ve sorumluluklarımız vardır. Bunlardan biri de oyuncaklarımızı toplamaktır. Evde yapmamız gereken işleri en iyi şekilde yapmaya çalışmalıyız. Soru: Sizin görev ve sorumluluklarınız nelerdir? Örnekler veriniz. Cevap: Evde yemek yedikten sonra yemeği kaldırmaya yardım etmek, ödevlerimi yapmak, anne-babama ev işlerinde yardım etmek benim görevimdir. Ödevlerimi yapmak arkadaşlarıma saygı göstermek sorumluluğumdur.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 163 Ders Kitabı Cevaplar
ı • Evde, okulda ve yaşadığımız çevrede görev ve sorumluluklarınız nelerdir? Aşağıdaki tabloya yazınız. • Aşağıdaki cümleyi uygun sözcükle tamamlayınız. Görev ve sorumluluklarımızı eksiksiz yaparsak .ülkemiz. gelişir
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 158 Ders Kitabı Cevapları Soru: Çevrenizde tarihî eser var mı? Varsa ne olduğunu söyleyiniz. Cevap: Ülkemizde bir çok tarihi eser bulunur. Topkapı sarayı, Selimiye Camii, Tarihi Kapalı Çarşı gibi bir çok yer bulunur.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 159 Ders Kitabı Cevapları
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 160 Ders Kitabı Cevapları • Tarihî eser denilince aklınıza neler geliyor? Aşağıdaki noktalı yerlere yazınız. • Çevrenizde bulunan tarihî eserlerden birini tanıtınız. Cevap: (Bunu kendiniz yapmalısınız.)
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 151 Ders Kitabı Cevapları CUMHURİYETLE DAİMA İLERİYE Soru: Cumhuriyet isimli şiiri okuyunuz. Cumhuriyet kimin önderliğinde kurulmuştur? Söyleyiniz. Cevap: Cumhuriyet Atatürk önderliğinde kurulmuştur ve ülkemiz bağımsız olmuştur.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 154 Ders Kitabı Cevapları • Cumhuriyetle birlikte Türk halkının sahip olduğu hak ve özgürlükler nelerdir? Yazınız. Cevap: Cumhuriyetle birlikte halk yöneticisini kendi seçme hakkına, herkesin eğitim alması, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınması, erkeklere tanınan hakların kadınlara tanınması gibi bir çok yenilik yapılmış.
• Ülkemizin yönetim biçimi nedir? Açıklayınız. Cevap: Ülkemizin yönetim biçimi Cumhuriyettir.
• Cumhuriyetin bize getirdiği hak ve hürriyetler olmasaydı, yaşamımızda hangi sorunları yaşardık? Örnekler veriniz. Cevap: Cumhuriyet olmasaydı halk istediği kişiyi yönetici olarak seçemezdi, kendi isteklerini yerine getiremezdi, kadınlara az hak tanınırdı.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 148 Ders Kitabı Cevapları YÖNETİM BİRİMLERİ Arkadaşlar, ben İstanbul’da yaşıyorum. Ülkemizde illeri valiler yönetir. Valiler kanunların uygulanmasını sağlar. İlin güvenliğinden vali sorumludur. Oturduğumuz ev, İstanbul’un Güngören ilçesinde bulunur. İlçeyi kaymakam yönetir. Kaymakam ilçede hükûmeti temsil eder. Arkadaşlar Bilecik iline bağlı Pazaryeri ilçesinin Kınık köyünde yaşıyorum. Köyleri muhtarlar yönetir. Muhtarlar devletin köydeki temsilcisidir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 149 Ders Kitabı Cevapları İl, ilçe vb. yerleşim yerlerinde yaşayan insanlara su, yol, aydınlatma, temizlik ve esnaf denetimi gibi hizmetler veren teşkilata belediye denir. Belediyeleri, belediye başkanları yönetir. Belediye başkanları da halkın oylarıyla seçilirler. Ayrıca belediyeler park yapımı, ulaşım, engellilere ve muhtaçlara yardım gibi hizmetlerden de sorumludur. Soru: Nerede yaşıyorsunuz? Yaşadığınız yeri kimler yönetiyor? Söyleyiniz. Cevap: Yaşadığımız yeri valiler, belediye başkanları ve muhtarlar yönetir. (Nerede yaşadığınıza dair soruyu kendiniz cevaplamalısınız.)
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 150 Ders Kitabı Cevapları • Aşağıdaki cümleleri uygun sözcüklerle tamamlayınız. • En küçük yönetim birimi muhtardır. • İlleri valiler yönetir. • İlçeleri belediye yönetir. • Köyleri muhtar yönetir. • En büyük yönetim birimi ildir. • Köyler, ilçeye; ilçeler il’e bağlıdır.
• Yaşadığımız yerdeki valinin, kaymakamın ve muhtarın isimlerini araştırınız. Aşağıdaki tabloya yazınız. (Bu bölümü kendiniz doldurmalısınız.)
