Cevap Yaz
8 Kasım 2022, 18:29 - Furkan Yazdı

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 53-54-55-56-57-58-59. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

4.Türkçe Ders Kitabı 53-54-55-56-57-58-59. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 4. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Efelerin Efesi, Hey Gidinin Efesi! Metni Cevapları konusununda bulunduğu 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 53-54-55-56-57-58-59 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlarda yazarak bildirebilirsiniz.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 53-54-55-56-57-58-59. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

4.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 53-54-55-56-57-58-59. Sayfa Cevapları Efelerin Efesi, Hey Gidinin Efesi!

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 53 Cevapları MEB Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İstiklâl Marşı bizim için neden önemlidir?
Cevap: İstiklâl Marşı, Türk milletine ithafen hazırlanmış ilk ve tek milli marştır. Bu marş Türkiye Cumhuriyet’inde gerçekleşen tüm törenlerde okunur. Okul törenleri, maçlarda, devlet törenlerinde okunuyor.

2. Vatan savunması sizin için ne ifade ediyor?
Cevap: Vatan savunması benim için ülke savunması demektir. Vatan’ımızı işgal etmek, ele geçirmek ve kötü emelleri olan devlet ve insanlara karşı savunmak demektir. Bu savunma askeri, ekonomik ve siyasi fark etmeksizin bir çok alanda gerçekleşebiliyor.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 54 Cevapları MEB Yayınları

1. Etkinlik

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

efe: Zeybek oyununu oynayan kişilere ve Anadolu’nun bazı köylerinde, köy büyüklerine verilen isimdir.

Efe kelimesi ile ilgili cümle

Zeybek oyununu oynayan efe’ler işlerini iyi yapıyor.


direniş: Bir mücadeleye karşı veya bir savaşa karşı durmak ve karşı durduğu müddetçe yapmış olduğu davranışa verilen isimdir.

Direniş kelimesi ile ilgili cümle

“Vatan, millet Sakarya!” diye haykırarak direnişe devam ettiler.


meclis: Genellikle tek bir kişinin yönettiği devletler dışında kullanılan birden fazla kişinin üye olduğu topluluktur. Bu topluluk devlet içerisinde alınacak önemli kararları tartışır ve belirler.

Meclis kelimesi ile ilgili cümle

Meclis bugün hareketli geçti.


cephane: Savaş cephelerinde bulunan top, mermi ve silah gibi askeri eşyaların bolca bulunduğu sığınağa verilen isimdir.

Cephane kelimesi ile ilgili cümle

Cephane’deki mermiler tükenmek üzere!


erzak: Genellikle su, et ve tahıl gibi hayati gıdaların bolca stoklandığı sığınak cinsindeki yere verilen isimdir.

Erzak kelimesi ile ilgili cümle

Ordunun erzağı yavaş yavaş azalmaya başladı.


2. Etkinlik

Metni ana hatlarıyla anlatınız.

Metin içerisinde Yunanlılara karşı verilen mücadele dikkat çekmiştir. Bu mücadele sırasında Ali Efe adlı kahramanımız ön plana çıkmaktadır.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 56 Cevapları MEB Yayınları

3. Etkinlik

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Yunanlılar hangi şehirleri işgal ettiler?
Cevap: Yunanlılar ilk başta İzmir’i daha sonra Aydın ve Nazilli’yi işgal etmişti.

2. İşgal karşısında halk ne yaptı?
Cevap: İşgal’e karşı halk içerisindeki Ali Efe arkadaşlarını örgütleyerek düşman karakol’u basmışlardı.

3. Ali Efe ve arkadaşları işgale karşı ne yaptılar?
Cevap: Ali Efe ve arkadaşları işgale karşı Yunan karakol’unu basarak içerisindeki bütün cephane, erzak, silah ve ne varsa hepsini ele geçirip içerisindeki askerleri esir almışlardır.

4. Bu şanlı mücadelenin şiiri nedir?
Cevap: Bu şanlı mücadelenin adı Mehmet Akif ERSOY’un yazmış olduğu İstiklal Marşı’dır.


4. Etkinlik

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

Konu: Yunan işgaline karşı halkın yaptığı fedakarlıklar.
Ana Fikir: İşgal altındaki bir toplumun yokluk içinde neler yapabileceğidir.


5. Etkinlik

. Sizin bir öğrenci olarak vatanınıza karşı sorumluluklarınız nelerdir? Anlatınız.

Öğrenci olarak vatana karşı sorumluluklarımız okuldaki bayrak törenlerine katılmak olabilir.


6. Etkinlik

Cümlelerde yay ayraç ( ) içlerine uygun noktalama işaretlerini koyunuz

Sabah olduğunda Mustafa Kemal’i alacak olan araba geldi(.) Mustafa Kemal ve Makbule uzun uzun birbirine baktılar(.) Mustafa Kemal “Niçin konuşmuyorsun Makbule(?)” dedi(.) Makbule gözlerindeki yaşları silerek abisine “Ağabeyciğim(,) ne konuşayım(?)

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 57 Cevapları MEB Yayınları

7. Etkinlik

Cümlelerde koyu yazılmış deyimleri örnekteki gibi metne kattığı anlamıyla yazınız.

  • Yörük Ali Efe ile arkadaşlarının gösterdiği kahramanlık dillere destan oldu.
  • Yörük Ali Efe ile arkadaşlarının gösterdiği kahramanlık dillere dilden dile dolaştı.

  • Onun hakkında türküler yakıldı.
  • Onun hakkında türküler sel olup aktı.

  • Bir halkın canını dişine takarak varını yoğunu ortaya koyarak ölümüne girdiği özgür ve bağımsız yaşama kararlılığıydı bu.
  • Bir halkın ölümü göze alıp var güçleriyle çalışarak ölümüne girdiği özgür ve bağımsız yaşama kararlılığıydı bu.

  • Baskından kurtulup kaçabilenlerse tası tarağı topladıkları gibi Nazilli’yi terk etmek zorunda kaldılar.
  • Baskından kurtulup kaçabilenlerse pılını pırtını topladığı gibi Nazilli’yi terk etmek zorunda kaldılar.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 58 Cevapları MEB Yayınları

8. Etkinlik

Soruları görsele göre cevaplayınız.

 

4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 58 Ders Kitabı Cevapları (1)

1. Kurtuluş Savaşı’na kimler katılmıştır?
Cevap: Kurtuluş savaşına kadınlar, yaşlılar, hayvanlarda katılmıştır.

2. Görseldeki insanlar ne yapmaktadır?
Cevap: Görseldeki insanalr hayvanlarınn üzerindeki yükleri hayvanları zorla yürüterek taşımaya çalışıyorç.

3. Görseldeki insanlar hangi koşullarda yol alıyorlar?
Cevap: Görseldeki insanlar zor şartlar altında hayvanlarla birlikte yol almaya çalışıyorlar.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.