6. Sınıf İngilizce Ders Kitabı Sayfa 104-105-106-107-108-109-110 Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf İngilizce Ders Kitabı Sayfa 104-105-106-107-108-109-110 Cevapları MEB Yayınları 2026-2027 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Theme 6 Life in the World & Culture konusunun bulunduğu 6. Sınıf İngilizce Ders Kitabı Sayfa 104-105-106-107-108-109-110 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
6.Sınıf MEB Yayınları İngilizce Ders Kitabı 104-105-106-107-108-109-110. Sayfa Cevapları Theme 6 Life in the World & Culture
- 6. Sınıf İngilizce Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları MEB Yayınları
- 6. Sınıf İngilizce Ders Kitabı Sayfa 105 Cevapları MEB Yayınları
- 6. Sınıf İngilizce Ders Kitabı Sayfa 106 Cevapları MEB Yayınları
- 6. Sınıf İngilizce Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları MEB Yayınları
- 6. Sınıf İngilizce Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları MEB Yayınları
- 6. Sınıf İngilizce Ders Kitabı Sayfa 109 Cevapları MEB Yayınları
- 6. Sınıf İngilizce Ders Kitabı Sayfa 110 Cevapları MEB Yayınları
6. Sınıf İngilizce Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları MEB Yayınları
Ready to Build
1. Read the dialogue and pay attention to the bold parts.
Çeviri: Diyaloğu okuyun ve kalın yazılmış bölümlere dikkat edin.
Cevap: Kalın yazılan bölümler: enjoyed, tried, visited (geçmiş zaman fiilleri) ve didn’t we? (onay sorusu).
2. Watch the digital story and tick (√) the sentences with expressions similar to the bold ones in Activity 1.
Çeviri: Dijital hikayeyi izleyin ve 1. etkinlikte kalın yazılanlara benzer ifadeler içeren cümleleri işaretleyin.
Cevap: a, b, c, e, g ve h işaretlenir.

3. Complete Özgür’s report using the correct forms of the verbs in the box. There is an extra one.
Çeviri: Özgür’ün raporunu kutudaki fiillerin doğru biçimleriyle tamamlayın. Fiillerden biri fazladır.
Cevap: (1) travelled, (2) experienced, (3) visited, (4) heated, (5) dried, (6) didn’t try, (7) prepared, (8) tasted. Fazla olan fiil: watch.

4. Listen to Özgür’s report and check your answers.
Çeviri: Özgür’ün raporunu dinleyin ve cevaplarınızı kontrol edin.
Cevap: Kayıttaki cevaplar: (1) travelled, (2) experienced, (3) visited, (4) heated, (5) dried, (6) didn’t try, (7) prepared, (8) tasted.
5. Read the report and complete the chart. Write about Özgür’s experience.
Kitaptaki örnek
What happened? Özgür reported his experience. (Ne oldu? Özgür deneyimini aktardı.)
Çeviri: Raporu okuyun ve tabloyu tamamlayın. Özgür’ün deneyimini yazın.
Cevap: When did it happen? He travelled two days ago. Where did it happen? He travelled to Sweden. Why did he go there? Because he reported on traditional food for Food Magazine.

6. Complete the sentences. Then share them with your friends.
Kitaptaki örnek
Italian people were friendly. (İtalyanlar cana yakındı.)
Çeviri: Cümleleri tamamlayın. Ardından arkadaşlarınızla paylaşın.
Cevap: a. I travelled to Spain. b. I experienced Spanish traditions there. c. I enjoyed eating paella. d. I tried tapas. e. I tasted churros. f. Spanish people were hospitable. (İspanya’ya gittim, oradaki gelenekleri deneyimledim, paella, tapas ve churros yedim; İspanyollar misafirperverdi.)

