Cevap Yaz
17 Mart 2022, 15:04 - Zülal Güneş Yazdı

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 197-199. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları

9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 197-199. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Orhan Veli Metni Cevapları konusunun da bulunduğu 9. sınıf edebiyat ders kitabı sayfa 197-199 cevapları konusunu paylaştık. Orhan Veli Metni içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 197-199. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları

9.Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 197-199. Sayfa Cevapları Orhan Veli

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 197 Cevapları Öğün Yayınları

 Metne Hazırlık

1. Ünlü kişilerin hayat hikâyelerini okumak insana neler kazandırır? Açıklayınız.
Cevap: Ünlü kişilerin hayat hikayelerini okumak bizlerin yeni bilgiler öğrenip onların çalışma azmi, hırsını görerek yeni adımların atılacağı ışığını yakar.


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 199 Cevapları Öğün Yayınları

 Metne Hazırlık

1. Orhan Veli’nin çocukluğu nasıl bir çevrede geçmiştir? Metinden hareketle açıklayınız.
Cevap: Çocukluğu Beykoz, Beşiktaş ve Cihangir’de geçmiştir. Ana sınıfından sonra Galatasaray Lisesinde yatılı kalmaya başlar. Sık sık sınıf birinciliği almıştır. Tatil günlerinde Adnan Veli ve Halim Şefikle vakit geçirmiştir.


2. Orhan Veli’nin edebiyata merakı ne zaman başlamıştır? Açıklayınız.
Cevap: İlkokul zamanında başlamış ve Çocuk Dünyası adlı bir dergide hikayesi basılır. Daha sonra öğretmeni Sedat Bey, yeteneğini sezer ve ona yol gösterir.


3. Orhan Veli lise yıllarında hangi sanata ilgi duymuştur? Açıklayınız.
Cevap: Tiyatro sanatına merak salmıştır. 


4. Metinde biyografi türünün hangi özellikleri vardır? Açıklayınız.
Cevap: Yazarın çocukluğundan başlayarak yaşamı ve okul yılları anlatılmıştır. Bu anlatım biyografiye örnek olarak gösterilebilir. 


5. Metinde ortaya konulan bilgileri tutarlılık ve gerçeklik açısından değerlendiriniz.
Cevap: Verilen bilgiler kaynaklardan alındığı için tutarlı ve gerçektir. 


6. Metinde hangi anlatım biçiminin ağır bastığını belirtiniz.
Cevap: Açıklama anlatım biçimi ağır basmaktadır. 


7. Okuduğunuz metindeki açık ve örtük iletileri bularak yazarın konuya yaklaşımını yorumlayınız.
Cevap: 

Açık İleti: Orhan Veli’nin hayatından kesitler belirtilmiştir.
Örtük İleti: Şair hakkında kısa bir biyografi nasıl yazılacağı örneklendirilmiştir. 


8. Metinde yazarın anlatım tutumunu değerlendiriniz.
Cevap: Yazar nesnel bir bakış açısı ile okuyucuya bilgi vermeyi amaçlamıştır. 


9. Okuduğunuz metnin konusu, amacı ve hedef kitlesi arasındaki ilişkiyi belirleyiniz. Bunlar arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz
Cevap: Metnin konusu Orhan Veli’nin hayatıdır. Amacı okuyucuya bilgi vermektir. Hedef kitlesi ise edebiyat severlerdir. 


10. Okuduğunuz metindeki anlatım biçimlerini ve düşünceyi geliştirme yollarını belirleyiniz. Bunların metindeki işlevlerini değerlendiriniz.
Cevap: Kullanılan anlatım biçimleri öyküleme ve açıklamadır. Kullanılan anlatım teknikleri ise örneklendirme, tanık gösterme olarak söyleyebiliriz. 


11. Okuduğunuz metinle ilgili tespitlerinizi, eleştirilerinizi, beğeninizi ve güncellemelerinizi metne dayanarak ifade ediniz.
Cevap: Okuduğum metinde Şair’in hayatı anlatıldığı için ilgimi, çekmiştir. Kısa bir metin de olsa anlatılan şair hakkında bilgim oldu. 


1. Etkinlik

Okuduğunuz metinde yazar, Orhan Veli hakkında hangi bilgilere yer vermiştir? Metinde yazar, bilgileri nesnel bir tutumla mı yoksa öznel bir tutumla mı aktarmıştır? Arkadaşlarınızla tartışınız
Cevap: Nerede doğduğunu, kaç kardeş olduğunu, hangi okullara gittiğini, başarılarını ve ilgilendiği sanat dalından bahsetmiştir. Nesnel bir tutum ile anlatılmıştır.


9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları 197-199. Sayfa, Orhan Veli Metni Cevapları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.