5.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 104-105-106-107. Sayfa Cevapları E-Kare Yayıncılık 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 5. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Gerçek Bilgi konusuna ait çalışmaların bulunduğu 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 104-105-106-107 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
İnsanların duyduğu kelimelerin büyük kısmının medya aracılığıyla olduğuna dikkat ediniz. Sizce medyadan duyduğumuz ya da öğrendiğimiz her bilgiyi doğru olarak kabul etmeli miyiz? Neden?
Cevap: Hayır kabul edemeyiz. Çünkü medyada herkes kendi fikrini kaynak göstermeden ve doğruluğuna bakmadan yayınlayabilir. Bu nedenle yalnızca kaynağı güvenilir olan bilgilere inanmalıyız.
Görüldüğü gibi aranan ifadeyle ilgili 231 bin sonuç var. Bu kadar bilgi yığınının içinde acaba hangi genel ağ adreslerinin verdiği bilgiler doğru ve güvenilirdir? Genel ağdaki bilgiler derli toplu ve kontrolden geçirilmiş midir yoksa doğru olup olmadıkları başka kaynaklardan da sorgulanmalı mıdır? Neden?
Cevap: 231 bin sonucun doğruluğuna bakılmadan listelenmiştir. Bizler bu sonuçları doğru kaynaklar olduğuna emin olmadan kullanmamalıyız. Çeşitli kaynaklardan araştırma yapılarak doğruluğu araştırılmalıdır.
2014-2015 öğretim yılında Türkiye genelinde 8. sınıfta okuyan ve medya okuryazarlığı dersini seçmiş öğrenciler arasında bir araştırma yapılmıştır. 26 ilde 13– 16 yaş arasındaki 1273 öğrenciye yöneltilen ifadeler arasından iki tanesini inceleyiniz ve soruları cevaplayınız.
1. Bu ifadeler size yöneltilseydi cevabınız ne olurdu?
Cevap: Hem sosyal medyadaki bilgilerin hemde televizyondaki bilgilerin doğruluğunu sorgularım.
2. Cevaplardaki yüzdelik oranlara bakarak ‘Öğrencilerin tamamına yakını medya okuryazarıdır.’ tespitini yapmak niçin doğru değildir?
Cevap: Çünkü yalnızca “Mutlaka sorgularım” diyenlerin oranı %26’dır. Buda yalnızca öğrencilerin %26’sı medya okuryazarıdır. Bu nedenden ötürü tamamen veya çoğunluğu medya okuryazarıdır demek zor olur.
3. Her iki grafikte de “Hiç sorgulamam.” ve “Sorgulamam.” cevaplarını verenlere medya okuryazarlığı hakkında neler önerirsiniz?
Cevap: Bunların acilen medya okuryazarlığı dersleri alarak bilinçlendirilmesi gerekir. Ciddi bir hataya düşerek yanlış bilgileri doğruymuş gibi kullanabilirler.
Niçin böyle bir fotomontaj yapılmış olabilir?
Cevap: Bulgarların karalama yaparak Osmanlı’ya karşı üstün olduğunu kağıt üstünde belli etmek için böyle bir montaj yapılmış olabilir.
Fotomontajı yapanlar nasıl bir algı oluşturmak istemiş olabilirler?
Cevap: İnsanların Bulgarlara karşı duygularını değiştirmek üzere bir algı oluşturulmak istenmiş olabilir.
Aşağıdaki genel ağ haberini okuyunuz ve soruları cevaplayınız.
Sizce ülkeler niçin bu çalışmaları yapma ihtiyacı duymuş olabilir?
Cevap: Dolandırıcılık, sahte bilgi yayma ve algı oluşturma sorunlarını çözmek amacıyla ihtiyaç duymuş olabilirler.
Medya okuryazarı olan bir kişi, sizce bu haberi okuyunca ne yapar? Neden?
Cevap: Bu haberi okuyan bir medya okuryazarı haberin doğruluğunu güvenilir kaynaklardan araştırır. Kaynağın doğruluğundan emin olduktan sonra bu haberde öğrendiği bilgiyi günlük hayatında kullanır.
GÖZDEN GEÇİRME
Sanal ortamdan elde edilen bilgilerin doğru olup olmadığından şüphelenmenin önemini açıklayınız.
Cevap: Sanal ortamda kontrolsüz bir şekilde bilgi paylaşılabileceği, kötü niyetli insanların dolandırıcılık işlemi yapabileceğinden ve kasti olarak algı oluşturulup yönlendirilebileceğinden ötürü elde edilen bilgilerin doğruluğunu kontrol etmeliyiz.
ÖZ DEĞERLENDİRME
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Medya yerine göre iyi yerine göre çok tehlikeli bir mecra. Her duyduğumuz şeye inanmamız gerekiyor. Doğru bilinen yanlışlar, yanlış bilinenler doğru çıkabiliyor. Kulaktan duyma bilgileri paylaşan kişilere itibar etmemiz gereklidir.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.