• Yönetim birimlerini küçükten büyüğe doğru yazınız. Cevap: Köy > İlçe > İl
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 144 Ders Kitabı Cevapları KENDİMİZİ DEĞERLENDİRELİM A) Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız. ( Y ) 1. Bisiklet sürmek için kaska ihtiyacımız yoktur. ( Y ) 2. Trafik işaret ve levhalarının anlamlarını yalnızca sürücüler bilmelidir. ( D ) 3. Merdivenlerin sağ tarafından çıkmalı ve sağ tarafından inmeliyiz. ( D ) 4. Yanıcı, yakıcı maddelerle oynamamalıyız. ( Y ) 5. Karşıdan karşıya geçerken trafik ışığının yayalara kırmızı yanması gerekir. ( D ) 6. İtfaiyenin numarası 110’dur. ( Y ) 7. Okulda bir yangın çıktıysa yangını söndürmeliyiz. ( D ) 8. Parklardaki oyuncaklara sırayla binmeliyiz. ( Y )9. Yabancı kişilere telefon numaramızı verebiliriz. B) Aşağıdaki cümleleri kutucuklardaki sözcüklerden uygun olanlarıyla tamamlayınız. trafik – 155 – 156 – polisten – tehlikeli – Deterjanları – nöbetçi öğretmenlere 1. Duran iki aracın arasından karşıdan karşıya geçmek tehlikeli bir davranıştır. 2. Deterjanları koklamak, onlara dokunmak sağlığımızı bozabilir. 3. Okulda acil bir durumla karşılaştığımızda öğretmenlere, idarecilere, güvenlik görevlisine veya nöbetçi öğretmenlere haber vermeliyiz. 4. Kendimizi güvende hissetmediğimizde polisten yardım isteyebiliriz. 5. Yayaların, hayvanların ve araçların kara yolları üzerindeki hâl ve hareketlerine trafik denir. 6. Polisin telefon numarası 155, jandarmanın ise 156‘dır.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 145 Ders Kitabı Cevapları C) Aşağıdaki soruları okuyunuz, doğru seçeneği işaretleyiniz. CEVAP ANAHTARI
3. Aşağıdakilerden hangisi acil bir durum değildir? A) Arkadaşımızın bizimle oynamaması B) Arkadaşımızın düşmesi C) Arkadaşımızın elinin kapıya sıkışması Cevap A şıkkıdır.
4. Aşağıdakilerden hangisini yapmak tehlikeli olabilir? A) Evde kitap okumak B) Yüksek bir ağaca tırmanmak C) Resim yapmak Cevap B şıkkıdır.
5. Güvenliğimiz tehlikede olduğunda, polisten yardım istemek için hangi numarayı aramalıyız? A) 155 B) 112 C) 110 Cevap A şıkkıdır.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 146 Ders Kitabı Cevapları 6. Aşağıdakilerden hangisi deprem anında yapılmaması gereken davranışlardandır? A) Çök, kapan ve tutun tekniğini uygulamalıyız. B) Panik yapmamalı ve sakin davranmalıyız. C) Merdivenleri veya asansörü kullanarak binadan çıkmalıyız. Cevap C şıkkıdır.
7. Tuğçe’yi sınıfındaki bazı çocuklar rahatsız ediyordu. Bu durumda Tuğçe nasıl davranmalıdır? A) Tuğçe, bu durumu kimseye söylememelidir. B) Tuğçe, bu durumu sadece en yakın arkadaşına söylemelidir. C) Tuğçe, bu durumu ailesine ve öğretmenine söylemelidir. Cevap C şıkkııdr.
8. Aşağıdakilerden hangisi doğru bir davranıştır? A) Üst ve alt geçitleri kullanarak karşıya geçmek. B) Araçların önünden koşmak C) Otomobilin penceresinden elimizi ve kolumuzu çıkarmak. Cevap A şıkkıdır.
9. Güvenliğimiz için aşağıdakilerden hangisini yapmak doğru olmaz? A) Tanımadığımız kişilerin arabasına binmemeliyiz. B) Tanımadığımız kişilerle internette her zaman konuşabiliriz. C) Tanımadığımız kişilere kapımızı açmamalıyız. Cevap B şıkkıdır.
