Cevap Yaz
18 Mart 2022, 10:13 - Zülal Güneş Yazdı

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 235-237. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları

9.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 235-237. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Günce Metni Cevapları konusunun da bulunduğu 9. sınıf edebiyat ders kitabı sayfa 235-237 cevapları konusunu paylaştık. Günce Metni ile ilgili eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 235-237. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları

9.Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 235-237. Sayfa Cevapları Günce

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 235 Cevapları Öğün Yayınları

Metne Hazırlık

1. “Günlükler duygularınızın ve düşüncelerinizin ülkesi gibidir. Orada dilediğiniz kelimeleri kullanabilir, cümlelerinizi istediğiniz gibi yönetebilirsiniz.” Bu düşüncelerden yola çıkarak günlük yazmanın “yazma becerisini geliştirmede” ne gibi bir rol oynadığını açıklayınız
Cevap: Günlük tutarak konuşma dilimizi geliştirebilir, kendimizi daha iyi bir şekilde ifade etmeye başlayabiliriz. 

2. Sizce günlük tutmak, insanların yalnızlığını giderir mi? Tartışınız
Cevap: Evet giderir. İçinde bulunan duygu ve düşünceleri kağıda aktararak içinin rahatlamasını sağlar.

3. Günlük hayatta birine/birilerine kızdığınızda içinizi kâğıda dökmeniz, sizi sakinleştirir mi? Anlatınız
Cevap: Kızdığım kişiyi kırmamak için söyleyemediğim cümleleri kağıda dökmek beni aşırı rahatlatır. Çünkü içimdeki cümleler dışarı yazı şeklinde aktarıldığı için duygularım sakinleşir.

4. Sıradan insanların tuttuğu günlüklerle yazarların veya sanatçıların tuttuğu günlükler arasında ne gibi farklılıklar olabilir? Tartışınız.
Cevap:  Yazarların tuttuğu günlükler edebi dil ile yazılmaktadır. Ayrıca yazarların yazdığı günlükler toplanıp yayımlandığı için okuyucuya bilgi vermek de amaçlanmaktadır.


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 237 Cevapları Öğün Yayınları

Metni Anlama ve Çözümleme

 1. Metinde “24 Nisan, Cuma” tarihli bölümün konusunu belirleyiniz.
Cevap: İnsanların başkalarını düşünmeden umursamaz bir şekilde hareket etmelerinden hoşlanmadığını belirtmektedir.

2. Yazarın yolculuk yaparken gördükleri nelerdir? Gözlem yapmanın günlük yazmadaki önemini göz önünde bulundurarak açıklayınız.
Cevap: İlk gün bazı insanların toplumu düşünmeden hareket ettiğini görmüş. Diğer bir gün bir ayağı kırık köpek gelerek yolculardan ekmek beklediğini görmüştür. Yolculuk yaparken gözlem yapmak insanları daha çok geliştirir. İnsanları tanımaya ve yeni karakterler öğrenmeye yardımcı olur. Bu sayede insan kendini geliştirerek hareketleri ve davranışları da değişir.

3. Okuduğunuz metinde yazar, İbrahim Minnetoğlu’nun şiirini ne yönden eleştiriyor? Açıklayınız.
Cevap: Şiirlerin de kullandığı sözlerin kalıplaşmış cümleler olduğu için eleştirmektedir. 

4. Sizce okuduğunuz bölümler içe dönük günlüklere mi yoksa dışa dönük günlüklere mi yakın durmaktadır? Nedeniyle birlikte açıklayınız.
Cevap: İçe dönük günlüklere daha yakındır. Çünkü insanlar hakkında , gördükleri hakkında eleştiri yapmaktadır. 

5. Günlük türünün özelliklerinden yola çıkarak metni bu yönden değerlendiriniz. Cevap: Günlükler her gün yazılan bir türdür. Bu metinde de bu şekilde yapılmıştır. Ayrıca sade ve açık bir dil ile yazılmış, duygu ve düşünceleri belirtilerek günlük konuşma dili kullanılmıştır. 

 6. Metinde kullanılan kelimelere ve cümlelere bakarak yazarın üslubu hakkında neler söyleyebilirsiniz? Açıklayınız.
Cevap: Kendine özgü bir üslup kullanarak günlük yazmıştır

 7. Okuduğunuz metinde hangi anlatım türleri kullanılmıştır? Açıklayınız.
Cevap: Örnekleme, açıklama, öyküleme ve betimleme anlatım biçimi ve teknikleri kullanılmıştır. 

8. Okuduğunuz metnin konusunu ve amacını belirleyiniz. Metin ile hedef kitlesi arasındaki ilişkiyi tespit ediniz.
Cevap: Konusu çıktığı yolculukta yaşadıkları ve bu yolculukta verdiği tepkiler anlatılmaktadır. Hedef kitlesi ilk olarak kendidir. Yayımlandıktan sonra ise bütün okurlardır. 

9. Okuduğunuz metindeki anlatım biçimlerini, düşünceyi geliştirme yollarını belirleyiniz. Bunların metindeki işlevlerini değerlendiriniz.
Cevap: Betimleme, açıklama, öyküleme anlatım biçimleri kullanılmıştır. Düşünceyi geliştirme yolları ise betimleme, karşılaştırma kullanılmıştır. 

10. Okuduğunuz metindeki açık ve örtük iletileri belirleyerek yazarın konuya yaklaşımını da dikkate alarak metni yorumlayınız.
Cevap:

Açık İleti: Şairin yolculukta arkadaşı hakkında ve toplumun farklı kesimleri hakkında fikirleri.
Örtük İleti: Kültürel anlamada toplumun gelişmesi gerektiği belirtilmektedir.

11. Okuduğunuz metinle ilgili tespitlerinizi, eleştirilerinizi, beğeninizi ve güncellemelerinizi metne dayanarak ifade ediniz.
Cevap: Günlükte yazılan konuları çok beğendim. Yazar toplumun gelişmesi gerektiğini örtülü bir şekilde anlatmaya çalışmıştır.


9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları 235-237. Sayfa, Günce Metni Cevapları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.