Cevap Yaz
16 Mayıs 2022, 9:49 - Enes Yazdı

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 97-98-99-100-101. Sayfa Cevapları SDR Dikey Yayınları

5.Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 97-98-99-100-101. Sayfa Cevapları SDR Dikey Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 5. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 4. ünite ölçme ve değerlendirme çalışmaları konusunun bulunduğu 5. sınıf fen bilimleri ders kitabı sayfa 97-98-99-100-101 cevapları konusunu paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 97-98-99-100-101. Sayfa Cevapları SDR Dikey Yayınları

5.Sınıf SDR Dikey Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı 97-98-99-100-101. Sayfa Cevapları 4. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Çalışmaları

5. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayınları Sayfa 97 Ders Kitabı Cevapları

A. Aşağıdaki cümleleri okuyarak doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

1. (D)
2. (D)
3. (Y)
4. (Y)
5. (Y)
6. (D)
7. (D)
8. (Y)
9. (D)
10. (D)


B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere, verilen sözcüklerden uygun olanı yazınız.

1. Bir maddenin sıvı hâlden gaz hâle geçmesine …….buharlaşma….. denir.

2. Bir maddenin katı hâlden gaz hâle doğrudan geçişine …….süblimleşme…… denir.

3. Saf maddelerin sıvı hâlden katı hâle geçtiği sıcaklığa …..donma noktası……. denir.

4. Saf bir maddenin katı hâlden sıvı hâle geçtiği sıcaklık değerine ……erime noktası…… denir.

5. Isının birimi olarak genelde ……kalori….. kullanılır.

6. Farklı sıcaklıktaki maddeler birbirine temas ederse aralarında …..ısı…. akışı olur.

7. Sıcaklık ölçen araçlara …….termometre…… denir.

8. Isı alan maddelerin boyutlarında oluşan artışa …….genleşme…… denir.

9. Bir maddenin ısı vermesi sonucu boyutlarının azalmasına ……büzülme…. denir.

10. Sıcak hava balonunu …..yukarı…… doğru hareket ettirmek için balon içindeki havanın ısıtılarak genleşmesi gerekir.


5. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayınları Sayfa 98 Ders Kitabı Cevapları

C. Aşağıda numaralandırılarak verilen açıklamaların hangi olaylara ait olduğunu bulunuz. Olayların başındaki harfleri örnekte verildiği gibi açıklamaların karşısına yazınız.

2) Sadece katı maddelerde görülen hâl değişimidir. (c)

3) Isı vererek gerçekleşir.(b,ç,d)

4) Sadece sıvı maddelerde görülen hâl değişimidir.(ç,e,f)

5) Sadece gaz maddelerde görülen hâl değişimidir(d)

6) Maddelerin üç hâlinde de gerçekleşir.(a,b)

7) Sadece belirli bir sıcaklık değerinde oluşur.(c,ç,d,e)

8) Her sıcaklıkta oluşur.(a,b,f)

9) Yazın elektrik tellerinin uzamasına neden olur.(a)

10) Termometredeki sıvı seviyesinin düşmesini sağlar.(b)

11) Buzdolabına bırakılan balonun küçülmesine neden olur.(b)

12) Tren raylarının aşırı sıcaktan bozulmasına neden olur.(a)


5. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayınları Sayfa 99-100 Ders Kitabı Cevapları

Ç. Aşağıda verilen çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.

1. Aşağıda verilen olaylardan hangisi birbirinin tersidir?
Cevap: C) Erime-Donma


2. Yukarıdaki şemada numaralandırılan olaylar hangi seçenekte doğru verilmiştir?
Cevap: B şıkkıdır.


3. Yukarıda özellikleri verilen olay, aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: A) Kaynama


4. Bazı maddelerin erime/donma noktaları aşağıdaki gibidir. Hangi madde ya da maddeler 50 °C’ta sıvı hâlde olabilir?
Cevap: C) Su ve beyaz fosfor


5. Isı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Cevap: D) Termometre ile ölçülür.


6. yargılarından hangileri ile açıklanabilir?
Cevap: B) I ve II


7. Aşağıdaki cisimlerden hangi ikisi arasında ısı alışverişi olmaz?
Cevap: A şıkkıdır.


8. Aşağıda genleşme olayı ile ilgili bilgiler verilmiştir. Hangi bilgi yanlıştır?
Cevap: D) Sadece katılarda görülür.


9. Aşağıdaki olaylardan hangisi büzülme olayına örnek verilebilir?
Cevap: B) Termometredeki cıvanın alçalması


10. Genleşme ve büzülme ile ilgili verilen örneklerden hangisinin nedeni diğerlerinden farklıdır?
Cevap: B) Konserve kavanozunun kapağını sıcakken kapatmak


5. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayınları Sayfa 101 Ders Kitabı Cevapları

Eğlenerek Öğrenelim

Aşağıdaki ağacın üzerinde bulunan cümleleri gövdeden başlayarak sırasıyla okuyunuz. Cümle doğru ise yeşil yapraklı daldan, yanlış ise sarı yapraklı daldan ilerleyerek hangi numaralı portakala ulaşılacağını bulunuz.
Cevap: 4. çıkıştır

5. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayınları Sayfa 101 Ders Kitabı Cevapları


5.Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevaplar 97-98-99-100-101. Sayfa, 4. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Çalışmaları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.