10. Okuldan eve dönerken sokakta bir kişiyle karşılaştınız. Bu kişi onunla birlikte gitmeniz için sizi rahatsız ediyor. Ne yaparsanız doğru davranmış olursunuz? A) Korktuğum için o kişiyle giderim. B) O kişiyi kendi evime götürürüm. C) Bağırarak çevremden yardım isterim. Cevap C şıkkıdır. CEVAP ANAHTARI
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 141 Ders Kitabı Cevapları PARKLARDA GÜVENLİK Soru: Arkadaşlar okulda, evde ve trafikte güvenliğimiz için birçok kurala uymamız gerektiğini öğrendik. Peki, oyun alanlarında hangi güvenlik kurallarına uymallıyız? Görselleri inceleyiniz. Metinleri okuyunuz. Cevap: Trafiğe uzak oyun alanlarında oynamalıyız, bisiklet, kaydırak gibi oyun aletlerini kullanırken dirsek, kask ve dizlik kullanmalıyız. Oyun alanlarındaki oyuncaklara sıra ile binmeliyiz. Örneğin salıncakları kullanırken arkadaşlarımızın da haklarına saygı göstermeliyiz. Salıncak sırası bekleyen arkadaşlarımız varsa onları uzun süre bekletmemeliyiz. Parklarda bulunan oyuncaklarla oynarken güvenlik kurallarına uymalıyız. Örneğin kaydıraktan kayarken ellerimizi asla bırakmamalıyız. Oyun alanlarında kazalara sebep olabilecek davranışlar yapmamalıyız. Örneğin hareket hâlindeki salıncağın önünden veya arkasından geçmemeliyiz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 142 Ders Kitabı Cevapları Bisiklet, paten, kaykay veya kızak gibi araçları dikkatli kullanmalıyız. Bu araçlarla hız yapmamalı, kask, dizlik ve dirseklik takmalıyız. Oyun oynarken kaçan topumuzun veya kaçan herhangi bir oyuncağımızın peşinden koşmamalıyız. Bu durumlar ciddi kazalara sebep olabilir. Soru: Parkta oyun oynarken karşılaştığınız bir kazayı ve bu kazanın sebebini anlatınız. Cevap: Parkta iken arkadaşım kaydıraktan düşüp dirseğini incitmişti. Dirseği kanamaya başlayınca hemen annesine haber verdim. Arkadaşımın dirseğinin kanamasının sebebi kaydıraktan ters olarak kaymasıydı.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 143 Ders Kitabı Cevapları • Parklardaki oyuncakları kullanırken hangi güvenlik kurallarına uymalıyız? Aşağıya listeleyiniz.
• Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Çocuklar hangi kurallara uymuyorlar. Siz olsanız nasıl davranırdınız? Noktalı yere yazınız. Cevap: Çocuklar hızlı bir alet kullanırken dirseklik, kask ve dizlik takmamışlardır. Bisikleti kullanan çocuk ise çok dik bir yerden indiği için kendine zarar verebilir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 196 Ders Kitabı Cevapları
Birçok meyve ağaçta yetişir. Örneğin elma, armut, kiraz, vişne, dut, erik, kayısı, portakal ve mandalina gibi meyveler, bahçelerde yetiştirilir. Meyvelerden çilek ise ağaçta yetişmez. Çilek, toprak üstünde yetişen bir bitkidir. Bazı meyveler de çalı şeklindeki dikenli bitkiler üzerinde yetişir. Böğürtlen ve kuşburnu bu meyvelere örnek olarak verilebilir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 197 Ders Kitabı Cevapları Domates, biber, patlıcan, fasulye, salatalık, patates ve havuç gibi sebzeler tarlada ve bahçelerde üretilir. Bu sebzelerden domates, biber toprak üstünde; havuç, patates ise toprak altında yetişir. Sebzeler ve bazı meyveler, seralarda ve plastik örtülerin altında yetiştirilir. Seralar ve plastik örtüler bitkileri soğuk hava şartlarından korur. Bu sebeple kışın bile bitki yetiştiriciliği yapılır. Buğday, arpa, yulaf gibi tahıllar ile mercimek, nohut, fasulye, börülce gibi baklagiller tarlada yetişir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 198 Ders Kitabı Cevapları Soru: Çevrenizdeki sebze ve meyve yetiştiriciliğine örnekler veriniz. Cevap: Çevremizde domates, kestane, incir gibi bir çok meyve-sebze yetiştiriciliği yapılıyor.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 199 Ders Kitabı Cevapları ——
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları S
ayfa 200 Ders Kitabı Cevapları • Sebze ve meyve yetiştiriciliği nerelerde yapılır? Yazınız. Cevap: Sebze ve meyve yetiştiriciliği tarlalarda yapılır. • Sebze ve meyve yetiştiriciliği nasıl yapılır? Bir örnekle açıklayınız. Cevap: Sebze ve meyveler deneyimli kişiler tarafından yapılır. Düzenli sulama ve sıcaklık olursa yapılır. • Bir meyve ağacının bakımı için neler yapılır? Yazınız. Cevap: Bir meyve ağacının bakımı için ağaca düzenli su ve güneş ışığı gerekir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 190 Ders Kitabı Cevapları BİTKİ VE HAYVANLARIN ÖNEMİ Soru: Bitki ve hayvanların insanlar için önemi nedir? Cevap: Bitki ve hayvanlar insanların besin kaynaklarından birisidir. İnsanlar bitki ve hayvanları yemenin dışında özellikle bitkilerden ilaç üretiyoruz ve bu insanlar için önemli. İnsanların yaşamında bitkilerin ve hayvanların önemi büyüktür. Bitkilerden ve hayvanlardan birçok alanda faydalanırız. Bitki ve hayvanlardan nasıl faydalanıyoruz? İnceleyelim. Bitkiler beslenmemizde önemli rol oynar. Dengeli beslenmek için öğünlerimizde tahıllara, sebze ve meyvelere yeteri kadar yer vermeliyiz. Bitkiler denilince aklımıza ağaçlar da gelmelidir. Ağaçlar ve ormanlar yaşadığımız havayı temizler. Ayrıca ağaçlardan elde ettiğimiz ürünleri saymakla bitiremeyiz. Kullandığımız kâğıt, kurşun kalem, kuru boyalar, defter, kitap vb. birçok ürün ağaçtan elde edilmektedir
