6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 39-40-41. Sayfa Cevapları 1. KİTAP

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 39-40-41. Sayfa Cevapları 1. KİTAP

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 39-40-41. Sayfa Cevapları 1. KİTAP 2026-2027 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Güneş Sistemindeki Gezegenler Cevapları konusunun bulunduğu 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 39-40-41 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

6.Sınıf MEB Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı 39-40-41. Sayfa Cevapları 1. KİTAP Ünite Sonu İstasyonu


6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 39 Cevapları MEB Yayınları

A. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri kutuların içindeki uygun ifadelerle tamamlayınız. (Jüpiter, asteroit kuşağı, uzak, Ay’ın, meteorit, gezegen, Merkür, karasal, uydusu, yakın, Neptün, meteor, gölgesi)
Cevap: Boşluklara gelen ifadeler:

  • 1. Güneş sisteminde sekiz tane gezegen vardır.
  • 2. Venüs gezegeni karasal gezegenler sınıfında yer alır.
  • 3. Dünya’nın halkası yoktur ancak uydusu vardır.
  • 4. Gazsal gezegenlerin hacimsel olarak en küçüğü Neptün gezegenidir.
  • 5. Mars ile Jüpiter gezegenleri arasında asteroit kuşağı bulunur.
  • 6. Uranüs, Neptün’e göre Güneş’e daha yakın bir gezegendir.
  • 7. Satürn gezegeni hacim bakımından Jüpiter gezegeninden daha küçüktür.
  • 8. Venüs gezegeni Merkür gezegenine göre Güneş’e daha uzaktır.
  • 9. Yeryüzüne ulaşan gök taşları meteorit olarak isimlendirilir.
  • 10. Dünya atmosferine giren gök taşlarına meteor denir.
  • 11. Ay tutulması sırasında Dünya’nın gölgesi Ay’ın üzerine düşer.
  • 12. Güneş tutulması sırasında Ay’ın gölgesi Dünya’nın üzerine düşer.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 39 Cevapları


B. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Güneş sisteminde yer alan gezegenleri hacimsel büyüklüklerine göre büyükten küçüğe doğru sıralayınız.
Cevap: Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür.


2. Güneş’e Dünya’dan daha uzak olan gezegenlerin isimlerini yazınız.
Cevap: Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün.


3. Uydusu olan gezegenlerin isimlerini yazınız.
Cevap: Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün.


4. Halkası ve uydusu olmayan gezegenlerden Güneş’e en uzak olanın ismini yazınız.
Cevap: Halkası ve uydusu olmayan gezegenler Merkür ve Venüs’tür. Güneş’e daha uzak olan Venüs’tür.


5. Güneş ve Ay tutulması arasındaki farklardan birini yazınız.
Cevap: Güneş tutulması gündüz ve yeni ay evresinde, Ay tutulması ise gece ve dolunay evresinde gözlemlenir.


6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 40 Cevapları MEB Yayınları

C. Aşağıdaki metni okuyup soruları cevaplayınız.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 40 Cevapları MEB Yayınları

1. Öğretmen, öğrencilerden topları, hacimsel büyüklüklerine bakarak Güneş sistemindeki bazı gezegenlere benzetmelerini istemiştir. Aşağıdaki benzetmelerden hangisini yapan öğrenci doğru cevap vermiş olur? (A: Venüs-Mars-Satürn-Uranüs / B: Mars-Venüs-Uranüs-Satürn / C: Venüs-Uranüs-Mars-Satürn / D: Mars-Uranüs-Venüs-Satürn)
Cevap: Doğru cevap B’dir. Toplar küçükten büyüğe pinpon, tenis, futbol, basketbol; gezegenler de küçükten büyüğe Mars, Venüs, Uranüs, Satürn şeklinde sıralanır.


2. Öğretmen, öğrencilerden topları, hacimsel büyüklüklerine bakarak karasal gezegenlere benzetmelerini istemiştir. Aşağıdaki benzetmelerden hangisini yapan öğrenci doğru cevap vermiş olur? (A: Merkür-Venüs-Dünya-Mars / B: Venüs-Mars-Merkür-Dünya / C: Merkür-Venüs-Uranüs-Jüpiter / D: Merkür-Mars-Venüs-Dünya)
Cevap: Doğru cevap D’dir. Karasal gezegenler küçükten büyüğe Merkür, Mars, Venüs, Dünya şeklinde sıralanır.


6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 41 Cevapları MEB Yayınları

3. Öğretmen, Asteroit Kuşağı’nın K ve L gezegenleri arasında olduğunu belirtmiştir. Öğrencilerinden bu gezegenlerin isimlerini söyleyerek gezegenleri hacimsel büyüklüklerine göre birer topa benzetmelerini istemiştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisini söyleyen öğrenci doğru cevap vermiş olur? (A: K=Mars/Pinpon Topu, L=Jüpiter/Basketbol Topu / B: K=Merkür/Pinpon Topu, L=Venüs/Basketbol Topu / C: K=Mars/Basketbol Topu, L=Jüpiter/Futbol Topu / D: K=Satürn/Futbol Topu, L=Jüpiter/Basketbol Topu)
Cevap: Doğru cevap A’dır. Asteroit kuşağı Mars ile Jüpiter’in arasındadır; Mars küçük olduğu için pinpon topuna, Jüpiter en büyük gezegen olduğu için basketbol topuna benzetilir.


4. Öğretmen, bir öğrencisinden topları kullanarak Güneş tutulmasını modellemesini istemiştir. Öğrenci de topları görseldeki gibi sıralamıştır. Buna göre öğrencinin yaptığı modelleme ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur? (A: Modelleme doğru yapılmıştır, herhangi bir değişikliğe gerek yoktur / B: Tenis topu ile basketbol topunun yerini değiştirmelidir / C: Pinpon topu ile basketbol topunun yerini değiştirmelidir / D: Pinpon topu ile tenis topunun yerini değiştirmelidir)

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 41 Cevapları MEB Yayınları

Cevap: Doğru cevap C’dir. Güneş tutulmasında sıra Güneş – Ay – Dünya olmalıdır. En büyük top (basketbol) Güneş, en küçük top (pinpon) Ay olduğu için pinpon topu ortaya gelmeli, yani basketbol topu ile yer değiştirmelidir.

Aradığınız ödevi bulamadıysanız lütfen MEB Yayınları 2026 ana içeriğimizi ziyaret ediniz.

Forum Sınıf Arama

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.

Örnek Kullanım: 3. sınıf türkçe sayfa 11 forum sınıf