Cevap Yaz
30 Kasım 2022, 13:28 - Sena Yazdı

Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe MEB)

Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe MEB) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Anadolu’da Kilim Demek metnine ait çalışmaların bulunduğu 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 192-193-194-195 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe MEB)

Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî Metni Cevapları ve Çalışmaları 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 192-193-194-195. Sayfa Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 192 Cevapları MEB Yayınları

Hazırlık Çalışmaları

Aşağıda verilen Türk büyükleri hakkında bildiklerinizi anlatınız.
Cevap: 

Nene Hatun: Erzurum’daki Rus işgaline karşı Türk ayaklanmasını başlatan ilk Türk kadını

Mustafa Kemal Atatürk: Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu.

Fatih Sultan Mehmet: İstanbul’un Fatihi.

Mimar Sinan: Osmanlı zamanında yaşamış büyük Türk Mimar. Sayısız mimari eserleri bulunmaktadır.

Yunus Emre: Anadolu’da Türk şiirinin öncülüğünü yapmıştır. Tasavvuf ve halk şairliği yapmıştır.

Mehmet Akif Ersoy: Cumhuriyet dönemi yazarlarındandır. İstiklal Marşımızın yazarıdır.


• Türk büyüklerine ait bildiğiniz söz ya da sözler varsa arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:

Yurtta sulh, cihanda sulh. Mustafa Kemal Atatürk

Bir bahçeye giremezsen durup seyran eyleme. Bir gönül yapamazsan, yıkıp viran eyleme. Yunus Emre


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 193 Cevapları MEB Yayınları

1.Etkinlik

a) Belgeseli izlerken not aldığınız kelimelerin anlamlarını tahmin ederek yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.
Cevap: 

Derviş

Tahminim: Bilgili kişi.
Sözlük Anlamı: Bir tarikata bağlı olup, o tarikatın töre ve yasalarına göre yaşayan kişi.

Yular:

Tahminim: İp
Sözlük Anlamı: Hayvanın başına bağlanan ip.

Ney:

Tahminim: Çalgı 
Sözlük Anlamı: Üflemeli Çalgı.


b) Not aldığınız kelimeleri birer cümlede kullanınız.
Cevap: 

  • Dizideki derviş kısa bir süre öğüt verdi ve ortadan kayboldu.
  • Köpeğin yuları kopmuş.
  • Ney aletini çalmasını öğrenmek için çok çalıştım.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 194 Cevapları MEB Yayınları

2.Etkinlik

Aşağıdaki soruları izlediğiniz belgeselden hareketle cevaplayınız.

1. Celâleddîn, nasıl bir günde ve nerede doğmuştur?
Cevap: Celâleddîn, Belh şehrinde kum fırtınasının olduğu bir günde doğmuştur.


2. Babası Celâleddîn’i ne zaman ve kime teslim etmiştir?
Cevap: Babası Celâleddîn’i emeklemeyi bıraktığında Tirmizi’ye teslim etmiştir.


3. Hükümdarın şehrin anahtarını Bahaeddin Veled’e göndermesine neden olan olayı anlatınız.
Cevap: Bahaeddin Veled ve Fahrettin Razi 3 gün 3 gece yarış yapmış ve Bahaeddin Veled galip gelmiştir. Hükümdar bu yüzden şehrin anahtarını ona vermiştir.


4. Celâleddîn’in çölde gördüğü serabın hakikati nedir? Açıklayınız.
Cevap: Cevap:  Celaleddin’in çölde gördüğü serabın hakikati 6 ciltlik Mesnevi’nin yazılışıdır.


5. İzlediğiniz belgeselde geçen “Aşkı bulması için bir de kendini kendinden iyi anlayana ihtiyacı vardı.” sözünü yorumlayınız.
Cevap: Aşka ulaşabilmesi için kendinden daha bilgili biriye ihtiyacı olduğunu anlatmaktadır.


6. Tebrizli Şems ile karşılaşan Mevlânâ’nın hayatında meydana gelen değişiklikler nelerdir?
Cevap: Tebrizli Şems ile karşılaşan Mevlânâ’nın ailesi ve dostları bundan rahatsızlık duymuştur.


7. Mevlânâ’nın düşünceleriyle bütün insanlığı kucaklamasının nedenleri neler olabilir?
Cevap: Çünkü Mevlana insanları oldukları gibi kabul etmiş ve yargılamadan ne olursan ol gel demiştir.


3.Etkinlik

Aşağıda metin türleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. “Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî” metninin türüyle ilgili olanları işaretleyerek metnin türünü yazınız.
Cevap: 

(X) Olaylar, kronolojik sıraya uygun biçimde üçüncü kişi ağzıyla anlatılmıştır.
() Günlük hayatta karşılaşamayacağınız bir kişinin hayatına yer verilmiştir.
(X) Tanınmış bir kişinin hayatı, eserleri, başarıları anlatılmıştır.
(X) Tarafsız ve gerçekçi bir biçimde nesnel anlatım kullanılmıştır.
() Anlatılanlar kişinin kendisi tarafından anlatılmıştır.
() Kişinin hayatının bir bölümü anlatılmıştır.

Metnin Türü: Biyografi


4.Etkinlik

a) İzlediğiniz belgeseldeki örtülü anlamları belirleyerek yazınız.
Cevap: 

Celaleddin emeklemeyi bırakıp ayağa kalktığı gün.


b) İzlediğiniz belgesel kimler için ve hangi amaçla hazırlanmış olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Belgesel tüm insanlık için ve Mevlana Celaleddin Rumi’yi tanıtmak amacıyla hazırlanmıştır.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 195 Cevapları MEB Yayınları

6.Etkinlik

“Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî” belgeselinin tutarlılığını (mantık kurallarına uyması, duygusal ve düşünsel çelişkiler taşımaması, konudan sapılmaması) sorgulayarak düşüncelerinizi aşağıya yazınız.
Cevap: Belgeselde olağanüstü durumlar vardır ve Mevlana’ya çevresinin neden sırt çevirdiği anlatılmamıştır.


7.Etkinlik

“Fare ile Kurbağa” metninde geçen ek fiilleri bularak birer cümlede kullanınız.
Cevap: 

  • Meğer kuşun gagasındaymış.
  • Kuşlar hep birlikte havalandılar.

8.Etkinlik

Aşağıdaki paragraftan yola çıkarak A4 kağıdına paragrafın sizde uyandırdığı düşünceleri anlatan bir yazı yazınız. Yazınızı sınıf veya okul panosunda paylaşınız.
Cevap: Ne olursa olsun her zaman güzel bakmaya, güzel söylemeye, güzel şeyler yapmaya gayret etmemiz gerektiği anlatılmaktadır. Güzellik insan, hayvan ve doğayla ilişkilerimizi besler ve geliştirir.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.