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 191 Ders Kitabı Cevapları Evimizde ve okulumuzda kullandığımız sıra, masa, sandalye, sehpa, dolap, yatak gibi mobilyaları ağaçtan elde ederiz. Pamuk, keten, kenevir gibi bitkilerden ip elde edilir. Bu ipler fabrikalarda kumaş hâline getirilir. Bu kumaşlar birçok alanda kullanılır. Ayrıca odun hâlâ ülkemizin birçok yerinde yakacak olarak kullanılmaktadır. Birçok ilacın yapımında bitkilerden yararlanılır. Eczanelerde satılan ilaçların bir kısmı kimyasal, bir kısmı da bitkisel içeriklere sahiptir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 192 Ders Kitabı Cevapları —–
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 193 Ders Kitabı Cevapları Soru: Bitki ve hayvanlar yaşamımız için neden önemlidir? Açıklayınız. Cevap: Bitki ve hayvanlar bizim yaşamımızdaki temel ihtiyaçları karşılamaktadır. Derileri ile ısınıyor, bitkileri ile ilaç üretebiliyor ve daha bir çok temel ihtiyacımızı gideriyoruz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa
194 Ders Kitabı Cevapları • Aşağıdaki kutucuğun içine istediğiniz bir bitkinin resmini çizip boyayınız. Cevap: (Bunu kendiniz yapmalısınız.)
• Bitkilerden elde ettiğimiz faydaları aşağıya yazınız. Cevap: Bitkilerin zehirli olmayanları yiyerek besleniyoruz ve bazı bitkileri ilaç üretiyoruz. • Bitkiler bizim için neden önemlidir? Açıklayınız. Cevap: Bitkiler sayesinde ilaç üretiyoruz ve bitkilerin yaydığı oksijeni kullanıyoruz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa
195 Ders Kitabı Cevapları • Aşağıdaki kutucuğun içine istediğiniz bir hayvanın resmini çizip boyayınız. Cevap: (Bunu kendiniz yapmalısınız.)
• Hayvanlardan elde ettiğimiz faydaları aşağıya yazınız. Cevap: Hayvanların etini yiyerek besleniyoruz. Bazı hayvanlarınsa derisini kullanıyoruz.
• Hayvanlar bizim için neden önemlidir? Açık layınız. Cevap: Hayvanlar bizim dostumuz gibidir. Onları gezdiririz bazense beslenmek amaçlı bir kısmını yeriz
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 186 Ders Kitabı Cevapları KENDİMİZİ DEĞERLENDİRELİM A) Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız. (D) 1. İli vali yönetir. (D) 2. 15 Temmuz, Demokrasi ve Millî Birlik Günü olarak anılmaktadır. (D) 3. Camiler, otobüsler, metrolar, duraklar ve okullar ortak kullanılan yerler arasındadır. (Y) 4. İlkokul öğrencileri küçük olduğu için ülkemizin gelişmesine katkı sağlamazlar. (D) 5. Mustafa Kemal Atatürk, vatan ve millet sevgisi olan bir liderdir. (D) 6. Kurtuluş Savaşı’mız, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kazanılmıştır. (D) 7. Dinî bayramlar dargınların barıştığı, büyüklerin ziyaret edildiği günlerdir. (Y) 8. Ortak kullanım alanlarını korumak sadece büyüklerin görevidir. (D) 9. Çevremizde bulunan tarihî eserlerin özelliklerini öğrenmeliyiz. (D) 10. Görev ve sorumluluklarımızı en iyi şekilde yaparsak ülkemizin gelişmesini sağlarız.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 187 Ders Kitabı Cevapları B) Aşağıdaki cümleleri kutucuklardaki sözcüklerden uygun olanlarla tamamlayınız. projeler – ileri görüşlülüğü – Okullar– görevi – muhtar – belediye – tarihî eserleri 1. Farklı ülkelerden gelen arkadaşlarımızın sorunlarını çözmek için …projeler… üretmeliyiz. 2. Her birey üzerine düşen …görevi… en iyi şekilde yaparsa ülkemiz gelişir. 3. Köyleri …muhtar… yönetir. 4. Yaşadığımız şehirde yol, su ve temizlik gibi işlerden …belediye… sorumludur. 5. Çevremizdeki …tarihi eserleri… korumak hepimizin görevidir. 6. Mustafa Kemal Atatürk’ün kişisel özelliklerinden biri de …ileri görüşlülüğü.. dür. 7. …Okullar… ortak kullanılan yerler arasındadır. C) Aşağıdaki soruları okuyunuz, doğru seçeneği işaretleyiniz. CEVAP ANAHTARI 1. “Çevremizdeki tarihî eserleri ……………………………………..” cümlesi, aşağıda verilenlerde hangisiyle doğru tamamlanır? A) öğretmenler korumalıdır. B) korumak herkesin görevidir. C) öğrenciler korumalıdır.