6. Sınıf İngilizce Ders Kitabı Sayfa 105 Cevapları MEB Yayınları
7. Follow the path and make question tags in turns.
Kitaptaki örnek
Özgür travelled to Sweden two days ago, didn’t he? (Özgür iki gün önce İsveç’e gitti, değil mi?)
Çeviri: Yolu izleyin ve sırayla onay soruları kurun.
Cevap: a. He experienced traditional dishes and desserts, didn’t he? b. She lived in foreign countries, didn’t she? c. Your German friends prepared crunchy cookies yesterday, didn’t they? d. You didn’t order crispy fries, did you? e. They dried herbs for cooking, didn’t they?
8. Write about yourself. What did you do last summer? Then talk about your last summer in pairs.
Kitaptaki örnek
I visited my grandparents last summer. (Geçen yaz büyükannemle büyükbabamı ziyaret ettim.)
A: What did you do last summer? (Geçen yaz ne yaptın?)
B: I visited my grandparents. (Büyükannemle büyükbabamı ziyaret ettim.)
Çeviri: Kendinizle ilgili yazın. Geçen yaz ne yaptınız? Ardından geçen yazınız hakkında ikili konuşun.
Cevap: I travelled to Antalya. I visited historic places. I tasted local dishes. I stayed in a hotel. I played football with my friends. (Antalya’ya gittim. Tarihi yerleri gezdim. Yöresel yemekleri tattım. Bir otelde kaldım. Arkadaşlarımla futbol oynadım.)

Ready to Play
Play the game in pairs and take turns. Use the words/phrases in the boxes to make as many sentences as you can. Each correct sentence is 10 points. The student with the most points is the winner. Make sure you play in a fair and kind way.
Çeviri: Oyunu ikili olarak, sırayla oynayın. Kutulardaki kelimeleri/ifadeleri kullanarak kurabildiğiniz kadar çok cümle kurun. Her doğru cümle 10 puandır. En çok puanı toplayan öğrenci kazanır. Oyunu adil ve nazik bir biçimde oynamaya özen gösterin.
Cevap: My dad visited the capital of France last summer. (Babam geçen yaz Fransa’nın başkentini ziyaret etti.) We stayed in a historic hotel in İstanbul. (İstanbul’da tarihi bir otelde kaldık.)
6. Sınıf İngilizce Ders Kitabı Sayfa 106 Cevapları MEB Yayınları
Ready to Read
1. Do you like reading about famous people’s lives? Give reasons.
Çeviri: Ünlü kişilerin hayatları hakkında okumayı sever misiniz? Nedenlerini söyleyin.
Cevap: Yes, I do. Because I learn about their experiences. (Evet, severim. Çünkü onların deneyimlerini öğreniyorum.)
2. Look at the picture and guess what the speeches are about.
Çeviri: Resme bakın ve konuşmaların neyle ilgili olduğunu tahmin edin.
Cevap: They are about Evliya Çelebi and his book. (Evliya Çelebi ve kitabıyla ilgilidir.)
3. Read the speeches in groups as a jigsaw. Talk about what each paragraph is about in groups.
Çeviri: Konuşmaları gruplar halinde, parçaları birleştirerek okuyun. Her paragrafın neyle ilgili olduğunu grupça konuşun.
Cevap: The speeches are about his life, his book, his travels, his languages and his character. (Konuşmalar onun hayatı, kitabı, seyahatleri, bildiği diller ve kişiliğiyle ilgilidir.)
4. Read the speeches again and complete the sentences below.
Çeviri: Konuşmaları yeniden okuyun ve aşağıdaki cümleleri tamamlayın.
Cevap: a. foreign, b. countries, c. nations / cuisines, d. experiences, e. historical.

5. Read the speeches again and write T(True) or F(False). Correct the false sentences.
Çeviri: Konuşmaları yeniden okuyun ve cümlelere T (Doğru) veya F (Yanlış) yazın. Yanlış cümleleri düzeltin.
Cevap: a. T, b. F (Evliya Çelebi was a traveller during the Ottoman Empire.), c. F (Evliya Çelebi travelled thousands of kilometres to different places.), d. T, e. T.

6. Read the speeches carefully and answer the questions below.
a. Who was a famous and great traveller during the Ottoman Empire? (Osmanlı Devleti döneminde ünlü ve büyük gezgin kimdi?)
b. What kind of book did Evliya Çelebi write? (Evliya Çelebi ne tür bir kitap yazdı?)
c. Where did Evliya Çelebi travel? (Evliya Çelebi nereleri gezdi?)
d. What did Evliya Çelebi explain about in his book? (Evliya Çelebi kitabında neleri anlattı?)
Çeviri: Konuşmaları dikkatle okuyun ve aşağıdaki soruları cevaplayın.
Cevap: a. Evliya Çelebi was. b. He wrote a travel book, “Seyahatname”. c. He travelled thousands of kilometres to different places. d. He explained the nations, traditions, languages and cuisines of the places.
6. Sınıf İngilizce Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları MEB Yayınları
Ready to Write
1. Look at the picture quickly and say: Is it about a trip to a city / a village in Türkiye?
Çeviri: Resme hızlıca bakıp söyleyin: Türkiye’de bir şehre mi yoksa bir köye mi yapılan bir geziyle ilgili?
Cevap: a city (bir şehir).

