Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
6 Mayıs 2021, 13:16
Selin Selin
Üye
Konu Sayısı: 276

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 109-110-111-112-113-114-115-116. Sayfa Cevapları Özgün Yayınları

2020-2021 7. Sınıf Özgün Yayınları Türkçe Ders Kitabı 109-110-111-112-113-114-115-116. sayfa cevapları BÜYÜK MİMAR KOCA SİNAN

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 109 Ders Kitabı Cevapları

Hazırlık Çalışması

Mimar Sinan’ın hayatı, eserleri ve kişilik özellikleri ile ilgili araştırmanızdan edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap:

Cevap: Mimar Sinan 29 Mayıs 1489 yılında Kayseri Ağırnas’ta dünyaya geldi. 22 yaşında Acemi Oğlanlarr Ocağına alındı. Burada inşaat işleriyle uğraştı ve çağın ileri gelen mimarlarının yanında çalıştı.

Çaldıran ve Mısır seferlerinden sonra Yeniçeri Ocağı’na alındı. Sinan Kanuni Sultan Süleyman Döneminde subaylığa yükseltildi. 

Daha sonra Bağdat, Tebriz, Moldavya, Pulya, Korfu, Almanya, Irak ve daha bir çok sefere katıldıktan sonra Haseki ve Mimar ünvanlarını aldı.

375 civarı eser inşa eden Mimar Sinan günümüzde özellikle Anadolu ve Rumeli topraklarında çok önemli eserler bırakmıştır.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 113 Ders Kitabı Cevapları

1.Etkinlik: Metinde geçen aşağıdaki sözcükleri anlamlarının başına yazınız.
Cevap:
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 113 Ders Kitabı Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 114 Ders Kitabı Cevapları

2.Etkinlik: Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1. Sinan, ne zaman ve nerede doğmuş?
Cevap: 1490 yılında Kayseri‘nin Ağırnas köyünde doğmuştur.

2. Sinan, dedesi öldükten sonra ne yapmış?
Cevap: İstanbul’a gidip orada iş aramaya başlamıştır.

3. Sinan, hangi alanlarda yetenekliymiş?
Cevap: Sinan, dülgerlikte ve yapı işlerinde yetenekliymiş.

4. Sinan’ın mimarbaşı olmasını sağlayan kimmiş?
Cevap: Lütfi Paşa Sinan’ın mimarbaşı olmasını istemiştir.

5. Sinan, mimarbaşı olduktan sonra ilk iş olarak ne yapmış?
Cevap: İlk iş kente su sağlamak için bentler yapmış, sonra suyu künklerle İstanbul’a
getirmiş.

6. Sinan’ın, zamanın padişahı adına yaptığı caminin adı neymiş? Bu caminin yapımı kaç yıl sürmüş?
Cevap: Camini adı Süleymaniye Camidir. Yapımı yedi yıl sürmüştür.

7. Sinan, ne zaman ve nerede ölmüş?
Cevap: Sinan, 9 Nisan 1588’de İstanbul’da ölmüştür.

8. Mimar Sinan hangi türlerde mimari eserler yapmış?
Cevap: Cami, medrese, türbe, köprü, kervansaray, saray, hamam, mahzen, su yolu ve kemer gibi eserler yapmıştır.


3.Etkinlik: Metne göre Mimar Sinan’ın kişilik özellikleri nelerdir? Aşağıya yazınız.
Cevap: Yetenekli, çalışkan, kendine güvenen.

4.Etkinlik: Aşağıdaki eserlerden Mimar Sinan’a ait olanların kutucuklarını işaretleyiniz.
Cevap: 
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 114 Ders Kitabı Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 115 Ders Kitabı Cevapları

5.Etkinlik: Aşağıdaki açıklamalardan metnin türüyle ilgili olanı işaretleyiniz.
Cevap:
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 115 Ders Kitabı Cevapları

6.Etkinlik: Aşağıdaki cümlelerden öznel olanların başına “Ö”, nesnel olanların başına “N” yazınız.
Cevap:
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 115 Ders Kitabı Cevapları

7.Etkinlik: 
a. Aşağıdaki cümlelerde geçen fiillerde zaman eklerinin altını çiziniz. Bu eklerin hangi zamanı ifade ettiğini örnekteki gibi ilgili cümlelerin karşısına yazınız.
Cevap:
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 115 Ders Kitabı Cevapları


b. Yukarıdaki cümlelerde yer alan fiillerde zaman ekleri kendi anlamlarıyla kullanılmış mıdır? Açıklayınız.
Cevap: Kendi anlamlarıyla kullanılmamıştır. Örneğin gelecek zamandan bahsederken şimdiki zaman eki kullanılmıştır. 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 116 Ders Kitabı Cevapları

8.Etkinlik: Aşağıdaki cümlelerin fiillerinde zaman ve anlam kayması olup olmadığını belirleyiniz. Zaman ve anlam kayması olan cümlelerin başındaki kutucuğu işaretleyiniz. İşaretlediğiniz cümleleri, zaman ve anlam kaymasını gidererek yazınız.
Cevap:
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 116 Ders Kitabı Cevapları

9.Etkinlik: Gezip gördüğünüz bir yeri anlatan kısa bir yazı yazınız.
Cevap: Çanakkale’ye gitmiştim. Orası çok güzel ve etkileyiciydi benim için. Gezip görülecek birçok yeri vardı. Şehitlerimizin mezarlarını gördüm ve çok duygulandım. O kadar çok mezar vardı ki… Alınabilecek birçok şey vardı. Mesela kolye, bileklik vb. Umarım tekrar giderim.


Sonraki Metne Hazırlık

2. Türkiye’nin tarihî ve doğal güzelliklerini tanıtan bir broşür hazırlayınız.
Cevap: 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 116 Ders Kitabı Cevapları


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 117-118-119-120-121. Sayfa Cevapları Özgün Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.