2. Aşağıdakilerden hangisi ortak kullandığımız araçlardan değildir? A) Otobüsler B) Arabamız C) Metrolar
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 188 Ders Kitabı Cevapları 4. Ülkemizdeki yönetim birimlerinin büyükten küçüğe doğru sıralanışı hangi seçenekte doğru verilmiştir? A) İl – Köy – İlçe B) İl – İlçe – Köy C) Köy – İl – İlçe
5. Aşağıdakilerden hangisi millî birlik ve beraberliğimizin arttığı günlerden değildir? A) 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü B) Millî bayramlarımız C) Doğum günümüz CEVAP ANAHTARI D) Aşağıdaki soruları cevaplayınız. 1. Belediyelerin görevleri nelerdir? Yazınız. Cevap: Yaşadığımız şehirde yol, su ve temizlik gibi işlerin aksamadan yürümesiyle görevlidir. 2. Atatürk’ün Millî Mücadele’deki liderlik özelliğini açıklayınız. Cevap: Atatürk milli mücadeledeki liderlik özelliklerinden en önemlisi ileri görüşlülüğüdür. Bu özelliği sayesinde düşmanın hareketlerini önceden tahmin edip hareket ediyordu.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 181 Ders Kitabı Cevapları Mehmet Âkif Ersoy, İstanbul’da doğmuştur. Çok başarılı bir öğrencilik hayatı geçirmiştir. Spor alanında da başarılı olan Mehmet Âkif güreş, yüzücülük, koşma ve gülle atma yarışmalarına katılmıştır. Edebiyat ve şiirle de ilgilenen şairimiz, dergilerde başyazarlık görevi üstlenmiştir. Engin Arık, ülkemizin yetiştirdiği en önemli fizik profesörlerinden biridir. Isparta’da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Fizik-Matematik Bölümünden mezun olmuştur. Daha sonra Boğaziçi Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Birçok öğrenci de yetiştiren Arık, çok önemli buluşlara imza atmıştır. 59 yaşında Isparta’da meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybetmiştir. Engin Arık, yaşamını bilimsel çalışmalara adamış bir bilim insanıdır.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 182 Ders Kitabı Cevapları Mehmet Ali Kağıtçı, İstanbul’da doğmuştur. Kimyager ve kâğıt mühendisidir. Fransa’da Kâğıt Mühendisliği Okulundan birincilikle mezun olmuştur. Ülkemizde ilk kâğıt fabrikasını İzmit’te o açmıştır. Kâğıtçılığın gelişmesi için gazete ve dergilerde yazıları yayımlanmıştır.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 183 Ders Kitabı Cevapları Soru: Ülkemize katkı sağlamış kişiler arasında sizi en çok kim etkilemiştir? Neden? Söyleyiniz. Cevap: Ülkemize katkı sağlamış en önemli kişiler Nuri Demirağ ve Zihni Derin olabilir çünkü binlerce insan onların sayesinde çalışıp para kazanıyor.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 174 Ders Kitabı Cevapları Soru: Atatürk’ün kişisel özelliklerine örnekler veriniz. Cevap: Atatürk ileri görüşlü, cesur, vatansever, sanatsever ve saygılı bir insandır.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 175 Ders Kitabı Cevapları • Aşağıda Atatürk’le ilgili verilen anıyı okuyunuz. Soruları cevaplayınız. • Bu anıdan yola çıkarak Atatürk’ün hangi kişilik özelliklerinden söz edebiliriz? Yazınız. Cevap: Atatürk düşmanının değerlerine bile saygılı olmuştur.