2. Read Mary’s text quickly and answer the questions.
a. What is Mary writing? (Mary ne yazıyor?)
b. Where did Mary travel to? (Mary nereye seyahat etti?)
c. What did Mary experience in Turkish restaurants? (Mary Türk restoranlarında neyi deneyimledi?)
d. What did Mary and her family taste? (Mary ve ailesi neleri tattı?)
Çeviri: Mary’nin metnini hızlıca okuyun ve soruları cevaplayın.
Cevap: a. She is writing a travel booklet. b. She travelled to İstanbul, Türkiye. c. She experienced the traditional cuisine. d. They tasted incredible homemade main courses and desserts.
3. Think about the answers to the questions below and share them with the whole class.
a. Do you like travelling? Give reasons. (Seyahat etmeyi sever misiniz? Nedenlerini söyleyin.)
b. Which countries do you want to travel to? (Hangi ülkelere seyahat etmek istersiniz?)
c. Did you write any notes when you travelled somewhere before? (Daha önce bir yere gittiğinizde not aldınız mı?)
d. What were your experiences during your travel? (Seyahatinizde neler yaşadınız?)
e. Did you taste any food from different cuisines in your country? Give examples. (Ülkenizde farklı mutfaklardan yemekler tattınız mı? Örnek verin.)
Çeviri: Aşağıdaki soruların cevaplarını düşünün ve bütün sınıfla paylaşın.
Cevap: a. Yes, I do. Because I see new places. b. I want to travel to Italy and Spain. c. Yes, I did. d. I visited historic places and tasted local dishes. e. Yes, I did. I tasted pizza and paella.
4. Write a text for your travel booklet about one of your trips or a trip you dream of, similar to the one in Activity 2. Then share it with your classmates and give positive feedback to each other with the chart below.
Çeviri: Gezi kitapçığınız için, 2. etkinliktekine benzer biçimde, gezilerinizden biri ya da hayal ettiğiniz bir gezi hakkında bir metin yazın. Ardından metni sınıf arkadaşlarınızla paylaşın ve aşağıdaki tabloyla birbirinize olumlu geri bildirim verin.
Cevap: I went to İzmir with my family last summer. We visited Ephesus and the Clock Tower. I tasted boyoz and seafood in local restaurants. The people were friendly, and it is worth visiting. (Geçen yaz ailemle İzmir’e gittim. Efes’i ve Saat Kulesi’ni gezdik. Yerel restoranlarda boyoz ve deniz ürünleri tattım. İnsanlar cana yakındı, görülmeye değer bir yer.) Tabloda üç ifade için de 3 işaretlenir.

6. Sınıf İngilizce Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları MEB Yayınları
Ready to Explore
1. Read the texts quickly and match the capital cities with the countries. There is an extra one.
Çeviri: Metinleri hızlıca okuyun ve başkentleri ülkelerle eşleştirin. Başkentlerden biri fazladır.
Cevap: a. 3, b. 6, c. 1, d. 5, e. 2. Fazla olan: 4 (Rome).