• Yandaki fotoğrafı inceleyiniz. Fotoğraf Atatürk’ün hangi kişisel özelliğini anlatıyor? Yazınız. Cevap: Atatürk’ün küçük çocuklara karşı gösterdiği sevgi ve saygıyı gösterir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 174 Ders Kitabı Cevapları Soru: Ülkemizde yaşayan farklı kültürdeki çocuklar ile ilgili hangi projeleri yapabiliriz? Açıklayınız. Cevap: Farklı kültürden ve ülkeden gelmiş çocuklara kırtasiye yardımı yapabiliriz. Onların dilimizi ve kültürümüzü öğrenmesi için yardım edebiliriz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 175 Ders Kitabı Cevapları • Sınıfınızda farklı ülkelerden gelen arkadaşlarınız için bir etkinlik yapmak istiyorsunuz. Bunun için hangi hazırlıklar yapılabilir? Yazınız. Cevap: Sınıftaki tahtaya arkadaşımızın adını yazarız ve sınıfı süsleriz. • Hazırladığınız etkinlik için sınıfınızı süslediğinizi hayal ediniz. Aşağıda verilen resim ile sizin hayal ettiğiniz resim arasında fark var mıdır? Söyleyiniz. Daha sonra verilen resmi boyayınız.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 222 Ders Kitabı Cevapları
A) Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız. (D) 1. Yönümüzü doğadan yararlanarak bulabiliriz. (Y) 2. Elma, armut, kiraz gibi meyveler yerde yetişir. (D) 3. Meyve ağaçlarından iyi verim almak için kuru dallar kesilir. (D) 4. Yaşadığımız yerin iklimi insanları da etkiler. (D) 5. İnsanlar doğal çevreyi yaptıkları inşaatlarla değiştirirler. (Y) 6. Çevremizdeki hayvanları korumak hayvanları koruma derneğinin görevidir. (D) 7. Orman yangını görürsek ALO 177’yi aramalıyız. (Y) 8. Çevreyi korumak sadece belediyelerin görevidir. (D) 9. TÜRÇEV, ÇEKÜL ve TEMA çevremizi korumayı görev edinen kuruluşlar arasındadır. (Y) 10. Geri dönüşüm yapmak büyüklerin görevidir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 223 Ders Kitabı Cevapları B) Aşağıdaki cümleleri kutucuklardaki sözcüklerden uygun olanlarla tamamlayınız. toprağa – suya – Hayvanları – Seralar -güneşe – TEMA – ülke ekonomisine 1. Geri dönüşüm yaparak ülke ekonomisine katkı sağlamış oluruz. 2. Ülkemizde erozyonla mücadele eden kuruluşlardan biri de TEMA’dır. 3. Hayvanları sevmeli ve korumalıyız. 4. Seralar bitkileri olumsuz hava şartlarına karşı korur. 5. Bitkilerin yetişmesi için güneşe, suya ve toprağa ihtiyacı vardır. C) Aşağıdaki soruları okuyunuz, doğru seçeneği işaretleyiniz.
1. Güneşin doğduğu yöne sol kolunuzu uzatırsanız önümüz hangi yön olur? A) Kuzey B) Güney C) Batı Doğru cevap B şıkkıdır
2. Kuzey yönünü gece bulmak için aşağıdaki doğal unsurların hangisinden yararlanırız? A) Karınca yuvaları B) Ağaçların yosunlu tarafları C) Kutup Yıldızı Doğru cevap C şıkkıdır
3. Aşağıdaki sebzelerden hangisi toprak altında yetişir? A) Havuç B) Patlıcan C) Domates Doğru cevap A şıkkıdır
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 224 Ders Kitabı Cevapları 4. Aşağıdakilerden hangisi çevremizi korumak için yapmamız gerekenlerden değildir? A) Çöplerimizi su kaynaklarına atmalıyız. B) Çevremizdeki hayvanları ve bitkileri korumalıyız. C) Ağaçları korumalı, bahçemize ağaç dikmeliyiz. Doğru cevap A şıkkıdır
5. Atıklar, geri dönüşümle yeni ürünlere dönüştürülebilir. Buna göre aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır? A) Eski gazeteler > Kitap B) Kırık camlar > Vazo C) Konserve kutuları > Plastik saksı Doğru cevap C şıkkıdır
D) Aşağıdaki soruları cevaplayınız. 1. Doğal çevreyi korumak için neler yapabiliriz? Açıklayınız. Cevap: Doğal çevreyi korumak için ağaçlandırma yapmalıyız, ağaçları kesmemeliyiz, yere çöp atmamalıyız, havayı kirletmemeliyiz.
2. Yön bulma yöntemleri nelerdir? Yazınız. Cevap: Kutup yıldızlarına bakarak, ağaç yosunlarına, karınca yuvalarına bakarak ve pusulanın kırmızı ibresine bakarak yönümüzü bulabiliriz.
3. Geri dönüşümün ülke ekonomisine katkısını anlatınız. Cevap: Geri dönüşümde o ülke bir amaç için ürettiği maddeyi başka bir amaç için tekrar kullanabildiği için bir taşta iki kuş vurmuş olur ve ekonomisi güçlenir.
4. Bitkiler nerede ve nasıl yetiştirilir? Açıklayınız. Cevap: Bitkiler yağış alan, güneş gören ve temiz toprakta yetişir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 218 Ders Kitabı Cevapları GERİ DÖNÜŞÜM YAPALIM Günlük yaşantımızda birçok atık materyal oluşmasını sağlarız. Bu atıklardan biri de kâğıtlardır. Kâğıt atıkları çöpe atmamalıyız. Çünkü bu atıklar geri dönüşümle tekrar kullanılabilir hâle getirilebilir. Plastik su şişeleri, eskimiş mutfak aletleri, saksılar ve deterjan kaplarını geri dönüşümle tekrar kullanabiliriz. Plastik atıkları da plastik toplama kutularına atmalıyız Kırılmış cam bardaklar, tabaklar, süt şişeleri ve kavanozlar da geri dönüştürülebilir malzemelerdir. Bu atıklardan geri dönüşümle yeni ürünler yapılabilir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 219 Ders Kitabı Cevapları Yağ tenekeleri, içecek kutuları, konserve kutuları, kullanılmayacak hâle gelmiş tencere, kaşık ve çatal gibi metal atıkları da değerlendirebiliriz. Metal atıkları metal toplama kutularına atmalıyız. Soru: Geri dönüşümle ilgili hangi faaliyetleri yapabilirsiniz? Açıklayınız. Cevap: Geri dönüşüm amacıyla okulumuzda plastik, cam ve metal atıklar için 3 ayrı kutu oluşturabilir ve atıkları ayrı ayrı toplayıp geri dönüşüm tesislerine gönderebiliriz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 221 Ders Kitabı Cevapları • Evimizde, okulumuzda hangi atıkları geri dönüşümle tekrar kullanabiliriz? Yazınız Cevap: Evimizde kullandığımız elektronik aletler bozulduğu zaman onları ayrı bir şekilde tutabiliriz, plastik ve kağıt gibi atıklarıda ayrı kutularda toplayıp geri dönüşüm tesislerine gönderebiliriz. Aynı şekilde okulda kağıt-metal-plastik ve pil gibi geri dönüşüm kutuları oluşturarak geri dönüşüm yapabiliriz.
• Geri dönüşümün faydaları nelerdir? Açıklayınız. Cevap: Doğaya çok zarar veren ve toprağa dönüşmesi yüzlerce yıl süren maddeleri geri dönüşüm ile kullanılabilir hale getiriyor ve doğayı koruyoruz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 212 Ders Kitabı Cevapları
Yaşanılabilir bir çevre için üzerimize düşen görevler vardır. Yaşadığımız çevreyi temiz kullanmak bu görevlerden biridir. Ayrıca su kaynaklarını, havayı ve toprağı da kirletmemeliyiz. Bunun için ilk yapmamız gereken çöplerimizi çöp kutusuna atmaktır. Doğa ve çevreyi korumak için başka neler yapabiliriz? İnceleyelim. Evimizde kızartma yaptıktan sonra oluşan atık yağları biriktirmeliyiz. Atık yağları atık yağ toplama kutularına atmalıyız. Lavaboya dökülen atık yağlar toprak ve su kirliliğine neden olabilir. Ayrıca biriktirilen atık yağlar yakıta dönüştürülerek tekrar kullanılabilir hâle getirilir. Çöplerimizi kâğıt, metal, cam ve plastik şeklinde ayırmalıyız. Geri dönüşümle değerlendirilen bu atıklar böylece çevre kirliliğine de sebep olmaz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 213 Ders Kitabı Cevapları
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 214 Ders Kitabı Cevapları
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 215 Ders Kitabı Cevapları Soru: Çevremizi korumak için neler yapabiliriz? Anlatınız. Cevap: Çevreyi korumak için insanlara çevrenin korunması hakkında bilgiler verebilir, yerlere çöp atmayabilir, sulara çöp atmayabiliriz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 217 Ders Kitabı Cevapları • Su, hava ve toprak gibi doğal kaynakların temiz tutulması için neler yapılabilir? Aşağıdaki tabloya yazınız. • Çevrenin korunması konusuyla ilgilenen bir kurumda çalışacaksınız. Hangisinde çalışmak isterdiniz? Neden? Açıklayınız. Cevap: TEMA vakfında çalışırdım. TEMA vakfına girerek bolca ağaç ekerdim.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 205 Ders Kitabı Cevapları
Soru: İnsanların doğada yaptıkları değişimler nelerdir? Anlatınız. Cevap: İnsanlar ulaşımı, ticareti sağlamak için yollar, köprüler ve hava limanları yapmıştır. İnsanlar, ihtiyaçları veya hayatlarını kolaylaştırmak için doğal çevreyi değiştirirler. Şimdi bu değişimlere örnekler verelim. İstanbul Boğazı’nda bulunan asma köprülerden biri de Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’dür. Bu köprü, boğazın iki yakasını birbirine bağlar. Ulaşımı kolaylaştırmak için yollar, köprüler, alt ve üst geçitler yapılır. Havaalanları, tren rayları da doğal çevreyi değiştirir. İnsanlar barınma ihtiyaçları için evler, apartmanlar inşa etmektedirler. Sağlık hizmetleri için hastaneler, eğitim için de okullar yaparak çevre değiştirilir
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 206 Ders Kitabı Cevapları Elektrik ve su ihtiyacımızı karşılamak için akarsular üzerine barajlar yapılır. Barajlardan hem içme hem de sulama suyu ihtiyacımızı sağlarız. Barajlar yapılırken doğal çevrede değişiklik olur. Çöplerimizi çöp kutularına atarız. Belediyeye ait çöp kamyonları, çöpleri toplama alanlarına götürür. Çöp toplama alanları da doğal çevreyi değiştirir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 206 Ders Kitabı Cevapları
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 207 Ders Kitabı Cevapları
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 208 Ders Kitabı Cevapları
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 209 Ders Kitabı Cevapları Soru: Doğal çevremizi nasıl değiştiriyoruz? Örnekler veriniz. Cevap: Doğal çevremizi dönemin şartlarına göre değiştiriyoruz. Soğuk yerdeysek sıcak olan bir ev yaparız. Sıcak yerlerde serin bir ev yaparız.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 210 Ders Kitabı Cevapları
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 211 Ders Kitabı Cevapları • Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Görsellerde yapılanlar doğal çevreyi değiştirir mi? Yazınız. Kömür madeni: Kömür madenleri çevredeki havaya zarar verebilir. Çevredeki koku değişmiş olur. Meyve yetiştirme: İnsanlar güzel ve tatlı yiyecek tüketmek için meyve yetiştirirler. Doğada bulunduğu için çevreyi değiştirmez.