2. Think about the answers to the questions below and share them with the whole class.
a. Which text sounds more interesting? Give two reasons. (Hangi metin daha ilginç geliyor? İki neden söyleyin.)
b. Which food tradition sounds more interesting? Give two reasons. (Hangi yemek geleneği daha ilginç geliyor? İki neden söyleyin.)
c. Which country would you like to visit? Give two reasons. (Hangi ülkeyi ziyaret etmek isterdiniz? İki neden söyleyin.)
d. Which of the dishes in the texts above would you like to eat? (Yukarıdaki metinlerde geçen yemeklerden hangisini yemek isterdiniz?)
Çeviri: Aşağıdaki soruların cevaplarını düşünün ve bütün sınıfla paylaşın.
Cevap: a. The text about Sweden. Because I like nature and the Northern Lights. b. The Belgian food tradition. Because I love chocolate and waffles. c. I would like to visit Spain. Because I like football and beaches. d. I would like to eat paella.
3. Find more countries you want to visit and present their cuisines and features to the class.
Çeviri: Ziyaret etmek istediğiniz başka ülkeler bulun ve bu ülkelerin mutfaklarını ve özelliklerini sınıfa sunun.
Cevap: Italy is in the south of Europe. Rome is the capital city. Italian cuisine is famous for pizza and pasta. (İtalya Avrupa’nın güneyindedir. Başkenti Roma’dır. İtalyan mutfağı pizza ve makarnasıyla ünlüdür.)
6. Sınıf İngilizce Ders Kitabı Sayfa 109 Cevapları MEB Yayınları
Ready to Review
1. Read the picture strip story quickly. What is it about?
Çeviri: Resimli hikayeyi hızlıca okuyun. Hikaye neyle ilgili?
Cevap: It’s about the characters’ experiences. (Karakterlerin yaşadıklarıyla ilgilidir.)
2. Read the picture strip story carefully. Answer the questions. Then write one more question about the story and ask your classmates.
a. Which country did Kaan move to? (Kaan hangi ülkeye taşındı?)
b. Who speaks the same language? (Kimler aynı dili konuşuyor?)
c. What did Mary think about Turkish Cuisine? (Mary Türk mutfağı hakkında ne düşündü?)
d. Where did Atlas go last weekend? (Atlas geçen hafta sonu nereye gitti?)
Çeviri: Resimli hikayeyi dikkatle okuyun. Soruları cevaplayın. Ardından hikayeyle ilgili bir soru daha yazıp sınıf arkadaşlarınıza sorun.
Cevap: a. He moved to Spain. b. Kaan and Carlos speak the same language. c. She thought that it was flavourful and high-quality. d. He went to the Turkish Republic of Northern Cyprus. e. What was Mary’s favourite dish? It was kebab.

3. Think about the answers to the questions below and share them with the whole class.
a. How many languages do you speak? (Kaç dil konuşuyorsunuz?)
b. Which languages would you like to learn? (Hangi dilleri öğrenmek isterdiniz?)
c. Do you like tasting different cuisines? Give reasons. (Farklı mutfakları tatmayı sever misiniz? Nedenlerini söyleyin.)
d. Which cuisines did you try? Give examples. (Hangi mutfakları denediniz? Örnek verin.)
Çeviri: Aşağıdaki soruların cevaplarını düşünün ve bütün sınıfla paylaşın.
Cevap: a. I speak two languages, Turkish and English. b. I would like to learn Spanish and German. c. Yes, I do. Because I like trying new tastes. d. I tried Italian cuisine. I tasted pizza and pasta.
4. Work in pairs. Act out the story by adding your own words.
Çeviri: İkili çalışın. Hikayeyi kendi sözlerinizi ekleyerek canlandırın.
Cevap: Susan: Did you like Spanish cuisine? (İspanyol mutfağını beğendin mi?) Kaan: Yes, I did. I tasted paella there. (Evet, beğendim. Orada paella tattım.)
6. Sınıf İngilizce Ders Kitabı Sayfa 110 Cevapları MEB Yayınları
Ready to Present
1. Follow the instructions to do your project.
Çeviri: Projenizi yapmak için yönergeleri izleyin.
Cevap: Proje haritası (İtalya örneği): a cuisine, Italy, Italian, pizza, tomatoes and cheese, a food festival. Kitapçık örneği: Italy is famous for pizza. Its ingredients are flour, tomatoes and cheese. (İtalya pizzasıyla ünlüdür. Malzemeleri un, domates ve peynirdir.)

2. Follow the instructions for reflection and feedback.
Çeviri: Değerlendirme ve geri bildirim için yönergeleri izleyin.
Cevap: I liked the international food festival story. The texts about countries were more interesting. (Uluslararası yemek festivali hikayesini beğendim. Ülkelerle ilgili metinler daha ilginçti.)
3. Read the sentences in the chart. Then tick the boxes to check your progress.
Çeviri: Tablodaki cümleleri okuyun. Ardından ilerlemenizi kontrol etmek için kutuları işaretleyin.
Cevap: Bütün ifadeler için en yüksek puanı (üç yıldız) işaretliyoruz.

Aradığınız ödevi bulamadıysanız lütfen MEB Yayınları 2026 ana içeriğimizi ziyaret ediniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 3. sınıf türkçe sayfa 11 forum sınıf