• Yaşadığınız yerde insanların doğal çevrede yaptıkları değişimler nelerdir? Örnekler veriniz. Cevap: Yaşadığımız çevrede insanlar ağaçları keserek ev, iş yeri yapıyorlar.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 202 Ders Kitabı Cevaplar Soru: Doğadan yararlanarak nasıl yönümüzü buluruz? Açıklayınız. Cevap: Akşamları kutup yıldızına bakarak yönümüzü bulabilir, karınca yuvalarına, ağaç yosunlarına bakarakta yönümüzü bulabiliriz. Güneş doğarken ve batarken de yönümüzü bulabiliriz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 203 Ders Kitabı Cevapları
3. Sınıf Hayat Bilgisi Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 204 Ders Kitabı Cevapları • Doğayı gözlemleyerek yönümüzü bulmak için hangi yöntemleri kullanabiliriz? Yazınız Cevap: Sabah güneş doğarken doğduğu yöne bakarız ve o yönün doğu olduğunu anlarız. Güneş batarken ise battığı yönün batı olduğunu anlayabiliriz. Onun dışında kutup yıldızına bakarak, karınca yuvalarına bakarak, ağaç yosunlarına bakarak yönümüzü bulabiliriz.
• Aşağıdaki metni okuyunuz. Metindeki boşlukları uygun kelimelerle tamamlayınız. Güneşin doğduğu yöne doğu, battığı yöne batı denir. Güneşin doğduğu tarafa sağ kolumuzu uzattığımızda sağ, kolumuz, doğu yönünü gösterir. Sol kolumuz batı önümüz kuzey, arkamız ise güney yönüdür. Yönümüzü en doğru şekilde pusula ile buluruz. Pusulanın boyalı ibresi kuzey yönünü gösterir.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Çok güzel çok beğendim yani tebrikler diyorum sizin sahibimiz de ödevlerimi yapabildim bu arada ben melisa yukarda yazıyordu ama ben yinede gibi size söyleyim dedim emre çok güzel yorum atmışsın çok beğendim Yeah
tüm bilgiler için teşekkür ederim furkan öğretmenim iyi günler
senin sayende sınıf 1.si oldum tekrardan teşekkür ederim seni çok ve çok sevdiğimi unutma bu arada yazım hatam varmı söylermisin cevabı verirmisin
Vecihi Hürkuş gibi bir insana bu devlet nası lsahip çıkmamış insanın aklı almıyor. Kendi imkanıyla uçak yapmış, kendi imkanıyla ilk uçak okulunu kurmuş bir insana devlet nasıl sahip çıkmaz !
Komşularımız ailemizden sonra bize en yakın olan kişilerdir. Komşularımız iyi günde kötü günde yanımızda olan kişilerdir. Bayramda bayramlaşıp ziyaret ettiğimiz, iyi gününde mutluluğunu paylaşıp kötü gününde derdine ortak oluruz.
İyikide bu siteyi öğrendim.Kuzenim hem cevapları kontrol ediyor hem de öğreniyor. Çok iyi bir site.İleride daha yüksek noktalara çıkabilirsiniz.Gayet iyi anlatmışsınız.Yüksek sınıfların olmasınıda tavsiye ederim.Umarım yakında yüksek sınıflar da olur.10 numara 5 yıldız!
Forumun yazarlarına teşekkür ederim bu konuyu cevap anahtarı olarak kullanıyorum sayenizde ödevim bitince kontrol etmek için buraya giriyorum.
Evimizin krokisini, daha önce evimize gelmeyen ve yolu bilmeyen insanlara vermek önemlidir. Evimize gelirken kaybolmalarını engellemek ve yolu rahat bulmaları için evimizin krokisini daha önceden mutlaka çizmeliyiz.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.